MENU

Στο λαοφιλές Instagram υπογράφει ως «Swider9». Ωραίο. Πιασάρικο. Από το πρόθεμα του επιθέτου του και το αγαπημένο του νούμερο, το 9. Αυτό που χαρακτηρίζει τους «εκτελεστές» στο ποδόσφαιρο.

Η καταγωγή του δημιουργεί υγρά όνειρα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ο Κρίστοφ Πιάτεκ που το καλοκαίρι πήγε στην Τζένοα ως ένα ανάλογο ταλέντο από την Κρακοβία μέσα σε μισή σεζόν έκανε όλη την Ευρώπη να πέφτει στα πόδια του και καταλήγει στην Μίλαν έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο επίσης 97άρης Νταβίντ Κοβνάτσκι, αυτός που του τρώει την θέση του βασικού στην Εθνική Ελπίδων της Πολωνίας, έκανε το καλοκαίρι του 2017 μεταγραφή 8 εκατομμυρίων από την Λεχ Πόζναν στην Σαμπντόρια, οδήγησε μόνος του με τα 10 γκολ τους μικρούς Πολωνούς στην τελική φάση του Euro και οσονούπω πάει με 12 στην Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Για να μην μιλήσουμε για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ή τον Άρεκ Μίλικ ή ακόμα και τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Μάρτσιν Μίετσελ. Έχει δημιουργηθεί μία παγιωμένη αντίληψη ότι «Πολωνός επιθετικός σημαίνει εγγύηση».

Αυτό που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι είναι μία σαφή διάθεση από την διοίκηση του ΠΑΟΚ να μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας στο ρόστερ, να εκλογικεύσει και να εξορθολογίσει τα μισθολόγια, να πάει σε παίκτες που μπορούν να του βγάλουν υπεραξία, να αφήσει τα σίγουρα και να επενδύσει.

Η λέξη επένδυση από μόνη της έχει μία μακροπρόθεσμη χροιά. Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τον Κάρολ Σβιντέρσκι για να γεμίσει το κενό του Πρίγιοβιτς. Ο Πολωνός δεν μπορεί να γεμίσει τα παπούτσια του «Πρίγιο». Κι αυτός επιθετικός δηλώνει, αλλά δεν είναι όλοι οι επιθετικοί ίδιοι. Εξάλλου, οι δυο τους δεν μοιάζουν σχεδόν σε… τίποτα. Άλλο στιλ, άλλο ύφος στο γήπεδο, άλλος ρόλος, διαφορετικά κορμιά, διαφορετικές ηλικίες, όλα είναι τελείως ανόμοια μεταξύ τους.

Ο ΠΑΟΚ δεν πήγε σε έναν σταρ, εγνωσμένης αξίας, προχωρημένης ηλικίας, όπως ο Μπεργκ για παράδειγμα, αλλά ακριβώς στο αντίθετο. Σε έναν πιτσιρικά, σε ένα ταλέντο με μεγάλη προοπτική, σε έναν παίκτη που δεν είναι target man όπως ο προκάτοχος του, που δεν έχει ένα βιογραφικό γεμάτο γκολ, σε ένα παιδί που φεύγει για πρώτη φορά από το σπιτικό και την βόλεψη του, σε ένα ταλέντο που που δεν εγγυάται τίποτα για το σήμερα, αλλά γεννά πολλές ελπίδες για το αύριο. Πήγε σε ένα πρότζεκτ.

Ο Σβιντέρσκι δεν αποκτήθηκε για να πάρει μόνος του το πρωτάθλημα, αλλά για να ενσωματωθεί σε έναν νεανικό κορμό με ανάλογο potential που σχηματοποιούν ο Λημνιός, ο Λέο Ζαμπά, ο Γιαννούλης, ο Πέλκας, ο Άκπομ, όλοι τους κάτω των 25, όλοι τους με «φτιασιά» για να υποστηρίξουν το ποδόσφαιρο του 2020. Μία σαφής αλλαγή (μεταγραφικής) πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη φουρνιά αφίξεων (όλοι τους 30άρηδες, με γαλόνια, εμπειρίες, αναγνωρισμένη ποιότητα) που είχε ένα και μόνο σκοπό. Τίτλους. Τώρα. Άμεσα. Πριν καν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, (δείχνει να) αναπροσαρμόζει την πολιτική του, να αλλάζει στρατηγική και στόχευση.

Στο πρόσωπο του «Swider» ο κόσμος μπορεί να ονειρεύεται τον έτοιμο σέντερ-φορ των 20 γκολ. Φοβάμαι ότι δεν είναι έτσι. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε αλλοιωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ρεαλισμός.

Το βιογραφικό του μπορεί να μιλάει για 113 παιχνίδια στην Ekstraklasa (κάτι εντυπωσιακό για παιδί που γίνεται 22 ετών την Τετάρτη), όμως το κρυφό στατιστικό λέει ότι έχει γίνει αλλαγή (είτε έχει μπει είτε έχει βγει) στα 110 από αυτά!

Το βιογραφικό του μπορεί να λέει ότι φέτος έχει σκοράρει 8 φορές στο πολωνικό πρωτάθλημα, όμως τα γκολ αυτά μπήκαν μόλις σε 5 παιχνίδια και τα περισσότερα εξ’ αυτών (6) το τελευταίο «καυτό» του δίμηνο, ενώ η προηγούμενη κορυφαία του επίδοση (πέρσι) ήταν μόλις 5 γκολ σε 32 ματς.

Ο Πολωνός δεν είναι (ακόμα) συνεπής σκόρερ σε υψηλό επίπεδο, το κορμί του δεν δουλεύτηκε σωστά σε επίπεδο υποδομών (κάτι που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος στις συνεντεύξεις του), δεν ξέρει καν καλά αγγλικά και βγαίνει για πρώτη φορά από την comfort zone του, παίζοντας για πρώτη φορά με το βάρος μιας μεταγραφής (με καλά λεφτά) πίσω του, σε μία ομάδα που κάνει αυστηρό πρωταθλητισμό με τρομακτική πίεση κόσμου από πίσω του.

Ωστόσο, έχει μία πρώτη ύλη που αξίζει να δουλευτεί. Το αριστερό του είναι διαβήτης, δοκιμάζει με εξαιρετική επιτυχία σουτ εκτός περιοχής, είναι πολύ καλός στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο μακριά από το ορθογώνιο κουτί, «βλέπει» πολύ καλά γήπεδο, είναι κοντρολαρισμένος, τεχνίτης, δεν είναι ούτε εννιάρι, ούτε δεκάρι, αλλά αυτό που λένε οι Ιταλοί «εννιαμισάρι». Κι αυτό το πακέτο σε ηλικία 22 ετών είναι δυσεύρετο. Ακριβό συνάμα. Διότι το ταβάνι του είναι άγνωστο.

https://twitter.com/hashtag/Genoa?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Καμία σχέση πάντως με Πρίγιοβιτς, ένα εντελώς άλλο μοντέλο ποδοσφαιριστή, υπενθυμίζω ότι ο «Πρίγιο» στα 22 του έπαιζε δανεικός στην Νορβηγία (Τρόμσο) από την Σιόν και είχε σκοράρει όλα κι όλα 12 επαγγελματικά γκολ στην καριέρα του.

Η λέξη «Swider» στα πολωνικά (από την οποία ετυμολογικά προκύπτει το επίθετό του) σημαίνει «γεωτρύπανο». Ο ΠΑΟΚ με τον 22χρονο σέντερ-φορ θα επιχειρήσει μία γεώτρηση με άγνωστο αποτέλεσμα. Κανείς δεν ξέρει αν θα βρει πετρέλαιο, νερό ή αν θα πέσει σε βράχο. Στο ποδόσφαιρο, στις μεταγραφές, στα συμβόλαια οι προηγούμενες αποδόσεις, δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές. Αν δεν δοκιμάσεις όμως, δεν θα μάθεις ποτέ. Αν δεν ρωτήσεις, η απάντηση θα είναι πάντα «όχι»…

«Swider» σημαίνει γεωτρύπανο!