MENU

Ο Παναθηναϊκός απειλείται με βαριά τιμωρία για τη διακοπή του "αιώνιου" ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο «σύμμαχο» του πιθανώς να αποτελέσει η έκθεση της αστυνομίας.

Στην καταγραφή των γεγονότων άλλωστε από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ γίνεται εκτεταμένη αναφορά για όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, δεν γίνεται καμία νύξη σε βιαιοπραγίες ή φθορές, όπως αποκαλύπτει το SDNA. Παράλληλα κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι δεν διευκρινίζεται το πού ακριβώς έλαβαν χώρα οι συμπλοκές αστυνομίας και οπαδών, γεγονός που αφήνει παράθυρο... ελπίδας στους «πράσινους», ώστε να γλιτώσουν -πιθανώς- μία πιο βαριά τιμωρία.

«Εξωτερικά του σταδίου τα επεισόδια»

Βάσει του κατηγορητηρίου άλλωστε, το Τριφύλλι κινδυνεύει ακόμη και με -6 βαθμούς, καθώς έχει κληθεί και με το άρθρο 15 4β, το οποίο προβλέπει ποινή 2-4 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και -3 β. για «είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου», τα οποία συνδέονται με βιαιοπραγίες.

Στην έκθεση της αστυνομίας όμως αναφέρεται πως:

«Περί ώρα 20:30, εκατό (100) περίπου φίλαθλοι της ομάδας του Παναθηναϊκου ΑΟ, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εξήλθαν από τις κερκίδες των θυρών 1 και 35 και εκτόξευσαν πέτρες, φωτοβολίδες, μολότοφ κ.α. αντικείμενα εναντίον των διμοιριών που βρίσκονται εξωτερικά του Σταδίου. Οι διμοιρίες προκειμένου να απωθήσουν τους ανωτέρω φιλάθλους και να αποκαταστήσουν την τάξη, προέβησαν στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων μέσων».

Στα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο σημείο της έκθεσης, ενώ σημειώνονται οι ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναφορά «εξωτερικά του σταδίου», χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής τοποθεσία των συμπλοκών. Σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι ανέφερε η έκθεση στα φετινά επεισόδια του ΑΕΚ-Ολυμπιακός (η ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση 3 βαθμών και 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων), όπου γινόταν λόγος για επεισόδια «στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου», σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία.

Σημειώνεται πάντως ότι τότε οι ρίψεις μολότοφ, πετρών και φωτοβολίδων, είχαν θεωρηθεί από την Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας και την Εφέσεων της ΕΠΟ, ως βιαιοπραγία. Εν προκειμένω δηλαδή υπάρχει η ειδοποιός διαφορά, πως δεν αναφέρεται ο ακριβής χώρος των επεισοδίων, καθώς η αναφορά «εξωτερικά του σταδίου» μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Σύμφωνα όμως με τον πειθαρχικό κώδικα, περιβάλλων χώρος του γηπέδου είναι μέχρι και το πάρκινγκ κι εφόσον τελικά η επιτροπή αποφασίσει ότι τα επεισόδια έγιναν εκτός του συγκεκριμένου χώρου, τότε δεν υπάρχει ευθύνη της ομάδας οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί.

Από εκεί και πέρα αναφέρεται επίσης πως:

«Με τη διακοπή του αγώνα, κατά την αποχώρηση των φιλάθλων της ομάδας του Παναθηναϊκού ΑΟ, άγνωστοι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας εξήλθαν του Σταδίου και εκτόξευσαν δύο (2) Α.Ε.Ε.Μ., προς τα υπηρεσιακά λεωφορεία των διμοιριών, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν φθορές». Κι εδώ επίσης, είναι σημαντικό ότι αναφέρεται πως δεν υπήρξαν φθορές, λέξη κλειδί με βάση τον πειθαρχικό κώδικα.

Η αναφορά για το περιστατικό στον πάγκο του Ολυμπιακού

Ενδιαφέρον παράλληλα παρουσιάζει και η καταγραφή του επεισοδίου στον πάγκο του Ολυμπιακού, στο 4ο λεπτό του ντέρμπι. Όπως συνέβη και με το φύλλο αγώνα, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε βιαιοπραγία, ούτε καν σε απειλητική κίνηση οπαδών.

Πιο αναλυτικά σημειώνεται ότι:

«Περί ώρα 19:10, δεκαπέντε (15) περίπου άγνωστα άτομα, αρκετοί εκ των οποίων έφεραν διαπιστεύσεις, εισήλθαν στη θύρα 29 και μέσω της θύρας 31 εισήλθαν εντός του στίβου του Σταδίου και κινήθηκαν προς τον πάγκο της ομάδας του Ολυμπιακού ΣΦΠ. Με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και τη συνδρομή του υπευθύνου ασφαλείας της ομάδας του Παναθηναϊκού ΑΟ, τα άτομα επέστρεψαν στις κερκίδες, ενώ ο αγώνας διεκόπη για δέκα λεπτά περίπου».

Το γεγονός λοιπόν ότι σε κανένα σημείο της έκθεσης δεν αναφέρεται βιαιοπραγία κατά προσώπων «στον εν γένει χώρο του γηπέδου», αλλά επίσης ούτε και σημαντική φθορά, αναμένεται να αποτελέσει ένα επιπλέον «όπλο» για την πράσινη ΠΑΕ στην αυριανή δικαστική μάχη ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της Superleague.

Eλπίδες στον Παναθηναϊκό δίνει η έκθεση της Αστυνομίας!
EVENTS