MENU

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ποια θα είναι η εικόνα του ματς. Παιχνίδι απόλυτης πρωτοβουλίας και κατοχής εκ μέρους της ΑΕΚ, όχι μόνο γιατί κατάφερε να επιβάλει απόλυτα τον ρυθμό και την ανωτερότητα της στο γήπεδο, αλλά και γιατί είχε απέναντί της μια ομάδα η οποία στο πρώτο μέρος έκανε άμυνα στην… Κηφισίας, χωρίς ούτε κατά διάνοια να μπορεί έστω φανταστεί πως θα απειλήσει.

Από την μεριά της η ΑΕΚ αρκέστηκε σε ένα παιχνίδι αποκλειστικά κατοχής μπάλας, λες και ήταν ένα παιχνίδι προπόνησης. Βρήκε το γκολ (από τον συνήθη ύποπτο ΠΟΝΣΕ) στο πρώτο ημίχρονο, είχε δύο – τρείς ακόμη πολύ καλές ευκαιρίες για να «καθαρίσει» με δεύτερο τη νίκη, αλλά δεν μπόρεσε να τις αξιοποιήσει.

Όχι πως άλλαξε κάτι στην οικονομία του παιχνιδιού, αφού στο δεύτερο μέρος, η άμυνα του Λεβαδειακού μεταφέρθηκε στην… Κύμης, χωρίς να δούμε κάτι το διαφορετικό. Η ΑΕΚ συνέχιζε στον ίδιο ρόλο και στον ίδιο ρυθμό, κάνοντας κατοχή μπάλας, με ποσοστό που ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 78%, απολύτως ενδεικτικό για την εικόνα του παιχνιδιού και το επίπεδο αντίστασης που συνάντησης.

Η αλήθεια είναι πως όσο περνούσε η ώρα και βλέποντας οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πως σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν από τον αντίπαλο τους, χαλάρωσαν ρίχνοντας τον ρυθμό τους. Κάτι που φάνηκε και από τη διαφορά που υπήρξε στα δύο ημίχρονα, αφού ενώ στο πρώτο είδαμε παίκτες να βγαίνουν από τη δεύτερη γραμμή της επίθεσης (Μπακασέτας, Κρστίτσιτς), ψάχνοντας να δημιουργήσουν ρήγματα, αυτές οι κινήσεις περιορίστηκαν αρκετά στο δεύτερο.

Παράλληλα και οι στόπερ, και ειδικά ο Τσόσιτς, ενώ είχαν χώρο, καμία πίεση και γραμμή πάσας στην επίθεση, δεν έδιναν την απαραίτητη σημασία στην τελική πάσα, αδυνατώντας να βοηθήσουν στη δημιουργία παιχνιδιού από το χώρο της άμυνας, κάτι που έχω επισημάνει πως είναι απαραίτητο αλλά και εφικτό παράλληλα με το συγκεκριμένο σύστημα και τα χαρακτηριστικά που έχουν οι κεντρικοί αμυντικοί της ΑΕΚ.

Αν θέλουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από το χτεσινό παιχνίδι, αυτό θα συνίσταται στην παρουσία του Μπακάκη ως στόπερ. Ενός παίκτη δηλαδή με τρεξίματα και αντοχές, κάτι που απέδωσε πολύ στη συνεργασία του με τον Γκάλο, αφού πολλές φορές οι δυο τους, ο στόπερ δηλαδή και ο δεξιός ακραίος μπακ, δημιούργησαν – μέσω των προωθήσεων του Μπακάκη – υπεραριθμία στην ΑΕΚ από την συγκεκριμένη πλευρά. Αυτό βέβαια που πρέπει να τονιστεί είναι πως στην τελική προσπάθεια ο Μπακάκης δεν είχε πάντα τις καλύτερες επιλογές, δεν ήταν προσεκτικός και καίριος, ούτε στις πάσες του ούτε στις σέντρες τους (όπως για παράδειγμα έκανε ο Γκάλο στη φάση του γκολ του Πόνσε) και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βελτιωθεί στη συνέχεια, αφού προφανώς μπορεί να αποτελέσει ένα επιθετικό όπλο για την Ένωση.

Είναι προφανές πως το χτεσινό δεν ήταν ένα παιχνίδι ούτε για πολλά πράγματα, ούτε για ιδιαίτερα συμπεράσματα. Μονόλογος για την ΑΕΚ ήταν, παράσταση για έναν ρόλο ακόμη και με κατεβασμένες ταχύτητες, αφού ο Λεβαδειακός ακόμη και στο τέλος του ματς όταν προσπάθησε να βγει μπροστά και να διεκδικήσει ό,τι μπορεί, δεν έδειξε και δεν μπορούσε να είναι απειλητικός. Ήταν μια ομάδα η οποία ήρθε στο ΟΑΚΑ προκειμένου να χάσει με το μικρότερο δυνατό σκορ και απ’ αυτήν την σκοπιά, πέτυχε τον στόχο του.

Σίγουρα η ΑΕΚ στα επόμενα παιχνίδια που ακολουθούν, αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, θα βρει απέναντι της και απαιτητικότερες συνθήκες, αλλά και ομάδες που θα τις δώσουν περισσότερους χώρους. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να σημειώσω, αφού με αντιπάλους όπως ο Λεβαδειακός, που δεν κάνουν τίποτα στο γήπεδο πέραν του να αμύνονται, από την στιγμή που θα βρει το γκολ, χωρίς έκτοτε να αλλάζει η φιλοσοφία και η αγωνιστική προσέγγιση του αντιπάλου της, θα πρέπει και το παιχνίδι της να έχει υπομονή και καθόλου βιασύνη.

Ετσι πρέπει να αναζητά να φτιάξει φάσεις. Μπορεί να είναι κουραστικό για τα μάτια των φιλάθλων, αλλά εφόσον πλέον υπάρχουν συνεχόμενα απαιτητικά παιχνίδια είναι μέσα στο πρόγραμμα να γίνεται - και πολλές φορές κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες -συντήρηση δυνάμεων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα διαδοχικά, πολύ σημαντικά και κρίσιμα ματς.

Προπόνηση… κατοχής μπάλας
EVENTS