MENU

Είναι η σεζόν 1998-99 και ο... διαστημικός Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τα μεγάλα «ερυθρόλευκα» αστέρια της εποχής στα καλύτερά τους, πηγαίνει εν μέσω μεγάλων νικών στο Champions League, να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το συγκεκριμένο ματς είναι φυσικά πλέον μια... ιστορία μόνο του! Οι ΠΑΟΚτσήδες μέχρι σήμερα ορκίζονται ότι ο Γκόγκιτς ήταν οφσάιντ, ότι ο Κατσαμπής δεν τον ανέτρεψε ποτέ και ότι ο Τάκολα δεν έκανε χέρι. Οι Ολυμπιακού πάλι λένε ότι ο Γιάννης Παπαπέτρου έδωσε πέναλτι για τράβηγμα με το χέρι και θα έπρεπε να αποβάλει τον Κατσαμπή, ότι ο ίδιος ο Τάκολα παραδέχθηκε αργότερα στα αποδυτήρια ότι έκανε χέρι στη φάση της ισοφάρισης και ότι ο διαιτητής έληξε το ματς νωρίς για να μην τιμωρηθεί ο Δικέφαλος.

Το τί συνέβη στην πραγματικότητα, μάλλον δεν θα μάθει ποτέ κανείς στο 100% αφού τα ριπλέι και η τεχνολογία της εποχής, δεν βοήθησαν ποτέ να βγει ξεκάθαρο συμπέρασμα για τις συγκεκριμένες φάσεις. Το θέμα είναι βεβαίως ότι το... ξύλο το έφαγε ο μόνος που δεν έφταιγε σε τίποτα! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Άνω – Κάτω

Είναι 31 Οκτωβρίου, ανήμερα των γενεθλίων του μετέπειτα πρωταγωνιστή Γρηγόρη Γεωργάτου και το ματς είναι για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Από το ξεκίνημα του αγώνα, σε έναν τραγικό ως συνήθως εκείνη την εποχή αγωνιστικό χώρο, ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς βγάζει την ποιότητά του και δημιουργεί πολλές καθαρές φάσεις για γκολ. Μόλις στο 7', ο Πίτερ Οφορίκουε ανοίγει το σκορ με ωραία προσπάθεια και με το σκορ στο 0-1 οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν 4 κλασικές ευκαιρίες για το 0-2 με Γιαννακόπουλο, Γεωργάτο και Πουρσανίδη. Ο ΠΑΟΚ στο β' μέρος αναθαρρεί και στο διάστημα που είναι καλύτερος από τον Ολυμπιακό ισοφαρίζει στο 72' με ένα ξερό σουτ του Φραντζέσκου. Κάπου εκεί είναι που αρχίζει και χάνεται η μπάλα...

Με το σκορ στο 1-1, ο Γκόγκιτς φεύγει τετ-α-τετ, με την Τούμπα να «βράζει» για οφσάιντ του Σερβο-Κύπριου. Από τα διαθέσιμα ριπλέι, παρότι φυσικά κανένα πλάνο δεν είναι ξεκάθαρο ως προς τη στιγμή της πάσας και την κίνηση του «Γκόγκα», η αίσθηση είναι ότι όντως δεν καλυπτόταν. Δευτερόλεπτα μετά, όταν πια ο επιθετικός του Ολυμπιακού έχει μπει στην περιοχή, ο Παπαπέτρου σφυρίζει πέναλτι. Παράβαση χαμηλά δεν υπάρχει πουθενά, ωστόσο ο ίδιος ο διαιτητής υποστηρίζει και τη μέρα του αγώνα και μελλοντικά όταν μίλησε με τον τότε αρχιδιαιτητή Βασίλη Βουράκη ότι έδωσε τράβηγμα με τοχέρι και ότι κανείς από την πλευρά του ΠΑΟΚ δεν διαμαρτυρήθηκε για το πέναλτι αλλά για την αρχή της φάσης. Η πλευρά του Ολυμπιακού δε, φωνάζει και για το ότι δεν δόθηκε κόκκινη κάρτα στον αμυντικό του ΠΑΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού σε σε αυτό το ματς, απόδοση ευστοχεί στην εκτέλεση και κάνει το 1-2 στο 80ο λεπτό, με 5000 κόσμου -οι μετακινήσεις οπαδών τότε ήταν κάτι το φυσιολογικό- να φωνάζουν το περίφημο «έκανες την Τούμπα άνω κάτω, Γεωργάτο».

Ο Τάκολα στην Ιστορία

Το ματς όμως δεν είχε τελειώσει ακόμη. Στα επόμενα λεπτά θα υπήρχε ακόμη περισσότερο δράμα. Τρία μόλις λεπτά αργότερα, ο Μίρκο Τάκολα σκοράρει, ο Παπαπέτρου δείχνει αμέσως σέντρα, όμως ο βοηθός Βλάχος μένει καρφωμένος στη θέση του. Υποδεικνύει χέρι του Ιταλού και ο Παπαπέτρου ακυρώνει το γκολ. Κάπου εκεί, ξεκινά το πανδαιμόνιο στην Τούμπα. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κάνουν ντου στον αγωνιστικό χώρο και ακολουθούν σκηνές... απείρου κάλλους, ακόμη και για την εποχή, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Όποιος πρόλαβε να εξαφανιστεί στα αποδυτήρια, τη γλίτωσε, όχι όμως και ο πιο αργός βοηθός Φεσόπουλος ο οποίος ήταν αμέτοχος στις επίμαχες φάσεις. Η δική του βραδιά συνεχίστηκε στο νοσοκομείο με αρκετά... σουβενίρ από την ασπρόμαυρη εξέδρα. Μνημειώδης έχει μείνει φυσικά μέχρι σήμερα και η φράση του παρατηρητή, Λευτέρη Γενεράλη, όταν φώναξε στον Παπαπέτρου «σφύρα το να φύγουμε», βλέποντας ότι η κατάσταση ξέφευγε στην Τούμπα. Όντως, το ματς ολοκληρώνεται επισήμως στο 84ο λεπτό, χωρίς διακοπή, όμως ο ΠΑΟΚ δεν γλιτώνει την τιμωρία αφαίρεσης 3 βαθμών και 3 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.

Τώρα ως προς το τι συνέβη στη συγκεκριμένη φάση του Τάκολα, όπως και σε αυτή του πέναλτι, όποιος ορκιστεί ότι μπορεί να βγάλει συμπέρασμα 100%, ακόμη και από τα διαθέσιμα πλάνα της εποχής, μάλλον θα λέει ψέματα. Ο ίδιος ο Ιταλός πάντως, παρότι είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μιλώντας λίγα χρόνια μετά στον Αντώνη Καρπετόπουλο, είχε απλά απαντήσει «δεν έχει σημασία τι συνέβη στη φάση γιατί έτσι κι αλλιώς το γκολ δεν θα μετρούσε»!

* δείτε στη gallery τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες του αγώνα.

https://www.youtube.com/embed/D9ANyiK-q7o?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 (72' Φραντζέσκος – 7' Οφορίκουε, 80' πέν. Γεωργάτος)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ολιβάρες (34' Βελής), Τάκολα, Μαχαιρίδης (23' Κατσαμπής), Σαμαράς, Κωνσταντινίδης, Ζαφειρίου (54' Καφές), Νάγκμπε, Τουρσουνίδης, Βρύζας, Φραντζέσκος.

Ολυμπιακός (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Καραταΐδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Καραπιάλης, Γιαννακόπουλος (62' Γκόγκιτς), Αλεξανδρής (60' Πασσαλής), Οφορίκουε, Τζόρτζεβιτς.

Όταν η Τούμπα έγινε... άνω κάτω με Γεωργάτο, Τάκολα και Παπαπέτρου!