MENU

Ήταν μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Πόσοι άνθρωποι νιώθουν έτσι καθημερινά; Πόσοι το κουβαλούν στο σπίτι τους και πόσοι δυσκολεύονται να βγουν από το τέλμα που νιώθουν ότι βρίσκονται; Πόσο, όμως, είναι αληθινό αυτό;

«Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν».

Ο Όρκος του Ιπποκράτη. Ο όρκος που μπαίνει ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο. Ο όρκος που ενίοτε μπαίνει ανάμεσα στον άνθρωπο και τον θάνατο. Οι γιατροί, οι επιστήμονες, εκείνοι που καθημερινά αντιλαμβάνονται την απώλεια. Εκείνοι που βιώνουν την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την προχειρότητα με την οποία την αντιμετωπίζουμε. Εκείνοι που παλεύουν, εκείνοι που ιδρώνουν, εκείνοι που δεν επιτρέπεται να πανικοβληθούν, να τρομάξουν, να λυγίσουν. Εκείνοι. Εκείνος. Ο Χρήστος Θέος.

Δύο περιστατικά στο Στάδιο Καραϊσκάκη με διαφορά μερικών λεπτών της ώρας. Η λύτρωση και η ανακούφιση απέναντι στην απελπισία και την παγωμάρα. Ο Χάρος έπαιζε. Έχασε από τον άνθρωπο στον τραυματισμό του Σωκράτη Διούδη. Ο Γιάννης Λεβάκος έτρεξε πάνω από τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού. Ο Χρήστος Θέος άφησε τον πάγκο του Ολυμπιακού και έτρεξε δίπλα του. Μαζί συνέφεραν τον 25χρονο τερματοφύλακα, τον κράτησαν στη ζωή, τον επανάφεραν όταν έχασε τις αισθήσεις του. Βγήκε από το γήπεδο χειροκροτούμενος και οι παίκτες – συμπαίκτες και αντίπαλοι – ένιωσαν και τους δικούς τους σφυγμούς να επανέρχονται μαζί του.

Ο χάρος θύμωσε. Σα να θύμωσε. Ποια ανώτερη δύναμη μπορεί να αποδεχτεί την ανθρώπινη παρέμβαση; Διδάγματα γεμάτα οργή, από τον Προμηθέα μέχρι τις πληγές του Φαραώ, αποδεικνύουν την εκδικητικότητα της όποιας θρησκείας. Λίγο πριν το συγκλονιστικό φινάλε στο ματς, ένας οπαδός του Ολυμπιακού καταρρέει στην εξέδρα. Ο Χρήστος Θέος τρέχει και εκεί. Προσπαθεί να τον επαναφέρει. Ο φίλαθλος των ερυθρολεύκων θα υποστεί πολλαπλά εμφράγματα. Ο γιατρός του Ολυμπιακού προσπαθεί ακόμα και με επί τόπου τραχειοτομή να τον σώσει. Να του δώσει μια διέξοδο να αναπνεύσει. Θα αποτύχει. Ο 55χρονος άντρας θα καταλήξει. Ο χάρος νίκησε και ηρέμησε…

Παρέμβαση Θεού κι ανθρώπου!

Είναι σα να του τη φύλαγε. Σα να έψαχνε τη στιγμή που θα μπορέσει να τον νικήσει. Ο Χρήστος Θέος έχει βρεθεί δεκάδες φορές σε παρόμοια θέση, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά στα οποία η δική του παρέμβαση, άφησαν το θάνατο ανενεργό. Πέρυσι ήταν ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, ο οποίος σαν τον Διούδη, λιποθύμησε στο Περιστέρι από σύγκρουση με τον Ντάουντα. Πιο πριν – το καλοκαίρι του 2017 – το ίδιο περιστατικό, από κλωτσιά όμως αυτή τη φορά, με θύμα τον Παναγιώτη Ρέτσο. Ο Θέος θα τρέξει δίπλα του, θα διατηρήσει την ψυχραιμία του την ώρα που υπήρχαν συμπαίκτες του που έκλαιγαν, θα τον συνεφέρει και θα πάει μαζί του στο ασθενοφόρο μέχρι τον νοσοκομείο για να είναι σίγουρος πώς ο μικρός είναι απολύτως καλά.

Πριν μερικά χρόνια ήταν ο Μάικλ Ολαϊτάν, ο οποίος είχε σημαδέψει ένα ντέρμπι αιωνίων και ενδεχομένως να έχει σημαδέψει και τον ίδιο, τον Χρήστο Θέο. Ήταν η δική του περίπτωση από τις πιο πολύπλοκες που είχε να κουράρει. Ο νεαρός Νιγηριανός κατέρρευσε στο γήπεδο στις 2 Μαρτίου του 2014 και ο γιατρός του Ολυμπιακού ήταν δίπλα του σε όλη τη σκληρή διαδρομή. Ήταν εκεί να τον βοηθήσει να συνέλθει, ήταν εκεί να διαψεύδει εφιαλτικά σενάρια, ήταν δίπλα του σε κάθε εξέταση και κάθε αποτέλεσμα έκανε την ευαίσθητη καρδιά του να τρέμει περισσότερο.

Κι αυτά είναι μόνο τα… ποδοσφαιρικά περιστατικά. Αυτά για τα οποία είναι γιατρός του Ολυμπιακού από τον Ιούλιο του 2011, όταν ανέλαβε στη θέση του Νίκου Τζουρούδη. Υπάρχουν εκείνα και μετά, υπάρχουν τα υπόλοιπα: Εκείνα στα οποία μόνο όποιος σέβεται τον Όρκο που έχει δώσει, μόνο όποιος νιώθει άνθρωπος, θα έδινε τόση αξία. «Σεβασμός στην ελληνική ομάδα», «ευχαριστούμε για όλα», «η κίνησή τους αξίζει πολλά μπράβο», έγραφαν οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τρία χρόνια. Ο Χρήστος Θέος είχε σώσει τη ζωή ενός εξ αυτών, όταν έπαθε επιληπτική κρίση έξω από το γήπεδο (σ.σ. το σχετικό βίντεο υπάρχει στο youtube).

«Πράγματι χειροκροτούσαν όσοι ήταν εκεί, γιατί δεν επενέβησαν ούτε οι γιατροί της Φενερμπαχτσέ που ήταν στο γήπεδο. Εμείς είδαμε έναν άνθρωπο που είχε σπασμούς, απώλεια αισθήσεων, και παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Αυτό, και τίποτα περισσότερο», σχολίαζε λακωνικά ο γιατρός του Ολυμπιακού, χωρίς να θέλει να πει περισσότερα. Ο ίδιος ήταν που πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε οπαδό των ερυθρολεύκων στο Μόναχο, σε φίλαθλο του Ολυμπιακού που έπεσε από μεγάλο ύψος σε ντέρμπι με την ΑΕΚ, ακόμα και σε φίλο της ελληνικής ομάδας στο Λονδίνο, όταν στο ματς με την Άρσεναλ έβγαλε τον ώμο του.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Χρήστος Θέος λειτούργησε σωτήρια. Χθες, δεν τα κατάφερε. Η οργή του χάρου ήταν τέτοια που δεν τη σταματούσε ούτε ο Θεός, ούτε ο Θέος. Στο τέλος της ημέρας γύρισε και ο γιατρός του Ολυμπιακού στο σπίτι του. Ήταν μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα απελπιστείτε από τη δική σας…

Χρήστος Θέος, ένας υπέροχος άνθρωπος!