MENU

Παράλληλα δεν έλειψαν οι αναφορές από πλευράς ΠΑΟΚ για τα όσα έγιναν πέρυσι στο πρωτάθλημα, ενώ ο Δικέφαλος υπογράμμισε πως ο Ρουμάνος τεχνικός: «έχει κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να υποκλιθεί στην ομάδα του».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

Η οικογένεια του ΠΑΟΚ εύχεται ολόθερμα στον Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 50, χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και πολλές επιτυχίες τόσο σε προσωπικό όσο και ομαδικό επίπεδο.

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1969 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Γιος του σπουδαίου Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος είχε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής αλλά και εξαιρετική σταδιοδρομία στους πάγκους, ο Ραζβάν από νεαρή ηλικία επέλεξε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Επέλεξε να ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο του τερματοφύλακα, ενώ παράλληλα ήταν και εξαιρετικός μαθητής, ακούγοντας τις συμβουλές του πατέρα του, που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα του. Φόρεσε τις φανέλες των Σπορτούλ Στουντέντς, Νατιονάλ Βουκουρεστίου, Μπρασόφ, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Μπακάου, μετρώντας περισσότερες από 200 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 34 ετών και έψαξε αμέσως να βρει τον νέο του ρόλο στο άθλημα.

Τα πρώτα προπονητικά βήματα

Είχε ξεκινήσει μαθήματα προπονητικής από το 1999, αλλά αρχικά δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής. Είδε όμως ότι του έλειπε ο αγωνιστικός χώρος και πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον ρόλο του προπονητή. Μετά από έναν χρόνο στην Μπρασόβ, η διοίκηση της Ραπίντ Βουκουρεστίου του έδωσε το τιμόνι της ομάδας. Έμεινε τρία χρόνια και κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο Ρουμανίας, οδήγησε την ομάδα διαδοχικά στην τρίτη, την δεύτερη και την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, ενώ την σεζόν 2005-06 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, παρά το κακό ξεκίνημα στην σεζόν, που τον είχε φέρει μία ανάσα από την πόρτα της εξόδου.

Το καλοκαίρι του 2007, μετά από ασυμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, αποχώρησε από την Ραπίντ και παρά τις πολλές προτάσεις που είχε από δυνατές ομάδες, αποφάσισε να γυρίσει στην Μπρασόφ, η οποία είχε υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία. Στην διετία που παρέμεινε εκεί κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα στα… μεγάλα σαλόνια. Τον Απρίλιο του 2009 ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση της έως τότε καριέρας του.

Κεφάλαιο Εθνική Ρουμανίας

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τον επέλεξε για διάδοχο του Βίκτορ Πιτούρκα στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας. Ο Λουτσέσκου αποδέχθηκε την πρόταση, άφησε την Μπρασόφ στην ένατη θέση του πρωταθλήματος, και ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας.

Στην θέση παρέμεινε για δύο χρόνια. Αποχώρησε τον Ιούνιο του 2011, μετά από μία σπουδαία νίκη επί της Βοσνίας, που αύξησε πολύ τις πιθανότητες για συμμετοχή στο Euro 2012. Ο ίδιος ένιωσε πως οι άνθρωποι της ομοσπονδίας είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν.

Δεν άργησε να βρει νέα επαγγελματική στέγη. Επέστρεψε στην Ραπίντ Βουκουρεστίου και την οδήγησε. τους πρώτους μήνες. στους ομίλους του Europa League, χωρίς να καταφέρει όμως να συνεχίσει παραπέρα. Η ομάδα τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα, ενώ στο κύπελλο ηττήθηκε στον τελικό από την Ντιναμό Βουκουρεστίου με 1-0.

Από το Κατάρ στην Ξάνθη

Τον Μάιο του 2012 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Ελ Τζάις, ομάδα του Κατάρ. Την πρώτη του σεζόν κατέκτησε το κύπελλο, οδήγησε την ομάδα στα νοκ άουτ του Πανασιατικού Πρωταθλήματος και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2014.

Δύο μήνες μετά η Πετρολούλ Πλοϊέστι τον προσέλαβε, αλλά η παραμονή του αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς αποχώρησε έξι μήνες μετά, αφού οδήγησε την ομάδα στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό της Ξάνθης, αγνοώντας τις συμβουλές του πατέρα του. Ένα χρόνο μετά ήρθε η δικαίωση. Η Ξάνθη υπό τις οδηγίες έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας στον τελικό από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα τερμάτισε στην όγδοη θέση, πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα.

Η επόμενη χρονιά δεν εκτυλίχθηκε, όπως θα περίμεναν στην ομάδα. Η Ξάνθη δεν κατάφερε να βρει ρυθμό στο γήπεδο, και έφτασε μέχρι και να κινδυνεύσει στις τελευταίες αγωνιστικές, εξασφαλίζοντας ωστόσο την παραμονή.

Η κατάσταση όμως άλλαξε εντελώς την περσινή σεζόν. Ο Λουτσέσκου βρήκε ταυτότητα στην ομάδα, η οποία μπήκε από την αρχή δυνατά στην σεζόν. Η Ξάνθη αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας από τον μετέπειτα κυπελλούχο ΠΑΟΚ, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην έκτη θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Παρά την επιθυμία της διοίκησης να συνεχίσει την συνεργασία της μαζί του, ο Λουτσέσκου αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Σύλλογο και να αναζητήσει μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν βιάστηκε να πάρει την απόφασή του και εν τέλει υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, αντικαθιστώντας τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

H πρώτη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Η πρώτη σεζόν του εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν εξαιρετική, ασχέτως αν εκτός γηπέδου κάποιες αποφάσεις στέρησαν από τον προπονητή και την ομάδα να πανηγυρίσουν αυτά που κατέκτησαν.

Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα ο ΠΑΟΚ βρήκε ρυθμό, έχασε μόνο από τον Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα, συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους, με ένα παιχνίδι λιγότερο, καθώς ο Ολυμπιακός δεν βγήκε να παίξει ποτέ στην Τούμπα, αλλά στο φινάλε το τρόπαιο το πήρε η ΑΕΚ μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, το πρώτο τρόπαιο του Ρουμάνου τεχνικού στην χώρα μας, με μία μεγάλη εμφάνιση στον τελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στην Ένωση.

Ο δρόμος προς το όνειρο

Κι αν η περσινή σεζόν τελείωσε με θετικό πρόσημο, η φετινή στο πρώτο της κομμάτι είναι ακόμα καλύτερη. Στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν ο Ρουμάνος τεχνικός παρουσιάζει μία ομάδα που δείχνει την ανωτερότητά της κάθε εβδομάδα στο γήπεδο.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε μία ανάσα από το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του UEFA Champions League, δεν πήρε αυτό που ήθελε από το Europa League, αλλά στο πρωτάθλημα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επιστροφή στην κορυφή. 20 αγωνιστικές πριν το φινάλε ο Δικέφαλος είναι μόνος πρώτος στο +9, ενώ έχει μπροστά του και την πρόκληση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να υποκλιθεί στην ομάδα του.

Χρόνια πολλά κόουτς!

ΠΑΟΚ για Λουτσέσκου: «Έχει κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να υποκλιθεί στην ομάδα του»