MENU

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, όπως αποκάλυψε το SDNA το πρωί της Τρίτης (6/11), θα καθίσει το μεσημέρι της Πέμπτης (8/11) στο σκαμνί της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ και κινδυνεύει (για την ακρίβεια αν δεν τιμωρηθεί θα πρόκειται για σκάνδαλο) με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα, 2-4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 250.000 ευρώ, για τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

Το άρθρο με το οποίο έχει κληθεί η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, είναι το ίδιο με το οποίο τιμωρήθηκε η ΑΕΚ με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα, πρόστιμο 73.250 ευρώ και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Super League με τον Ολυμπιακό, ποινή που δεν άλλαξε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Το SDNA βάζει στο κάδρο… τις δύο υποθέσεις, βρίσκει διαφορές και ομοιότητες μεταξύ τους και απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν τη φίλαθλη κοινή γνώμη.

1. Ο Ολυμπιακός θα απολογηθεί στην ίδια Επιτροπή με αυτήν που απολογήθηκε η ΑΕΚ;

Όχι, η υπόθεση του Ολυμπιακού είναι αρμοδιότητα της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ και όχι του Πειθαρχικού Οργάνου της Super League. Η διαφορά των δύο οργάνων είναι ότι αυτό της Λίγκας είναι μονομελές ενώ της ΕΠΟ όχι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Οι Πρόεδροι πάντως και στα δύο όργανα, είναι τακτικοί δικαστές.

2. Που έγιναν τα επεισόδια στο Παμπελοπονησιακό;

Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας τα επεισόδια έγιναν «προς την έξοδο της κερκίδας Κ9, που οδηγεί σε περιβάλλοντα χώρο εσωτερικά της θύρας 3». Στο ΟΑΚΑ τα επεισόδια είχαν γίνει στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου. Η ΑΕΚ είχε υποστηρίζει ότι τα επεισόδια είχαν γίνει εκτός του συγκεκριμένου χώρου για να μην έχει ευθύνη αλλά δεν το πέτυχε. Στο Παμπελοπονησιακό είναι ξεκάθαρο ότι έγιναν εντός του εν γένει χώρου του γηπέδου.

3. Υπάρχει ευθύνη του Ολυμπιακού από τη στιγμή που είχε απαγορευτεί η μετακίνηση των οπαδών του;

Ναι. Συγκεκριμένα, το άρθρο 14, παράγραφος 4 του Πειθαρχικού Κώδικα αναφέρει τα εξής: «Η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας υπέχει ευθύνη για την απρεπή συμπεριφορά μεταξύ των δικών της θεατών που βρίσκονται στο γήπεδο και ομοίως ενδέχεται να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο και με περαιτέρω κυρώσεις, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο επόμενο άρθρο (εννοεί το άρθρο 15). Οι οπαδοί που καταλαμβάνουν το τμήμα του σταδίου για τους φιλοξενούμενους, θεωρούνται ως οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδος, εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο».

4. Υπάρχουν ομοιότητες στις δύο εκθέσεις;

Ναι. Και στις δύο γίνεται λόγος για ρίψεις αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Για πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ έκανε λόγο η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, για ρίψεις αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικά, μικροαντικείμενα κλπ), γίνεται λόγος στην έκθεση για τον αγώνα του Κυπέλλου. Και στις δύο εκθέσεις δεν γίνεται λόγος για βιαιοπραγία, ούτε για τραυματισμό.

5. Τι ισχύει για την βιαιοπραγία

Ο Πειθαρχικός Κώδικας θεωρεί την βιαιοπραγία ως «απαιτούμενο» για την επιβολή της αφαίρεσης τριών βαθμών. Ωστόσο, το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League, στο σκεπτικό του, ανέφερε ότι είναι «αδιάφορο» αν έχει υπάρξει σωματική επαφή για να στοιχειοθετηθεί βιαιοπραγία. Με απλά λόγια, βιαιοπραγία είναι και οι ρίψεις αντικειμένων. Η Επιτροπή Εφέσεων αποδέχθηκε το συγκεκριμένοι σκεπτικό.

6. Πρέπει να υπάρξει τραυματισμός φυσικού προσώπου για να επιβληθεί η αφαίρεση τριών βαθμών;

Ο Πειθαρχικός Κώδικας και το άρθρο 15, 4β. δεν κάνει λόγο πουθενά για τραυματισμό, για βιαιοπραγία κάνει. Από την απόφαση για την τιμωρία της ΑΕΚ, προκύπτει ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει τραυματισμός φυσικού προσώπου για να επιβληθεί το -3 από τη στιγμή που είναι αδιάφορο αν υπάρχει σωματική επαφή για να στοιχειοθετηθεί η βιαιοπραγία. Μπορεί δηλαδή να επιβληθεί το -3 και χωρίς να υπάρχει τραυματισμός. Στην Πάτρα υπήρχε on camera μαρτυρία του γιατρού του αγώνα στην Cosmote TV για ύπαρξη τραυματία, αλλά στην έκθεση της Αστυνομίας, όπως προαναφέρθηκε, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

7. Μπορεί η απόφαση για την τιμωρία της ΑΕΚ να αποτελέσει δεδικασμένο;

Μπορεί. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, ειδικότερα από τη στιγμή που η ερμηνεία για την βιαιοπραγία είναι ουσιαστικά κρίση του αθλητικού δικαστή και δεν αναφέρεται στον Πειθαρχικό Κώδικα. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, μπορεί να την υιοθετήσει, μπορεί και όχι… Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ πάντως, την υιοθέτησε και συμφώνησε με την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί στην «Ένωση».

8. Μπορεί να ληφθεί υπόψη το τριπλό δεδικασμένο το οποίο είχε αποκαλύψει το SDNA, το βράδυ του αγώνα.

Ναι, μπορεί, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που πρόκειται για τιμωρίες για επεισόδια που έγιναν σε αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.

9. Βάσει του κατηγορητηρίου που ασκήθηκε εις βάρος του Ολυμπιακού, σε περίπτωση τιμωρίας με αφαίρεση βαθμών μπορούν να αφαιρεθούν από το Κύπελλο;

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται το άρθρο 13, παράγραφος 3 για ποινές στις ομάδες όπου αναφέρεται ρητά ότι η αφαίρεση των βαθμών επιβάλλεται στο πρωτάθλημα. Δεν γίνεται πουθενά λόγος για αφαίρεση βαθμών στον θεσμό του Κυπέλλου. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, βέβαια, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα αφού τα επεισόδια έγιναν σε αγώνα πρωταθλήματος.

Αφαίρεση βαθμών: Τι συνέβη με την ΑΕΚ, τι ισχύει με τον Ολυμπιακό