MENU
Χρόνος ανάγνωσης 3’

Λουτσέσκου, ετών 50: Balance, Strong mentality, Confidence

0

Μπήκε στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ ένα μεσημέρι του Αυγούστου. Σε μια άτυπη συνέντευξη Τύπου στο αθλητικό κέντρο της Ν. Μεσημβρίας, ο Δικέφαλος έκανε τα... αποκαλυπτήρια του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η πίεση του χρόνου δεν χωρούσε... τυπικότητες. Εκείνος έπρεπε να σηκώσει άμεσα μανίκια, να σώσει ό,τι σώζεται με φόντο τη σεζόν που είχε μπροστά του και ο ΠΑΟΚ να παλέψει με το κύμα εσωστρέφειας που τον χαρακτήριζε σε μία ακόμη περίοδο της ιστορίας του.

Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά. Ξεπέρασε τις... αναταράξεις με επιτυχία, έβαλε σκοπό να καταρρίψει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και άφησε το αποτέλεσμα της δουλειάς του να δώσει απαντήσεις. Το βασικότερο όμως είναι πως έβαλε και τον κόσμο στην εξίσωση του γκρουπ του και ανήμερα των γενεθλίων του το SDNA σας παρουσιάζει όλα όσα τον χαρακτηρίζουν και όλα όσα επέλεξε να κάνει... συνήθεια στους φίλους του Δικεφάλου μέσα από τις τοποθετήσεις του.

«Balance, Strong mentality, Confidence»: Είναι οι τρεις λέξεις που λατρεύει να χρησιμοποιεί. Για την ακρίβεια λατρεύει να βλέπει από τους παίκτες του. Είναι τα στοιχεία που ζητάει σε κάθε παιχνίδι του και στα οποία θα αναφερθεί σε κάθε συνέντευξη Τύπου. Στο σύμπαν τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας και μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αρκεί να συνδυάζει την αυτοπεποίθησή στο παιχνίδι της και την νοοτροπία που διέπει το απόλυτο «αφεντικό» των αποδυτηρίων.

  • Balance: Κάποτε προσπάθησε να διαταράξει τις προσωπικές του ισορροπίες, επιλέγοντας το τένις. Ως ο μοναδικός γιος της οικογένειας Λουτσέσκου όμως μεγάλωσε στα γήπεδα, στα κέντρα προετοιμασίας και στις προπονήσεις. Αντιλαμβανόταν κανείς πως οι επιλογές του πήγαιναν κόντρα στη μοίρα του. Για λίγο. Άμεσα εναρμονίστηκε πλήρως και σε απόλυτη ισορροπία, «πάτησε» χορτάρι, ακολουθώντας της ζωής του το παιχνίδι.
  • Strong mentality: Στο μυαλό του δεν τίθεται θέμα ταλέντου και τύχης. Τα πάντα στη ζωή είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Και όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μοιάζει ο απόλυτος εργασιομανής. Θα μελετήσει και θα αναλύσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την ομάδα του και τους αντιπάλους. Και όταν τελειώνει η συγκεκριμένη μελέτη, «αναλώνεται» στις βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και σε τεχνικά ζητήματα. Σημαντική λεπτομέρεια; Την εβδομάδα που υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι σε Ρώμη και Μαδρίτη, καθώς σχεδίαζε να παρακολουθήσει τις προετοιμασίες των Ντι Φραντσέσκο και Ντιέγκο Σιμεόνε με τις ομάδες τους.

  • Confidence: Ξεκινώντας την τοποθέτησή του με... «For me...» φαντάζει βέβαιο πως στην αμέσως επόμενη πρόταση θα πει κάτι που θα συζητηθεί ενδεχομένως και να προκαλέσει. Ο Λουτσέσκου δεν το βλέπει έτσι, ξέρει να υπερασπίζεται το δίκιο του με αυτοπεποίθησή, κάτι που έμαθε όταν ακόμη φορούσε τα γάντια του τερματοφύλακα και υπερασπιζόταν την εστία της Σπορτούλ Στουντέντς. Σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Στεάουα Βουκουρεστίου, η οποία έδινε «μάχη» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Ραπίντ, ο Ρουμάνος πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση και κατάφερε να... κατεβάσει ρολά, κόβοντας βαθμούς από την Στεάουα. Το καλύτερο όμως το κράτησε για το τέλος: «Αφιερώνω αυτό το αποτέλεσμα σε όλους τους αντι-Στεάουα οπαδούς στη Ρουμανία». Τρελό; Παράτολμο; Αναμφίβολα ναι, ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα στην οποία περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους ήταν υποστηρικτές της Στεάουα!

Το σκουφί του, το φουλάρι του, το γούρι του!

Και όταν λέμε πως τα πάντα στο σύμπαν... Λουτσέσκου είναι θέμα ισορροπίας, δεν νοείται να διαταραχθεί η παραμικρή λεπτομέρεια. Και δεν εμμένει μόνο στην ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Φροντίζει να κάνει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που του... πάει καλά ένα σημαντικό παιχνίδι. Ακόμη και στον τρόπο που ντύνεται. Στον ΠΑΟΚ τρέχει ένα αδιανόητο σερί και έχει αφήσει εποχή, φορώντας το αγαπημένο του φουλάρι ασορτί με το σκουφάκι. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα. Το 2006, όταν η Ραπίντ ξάφνιασε ευχάριστα την Ευρώπη με την πορεία της στο UEFA, ο Λουτσέσκου φορούσε το ίδιο κασκόλ και τα ίδια γάντια σε κάθε παιχνίδι. Για την ιστορία, οι Ρουμάνοι πούλησαν εκ των υστέρων το… γούρι του για καλό σκοπό, σε μια δημοπρασία προκειμένου να βοηθήσουν έναν πρώην αστέρα του κλαμπ.

Λουτσέσκου, ετών 50: Balance, Strong mentality, Confidence