MENU

Δεν είναι δύσκολο πάνω στο τρέξιμό σου να μπουρδουκλώσεις τα πόδια σου μες το γήπεδο και να πέσεις. Γίνεται. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Καμιά φορά γίνεται ενστικτωδώς και να μην το πάρεις και πρέφα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο «βουτηχτής» δεν έχει δικαιολογίες. Ο τηλεοπτικός φακός πιάνει τον Ματίας Κάστρο να χασκογελάει πονηρά, μόλις έχει καταλάβει ότι ο διαιτητής Σκουλάς έχει δώσει το πέναλτι «μαϊμού» από το οποίο η Ξάνθη έκανε το 2-1 και τελικά κέρδισε τον Ατρόμητο.

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου είθισται να μην αναγνωρίζονται τα λάθη, όμως ένα λεπτάκι. Γιατί να τιμωρούνται μόνο οι διαιτητές που έκαναν λάθος σε μία φάση και όχι αυτοί που προσπάθησαν να τους ξεγελάσουν; Γιατί ο νόμος να αφήνει ατιμώρητους τους «ηθοποιούς», τους «βουτηχτές», αυτούς που προσπαθούν με δόλιο τρόπο να εκμαιεύσουν σφυρίγματα; Μήπως πρέπει σιγά - σιγά να γίνουμε Ευρώπη και εδώ; Προς το παρόν, μήπως ο αθλητικός εισαγγελέας πρέπει να τραβήξει λίγο το αυτί του επιθετικού της Ξάνθης, έστω για να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι;

Νομικά δεν υπάρχει κάποια κατοχυρωμένη (εξωγηπεδική) ποινή ενάντια σε όσους «βουτάνε» μες το γήπεδο, παρά μόνο το δικαίωμα στον διαιτητή να κιτρινίσει τον δράστη. Ωστόσο, από το 2011 υπάρχουν κάποιες ομοσπονδίες που τιμωρούν και μάλιστα αυστηρά αυτούς που κατάφεραν να ξεγελάσουν τους διαιτητές και να πάρουν καθοριστικά σφυρίγματα.

Το 2011 ο επιθετικός της Ρέιντζερς Σόνε Αλούκο έγινε ο πρώτος παίκτης που τιμωρείται από την σκωτσέζικη ομοσπονδία με ποινή δύο αγωνιστικών, όταν μέσω βίντεο επιβεβαιώθηκε ότι βούτηξε και πήρε πέναλτι στον αγώνα με την Ντανφέρμλιν. Έκτοτε, ακολούθησαν αρκετοί, πάντα με την ίδια ποινή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και το MLS έκαναν την ποινή ακόμα πιο προσωπική, αφού εκτός από αποκλεισμό αγωνιστικών, οι «βουτηχτές» τιμωρούνταν με ατομικό πρόστιμο 1000 δολαρίων.

Στην Γαλλία, ο κανονισμός υφίσταται εδώ και δύο χρόνια και δεν κάνει διακρίσεις ακόμα και στα πιο μεγάλα ονόματα. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Μάλκομ που το καλοκαίρι μοσχοπουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών (η μία με αναστολή) όταν διαπιστώθηκε ότι κέρδισε πέναλτι που δεν ήταν στον αγώνα της 28ης Ιανουαρίου απέναντι στην Λιόν.

Ο επόμενος που την «πάτησε» ήταν ο «πολύς» Μάριο Μπαλοτέλι, ο οποίος έφαγε κι αυτός δύο αγωνιστικές, όταν διαπιστώθηκε ότι βούτηξε για να εκμαιεύσει την αποβολή του Ισμαέλ Ντιομαντέ (κάτι που κατάφερε) στον αγώνα της Νις με την Καέν για την προτελευταία αγωνιστική της περασμένης σεζόν.

Από το ξεκίνημα της περασμένης σεζόν, η αγγλική Premier League (σε μία χώρα που παραδοσιακά έχει αλλεργία με τους divers) θέσπισε ποινή δύο αγωνιστικών σε κάθε διαπιστωμένη βουτιά, κάτι που θα εξετάζεται από μία ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή που θα περιλαμβάνει έναν πρώην διαιτητή, έναν πρώην προπονητή κι έναν πρώην ποδοσφαιριστή, απόφαση που δεν επιδέχεται καμία έφεση.

Ο πρώτος που την… πάτησε ήταν ο Σενεγαλέζος φορ της Έβερτον, Ουμάρ Νιάσε για βουτιά σε αγώνα απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας τον Νοέμβριο του 2017, ενώ μερικούς μήνες αργότερα την ίδια ποινή δέχθηκε και ο Αργεντινός επιτελικός χαφ της Γουέστ Χαμ, Μανουέλ Λανσίνι, ο οποίος ξεγέλασε τον διαιτητή και πήρε πέναλτι σε μία εύκολη νίκη επί της Στόουκ με 3-0.

Μήπως θα πρέπει να παραδειγματιστούμε κι εμείς από όλα αυτά; Ποτέ δεν είναι αργά…

Τιμωρήστε τον Κάστρο και όποιον... βουτάει και κερδίζει σφυρίγματα! (vids)