MENU
Χρόνος ανάγνωσης 3’

Φάνης Μαυρομμάτης: «Μονομάχος» ετών 21

0

Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη και το δυσκολότερο «στοίχημα» του Γιώργου Δώνη όσον αφορά τους πιτσιρικάδες του Παναθηναϊκού ακούει στο όνομα Θεοφάνης-Μάριος Μαυρομμάτης.

Για τον Τάσο Χατζηγιοβάνη αυτή είναι η τρίτη του σεζόν στην πρώτη ομάδα, ο Γιάννης Μπουζούκης πήρε πέρυσι το βάπτισμα του πυρός, ο Χατζηθεοδωρίδης ήρθε από την Αγγλία έχοντας περάσει από τις ακαδημίες της Αρσεναλ, ο Καμπετσής αποκτήθηκε από τη Ντόρτμουντ, ο Κουντουριώτης είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός την περυσινή σεζόν, όπως και ο Εμαννουηλίδης από τα 17 του χρόνια…

Προφανώς και πιστώνεται στον Γιώργο Δώνη και το Νίκο Νταμπίζα η ανάδειξη όλων των πιτσιρικάδων ή η απογείωσή τους, αν προτιμάτε καλύτερα, πλην όμως είναι γεγονός θέσφατο ότι τον Φάνη Μαυρομμάτη δεν τον γνώριζε και δεν τον υπολόγιζε (σχεδόν) κανείς.

Ούτε καν ο ίδιος ο Γιώργος Δώνης, που δεν έκρυψε ποτέ ότι στον καλοκαιρινό του σχεδιασμό για τον Παναθηναϊκό τον ιεραρχούσε ως πέμπτη/συμπληρωματική επιλογή στους στόπερ της ομάδας, η δε φετινή προετοιμασία έμοιαζε περισσότερο με δοκιμή για το αν έχει τις δυνατότητες να μείνει στην ομάδα.

Η περίπτωση του 21χρονου κεντρικού αμυντικού προέκυψε στα ξαφνικά, δίχως να υπάρχει ούτε καν ένα μικρό δείγμα για τις δυνατότητές του σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Δώνης εντυπωσιάστηκε από τα χαρακτηριστικά που διέκρινε στην προετοιμασία από τον Μαυρομμάτη, από τη φυσική του δύναμη, την αυταπάρνηση, την επιθετικότητα στο μαρκάρισμα, τις εξαιρετικές του ικανότητες στον αέρα και το αριστερό του πόδι, και τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά.

Του έδωσε την ευκαιρία να γίνει βασικός σε κοτζάμ Παναθηναϊκό, τον διατήρησε στην ενδεκάδα ακόμη και όταν έκανε σημαντικά αλλά φυσιολογικά λάθη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση εκμάθησης και προσαρμογής στην πρώτη του σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μετράει αισίως 1077 λεπτά σε 12 συμμετοχές επί συνόλου 14άρων στροφών στη φετινή Superleague, έπαιξε τα πρώτα ντέρμπι της καριέρας του αναλαμβάνοντας επιθετικούς όπως ο Πρίγιοβιτς και ο Λιβάγια και στο πρόσφατο ματς του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο ήταν εκ των κορυφαίων του γηπέδου, έχοντας την «καλτ» εικόνα με το ολόγυρα δεμένο κεφάλι του, δίκην σουβενίρ από τη χαμένη «μάχη» στο «Γεντί Κουλέ».

Από που κρατάει όμως η… σκούφια του του «μονομάχου» Φάνη Μαυρομμάτη; Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Παναργειακό και εντάχθηκε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού πριν από τρία χρόνια, έχοντας διανύσει το 18ο χρόνο τη ζωής του ως γιος του Αντώνη Μαυρομμάτη, εμβληματικού επιθετικού του Παναργειακού με τη φανέλα με το νούμερο 9 στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Στα 17 του ήταν βασικός στον Παναργειακό της Γ’ Εθνικής, MVP της ομάδας του και αγαπημένο παιδί της εξέδρας, έχοντας αγωνιστεί σε 24 ματς πρωταθλήματος και σε δύο κυπέλλου, ενώ οι εμφανίσεις του τον έφεραν στην πόρτα της Κ18 της Εθνικής Ελλάδος.

Ο τότε αρχισκάουτερ του Παναθηναϊκού Δημήτρης Μάρκος εισηγήθηκε την απόκτησή του στην Ακαδημία του «τριφυλλιού», οι «πράσινοι» κινήθηκαν αστραπιαία και τον απέκτησαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Τον Γενάρη του 2017 ο πατέρας του Αντώνης έφυγε από τη ζωή και ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων.

Ο Αντώνης Μαυρομάτης είχε προλάβει να δει τον γιο του να υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό στις 7 Ιουλίου του 2015, να κάνει προπονήσεις στην πρώτη ομάδα επί Στραματσόνι και να παίζει σε κάποια φιλικά.

Η μοίρα, εντούτοις, είναι γνωστό ότι κάνει περίεργα τερτίπια και την ίδια περίοδο με το θάνατο του πατέρα του ο Φάνης Μαυρομμάτης υπέστη ρήξη χιαστών.

Εχασε τη χρονιά μένοντας έξι μήνες εκτός δράσης και επέστρεψε την περυσινή σεζόν (2017-18) στην Κ20 του Παναθηναϊκού ως βασικός στόπερ και αρχηγός της.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Τάκης Φύσσας τον κάλεσε για να ανανεώσει το συμβόλαιό του με το «τριφύλλι» έως το 2020 και αφού υπέγραψε ακολούθησε την προετοιμασία της ομάδας, πάλεψε σε κάθε προπόνηση σαν «μονομάχος», κέρδισε την εκτίμηση του Γιώργου Δώνη και βγήκε με το σπαθί του στον ποδοσφαιρικό αφρό…

Φάνης Μαυρομμάτης: «Μονομάχος» ετών 21