MENU

ΑΤο ημερολόγιο δείχνει 25 Φεβρουαρίου. Η μητέρα των μαχών για την 23η αγωνιστική. Ο ΠΑΟΚ έχει 52 βαθμούς, η ΑΕΚ ακολουθεί με 50 και ο Ολυμπιακός παίζει το τελευταίο του χαρτί, έχοντας μείνει 6 βαθμούς από την κορυφή.

Τα προεόρτια...

Το ντέρμπι ξεκινάει από πολύ νωρίς. Οι ουρές για ένα εισιτήριο φτάνουν τα 100 μέτρα! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσπαθεί μέσω των social media να περιγράψει αυτή την απερίγραπτή τρέλα που δεν έχει προηγούμενο την ίδια ώρα όμως κρούει για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου τέσσερις ημέρες νωρίτερα: «Να μη δώσουμε κανένα δικαίωμα στο ντέρμπι».

Χρειάζονται μόλις μερικές ώρες για να επισημοποιηθεί το sold out. Από το μεσημέρι της Τετάρτης είναι πια δεδομένο ότι στην Τούμπα δεν πρόκειται να πέφτει καρφίτσα, την ώρα που ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος αναλαμβάνει την καυτή πατάτα να διευθύνει το τεράστιο αυτό ντέρμπι τίτλου.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιμένει, είναι αυτό το προαίσθημα πως κάτι μπορεί να στραβώσει. Στην ανακοίνωση του sold out, το μήνυμα είναι ξανά σαφές: «Δίπλα στην ομάδα, μακριά από προκλήσεις». Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Κυριάκος Κυριάκος, δίνει κι αυτός το δικό του μήνυμα: «απαντήστε με φωνή». Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι, αλλά όχι έντονα...

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι στο χέρι όλων είναι να προστατεύσουν την ομάδα και να περιφρουρήσουν οι ίδιοι το γήπεδο, την Παρασκευή ακολουθεί νέα επίσημα ανακοίνωση της ασπρόμαυρης ΠΑΕ: «Διασφαλίζουμε την Τούμπα, δεν απαντάμε σε προκλήσεις».

Λίγο πριν την «μάχη»

Ο Ολυμπιακός διά στόματος του Αλεξί Ρομαό, μιλάει για έναν τελικό, ενώ ο Όσκαρ Γκαρθία δηλώνει προφητικά: «Στην Τούμπα θέλω θαρραλέους παίκτες». Από την άλλη, στην Τούμπα προσπαθούν να αποφορτίζουν το κλίμα, να διώξουν το άγχος: «Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, που όμως δίνει τρεις βαθμούς», η ετυμηγορία του Λουτσέσκου, ενώ ο Βιεϊρίνια μιλάει για ένα δύσκολο παιχνίδι και ζητά στήριξη μέχρι τέλους.

Οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν ως τεράστιο φαβορί τους γηπεδούχους και δίνουν μέχρι και «εξάρια» στο διπλό των «ερυθρόλευκων», την ώρα που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ βομβαρδίζει με συνεχείς ανακοινώσεις: «Ούτε μισός πυρσός στο γήπεδο».

Στο… ορεκτικό του ντέρμπι ο ΠΑΟΚ υπό το βλέμμα του Γιώργου Σαββίδη παίρνει το ντέρμπι των μικρών με 2-0, ενώ η άφιξη του Ολυμπιακού στην Τούμπα γίνεται χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο. Ωστόσο, η Τούμπα παίρνει για πρώτη φορά φωτιά, όταν φτάνει η αποστολή του ΠΑΟΚ. Τα πάντα μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα επακολουθήσει.

Το ζέσταμα των δύο ομάδων που γίνεται υπό βροχή ολοκληρώνεται κανονικά, η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική κατά την είσοδο των ασπρόμαυρων στο γήπεδο. Όλοι περιμένουν να περάσει η ώρα για να στηθεί η μπάλα στην σέντρα.

«Πήρα την ομάδα κι έφυγα, γεια σας»!

Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από την σέντρα, μία κορδέλα που φεύγει λίγο πιο κάτω από τα επίσημα και δεν ανοίγει ποτέ, πετυχαίνει τον προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος σωριάζεται στο έδαφος, πιάνοντας αρχικά το μάτι του, μετά το κάτω χείλος και μετά ολόκληρο το πρόσωπο.

Ο Κώστας Καραπαπάς τον προτρέπει να μείνει κάτω, ενώ ο Σάββας Θεοδωρίδης μπροστά στα τηλεοπτικά μικρόφωνα, ακούγεται να λέει από την πρώτη στιγμή: «Πήρα την ομάδα κι έφυγα, γεια σας»!

Στο γήπεδο επικρατούν σκηνές χάους. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι έξαλλος από την αποχώρηση του Ολυμπιακού και λέει μπροστά στα ανοιχτά μικρόφωνα: «Τι είναι αυτό ρε; Στο Καραϊσκάκη γίνονται χειρότερα, αλλά εμείς δεν φεύγουμε».

Την ίδια ώρα, ο Κέβιν Μιραλάς βγάζει τον χειρότερο εαυτό του, αφού με μία απαράδεκτη κίνηση που θα μείνει ατιμώρητη δείχνει τα γεννητικά του όργανα στην εξέδρα, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά που ήδη καίει.

Ο Καταλανός τεχνικός αποχωρεί με ένα τσιρότο στο άνω χείλος και φεύγει για εξετάσεις σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι ερυθρόλευκοι καταγγέλλουν απειλές στα αποδυτήρια, τις οποίες διαψεύδει ο ΠΑΟΚ, ενώ σε όλη αυτή την παράνοια εμφανίζεται διαδικτυακά ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος ανεβάζει ένα Tweet που γράφει: "Ύβρις άτη νέμεσις τισις".

Πόλεμος χαρακωμάτων

Κάπου εκεί ξεκινά ένας πόλεμος δηλώσεων, καταγγελιών και αποκαλύψεων. Ο Κυριάκος Κυριάκος ανεβάζει άμεσα τους τόνους με την τοποθέτηση του που προκαλεί εντύπωση: «Ο Ολυμπιακός ήρθε εδώ με συγκεκριμένο στόχο. Από την αρχή είχαν ψευδαισθήσεις τραυματισμών, επικοινωνίας. Όπως δεν σεβάστηκαν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, έτσι δεν σεβάστηκαν και σήμερα. Κρίνονται όλοι, για όσα κάνουν στο ποδόσφαιρο. Ήταν προκατασκευασμένη η κίνηση για τον Ολυμπιακό. Το μόνο που ήρθαν να κάνουν ήταν να ουρλιάζουν, τίποτα άλλο. Δε συνεργάστηκαν με τον γιατρό του αγώνα για τον προπονητή τους. Το μόνο που ήρθαν να κάνουν ήταν να προκαλέσουν, να ανεβάσουν τους τόνους.». Την ώρα που ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος προσπαθεί να κλείσει το φύλλο αγώνα, ο Ράζβαν Λουτσέσκου αποχωρεί λέγοντας συνεχώς την φράση: «Είναι δειλοί».

Ο Όσκαρ Γκαρθία νοσηλεύεται φρουρούμενος (!) στο Διαβαλκανικό κέντρο, την ώρα που ο Ολυμπιακός διά στόματος Κώστα Καραπαπά περνά στην αντεπίθεση: «Περιμέναμε μια μεγάλη συγνώμη από τον ΠΑΟΚ για όλα όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο, για αυτά που έγιναν στις σουίτες και τις προκλήσεις και τα επεισόδια στα αποδυτήρια. Δεν έχει έρθει ακόμη όμως. Εμείς ακούμε σήμερα δηλώσεις που δεν ταιριάζουν με όσα έγιναν σε άλλο γήπεδο και μάλιστα με αμφιλεγόμενο τότε επεισόδιο. Σήμερα είδαν όλοι τι έγινε. Και επειδή άκουσα για χαρτί, έχει διαφορά ένα κλειστό ρολό ταμειακής με ένα χαρτί. Για όλα αυτά δεν έχει έρθει συγνώμη».

Η αποστολή του Ολυμπιακού καταφέρνει μετά από ώρα να απεγκλωβιστεί από τα αποδυτήρια της Τούμπας και αποχωρεί υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους, το ίδιο ισχύει και με τον διαιτητή της αναμέτρησης.

Ο Ιβαν Σαββίδης αποχωρεί μαζί με τον γιο του, Γιώργο και σε άψογα ελληνικά ψελλίζει: «Συγνώμη από τον κόσμο του ΠΑΟΚ», με τον Φερνάντο Βαρέλα να ανεβάζει ένα αιχμηρό ποστ στο Facebook: «Τώρα κατάλαβα πως παίρνουν τα πρωταθλήματα».

«Οίδημα άνω χείλους αριστερά, με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου»

Το ιατρικό ανακοινωθέν από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης μιλάει για: ««Οίδημα άνω χείλους αριστερά, με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου, ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυγεναλγία, ζάλη, ναυτία» και συστήνει 24ωρη παρακολούθηση. Παρόλα αυτά ο Καταλανός τεχνικός με δική του ευθύνη υπογράφει το εξιτήριο το άλλο πρωί και αποχωρεί με κολάρο από το νοσοκομείο.

Μισή ώρα μετά την αποχώρηση των ομάδων μετά τον αγωνιστικό χώρο, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συλλαμβάνουν τον ρίπτη του επίμαχου ρολού ταμειακής, ο οποίος εντοπίζεται από τις κάμερες και το κλειστό κύκλωμα που κατέγραψε την πράξη του, ενώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκινά τον δικό της αγώνα για την επανάληψη του παιχνιδιού.

Το φύλλο αγώνα που συντάσσει ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως: "Ο Όσκαρ Γκαρθία, δεν πήγε στο ιατρείο του αγώνα και μόνο 15 λεπτά μετά άφησε να τον εξετάσει ο γιατρός του αγώνα». Προσθέτει ότι ο Καταλανός τεχνικός ζήτησε να πάει για περαιτέρω εξετάσεις μαζί με το γιατρό του αγώνα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να τελεστεί το ματς", ενώ τονίζει πως ο Ολυμπιακός αποχώρησε μόνος του και μετά ακολούθησαν οι διαιτητές.

Ο ΠΑΟΚ καταθέτει ένσταση και μήνυση κατά του προπονητή του Ολυμπιακού, ενώ καταγγέλλει πως ο Ολυμπιακός δεν είχε δηλώσει στο φύλλο αγώνα τον Όσκαρ ως πρώτο προπονητή, ούτε τον είχε σε κάποια λίστα αξιωματούχων.

Οι Πειραιώτες μιλάνε για γελοιότητες από πλευράς ΠΑΟΚ και πως ο Ισπανός είχε δηλωθεί κανονικά και όχι εκπρόθεσμα στο φύλλο αγώνα, ο Κώστας Καραπαπάς μιλάει για: «παρακρατικούς μηχανισμούς που θέλουν να μας βγάλουν τρελούς», ενώ ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης λέει με νόημα: «Από έναν ηλίθιο μια ομάδα κινδυνεύει να χάσει ένα πρωτάθλημα».

Σε ότι αφορά τον 27χρονο συλληφθέντα προσάγεται στον Εισαγγελέα, ωστόσο η δική του αναβάλλεται και αφήνεται ελεύθερος.

Οι εκθέσεις του παρατηρητή και του γιατρού του αγώνα, αναφέρουν ότι παράγοντες των φιλοξενούμενων απαγόρευσαν για 20 λεπτά στον γιατρό της αναμέτρησης να εξετάσει τον Όσκαρ Γκαρθία, την ώρα που ο Ο γνωστός καρδιοχειρούργος, πρώην επιστημονικός διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Βασίλης Χαλβατζούλης αναφέρει ότι: «η υπόθεση Γκαρθία δεν στέκει πουθενά ιατρικώς», άποψη με την οποία συντάσσεται και ο καθηγητής ιατροδικαστικής Ματθαίος Τσούνγκας, που λέει πως: «δεν στέκουν αυτά που ισχυρίζεται ο προπονητής του Ολυμπιακού».

Στην δική του έκθεση ο παρατηρητής της ΔΕΑΒ τονίζει ότι: «η ατμόσφαιρα ήταν πρωτόγνωρη. Τον τραυματισμό του προπονητή τον αντελήφθην όταν αποχώρησαν με μεγάλη σπουδή από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να πιστέψω καταρχήν βαρύ τραυματισμό, κάτι βεβαίως που ευτυχώς δεν υπήρξε».

«Θέλω να το ξεχάσω και να επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο»

Δύο μέρες μετά, το πρόσωπο των ημερών σπάει τη σιωπή του. Ο Όσκαρ Γκαρθία με αναρτήσεις στους λογαριασμούς του στα social media πήρε θέση, θέλοντας να ρίξει τους τόνους: «Κανείς δεν κερδίζει, όλοι βγαίνουμε χαμένοι. Θέλω να το ξεχάσω και να επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο». Μετά από μερικά λεπτά βέβαια, όλοι οι λογαριασμοί του Καταλανού μέσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατεβαίνουν.

Στην δική της έκθεση, η ΕΛ.ΑΣ ξεκαθαρίζει ότι οι τραυματισμοί αστυνομικών από επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά την οριστική αναβολή της αναμέτρησης έγιναν μακριά από την Τούμπα, ενώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με επίσημο τρόπο και με δικό της βίντεο αμφισβητεί ανοιχτά τον τραυματισμό του Καταλανού τεχνικού, αφού και τα φωτογραφικά καρέ εμφανίζουν αρκετά κενά στους ισχυρισμούς του Ολυμπιακού για τον ακριβή τραυματισμό του Γκαρθία.

Οι Πειραιώτες κάνουν και δεύτερη καταγγελία στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα και του ζητούν να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον ΠΑΟΚ με βάση την έκθεση της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ οι απρόβλεπτες εξελίξεις συνεχίζονται. Αν και αρχικά ο προπονητής του Ολυμπιακού, δεν ήθελε να διωχθεί ο οπαδός του Δικεφάλου, η απόφασή του άλλαξε και για τον λόγο αυτό εκπρόσωπος του Καταλανού τεχνικού παρευρέθηκε στην δίκη η οποία ωστόσο αναβλήθηκε.

Την ίδια ώρα ο πληρεξούσιος νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Γιώργος Βήττας με ανάρτηση του στο Facebook κατακεραυνώνει τόσο τους Πειραιώτες, όσο και τον Ισπανό τεχνικό: «Το ρολό χαρτί ταμειακής είναι κάτι βαρύ. ΟΜΩΣ το συγκεκριμένο χαρτί έχει ανοίξει ήδη και μάλιστα με πολύ μεγάλη ουρά που σημαίνει ότι έχει ΚΟΨΕΙ και ταχύτητα και βάρος, καθώς έχει ξεδιπλωθεί. Συνεπώς ότι και να πει οποιοσδήποτε ΔΕΝ ΘΑ πιστέψω ΠΟΤΕ ότι έγινε κάτι, που αληθινά είναι τέτοιο που να προκαλέσει όλο αυτό. Η δική μου συνείδηση και η ελάχιστη γνώση στο ποινικό δίκαιο οδηγεί ΜΟΝΟ σε αυτό το συμπέρασμα. Το χαρτί ακούμπησε και ΔΕΝ χτύπησε. Ο Ολυμπιακός απόψε θα πρέπει να απολύσει τον προπονητή του. ΑΠΛΑ και ΑΝΤΡΙΚΕΙΑ».

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ ζητά για μάρτυρα στην δίκη τον Γκαρθία, ο οποίος εμφανίζεται με κολάρο και στην πρώτη του προπόνηση μετά το επίμαχο συμβάν, ενώ ξεκινά ένας πόλεμος φωτογραφιών ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αυτές του ΠΑΟΚ δείχνουν πως οι αντιδράσεις του Ισπανού τεχνικού ήταν υπερβολικές, ενώ αυτές του Ολυμπιακού δείχνουν μία κηλίδα αίματος στο άνω χείλος του.

Η επίσημη τοποθέτηση του Κυριάκου Κυριάκου; «Μόνο θλιψη για έναν άνθρωπο που τον έβαλαν να δαγκώσει τα χείλη του», ενώ ο Γιώργος Σαββίδης με ποστ προσθέτει: «20 λεπτά μόνος και κλειδωμένος στα αποδυτήρια και έκανες μόνο αυτό;».

Την ώρα που ο Καρίμ Ανσαριφάντ δηλώνει πως: «Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό που φύγαμε, έπρεπε να γίνει και αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο θα κάνουμε το ίδιο», ο διαιτητής της αναμέτρησης Αλέξανδρος Αρετόπουλος σε συμπληρωματική του έκθεση αναγράφει πως το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία, την οποία ο ΠΑΟΚ χαρακτηρίζει ύπουλη, προσθέτοντας: «γιατί δεν τα έγραψε στο φύλλο αγώνα;».

Η εκδίκαση της υπόθεσης

Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται στα γραφεία της Super League, παρουσία 30 οπαδών του ΠΑΟΚ και σε αυτήν ακούγονται εντυπωσιακά πράγματα. Ο Μάκης Γκαγκάτσης καταγγέλλει πως το τραύμα προκλήθηκε στα αποδυτήρια, ενώ ο Δικέφαλος ζητά να κατακυρωθεί ο αγώνας υπέρ του, αφού δεν στοιχειοθετείται τραυματισμός αξιωματούχου, θέσεις που ο Ολυμπιακός θεωρεί αβάσιμες στην δική του τοποθέτηση.

Η συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου, ουσιαστικά καίει τον ΠΑΟΚ και παρότι οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι το επίσημο φύλλο αγώνα είναι πάνω από από όλα, εντούτοις πρωτόδικα οι ασπρόμαυροι τιμωρούνται με μηδενισμό και -3 βαθμούς!

Ο Δικέφαλος μιλάει για στημένη διαδικασία και απόφαση και καταθέτει άμεσα έφεση, που θα εκδικαστεί δύο μέρες πριν από το επερχόμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Την ώρα που ο κόσμος του ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται μαζικά με αποκλεισμούς των γραμμών του ΟΣΕ, συλλαλητήρια και μαζικές κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά κι εκτός αυτής, ο ΠΑΟΚ ζητά άμεσα απόφαση και πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ ο Ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομάτης αποκαλύπτει πως η ασπρόμαυρη ΠΑΕ, κατέθεσε μήνυση κατά του προπονητή του Ολυμπιακού, Οσκαρ Γκαρσία για απάτη και για ψευδή κατάθεση, σύμφωνα με όσα είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Την ώρα που ο κόσμος του ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται μαζικά με αποκλεισμούς των γραμμών του ΟΣΕ, συλλαλητήρια και μαζικές κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά κι εκτός αυτής, η επιτροπή εφέσεων ξεκινάει την συνεδρίαση της.

Μετά από 10ωρη συνεδρίαση, η απόφαση εκδίδεται τα ξημερώματα του Σαββάτου και αλλάζει εν μέρει ότι είχε αποφασιστεί σε πρώτο βαθμό. Κάπως έτσι, διατηρείται ο μηδενισμός του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όμως του επιστρέφονται οι τρεις βαθμοί που του είχαν αφαιρεθεί πρωτόδικα.

Τούμπα, 348 μέρες μετά το ντέρμπι του ρολού και του ρόλου...