MENU

Εδώ το είχαμε γράψει έτσι κι αλλιώς αλλά η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόταν να είναι κανείς μάντης για να μπορέσει να το προβλέψει: όσοι περίμεναν πως η έλευση Χιμένεθ στην ΑΕΚ θα την μετέτρεπε και πάλι αυτόματα στην περσινή ομάδα, είτε πιστεύουν στην μεταφυσική είτε έχουν υποτιμήσει την περιπλοκότητα του πως στήνεται και πορεύεται μια ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος πίστευε κάτι τέτοιο είχε ψευδαισθήσεις.

Η φετινή ΑΕΚ είναι μια ομάδα παντελώς σκασμένη, μια ομάδα που θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον περσινό Ολυμπιακό: λες και φτιάχτηκε για να περάσει απλά στους ομίλους του Champions League και να ξεφουσκώσει με το που πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο. Αν στην κακή φυσική κατάσταση που αυτόματα καθόρισε την ΑΕΚ από ένα σημείο και μετά στη φετινή σεζόν προστεθεί και το ελάχιστο βάθος που διακατέχει το ρόστερ της, δεν μπορεί κανείς να απορεί ιδιαίτερα για τους λόγους που η ομάδα απλά δεν βλέπεται.

Φύσικα, οι πάσης φύσεως παρατηρητές της ΑΕΚ μπορούμε να γράφουμε και να ξαναγράφουμε αυτές τις πραγματικότητες με την κάθε ευκαιρία που μας δίνεται: δεν είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στην ζωή της ομάδας, δεν την καθορίζουμε ενεργά, δεν συμμετέχουμε σε αυτή. Απλά την παρατηρούμε και την αναλύουμε. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε (όσοι το θέλουμε τουλάχιστον...) να μιλάμε για τα όσα παρατηρούμε χωρίς να λογοδοτούμε. Ο Χιμένεθ από τη μεριά του βρίσκεται σε μια πιο λεπτή θέση.

Από την μέρα που ο Ισπανός ανέλαβε, δεν πρέπει να έχει υπάρξει ούτε ένα παιχνίδι που οι δηλώσεις του να μην αποπνέουν μια αίσθηση υπονοούμενου από τα λεγόμενά του. Τα όσα είπε μετά το 0-0 με τον Παναθηναϊκό φυσικά δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. «Οι παίκτες δίνουν ό,τι έχουν, αλλά δεν έχουν πολλά να δώσουν», ήταν η ατάκα του αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Τα λεγόμενα γεμάτα κλεισίματα του ματιού συνεχίστηκαν και στη συνέντευξη Τύπου: «Η ομάδα δίνει τα πάντα ως το τέλος. Δεν σταμάτησε να τρέχει, αλλά δεν έχει τη σπίθα που πρέπει! (...) Τα ίδια έγιναν με τον Άρη. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά αυτό υπάρχει. Θα δώσουμε τη μάχη μας ως το τέλος. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ό,τι πιο επιθετικό στοιχείο έχουμε το χρησιμοποιούμε, αλλά δεν φτάνει. Οι παίκτες δουλεύουν. Δεν παίζουμε, όμως, στο ρυθμό που θέλουμε. Έχουμε κατοχή, αλλά δεν έχουμε σπίθα. (...) Διαφωνώ με όσους λένε ότι οι παίκτες δεν το παλεύουν. Μας λείπει η ταχύτητα, αλλά οι παίκτες το παλεύουν».

Όπως είναι λογικό τόσο οι δηλώσεις του Ισπανού μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό όσο και παρόμοιας φύσης δηλώσεις του παρελθόντος έχουν εκλειφθεί ως σπόντες για την δουλειά του Ουζουνίδη: χρειάζεται απλά να ακολουθήσεις τη λογική για να βγάλεις συμπέρασμα αναφορικά το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τα αγωνιστικά χάλια της ΑΕΚ. Από την άλλη, είναι μάλλον άκομψο και αντισυναδελφικό το να πετάει διαρκώς το μπαλάκι στον προκάτοχό του.

Κάπως έτσι, η τακτική των συνεχόμενων σποντών φαίνεται πως στο μυαλό του Χιμένεθ είναι ο ενδιάμεσος αλλά και ταυτόχρονα, ο μοναδικός δρόμος. Από την μία, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάσταση στην ΑΕΚ, άλλωστε νιώθει (και έχει μάλλον δίκιο) πως δεν του αναλογεί. Από την άλλη, δεν αναφέρει το όνομα του Μαρίνου Ουζουνίδη και έτσι, δεν τον «καρφώνει» ευθέως. Φυσικά, οι δημοσιογράφοι δεν είναι χαζοί. Ούτε έχουν κάποιο συμφέρον να παίζουν το παιχνίδι του Ισπανού. Είναι αυτονόητο πως θα γράψουν στα ίσια το προφανές συμπέρασμα πίσω από τα λόγια του: ότι ρίχνει ευθύνες στον Ουζουνίδη.

Κάπως έτσι προκύπτει μια αδυναμία διαχείρισης από τον Χιμένεθ, που φαίνεται να μην έχει εναλλακτική για το συγκεκριμένο σενάριο. Τουλάχιστον δύο φορές άλλωστε, έχει πει πως «κάποιοι βάζουν λόγια στο στόμα μου». Φυσικά, αυτό είναι λάθος: όταν ερμηνεύεις μια διφορούμενη δήλωση δεν βάζεις λόγια στο στόμα κανενός. Απλά επιχειρείς να καταλάβεις τι λέει. Και μεταξύ μας, στην περίπτωση Χιμένεθ δεν είναι και πολύ δύσκολο.

Η απάντηση λοιπόν αναφορικά με το τι κρύβεται πίσω από τα όσα λέει ο Ισπανός είναι προφανής. Το αληθινά ουσιαστικό ερώτημα είναι άλλο: πότε θα έρθει η στιγμή που η καραμέλα περί ευθυνών Ουζουνίδη θα λιώσει και ο Χιμένεθ θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πορεία της ομάδας που προπονεί και κοουτσάρει;

Με δεδομένο πως όλη η καθημερινότητα της ΑΕΚ πλέον έχει αρχίσει ήδη να περιστρέφεται γύρω από την κατάκτηση του κυπέλλου, η στρατηγική του Χιμένεθ φέρεται να έχει να κάνει με μια μίνι προετοιμασία -εκμεταλλευόμενος και την διακοπή του Πάσχα- ώστε το σύνολό του να είναι έτοιμο στον τελικό της 11ης Μαΐου. Η μέρα που θα αποδειχθεί αν όλα αυτά που λέει -και υπονοεί- έχουν βάση ή είναι βολικές δικαιολογίες, πλησιάζει.

Ο Μανόλο και τα υπονοούμενα: Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις;
EVENTS