MENU

Είναι κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Κάποια μικρά στοιχεία που δείχνουν πολλά για το πως λειτουργεί μία ομάδα. Εν προκειμένω μιλώντας για τον Παναθηναϊκό από την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο, πέραν βεβαίως της σπουδαίας νίκης και των όσων συνεπάγεται αυτή, προκύπτει ένα στοιχείο άκρως σημαντικό για τα όσα καταφέρνει φέτος αυτή η ομάδα και παράλληλα αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για τους φίλους της να αισιοδοξούν πως τα καλύτερα είναι μπροστά. Γιατί σε μία ομάδα πολλές φορές μεγαλύτερο ρόλο από την όποια ποιότητα και το όποιο μπάτζετ, παίζει η νοοτροπία.

Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας έχουν καταφέρει να περάσουν στους παίκτες του τριφυλλιού νοοτροπία «πολεμιστή» έτοιμου ανά πάσα στιγμή να δώσει τα πάντα για το καλό της ομάδας. Φυσικά, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που είδαμε κάτι τέτοιο μιας και το παράδειγμα του ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» είναι πρόσφατο. Το ματς με τον Ατρόμητο, ωστόσο, αποτελεί μία ακόμα περίτρανη απόδειξη πως οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν ρόλο… καμικάζι.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, μέσα στην εβδομάδα, η συμμετοχή του Φάνη Μαυρομμάτη στην αναμέτρηση δεν ήταν σίγουρη. Ένα χτύπημα πάνω από το μάτι στο ματς της προηγούμενης Κυριακής με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο που είχε ως αποτέλεσμα ο μικρός να κάνει ράμματα, έθετε εν αμφιβόλω την παρουσία του σε αυτό με τον Ατρόμητο. Κι όμως, ο νεαρός αμυντικός μπήκε με γάζα στο κεφάλι και όχι μόνο βρέθηκε στο βασικό σχήμα αλλά ήταν και από τους κορυφαίους σε απόδοση για τον Παναθηναϊκό. Θα περίμενε κανείς ειδικά από έναν πιο νέο σε ηλικία παίκτη να βάζει πιο δύσκολα το κεφάλι του «στη φωτιά» μετά από έναν τραυματισμό, όμως μόνο αυτό δεν συνέβη. Ήταν μέσα σε όλες τις μονομαχίες και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό έτσι ώστε να έρθει το θετικό αποτέλεσμα.

Πάμε τώρα και στον MVP της αναμέτρησης της Κυριακής. Ο Φεντερίκο Μακέντα με το γκολ που πέτυχε έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, ωστόσο, το στιγμιότυπο που δείχνει το πάθος και τη νοοτροπία που υπάρχει στον Παναθηναϊκό ήρθε λίγο αργότερα. Ο Ιταλός έχει τραυματιστεί λίγα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους και περνάει αναγκαστικά εκτός αγωνιστικού χώρου για να του δέσουν οι γιατροί το πόδι. Αμέσως σηκώνονται Καμπετσής και Βέργος για προθέρμανση. Όλα έδειχναν ότι η αλλαγή θα γινόταν στην αρχή της επανάληψης. Έτσι, ο Μακέντα προκειμένου να μην αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες για το ένα λεπτό που απέμενε για τη συμπλήρωση και των καθυστερήσεων και παρά το γεγονός πως δεν μπορούσε να πατήσει καλά το πόδι του, επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του.

Φυσικά, δεν μπορούμε κλείνοντας να μην αναφερθούμε και στον έτερο μεγάλο πρωταγωνιστή της νίκης επί της ομάδας του Νταμίρ Κάναντι. Οι μνήμες από το σοκαριστικό τραυματισμό του Σωκράτη Διούδη στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο είναι ακόμα νωπές. Τα σημάδια στο κεφάλι του Έλληνα τερματοφύλακα υπάρχουν ακόμα για να θυμίζουν εκείνη τη στιγμή που άπαντες «πάγωσαν». Παρ’ όλα αυτά, ο Διούδης έχει επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ. Δεν είναι μόνο η απόκρουση στο πέναλτι, δεν είναι μόνο εκείνη στην προβολή του Κουλουρή λίγα λεπτά αργότερα. Είναι η συνολική του παρουσία που δείχνει πως ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να βγει πρώτος σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα στον αέρα. Να μπει δυνατά σε κάθε μονομαχία και να «καθαρίσει» κάθε φάση.

Από όλα αυτά και ίσως από ακόμα περισσότερα, γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές πως στο μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας έχουν καταφέρει να μπολιάσουν έναν τρόπο σκέψης που μπορεί να αποτελέσει το πιο σημαντικό συστατικό στη συνταγή για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα επαναφέρει τον Παναθηναϊκό εκεί που πραγματικά του αξίζει.

Παναθηναϊκός σημαίνει πάθος!