MENU

Η περίπτωσή του ενδεχομένως να... σήκωνε δικαιολογίες του τύπου, «πρώτη φορά παίζει μακριά από την πατρίδα του», «είναι ακόμη μικρός», «θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί, δεν μιλάει καν καλά αγγλικά». Ο Σφιντέρσκι όμως ήρθε απόλυτα συνειδητοποιημένος στον ΠΑΟΚ και γνώριζε εξ αρχής πως θα παλέψει για μια θέση στην ενδεκάδα: «Έχω ακούσει πως οι νέοι παίκτες εδώ μπαίνουν σταδιακά στην ομάδα, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη. Βήμα-βήμα».

Αυτές οι σκέψεις σε συνδυασμό με τις «φωνές» που ηχούσαν στο κεφάλι του από τους ανθρώπους της Γιαγκελόνια που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να τον κρατήσουν για ακόμη έξι μήνες με το πρόσχημα πως... ρισκάρει τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 καθώς στον ΠΑΟΚ μόνο βέβαιη δεν είναι η θέση του, θεωρητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα πίεσης και άγχους. Δεκτό.

Ο Πολωνός τα ζύγισε όλα. Αλίμονο αν δεν ένιωθε έναν κόμπο στο στομάχι του. Το ξανασκέφτηκε πιο ψύχραιμα όμως και όπως παραδέχθηκε δημοσίως σε συνέντευξή του: «Τι έχω να χάσω; Τίποτα…». Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε στη Νέα Μεσημβρία. «Οι προπονήσεις είναι δύσκολες. Οι πιο δύσκολες που έκανα». Άμεση αποτύπωση και της πραγματικότητας: «Όλοι θέλουν να παίζουν και όλοι παλεύουν για την ομάδα».

Αυτό ήταν. Τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα στο μυαλό του. Τι είχε να χάσει; Τίποτα... Απλά έπρεπε να εκμεταλλευτεί με επιτυχία τον χώρο που θα του δινόταν. Τα περιθώρια ήταν και είναι στενά αλλά το πρόσημο βγήκε σε μια πρώτη ανάγνωση θετικό. Σε μόλις τέσσερα παιχνίδια, κοινώς 137 αγωνιστικά λεπτά, έχει σκοράρει ήδη τρία τέρματα με ποσοστό ευστοχίας σε σουτ στον στόχο 71.4%. Δεν φαντάζει φορ περιοχής αλλά έχει το ένστικτο της «εκτέλεσης» όπως έδειξε και στο τελευταίο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης στην πρώτη του επαφή και μπορεί και κινείται εξαιρετικά με ή χωρίς τη μπάλα. Κάτι που μεταφράζεται και σε ποσοστό ευστοχίας 70.8% στις εύστοχες μεταβιβάσεις και 71.4% στις ανακτήσεις της μπάλας.

Τα νούμερα δεν του λένε κάτι. Δεν ανήκει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα κάτσουν να δουν ξανά και ξανά το γκολ του στο youtube. Για εκείνον είναι μια ακόμη μέρα στη δουλειά και το πιο πιθανό είναι να τον ακούσετε να λέει: «Ας μην υπερβάλουμε. Δεν υπάρχει λόγος για φοβερά πανηγύρια και συγχαρητήρια». Ωπ!

Πριν ακόμη δείξει πόσο και αν το κατέχει, ο Πολωνός είχε το βασικότερο προσόν για την θέση του επιθετικού. «Κρύο» αίμα. Και ο Λουτσέσκου το αντιλήφθηκε άμεσα. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μπορεί και γυρνάει με ευκολία προς τον πάγκο για να του κάνει ένα νεύμα να περάσει ως αλλαγή. Εκείνος θα ξεντυθεί, θα κοιτάξει το ρολόι και θα μπει μέσα. Όσο κι αν απομένει, όσο... τελειωμένο κι αν μοιάζει πια το παιχνίδι. Έχει μια δουλειά να κάνει. Τι έχει να χάσει; Τίποτα...

«Τι έχω να χάσω; Τίποτα…»
EVENTS