MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Αποστολάκης στο SDNA: «Σταθμός στην καριέρα μου η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό - Δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή»

0

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που έχουν περάσει από τους δύο μεγάλους, μία τεράστια προσωπικότητα τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων ή με λίγα λόγια ο τεράστιος Στράτος Αποστολάκης.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έγραψε ιστορία κυρίως ως παίκτης του Παναθηναϊκού, μίλησε για το ντέρμπι, «άνοιξε» την καρδιά του αποκαλύπτοντας στο SDNA, πως βίωσε την μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και φυσικά θυμάται και τον μεγάλο ντόρο που έγινε τότε, γύρω από το όνομα του.

Όλα όσα είπε στο SDNA:

Ποια είναι η άποψη σας για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό φέτος;

« Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός είναι ομάδες, που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι η τεράστια έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, αν λάβει υπόψη του κανείς τις δυσκολίες, τις οποίες βίωσε το προηγούμενο διάστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πως αντέδρασε σ΄όλα αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήταν ο πρωταθλητής των μεταγραφών δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει την ποδοσφαιρική του συνοχή».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Παναθηναϊκού που θα παίξουν ρόλο στο ντέρμπι, θα επηρεάσει τους πράσινους η λεγόμενη ως ποδοσφαιρική άγνοια των «μικρών» για το το τι εστί ντέρμπι;

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα, η οποία έχει όρεξη, έχει μία τεράστια δυναμική λόγω των νέων παιδιών, που απαρτίζουν την ομάδα. Το «τριφύλλι» έχει μία πολύ καλή αγωνιστική συμπεριφορά ενώ έχουν και τη... δίψα να αποδείξουν ότι αξίζουν να φορούν την φανέλα του Παναθηναϊκού, η οποία είναι βαριά. Τα παιδιά αυτά έχουν την ικανότητα και αυτό αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα πορεία τους στο πρωτάθλημα. Επίσης γενικότερα σ΄αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχει ποδοσφαιρική άγνοια. Τα παιδιά του Παναθηναϊκού ξέρουν τι σημαίνουν τα παιχνίδια αυτά. Το πρώτο που χρειάζεται στα παιχνίδια αυτά είναι η ικανότητα, με την εμπειρία να λειτουργεί απλά θετικά. Η εμπειρία δεν παίζει μόνη της μπάλα».

«Οι μικροί του Παναθηναϊκού έχουν... δίψα για να δείξουν ότι αξίζουν»

Θα επηρεάσει τα παιδιά του Παναθηναϊκού η ατμόσφαιρα;

«Η ατμόσφαιρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά θεωρώ ότι τα παιδιά θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν. Αν είσαι ικανός και καταφέρεις να αγωνιστείς καλά, τότε αυτό δεν σε επηρεάζει τόσο».

Ποιο είναι το δυνατό σημείο του Ολυμπιακού, που μπορεί να αποτελέσει φόβητρο για τον Παναθηναϊκό;

«Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα, η οποία έχει βάθος. Πιστεύω ότι και η εναλλακτική του ενδεκάδα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, εξίσου επιτυχημένα. Παρόλα αυτά οι πολλές επιλογές που έχει ο Ολυμπιακός, δεν του... επιτρέπουν να αποκτήσει γρήγορα τη συνοχή που χρειάζεται και έτσι οι ποδοσφαιριστές δεν χουν βρει ακόμα το... κλειδί για να επικοινωνήσουν ποδοσφαιρικά. Με λίγα λόγια ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του φέτος».

Ποια είναι η άποψη σας για τον Δώνη και για τον Μαρτίνς;

«Ο Δώνης είναι ένας πολύ καλός προπονητής, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ξέρει τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Είναι ένας άνθρωπος που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον Παναθηναϊκό και γνωρίζει πολύ καλά το ειδικό βάρος της ομάδας και της φανέλας και την «ευθύνη» που έχει κάποιος, όταν αγωνίζεται στο «τριφύλλι». Το μεγάλο κατόρθωμα του είναι ότι κατάφερε να τα μεταδώσει γρήγορα αυτά στα παιδιά της ομάδας. Γι΄αυτό και βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ο Δώνης είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας και των όσων έχει πετύχει μέχρι στιγμής . Είμαι σίγουρος ότι, αν υπήρχε ένας ξένος προπονητής, δεν θα μπορούσε να καταφέρει αυτά τα πράγματα με τίποτα. Από την άλλη ο Μαρτίνς έχει πάρα πολλούς παίκτες, που πρέπει να τους κάνει... ομάδα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα γι΄αυτόν. Είναι κάτι που θέλει μεγάλη υπομονή».

«Πρωταγωνιστής της επιτυχίας του Παναθηναϊκού ο Δώνης - Δύσκολο το έργο του Μαρτίνς»

Είστε ένας ποδοσφαιριστής, που έπαιξε τόσο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού. Πως πήγατε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό;

«Για μένα η μεταγραφή αυτή είναι ένας σταθμός στην καριέρα μου. Τότε στον Ολυμπιακό υπήρχαν προβλήματα ενώ ο Παναθηναϊκός αποτελούσε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορούσες να δουλέψεις καλύτερα. Επέλεξα να μετακινηθώ στον Παναθηναϊκό, ώστε να δείξω τις δυνατότητες μου και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Σας είχε γίνει πρόταση ανανέωσης από τον Ολυμπιακό;

«Για την ακρίβεια τότε μου είχε γίνει πρόταση για πρόωρη ανανέωση, όταν ήταν ο Κοσκωτας. Τότε «έσκασε» το σκάνδαλο και στη συνέχεια πήγα στον Παναθηναϊκό».

«Σταθμός στην καριέρα μου η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό»

Έχετε κάποιο παράπονο από τον Ολυμπιακό;

«Όχι ο Ολυμπιακός δεν μου άφησε καμία πικρία τότε. Στον Ολυμπιακό μάλιστα και αγαπήθηκα και πρόσφερα. Τότε αποφάσισα να μετακινηθώ στον Παναθηναϊκό, διότι πρώτον αποτελούσε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και επειδή ήθελα να βρίσκομαι στους λίγους, οι οποίοι έπαιξαν στις δύο μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να πετύχω και ζήλευα αυτούς, οι οποίοι το είχαν κάνει. Είναι σαν να λέμε ότι κάποιος έπαιξε και στην Ρεάλ και στην Μπαρτσελόνα. Όταν πήγα στον Παναθηναϊκό ήξερα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Βέβαια ήμουν από τους λίγους, που σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία επέλεξα να αλλάξω στρατόπεδο. Δηλαδή δεν πήγα στον Παναθηναϊκό στη... δύση της καριέρας μου. Πήγα σε μία πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία, κατά την οποία είχα στόχους και ειδικά στην Ευρώπη. Ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και σ΄αυτό θα με βοηθούσε πολύ ο Παναθηναϊκός».

Με ποιον ήρθατε σε επαφή για να έρθετε στον Παναθηναϊκό;

«Υπήρχαν άτομα τόσο από το περιβάλλον της διοίκησης του Παναθηναϊκού όσο και από την ίδια την διοίκηση τότε».

Πως βιώσατε το πρώτο ντέρμπι;

«Όλα όσα βίωσα σε εκείνο το πρώτο ντέρμπι μου έμειναν χαραγμένα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, μιας και δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Όταν έφευγα από τον Ολυμπιακό, δεν ήξερα ότι θα υπάρχει τέτοια αντίδραση. Πίστευα ότι ήταν κάτι καθαρά ποδοσφαιρικό, το οποίο θα περάσει γρήγορα και θα ξεχαστεί. Βλέπουμε όμως μετά από 28 χρόνια, ότι ακόμα δεν έχει ξεχαστεί. Από το γεγονός αυτό καταλαβαίνουμε ότι η περίοδος εκείνη για μένα ήταν πολύ δύσκολη. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αντιμετώπισα αρκετές αντιδράσεις. Πριν από αυτό το παιχνίδι μάλιστα είχε ακυρωθεί ένα σούπερ καπ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ήθελα να γίνει ένα ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση».

«Έτσι βίωσα την αναβολή στο σούπερ καπ»

Πως νιώσατε για το γεγονός ότι ακυρώθηκε το σούπερ καπ, λόγω της μεταγραφής σας;

«Δεν πίστευα ποτέ, ότι θα υπάρξει τέτοια αντίδραση. Βέβαια πρέπει να σου πω ότι όσο οι αντιδράσεις αυτές αυξάνονταν, τόσο παραπάνω πείσμωνα εγώ, για να αποδείξω ότι ήμουν ένας ποδοσφαιριστής που άξιζα. Συγκεκριμένα ήθελα να αποδείξω ότι οι αντιδράσεις αυτές «άξιζαν» για το όνομα μου. Δεν ήθελα να λένε ότι «Ποιος είναι αυτός για τον οποίο γίνονται οι αντιδράσεις αυτές; Σιγά τον παίκτη». Ήθελα να αποδείξω ότι η κόντρα αυτή ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας γίνεται για κάποιον που αξίζει».

Πως βιώσατε τις αντιδράσεις που υπήρχαν;

«Ήμουν ένας ποδοσφαιριστής, που είχα ταυτιστεί με τις δυσκολίες του Ολυμπιακού. Ήμουνα από μικρός στον Ολυμπιακό, προσέφερα πολλά και ο κόσμος του Ολυμπιακού τα εκτιμούσε όλα αυτά τότε. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν πίστευαν ότι θα πάω ποτέ στον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς η ποδοσφαιρική καριέρα μας είναι πολύ μικρή και αν τα σκέφτεσαι πολύ αυτά, περνάνε τα χρόνια και η καριέρα σου τελειώνει και στο τέλος δεν έχεις καταφέρει τίποτα. Εγώ ήθελα να πετύχω όλους τους προσωπικούς μου στόχους πριν περάσουν τα χρόνια. Ήθελα να έχω καλύψει όλες τις φιλοδοξίες μου».

Τι σημαίνει για σας Παναθηναϊκός;

«Ο Παναθηναϊκός είναι όλη μου η ζωή. Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή που έφυγα από τον Ολυμπιακό και πήγα στον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι σημαντικό. Στον Παναθηναϊκό κάλυψα όλες μου τις ποδοσφαιρικές φιλοδοξίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κατάφερα μέσω του Παναθηναϊκού να παίξω μέχρι και στη μικτή κόσμου. Είμαι ευγνώμων στον Παναθηναϊκό, διότι όντας παίκτης του κάλυψα όλους μου τους στόχους. Η επιλογή μου λοιπόν να πάω από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό ήταν σωστή. Φυσικά είμαι πλέον σε μία οικογένεια, η οποία παναθηναϊκοκρατείται».

Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό;

«Πολλές φορές κάνουμε προβλέψεις για τα παιχνίδια και τις περισσότερες φορές πέφτουμε έξω, τόσο οι ειδήμονες όσο και οι μη. Το σημαντικότερο απ΄όλα είναι να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι. Τα παιδιά του Παναθηναϊκού έχουν να πάρουν πάρα πολλά. Είμαι σίγουρος ότι θα δείξουν, πως μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα παιχνίδια. Από την άλλη ο Ολυμπιακός θέλει να κερδίσει, για να δείξει ότι είναι ακόμα η ομάδα που κυριαρχεί».

Αποστολάκης στο SDNA: «Σταθμός στην καριέρα μου η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό - Δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή»