MENU

Δεν είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Κι αυτό γιατί είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το φετινό πρωτάθλημα, αλλά μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ξέρουμε όλοι για τα ματς... εξάποντο, αυτό το ντέρμπι είναι... οκτάποντο! Εξηγούμαστε!

Ας πάρουμε πρώτα το εύκολο σενάριο. Σε περίπτωση νίκης του ΠΑΟΚ, τότε ο Δικέφαλος από τους 6 βαθμούς, ανοίγει την διαφορά από τον Ολυμπιακό στους… 10 βαθμούς. Λέμε 10 βαθμούς, διότι η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου θα έχει πια και την ισοβαθμία απέναντι στους ερυθρόλευκους.

Ανάλογο είναι το σενάριο και σε περίπτωση ισοπαλίας. Εκεί, η διαφορά του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό ουσιαστικά θα πάει στους 7 βαθμούς, αφού και σε αυτή την περίπτωση οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ισοβαθμία με τους Πειραιώτες.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού με ένα γκολ διαφορά; Πιο συγκεκριμένα τι θα γίνει αν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κερδίσει με το σκορ που είχε ηττηθεί στο «Καραϊσκάκης» (0-1);

Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, γι’ αυτό ας πάμε απευθείας στον κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου που ισχύει για την φετινή Super League και την πρόβλεψη που υπάρχει για ενδεχόμενη ισοβαθμία.

1/ Στις ισοβαθμίες τα κριτήρια κατάταξης κατά σειρά είναι τα εξής:

α. Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

β. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

γ. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

δ. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

ε. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων τότε συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Τι μας λέει εδώ με απλά λόγια ο νομοθέτης; Πως σε περίπτωση συνολικής ισοβαθμίας των δύο ομάδων (ίδιοι πόντοι και ίδια γκολ στα μεταξύ τους ματς) δεν έχουν καμία σημασία τα εκτός έδρας τέρματα. Επομένως, είτε ο Ολυμπιακός κερδίσει 0-1, είτε 1-2, είτε 2-3 είναι ένα και το αυτό. Σε περίπτωση νίκης του δηλαδή με ένα γκολ διαφορά, τότε σε περίπτωση που οι δύο ομάδες ισοβαθμίσουν στο τέλος, το επόμενο κριτήριο που θα ληφθεί υπόψη είναι η ΣΥΝΟΛΙΚΗ διαφορά τερμάτων. Προς το παρόν ο ΠΑΟΚ έχει +29 (που θα γίνει +28 σε περίπτωση ήττας του με ένα γκολ διαφορά) και ο Ολυμπιακός +26 (που θα γίνει +27 σε περίπτωση νίκης του με ένα γκολ διαφορά). Με άλλα λόγια; Μάχη μέχρις εσχάτων.

Και για να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Στο υποθετικό σενάριο που ο Ολυμπιακός κερδίσει με ένα γκολ στην Τούμπα, τότε πια δεν θα υπάρχει κανένα αδιάφορο ματς για τους δύο μονομάχους, που θα κοιτάξουν να κερδίζουν με όσα περισσότερα γκολ διαφοράς μπορούν, ώστε να βελτιώσουν τον συνολικό συντελεστή τερμάτων τους, σε περίπτωση ισοβαθμίας!

Για το τέλος, αφήσαμε το πιο «εύκολο» προς υπολογισμό σενάριο. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει με πάνω από ένα γκολ διαφορά στην Τούμπα, τότε στην ουσία παίρνει… τετράποντο, αφού ουσιαστικά θα μειώσει την διαφορά στους 2 βαθμούς, μιας και θα έχει πια την ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ.

Με άλλα λόγια; Το ματς της Τούμπας θα είναι… αίμα και άμμος, όποιο κι αν είναι το σκορ του σε οποιοδήποτε σημείο του ματς. Διότι κάθε λεπτομέρεια, κάθε γκολ, ίσως να παίξει μεγάλο ρόλο στην συνέχεια του πρωταθλήματος…

Το πιο τρελό σενάριο: Τι γίνεται αν ο Ολυμπιακός κερδίσει με ένα γκολ διαφορά στην Τούμπα;