MENU

Πριν καταθέσω την άποψή μου για τον Παναθηναϊκό θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους με υγεία που είναι το σημαντικότερο αγαθό.

Διάβασα την πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Νταμπίζα αλλά και τις δηλώσεις του Γιώργου Δώνη, με τις οποίες ανέλυσαν το πλάνο τους για την ομάδα έχοντας ως δεδομένες τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει ο σύλλογος.

Από τη στιγμή που υπάρχει οικονομικό πρόβλημα αυτό το διάστημα θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η σκέψη τους να προχωρήσουν πάνω στο πλάνο που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το περασμένο καλοκαίρι.

Τη φετινή σεζόν η ομάδα δείχνει ικανή για να παλέψει με αξιώσεις μία από τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά σίγουρα δεν είναι έτοιμη για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα άμεσα.

Ο Νίκος Νταμπίζας και ο Γιώργος Δώνης είπαν ότι θα συνεχίσουν να ψάχνουν περισσότερο για Ελληνες παίκτες και ότι θέλουν να ενσωματώσουν ακόμα περισσότερα παιδιά από την Ακαδημία, κι εγώ συμφωνώ με αυτήν την πολιτική.

Εάν του χρόνου θέλεις ως Παναθηναϊκός να πας δύο βήματα παραπάνω, όμως, θα πρέπει να αποκτήσεις περισσότερους ποιοτικούς ξένους παίκτες.

Δεν γνωρίζω πως λειτουργεί το σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού, πιστεύω όμως ότι μπορείς να βρεις παίκτες που να είναι φθηνοί και ταυτόχρονα πολύ καλοί.

Αρκεί να γίνουν ταξίδια στο εξωτερικό, να υπάρχει καλή εικόνα της αγοράς και να μην ξεκινήσεις το ψάξιμο τον… Ιούνιο, αλλά από τώρα για το καλοκαίρι.

Απ’ όσα έχω δει μέχρι σήμερα πιστεύω ότι εάν παραμείνει η ομάδα όπως είναι σήμερα δεν θα μπορούσε να χτυπήσει το πρωτάθλημα τα επόμενα 1-2 χρόνια, ωστόσο με 4-5 παίκτες «πρώτης γραμμής», πιστεύω ότι θα το πάλευε σοβαρά.

Δεν ξέρουμε βέβαια πως θα είναι η οικονομική κατάσταση το καλοκαίρι, αλλά εάν είναι όπως τώρα, τότε μόνο με καλό ψάξιμο και σωστή προεργασία μπορείς να προσθέσεις ποιότητα με παίκτες στο επίπεδο του Μακέντα, που απέδειξε άλλωστε ότι είναι εφικτό να αποκτηθούν καλοί ποδοσφαιριστές, με κίνητρο, με ποιότητα αλλά και με χαμηλό κόστος.

Δεν συμφωνώ με το να υπάρξουν προσθήκες ξένων παικτών άνω των 30 ετών, όπως έχουμε δει να συμβαίνει παλαιότερα.

Πρέπει να ψάχνεις για ξένους παίκτες μεταξύ 26 και 28 ετών, που να έχουν εμπειρίες και δίψα για διάκριση και που θα μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς.

Κι όχι να παίρνεις παίκτες με πιασάρικα βιογραφικά που θα έρθουν για τη… σύνταξή τους και θα έχουν ελάχιστη ή μηδενική προσφορά.

Είμαι φυσικά υπέρ του να δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά από την Ακαδημία, αλλά πρώτον αυτά θα πρέπει να κρατήσουν το μυαλό μέσα στο κεφάλι τους και δεύτερον θα πρέπει να υποστηριχθούν από παίκτες με περισσότερες εμπειρίες, για να βοηθηθούν στα επόμενα βήματά τους και να μπορεί ταυτόχρονα ο σύλλογος να διεκδικεί και να κατακτά τίτλους.

Τελευταία διαβάζω δημοσιεύματα από το εξωτερικό για τους νεαρούς παίκτες του Παναθηναϊκού και η γνώμη μου είναι πως κανένα από τα δικά μας παιδιά δεν θα έπαιζε αυτή τη στιγμή σε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης, σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία κλπ.

Είναι πολύ δύσκολο να αγωνιστείς σε αυτά τα πρωταθλήματα και οι μικροί του Παναθηναϊκού δεν είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν στον Παναθηναϊκό είναι να κρατήσουν όλα αυτά τα παιδιά για αρκετά χρόνια στην ομάδα και να τους εξηγήσουν πως αυτό είναι προς το συμφέρον όλων.

Η συμβουλή μου προς τους μικρούς σε ηλικία παίκτες της ομάδας είναι ότι μπορεί να πάρουν κάποια λεφτά παραπάνω στο εξωτερικό, αλλά όταν θα πάνε εκεί δεν θα παίξουν και η καριέρα τους θα πάει δύο βήματα πίσω.

Πρέπει όλοι τους να καταλάβουν ότι σε άλλη συγκυρία δεν θα έπαιζαν στον Παναθηναϊκό κι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της καριέρας τους που χτίζεται σιγά-σιγά.

Επαναλαμβάνω πως είναι πολύ τυχεροί που έχουν αυτήν την ευκαιρία και αυτό δεν πρέπει να το βγάλουν απ΄ το μυαλό τους και να σκεφτούν «αφού συνέβη, πάμε παρακάτω» ή να κοιτάξουν το οικονομικό ως προτεραιότητα στις ηλικίες που βρίσκονται.

Είναι σε μία μεγάλη ομάδα, έχουν έναν πολύ καλό προπονητή με τον οποίο εξελίσσονται και τώρα αρχίζουν να φτιάχνουν το όνομά τους.

Οταν θα είναι περισσότερο έτοιμοι έχοντας κατακτήσει τίτλους και αποκτήσει εμπειρίες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το υψηλότερο επίπεδο, τότε θα τους προκύψουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προϋποθέσεις για να πάνε στο εξωτερικό.

Σε 4 χρόνια θα είναι αλλιώς, αλλά και τότε ακόμα θα πρέπει να ζυγίσουν τα δεδομένα και να δουν πως θα είναι τα πράγματα στον Παναθηναϊκό, γιατί σε 3-4 χρόνια μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες στο σύλλογο.

Η κεντρική μου ιδέα για το μέλλον του Παναθηναϊκού είναι ότι πρέπει να μείνουν όλοι οι μικροί για τουλάχιστον 3-4 χρόνια και να «χτίσει» η ομάδα πάνω τους, αποκτώντας 4-5 «Μακέντα» ακόμα, με στόχο σε δύο χρόνια από τώρα να πάει για πρωτάθλημα και να ξαναγίνει ανταγωνιστική στην Ευρώπη.

Συμβουλεύω τους μικρούς να μείνουν τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα!
EVENTS