MENU
Χρόνος ανάγνωσης 28’

Ολόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιώργου Δώνη

0

Είναι ο αρχιτέκτονας της φετινής εξαιρετικής και πέρα από κάθε προσδοκία πορείας του Παναθηναϊκού. Ο άνθρωπος που όπως δηλώνει κάνοντας πράξη το όνειρό του, να κάτσει δηλαδή στον πάγκο της ομάδας στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, έχει καταφέρει να φτιάξει μία ομάδα που αναγνωρίζεται από όλη την Ελλάδα ανεξάρτητα οπαδικής προτίμησης.

Ο Γιώργος Δώνης παραχώρησε μία συνέντευξη – «ποταμό» στον Βασίλη Βέργη και την εφημερίδα «Livesport» και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της Παναθηναϊκής καθημερινότητας. Τη συνεργασία του με τον Νίκο Νταμπίζας, τους λόγους που ανέλαβε το τριφύλλι σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, την γενιά Ελλήνων παικτών της ομάδας.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την επόμενη ημέρα της ομάδας και τον Παϊρόζ, την ανάγκη για συμμετοχή και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και την σταθερότητα για την οποία έχει δεσμευθεί ο Γιάννης Αλαφούζος.

«Ο ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ – ΕΠΑΙΞΕ 100% ΡΟΛΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ»

Γιατί πήρατε την απόφαση να αναλάβετε μια ομάδα η οποία ξεκινούσε με -6 βαθμούς και απαγόρευση μεταγραφών, την οποία κάποιοι «ειδήμονες» θεωρούσαν 4ο φαβορί για υποβιβασμό (!); Όλα αυτά δεν σας φόβιζαν, δεν σας προβλημάτιζαν;

«Δεν το έβλεπα έτσι. Ήμουν ήδη 5 χρόνια στο εξωτερικό. Είχα πάντα στο μυαλό μου πως όταν γυρίσω στην Ελλάδα, θέλω να γυρίσω στον Παναθηναϊκό».

Με κανονικές συνθήκες φαντάζομαι...

«Όλα ξεκίνησαν από τον Νίκο Νταμπίζα που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό το δρομολόγιο».

Θα φθάσουμε και στον κ. Νταμπίζα. Θέλω όμως να αρχίσω από αλλού.Γενικά είστε άνθρωπος που δεν φοβάται. Όμως δεν μπορεί να μην πέρασε από το μυαλό σας... βρε τι πάω να κάνω; Τεράστιο το κλαμπ αλλά οι συνθήκες;

«Ξεκίνησα διαφορετικά τις σκέψεις μου. Ποια ήταν τα δεδομένα για να δουλέψω στον Παναθηναϊκό. Σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμουν την αμοιβή μου».

Ετσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι πριν είχατε πολύ μεγαλύτερες...

«Ναι. Δεν σκεφτόμουν επίσης ποιους παίκτες θα έχω. Σκεφτόμουν αν θα υπάρξει σταθερότητα για να δουλεύουμε καλά. Να υπάρχει μία ασφάλεια. Είτε αυτή την προσφέρει η τωρινή διοίκηση είτε κάποια άλλη».

Άρα η λέξη φόβος δεν υπήρξε πουθενά;

«Αν ένοιωθα στη διαδικασία της επικοινωνίας ότι δεν θα υπήρχε σταθερότητα στο θέμα της πληρωμής των παικτών αυτό θα με απέτρεπε να συμφωνήσω. Δεν είχα φόβο ούτε για τους νέους παίκτες ούτε για κάτι άλλο. Ανάλογο εγχείρημα άλλωστε είχα κάνει και στον ΠΑΟΚ με πολλούς νέους παίκτες».

Πάμε τώρα στον Νίκο Νταμπίζα. Τι σας είπε για να σας πείσει;

«Ο Νίκος έβλεπε κι αυτός μακριά για το πρότζεκτ. Ότι θα διασφάλιζε αυτή τη σταθερότητα που θέλαμε στην ομάδα για να βγαίνει υγεία στα αποδυτήρια. Από την άλλη υπάρχει μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση πολλών ετών».

Άρα το πρόσωπο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για να διασφαλιστούν αυτά που εσείς θέλατε...

«Ναι. Γιατί ήξερα από την αρχή ότι αυτό που θα μου πει ο Νίκος, αυτό είναι. Αν δεν είχα αυτή την εμπιστοσύνη δεν θα έμπαινα σε καμία επικοινωνία».

Στον κ. Νταμπίζα τι άλλο θέσατε ως προϋπόθεση για να αναλάβετε;

«Ουσιαστικά τίποτα άλλο. Εκτός, φυσικά, από το προπονητικό τιμ που πάντα με συντροφεύει».

Ο Δώνης της Λάρισας του 2007, της ΑΕΚ του 2009 θα αναλάμβανε τώρα τον Παναθηναϊκό; Ή είναι και θέμα εμπειρίας;

«Πολύ δύσκολη ερώτηση..»

Γι αυτό είμαι εδώ...

«Τότε βρισκόμουν στην αρχή της καριέρας μου. Διαχειριζόμουν τα πράγματα με περισσότερο ενθουσιασμό παρά με ωριμότητα...»

Πολλοί θεωρούσαν τότε πως είσαστε και λίγο υπερφίαλος, ενώ τώρα ότι βρίσκεστε στην καλύτερη φάση ωριμότητας.

«Τότε ήμουν πολύ μικρός. Στα 37 μου στη Λάρισα είχα κατακτήσει κύπελλο και παίζαμε στην Ευρώπη. Εκείνο το διάστημα πάντα ήθελα να τα κάνω όλα γρήγορα για να πάω στο εξωτερικό. Κι όταν κυνηγάς κάτι μπορεί ο καθένας να το μεταφράζει διαφορετικά».

Τώρα να θεωρήσω ότι δεν υπάρχει το «απωθημένο» του εξωτερικού;

«Όχι, τώρα νιώθω γεμάτος. Δεν σκέφτομαι κάτι άλλο... Θα μπορούσα πάλι να επιλέξω τα χρήματα όπου είχα μεγάλη πρόταση από την Σαουδική Αραβία».

Για πόσα χρήματα μιλάμε;

«Ετησίως μπορεί και για 2,5 εκατομμύρια ευρώ»

Με βάση αυτό το εντυπωσιακό ποσό, λοιπόν, θέλω να ρωτήσω: Είστε πρώτα Παναθηναϊκός ή επαγγελματίας προπονητής;

«Είναι δύσκολες οι απαντήσεις αυτές γιατί κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς. Στη ζωή μου σημαντικό ρόλο παίζουν οι αναμνήσεις. Εχω περάσει υπέροχα χρόνια στον Παναθηναϊκό. Εχουμε κάνει πολύ μεγάλη διαδρομή. Μόνο στη σκέψη λοιπόν... ότι και να γινόταν μπροστά μου εγώ θα ερχόμουν στον Παναθηναϊκό».

Άρα να υποθέσω ότι δεν θα το κάνατε και για άλλη ομάδα στην Ελλάδα; Επαιξε ρόλο ξεκάθαρα το συναίσθημα.

Πόσο πρόκληση είναι για εσάς αυτό το πρότζεκτ;

«Θα σου πω ότι οι πρώτες μέρες με βασάνιζαν. Προσπαθούσα να δω ποιο ρόστερ θα έχουμε. Να συλλέξω πληροφορίες για όλους τους παίκτες».

Ενας από αυτούς ήταν ο Λουντ η απώλεια του οποίου μάλλον σας πλήγωσε, άσχετα αν με τα οικονομικά δεδομένα που ξέρουμε δεν μπορούσε να μείνει.

«Ηταν μέσα στο αρχικό μας πλάνο να κρατήσουμε όσους είχαμε δικαίωμα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ρόμπιν Λουντ. Ο Νίκος έκανε μεγάλη προσπάθεια. Αλλά τώρα που έχει περάσει ο καιρός μπορώ να σας πω ότι έχουμε καλύτερους παίκτες από τον Λουντ»!

«Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΤΗΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»

Πότε συναντηθήκατε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Αλαφούζο; Τι σας είπε, τι του είπατε;

«Την πρώτη φορά μου εξήγησε το πλάνο και μου είπε ότι θα εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα που θέλαμε. Επίσης ότι υπάρχει μία διαδικασία για αλλαγή της διοίκησης. Και ότι εκείνος είναι πρόθυμος να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις του. Έχουμε συναντηθεί άλλη μία φορά. Εχουμε, φυσικά, επικοινωνία...»

Ισχύει ότι σας στέλνει sms μετά τα παιχνίδια;

«Πάντα. Είναι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπει έντονο το ελληνικό στοιχείο και πολλούς νέους παίκτες. Ο ίδιος είναι σταθερός στο πλάνο του και περιμένει την εξέλιξη στα διοικητικά ώστε η ομάδα να πάει σιγά σιγά και σε άλλο επίπεδο οικονομικά».

Δηλαδή μέχρι στιγμής είστε απόλυτα ικανοποιημένος στην τήρηση των υποσχέσεων που είχατε πάρει;

«Ισχύει στο απόλυτο».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΣΑΚΩΘΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΜΠΙΖΑ»

Με τον κ. Νταμπίζα είσαστε φίλοι ή συνεργάτες;

«Στη δουλειά σκεφτόμαστε και οι δύο τη συνεργασία. Στην αρχή είχα βέβαια ένα φόβο...»

«Τον Νίκο τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Τον είχα και σαν ποδοσφαιριστή. Τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε, συζητούσαμε πάντα όπου κι αν βρισκόμουν επαγγελματικά. Και ο ίδιος αντίστοιχα θεωρώ ότι με εκτιμά ως προπονητή. Ο φόβος που είχα είναι η καθημερινή τριβή με έναν άνθρωπο τον οποίο θεωρείς φίλο σου. Δεν θα ήθελα να βρεθεί κάποιο εμπόδιο και να χαλάσει αυτή η σχέση από την καθημερινότητα και την τριβή»

Συνεργάζεστε περίπου 4,5 μήνες. Πως είναι;

«Πολύ καλά. Ο καθένας μας βρήκε τα πατήματά του»

Και η ιεραρχία;

«Δεν το βλέπουμε ιεραρχικά».

Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι;

«Και οι δύο είμαστε πολύ ελεύθερα πνεύματα και συζητάμε ελεύθερα για την ομάδα»

Εχετε τσακωθεί ποτέ;

«Όχι. Ειλικρινά όχι. Ο Νίκος όμως είναι τεχνικός διευθυντής. Άρα αν στην ιεραρχία είναι κάποιος πιο ψηλά φυσικά είναι ο Νταμπίζας. Αν θέλει αύριο να διώξει τον οποιονδήποτε προπονητή έχει το δικαίωμα να τον διώξει».

Ο Νταμπίζας έχει πολύ καλή φήμη για τη δουλειά του, αλλά λένε ότι δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Ισχύει;

«Ως διοικητικό στέλεχος έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Αρα έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις και από τον εαυτό του και από εκείνους που συνεργάζονται μαζί του. Εγώ σε όλες τις ομάδες που δούλεψα ήθελα τον τεχνικό διευθυντή».

Στις μεταγραφές ποιος έχει τον πρώτο λόγο;

«Μαζί τον έχουμε. Όταν υπάρχουν περισσότερα μυαλά για την αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή είναι πιο σωστό».

Ο κ. Κονστάντος ήταν και δική σας πρόταση εκτός του κ. Νταμπίζα;

«Εγώ δεν μπορώ να έχω καμία ανάμιξη στα διοικητικά. Τον Κώστα τον γνωρίζω από τη Λάρισα Είναι εξαιρετικός και στη δουλειά του και ως άνθρωπος. Όμως ποτέ δεν θα μπορούσα να προτείνω διοικητικό στέλεχος στην ομάδα...»

«Ο ΠΙΕΝΓΚΜΠΟΣΑΝΤ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»

Τις ημέρες προτού αναλάβετε συναντηθήκατε με τον κ. Πιεμπονγκσάντ. Τι σας είπε και σας έπεισε ότι είναι ένας κανονικός επενδυτής;

«Εχω συναντηθεί τρεις φορές μαζί του. Μία προτού αναλάβω και άλλες δύο μετά. Την τρίτη φορά ήταν με τον γιο του και τον Γκραντ. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου μπορώ να σου πω ότι μου φάνηκαν κι αυτός και ο γιος του πολύ σοβαροί άνθρωποι γύρω από το αντικείμενο. Δεν άκουσα ούτε υπερβολές ούτε περίεργα πράγματα στη διαχείριση μιας ομάδας. Μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση».

Θέλω να σταθούμε στην πρώτη φορά. Τι ήταν εκείνο που σας έπεισε, όπως λέτε, πως είναι σοβαροί, ότι βλέπουν τον Παναθηναϊκό επενδυτικά και θα προχωρήσουν το πρότζεκτ;

«Δεν μπορώ να πω ότι πείστηκα στο πρώτο ραντεβού. Ηθελαν κι αυτοί, επίσης, να δουν τον καινούργιο προπονητή, να ακούσουν τι έχω στο μυαλό μου. Μου έκανε εντύπωση ότι γνώριζαν πολλά για μένα. Μάλιστα ο Παιρότζ ήξερε προσωπικά και τον πρίγκιπα τον οποίο είχα πρόεδρο στην ομάδα που δούλεψα στη Σαουδική Αραβία. Μου εξηγούσαν ότι το deal προχωράει πολύ γρήγορα. Μου είχαν μεταφέρει ότι θα υπήρχε συμφωνία μέχρι τέλος Ιουλίου. Και στο τελευταίο ραντεβού μου είπαν ότι έχει ολοκληρωθεί το deal και πως θα γίνονταν κάποια συμφωνητικά...»

Το τελευταίο ραντεβού πότε ήταν;

«Σχετικά πρόσφατα. Όταν είχε έρθει στο ματς με τη Λαμία» (σ.σ. αρχές Σεπτεμβρίου).

Οσο δεν υπήρχε καμία εξέλιξη σας φόβιζε ότι μπορεί να μη σας είχε πει την αλήθεια;

«Οχι. Όταν μιλάμε για τέτοια deals είναι πολύ εύκολο κάποιος να πει μια ημερομηνία. Αλλά εδώ δεν πάμε να αγοράσουμε ένα σπίτι. Συμβαίνει παγκοσμίως οι συμφωνίες για τις ομάδες να καθυστερούν. Το ανησυχητικό θα ήταν αν είχαν εξαφανιστεί».

Εσείς πάντως από την εικόνα που αποκομίσατε θεωρήσατε ότι πρόκειται για αξιόπιστο άτομο;

«Ναι. Δεν μπορώ φυσικά να ξέρω τα οικονομικά τους. Εμένα μου φάνηκαν σοβαροί άνθρωποι και επαγγελματίες. Κι αυτά που σκέφτονται για την ομάδα δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Δεν ήρθαν να πουν θα υπάρχει π.χ. μπάτζετ 30 εκατ. και υπερβολικά πράγματα. Είπαν ότι θα υπάρχει σταθερότητα και αποπληρωμή όλων των χρεών. Και ότι η ομάδα θα μπορεί να κάνει από το επόμενο καλοκαίρι κάποιες πιο σημαντικές μεταγραφές...»

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο –πάντα με την προϋπόθεση να βάλει τα λεφτά ο Παϊρότζ και να προχωρήσει η συμφωνία που έχουν υπογράψει- κάποια στιγμή ο Αβρααμ Γκραντ να ανακατευθεί στα πόδια σας; Να ξεπεράσει δηλαδή τον «διοικητικό» ρόλο που προορίζεται;

«Όχι. Αυτό δεν το φοβόμουν όταν ήμουν 34. Να το φοβηθώ τώρα που είμαι 49; (σ.σ. γέλια)...»

Επειδή μιλάμε για Ασιάτες, δεν είναι δηλαδή γεννημένοι... στον Γκύζη, έχετε σκεφτεί την περίπτωση να μπουν και σε βάθος ενός χρόνου να υπάρξουν κάποιες πωλήσεις των νέων παιδιών που έχει σήμερα ο Παναθηναϊκός; Μιλάω για κάτι «βίαιο».

«Ας το δούμε διαφορετικά. Αν υπάρχει Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος μπορεί να βάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μία ομάδα, ποιος εγγυάται ότι αύριο δεν θα πουλούσε πέντε παίκτες;»

Ισως το γεγονός ότι ζει στην Ελλάδα. Ενώ ο Ταϊλανδός, ο Ασιάτης μπορεί να πουλήσει και να φύγει από την Ελλάδα.

«Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν έχει ξεπουλήσει κανείς σε μία σεζόν 10 ποδοσφαιριστές. Το να αναπτυχθεί κάποιος παίκτης και εν συνεχεία να πουληθεί είναι κάτι φυσιολογικό».

Δεν σας φοβίσει κάτι λοιπόν;

«Το θεωρώ μια φυσιολογική εξέλιξη. Μακάρι τα νέα παιδιά, να καταφέρουν να κάνουν καριέρα εδώ, να πάρουν τίτλους με τον Παναθηναϊκό και μετά να φέρουν χρήματα στην ομάδα μέσα από μεγάλη μεταγραφή. Τους έχω πει ότι ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ότι ήμασταν εμείς. Ξέρουν ότι κανένας δεν μπορεί με 5 παιχνίδια να κάνει μεταγραφή εκατομμυρίων. Ο στόχος τους είναι τι θα κάνουν στον Παναθηναϊκό και πόσους τίτλους θα φέρουν».

«ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ»

Τον Παναθηναϊκό του μέλλοντος τον ονειρεύεστε με παιδιά από τις Ακαδημίες του ή με βαρυσήμαντες μεταγραφές;

«Θεωρώ ότι θα πρέπει η βάση του να είναι Έλληνες. Αν είχαμε και δικαίωμα μεταγραφών και ένα ικανοποιητικό μπάτζετ η βάση θα ήταν πάλι πολλοί Έλληνες και λιγότεροι ξένοι οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά».

Ενδεχομένως να ακουστεί πολύ πρόωρο και πολύ βαρύγδουπο αυτό που θα ρωτήσω. Μπορεί τούτη η ομάδα να αποδειχθεί η νέα γενιά Καραγκούνη, Μπασινά, Γκούμα, Γιούρκα; Στη λογική του καπετάνιου «οι ομάδες χτίζονται δεν αγοράζονται»...

«Κι εγώ κάπως έτσι είχα ξεκινήσει στον Παναθηναϊκό...»

Αναφέρθηκα στην περιβόητη γενιά των «Γκουμομπασινάδων» που αρχικά λοιδορήθηκε και μετά υπήρξε η βάση της Εθνικής που πήρε το Ευρωπαϊκό. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τώρα δουλεύετε με την επόμενη μεγάλη γενιά Ελλήνων ποδοσφαιριστών;

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ταλέντο. Οι παίκτες που αναφερθήκατε ήταν εξαιρετικοί. Το απέδειξε η πορεία τους... Σίγουρα από τους σημερινούς θα υπάρξουν ποδοσφαιριστές που θα κάνουν σπουδαία καριέρα. Ομως παίζουν κι άλλα ρόλο. Οι συγκυρίες, η πίεση. Οπότε είναι πολύ νωρίς ακόμη να το πούμε»

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ»

Σαν άνθρωπος που αγαπάτε τον Παναθηναϊκό. Θα θέλατε κάποια στιγμή να μπει και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη διοίκηση;

«Τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο δεν τον γνωρίζω. Είχα συναντηθεί μια δυο φορές με τον αείμνηστο Παύλο. Θυμάμαι ότι τον είχα συναντήσει έξω από ένα σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά όπου σταμάτησε με το αυτοκίνητό του να μου μιλήσει. Μου έκανε καταπληκτική εντύπωση. Γι αυτό που με ρωτήσατε: έχω την άποψη πως όσοι αγαπούν τον Παναθηναϊκό και έχουν τη δυνατότητα να είναι μέσα θα έπρεπε να είναι μέσα».

«ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΟΑΚΑ Ή ΛΕΩΦΟΡΟ»

Γιατί συμφωνήσατε στο «έδρα ΟΑΚΑ» αντί για τη Λεωφόρο;

«Δεν ήταν θέμα να συμφωνήσω ή όχι. Αναγκαστική ήταν η επιλογή. Κοιτάξτε. Εγώ δεν έχω παίξει στη Λεωφόρο παρά μόνο κάποια παιχνίδια κυπέλλου. Δεν μου άρεσε τότε γιατί ήθελα μεγάλο γήπεδο. Στην καινούργια Λεωφόρο, όταν δεν ήμουν εγώ στον Παναθηναϊκό, η ατμόσφαιρα με 5-6-7000 κόσμο είναι πολύ έντονη. Και ως νέα ομάδα πιθανώς αυτό να μας βοηθούσε. Αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω θα έπρεπε να το μελετήσω πολύ. Δεν ξέρω ποια θα ήταν η οριστική μου απόφαση. Υπάρχουν παιχνίδια που σκέφτομαι ότι θα μας βοηθούσε πολύ η Λεωφόρος. Γεμάτη, ώστε να πνίγουμε τον αντίπαλο».

Τα ντέρμπι να υποθέσω...

«Ναι. Και όχι μόνο. Γιατί το ΟΑΚΑ μπορεί να σου προσφέρει ως γήπεδο κάποιες δυνατότητες αλλά δεν είναι αυτό που λέμε έδρα. Το όπλο πάντως κάθε ομάδας είναι η ίδια η ομάδα που παρουσιάζει. Παίζει βέβαια πάντα ρόλο η έδρα. Και η Λεωφόρος θα ήταν όντως μια πολύ δυνατή έδρα. Όμως, επαναλαμβάνω, εγώ δεν είχα το δικαίωμα επιλογής».

Το ΟΑΚΑ μήπως δημιουργεί πολύ λιγότερο άγχος σε αυτά τα νέα παιδιά;

«Στο πρώτο παιχνίδι με τη Λαμία εγώ είδα πολύ άγχος. Μέχρι να εξοικειωθούμε. Τα παιδιά πάντα θα έχουν άγχος. Το θέμα είναι ότι εμείς οι γύρω πρέπει να είμαστε ήρεμοι ώστε να μην τους καταβάλλει. Κι αυτό το άγχος να είναι πάντα δημιουργικό...»

«ΟΥΤΕ ΨΑΡΩΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ...»

Μπαίνετε στην «πρώτη» συγκέντρωση της ομάδας σας και συναντάτε μια φουρνιά νέων παιδιών. Ηταν ψαρωμένοι;

«Όχι. Κανένας δεν ήταν ψαρωμένος. Γιατί γνώριζαν ποιος προπονητής έρχεται. Ξέρουν ποια συμπεριφορά έχω με τους νέους παίκτες. Συν ότι γνώριζαν και τον Χρήστο, τον γιο μου. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Και ο Χρήστος με ρωτούσε τι θα γίνει, είχε άγχος. Κι έλεγε ταυτόχρονα στον Μπουζούκη «περίμενε ρε, μπορεί να έρθει ο πατέρας μου στην ομάδα».

Επαιξε ρόλο στην παραμονή του;

«Όχι, δεν λέω αυτό...»

Ο Μπουζούκης ήταν έτοιμος να πάει στον Αστέρα Τρίπολης, έτσι;

«Ναι, με τον Σάββα (σ.σ. Παντελίδη) είμαστε και φίλοι και το είχαμε συζητήσει... Κοιτάξτε. Όλα τα νέα παιδιά, περίπου 37 παίκτες είχαμε στο ξεκίνημα, είχαν άγχος καθώς περνούσαν μια αξιολόγηση. Δεν χρειαζόταν παραπάνω και από εμένα. Δεν ήταν αγχωμένοι ως προς τη συμπεριφορά του

Φόβο στα μάτια τους είδατε;

«Όχι. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξέλιξή τους κάθε εβδομάδα είναι πολύ σημαντική».

Μπήκατε έπειτα από 23 χρόνια ξανά σε αποδυτήρια Παναθηναϊκού. Πριν είχατε συμπαίκτες-κολοσσούς, τον Βαζέχα, τον Μπορέλι, τον Αποστολάκη, τον Ουζουνίδη. Και μπαίνοντας τώρα συναντήσατε τον Μπουζούκη, τον Χατζηγιοβάνη και πολλά ακόμη νέα παιδιά. Ποια ήταν η αίσθηση σας;

«Το ήξερα. Δεν περίμενα την πρώτη μέρα της προπόνησης. Δεν σκεφτόμουν με ποιους έπαιξα εγώ. Το μόνο που με ενδιέφερε είναι πώς με τα παιδιά που υπάρχουν θα εξελίξουμε την ομάδα. Για ποιο λόγο να υποτιμήσω στο μυαλό μου τους ποδοσφαιριστές μου;»

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΠΟΣΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΠΟΣΑ ΝΤΑΜΠΛ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ»

Είπατε πρόσφατα ότι στα αποδυτήρια κάνετε μαθήματα ποδοσφαιρικής ιστορίας. Θα ήθελα ένα παράδειγμα.

«Δεν το έχω κάνει μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά και σε άλλες ομάδες... Είναι πολύ σημαντικό όταν αναλαμβάνω ένα σύλλογο να ξέρω τι σημαίνει. Δεν ήξερα προτού πάω τι σημαίνει «Αλ Χιλάλ». Αρχισα να μαθαίνω, προτού Βρεθώ στο interview. Είδα ότι είναι μέσα στις δύο πιο σημαντικές ομάδες στο αραβικό ποδόσφαιρο. Όταν λοιπόν είναι η δική μου δουλειά να αντιληφθώ το μέγεθος της ομάδας, το ίδιο πρέπει να περάσω στους παίκτες μου. Δηλαδή: Ο Παναθηναϊκός πόσα πρωταθλήματα έχει πάρει, κύριοι; Πόσα νταμπλ; Που έχει φτάσει στην Ευρώπη; Αυτά είναι υποχρεωμένοι να τα ξέρουν οι παίκτες. Εκείνο που συνήθως λέμε στην Ελλάδα είναι «βαριά η φανέλα και δεν ξέρετε που παίζετε» εμείς στο ποδόσφαιρό μας το χρησιμοποιούμε μόνο αρνητικά. Εγώ αντιθέτως το χρησιμοποιώ διαφορετικά. Για να ξέρουν οι παίκτες μου ποια είναι η ομάδα που αγωνίζονται. Ότι έχει παίξει στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, έχει πάει δυο φορές στα ημιτελικά. Ότι έχουν παίξει σε αυτήν πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Οτι εμείς πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που βρισκόμαστε σε αυτή την ομάδα. Και πως μέσα από τη δουλειά πρέπει να φτάσουμε κι εμείς ψηλά».

«ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ SELFIE ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ, ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ... ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»

Αυτά τα παιδιά έχουν χαρακτηριστεί οι «μπέμπηδες του Δώνη». Εμείς οι παλαιοί στον χαρακτηρισμό «μπέμπηδες» έχουμε πάντα στο μυαλό τη Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι. Αυτοί οι «τίτλοι» πόσο μπορεί να αγχώσουν μια νέα ομάδα;

«Να διαχωρίσουμε κάτι. Όταν αναφερόμαστε μόνο σε 3-4 νέα πρόσωπα είναι το μεγαλύτερο λάθος. Γιατί μπορεί να παίζουν κάποια παιδιά που είναι 20-21 ετών αλλά υπάρχουν και άλλα που είναι 25 χρονών, σε ώριμη δηλαδή ποδοσφαιρική ηλικία. Το πιασάρικο αδικεί κάποιους. Το σημαντικό σε εμάς είναι ότι έχουμε πολλούς νέους παίκτες, από 18 έως 24 ετών».

Εχετε διαβάσει στα μάτια τους μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα να υπάρχει κάποιο ψήγμα αλαζονείας;

«Οχι. Γιατί βλέπουν πως συμπεριφέρεται ο προπονητής τους και το περιβάλλον...»

Άρα είναι ταπεινοί.

«Πολύ ταπεινοί. Να φέρω ένα παράδειγμα. Δεν μου άρεσε κάποια στιγμή όταν κερδίσαμε τον Λεβαδειακό, σέλφι, πανηγύρια, φωτογραφίες από τα αποδυτήρια, Πρέπει να χαιρόμαστε όταν κερδίζουμε, αλλά να υπάρχει κι ένα μέτρο. Τους είπα ότι δεν μου άρεσε. Δεν πήρανε το Τσάμπιονς Λιγκ ή το πρωτάθλημα. Ο Τύπος μπορεί να κάνει τις υπερβολές του, όχι όμως οι ποδοσφαιριστές μας. Εμείς είμαστε Παναθηναϊκός, άρα είναι λογικό να κερδίσουμε τον Λεβαδειακό».

«ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ»

Τι θα είναι επιτυχία για σας κόουτς με αυτή την ομάδα;

«Είναι νωρίς ακόμα. Αυτό που θα θέλαμε είναι σίγουρα να ξεχρεώσουμε την ποινή. Είτε μέσα απ΄το πρωτάθλημα είτε απ΄ το κύπελλο. Η ομάδα πρέπει σε σύντομο διάστημα να ξαναπαίξει στην Ευρώπη».

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να τερματίσει στην πρώτη 5αδα;

«Ο Παναθηναϊκός μπορεί αγωνιστικά να κοντράρει κάθε παιχνίδι... Δεν το βλέπω λοιπόν ως επιτυχία, αλλά ως το «θέλω» μας. Θα θέλαμε να ξεχρεώσουμε την ποινή. Δεν το βάζουμε ως βασικό ορίζοντα στα αποδυτήρια μας, καθώς προσπαθούμε να πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι».

Σας χειροκροτούν και οι αντίπαλοι. Μιλάει πολύ κόσμος που δεν είναι Παναθηναϊκός για υγεία και πρότζεκτ που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι. Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί προς το παρόν δεν ενοχλείτε στην κορυφή;

«Όχι, δεν πιστεύω ότι συμβαίνει γι αυτό. Αρέσει στον Ελληνα να βλέπει πολύ ελληνικό στοιχείο στις ομάδες. Ότι υπάρχουν νέα παιδιά. Νομίζω πως εκείνο που ικανοποιεί όλους τους φιλάθλους είναι να βλέπουν την ομάδα τους να προσπαθεί, να τα δίνει όλα. Κι αυτό το βγάζει η δική μας ομάδα»

«ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΜΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ»

Ποια είναι η δική σας φιλοδοξία ως προπονητής στον Παναθηναϊκό;

«Η δική μου φιλοδοξία ολοκληρώθηκε...»

Να είσαστε προπονητής στον Παναθηναϊκό εννοείτε;

«Ναι. Να είμαι προπονητής στον Παναθηναϊκό (σ.σ. πλατύ χαμόγελο).

Με εντυπωσιάζει αυτό που λέτε. Γιατί ξέρω ότι είστε επαγγελματίας που βάζει διαρκώς νέους, μεγάλους στόχους. Διακρίνω από το χαμόγελό σας έναν ευτυχισμένο άνθρωπο που είναι προπονητής στον Παναθηναικό.

«Αν ρωτήσετε τους συνεργάτες μου θα σας πουν πως ό,τι κι αν γινόταν τις πρώτες μέρες εδώ, εγώ ήμουν με το χαμόγελο στο στόμα. Ναι, εγώ είμαι πολύ ευτυχισμένος. Θέλω να το ζήσω όσο πάει».

Βλέπω πραγματικά έναν χαρούμενο άνθρωπο

«Δεν το συζητάω...»

Ηταν όνειρο ζωής σας ο Παναθηναϊκός;

«Είχα την τρέλα μου με το εξωτερικό αλλά πάντα στο υποσυνείδητο ο μεγάλος σταθμός ήταν ο Παναθηναϊκός»

«Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό;

«Δεν θα απαντήσω...»

Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης είναι φέτος ένας άλλος ποδοσφαιριστής...

«Δεν θα απαντήσω. Αφού ξέρεις ότι δεν μιλάω ατομικά για τους παίκτες μου».

Μισό λεπτό... Θέλω να ρωτήσω τι σκεφτήκατε όταν σας παρακαλούσε να εκτελέσει το πέναλτι στο ματς με τη Λαμία... Είναι μία από τις πιο ωραίες εικόνες που έχουμε δει στο πρωτάθλημα.

«Πρέπει να την σταματήσεις αυτή την εικόνα. Είναι μία φορά. Δεν πρέπει να γίνεται συνέχεια...»

Από τότε ο Χατζηγιοβάνης, ο οποίος κάνει εξαιρετική σεζόν, δείχνει πιο ώριμος.

«Ολοι οι νέοι παίκτες δείχνουν πιο ώριμοι από την αρχή της προετοιμασίας. Εμείς στην ομάδα δεν έχουμε κάποιον ο οποίος θεωρείται ιδανικός εκτελεστής των πέναλτι. Υπάρχουν τρεις. Στο μυαλό μου θα επηρεαστώ από τη συνθήκη κάθε παιχνιδιού. Ο Τάσος είναι καλός εκτελεστής. Ήταν πολύ ωραία η αυθόρμητη εικόνα του. Την πρώτη φορά όμως έκρινα ότι ο Κουρμπέλης που έχει μεγαλύτερη εμπειρία έπρεπε να τελειώσει το ματς και τη δεύτερη φορά αισθανόμουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον Τάσο. Γι αυτό και του έδωσα το οκ να εκτελέσει».

Υπάρχουν ο Μπουζούκης, ο Χατζηγιοβάνης, ο Μαυρομάτης, ο Καμπετσής, ο Εμμανουηλίδης, ο Χατζηθεοδωρίδης παιδιά που είναι θησαυρός για το κλαμπ. Μπορούν να εξελιχθούν δημιουργώντας τον Παναθηναϊκό της επόμενης 5ετίας-10ετίας;

«Δεν θα μπω σε διαδικασία υπερβολών. Θα πω ότι στόχος είναι σε βάθος χρόνου να υπάρξει ένας κορμός σημαντικός σε αριθμό στο ρόστερ της ομάδας. Δηλαδή από τους 25 οι 14 να προέρχονται από αυτή τη διαδικασία».

Αν ξαναβρεθούμε εδώ μετά από ένα χρόνο, με βάση και τις διοικητικές εξελίξεις, θα μπορούσατε να πείτε ότι ο Παναθηναϊκός θα ξεκινούσε από αφετηρία διεκδίκησης πρωταθλήματος;

«Δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι πολύ νωρίς. Αν έπρεπε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια θα λέγαμε όχι. Οτι δεν μπορούμε σε ένα χρόνο. Σημειώστε: Μπουζούκης κανένα παιχνίδι πέρυσι, Χατζηγιοβάνης 14 παιχνιδια πέρυσι, Μαυρομάτης κανένα παιχνίδι πέρυσι, το ίδιο Βέργος, Καμπετσής, Χατζηθεοδωρίδης. Μιλάμε για παιδιά που η πρώτη τους χρονιά θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν είναι εύκολο να παίξουν 30 παιχνίδια. Η χρονιά αυτή πρέπει να είναι βάσης και δημιουργίας. Δεν μπορεί να φτάσουν στο όριό τους την πρώτη σεζόν...»

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ Ο ΜΑΚΕΝΤΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ 15 ΓΚΟΛ»

Πως καταλήξατε στην επιλογή του Φεντερίκο Μακέντα;

«Ξεκινήσαμε από τα χαρακτηριστικά του. Προτάθηκαν πολλοί παίκτες. Περιμέναμε μέχρι τελευταία στιγμή με το ιδιοκτησιακό, μήπως είχαμε περισσότερα χρήματα για τον φορ. Αυτό μας πήγε πίσω. Θα μπορούσαμε τον Μακέντα να τον είχαμε πάρει νωρίτερα. Ηθελα ένα παίκτη με ικανοτητα να παίξει με τη μπάλα. Ο Νίκος προσπαθούσε να κινηθεί με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά. Στις επιλογές που είχαμε τα ιδανικότερα για μας χαρακτηριστικά ήταν του Μακέντα...»

Είναι ένας φορ που μπορεί να κάνει 15 γκολ φέτος;

«Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο ένας σέντερ φορ να κάνει 12 ή 15 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο βασικός φορ του Παναθηναϊκού φυσικά μπορεί να τα πετύχει».

Ξεκινήσατε τη σεζόν παίζοντας με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Στη συνέχεια περάσατε σε 4αδα στην άμυνα. Η ίδια η ομάδα σας έκανε να νιώσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη;

«Μαθαίνοντας τους παίκτες μου προσπαθώ να δω πόσο ευέλικτο μπορεί να είναι το υλικό. Το αρχικό μας πλάνο ήταν 3-4-3. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα από την αρχή να επιλέξω 4αδα στην άμυνα. Υπήρχαν έμπειρα παιδιά γι αυτό. Κάποια στοιχεία κερδίζεις με την 3άδα πίσω, κάποια όχι».

«ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ»

Υπάρχει μια πολύ ωραία φράση μετά την Τρίπολη: «Οι παίκτες μου δεν ήταν έτοιμοι γι αυτή την καταιγίδα αγάπης του κόσμου». Μήπως κι εσάς σας αιφνιδίασε αυτό;

«Όχι δεν με αιφνιδίασε. Απλώς δεν μου αρέσουν αυτά. Δεν αφορά τον κόσμο και την στήριξη τούτο που λέω. Εγώ το ανέφερα γιατί είχαμε και πολύ κόσμο στο ξενοδοχείο. Όλο αυτό όταν αφορά νέα παιδιά δημιουργεί παραπάνω στρες...»

Ο κόσμος τι σας λέει στον δρόμο; Υπάρχουν υπερβολές του στυλ «πάμε για πρωτάθλημα»;

«Όχι. Χθες μου έλεγε κάποιος σε ένα φαρμακείο' ''Συγχαρητήρια. Αν θα πάρεις το πρωτάθλημα έτσι όπως ξεκινήσαμε θα είσαι ο πρώτος προπονητής παγκοσμίως''. Του είπα «δύσκολο το βλέπω» (σ.σ. γέλια)»

Φαντάζομαι ότι εισπράττετε πολύ μεγάλη αγάπη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

«Ναι, πολύ».

Αυτό μεγαλώνει περισσότερο την ευτυχία σας...

«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θέλει απ΄όλους να λαμβάνει πάθος για την ομάδα του. Ολοι μας δουλεύουμε πολύ σκληρά».

Είναι ένας πρώτος τίτλος για εσάς όταν ακούτε ότι ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία το επόμενο παιχνίδι;

«Ναι. Νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί όπως κι εμείς...»

Δεν μπορεί να μην σκέφτεστε πως ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξαναβρήκε όραμα και στόχο για να πάει στο γήπεδο...

«Όπως το βλέπουμε εμείς, με το ίδιο πάθος λειτουργεί και ο κόσμος. Και φυσικά μας αρέσει αυτό πάρα πολύ».

Τι θέλετε να του ζητήσετε, πέρα από την υπομονή που είναι λογικό; Να υποθέσω κατανόηση όταν θα έρθει το πρώτο στραβό αποτέλεσμα;

«Όχι. Μας αρκεί αυτό που μας δίνουν».

Πως το εισπράττετε. Ως μια τεράστια αγκαλιά αγάπης;

«Εγώ το εισπράττω ως σεβασμό. Η αγάπη είναι δεδομένη, αλλά είναι πολύ σημαντικό όταν αγαπάς κάτι να το σέβεσαι κιόλας...»

Θεωρείτε υπερβολή ότι η νεανική ομάδα σας κάνει «όλε» μπροστά στον κόσμο;

«Όχι, αυτά μου αρέσουν. Νιώθουν και τα παιδιά ευγνώμονες και ευχαριστούν έτσι τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα συναισθημάτων. Όταν θα κάνουμε ένα κακό παιχνίδι προτιμώ ο κόσμος να μας στηρίξει στο 90λεπτο κι όταν τελειώσει ας μας αποδοκιμάσει».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΒΟΡΙ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ»

Στην Τούμπα ξεκινάει τη Δευτέρα για εσάς η τριάδα των ντέρμπι. Θεωρείτε ότι είναι Γολγοθάς αγωνιστικός και ψυχολογικός για τους «μπέμπηδές» σας, για να χρησιμοποιήσω κι εγώ τον συγκεκριμένο όρο; Τον φοβάστε;

«Όχι, αυτά είναι ωραία παιχνίδια. Τι έχουν να φοβηθούν οι παίκτες μου;»

Σας βλέπω πολύ άνετο. Είναι επιτηδευμένο αυτό ή πραγματικό;

«Είναι πραγματικό. Τι έχουν να φοβηθούν; Θα παίξουν απέναντι στις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος».

Να πάρουμε τα παιχνίδια με τη σειρά. ΠΑΟΚ. Είναι στην κορυφή και θεωρείται φαβορί για τον τίτλο. Συμφωνείτε;

«Ναι, συμφωνώ».

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια κάποια βαριά σκορ. Πως αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο παιχνίδι;

«Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ έχει το πιο δυνατό ρόστερ. Εχει κάνει μεγάλες επενδύσεις. Δικαιολογημένα είναι το φαβορί για τον τίτλο. Από την πλευρά μας δεν θα αλλάξει κάτι. Για μας είναι καλύτερο που τα ντέρμπι ήρθαν πιο αργά. Για το θέμα του «ψησίματος» των παικτών, εννοώ. Θα πάνε και οι ίδιοι με ανωτερότητα και όχι με φόβο».

Θα αντιμετωπίσετε το ματς με πιο αμυντική λογική ή θα προσπαθήσετε να κάνει η ομάδα σας το παιχνίδι της;

«Πάντα στα παιχνίδια είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο. Το μεγάλο μας μότο είναι δίνουμε το 100% κι ας κάνουμε λάθη».

Υπάρχει και η δική σας επιστροφή στην Τούμπα. Σας συνδέουν με τον ΠΑΟΚ και καλά και κακά. Πως το αντιμετωπίζετε;

«Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Στο ποδόσφαιρο γίνονται τόσα πράγματα... Υπάρχουν και καλά γεγονότα και συγκρούσεις. Αυτά για μένα ανήκουν στο παρελθόν. Εχουν τελειώσει. Εγώ βλέπω ότι πάμε να παίξουμε σε ένα πολύ ωραίο γήπεδο και ατμόσφαιρα, με μία ομάδα η οποία έχει εξελιχθεί πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και οι αντίπαλοι είναι ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Οι προπονητές περνάμε από πολλές ομάδες στην καριέρα μας. Κάποιοι μπορεί να μας αγαπήσουν πολύ κάποιοι μπορεί να μας μισήσουν (σ.σ. γέλια)»

Και στη συνέχεια στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Επίσης πρόκληση γιατί θα είναι το πρώτο ντέρμπι στο γήπεδό σας.

«Θεωρώ ότι και οι τρεις ομάδες είναι φαβορί απέναντί μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους κερδίσουμε... Φυσικά στη δική μας ομάδα δεν θα επικρατήσει ποτέ η λογική «από αυτό το ματς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα». Εμείς όταν χάνουμε έχουμε να χάσουμε πολλά. Αυτή είναι η νοοτροπία μας».

Προπονητής της ΑΕΚ ο Μαρίνος Ουζουνίδης που αγαπήθηκε επίσης πολύ από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

«Ανήκει και ο Μαρίνος στη νέα γενιά, είναι προπονητής πολύ καταρτισμένος και αξιόλογος. Θέλω κάποια στιγμή να πούμε ότι έχουμε 10-15 καλούς Ελληνες προπονητές. Σα μία διαδικασία εξέλιξης όλων μας. Χαιρόμουν πάντα τη Γιουγκοσλαβική σχολή. Όταν ρωτούσες για κάποιον μόνο καλά άκουγες από τους άλλους. Εμείς μόνο... κακά λέγαμε. Αυτό όμως έχει αλλάξει πλέον. Γιατί θεωρώ ότι έχει ανέβει το επίπεδό μας και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση...»

Ο Γολγοθάς σας τελειώνει με το παραδοσιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Μετά και από αυτό θα οριοθετήσετε που μπορεί να φτάσει η ομάδα σας;

«Μπορεί να φανεί μέσα από αυτά τα τρία ντέρμπι ότι μπορούμε και το κάτι παραπάνω».

Το κάτι παραπάνω από το «ξεχρεώνετε την ποινή της Ευρώπης»;

«Όχι. Αν είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε ΠΑΟΚ ΑΕΚ και Ολυμπιακό θα μας δώσει μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση».

Ας πάρουμε το αρνητικό σενάριο, ότι χάνετε και τα τρία ντέρμπι. Πως το διαχειριζόσαστε;

«Θα το διαχειριστώ όπως έχω μάθει να διαχειρίζομαι τις ήττες. Ακόμη και στο αρνητικό σενάριο δεν διαφοροποιείται ο στόχος να ξεχρεώσουμε την ποινή. Γιατί σε ό,τι αφορά τον τίτλο τα ντέρμπι θα κρίνουν πολλά. Στη δική μας περίπτωση όμως σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές της Ευρώπης, εκείνο που θα κρίνει περισσότερα θα είναι τα άλλα παιχνίδια...»

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να λυγίσουν από τα πίεση στα ντέρμπι τα νέα παιδιά;

«Οχι, καθόλου. Η ομάδα δείχνει μεγάλη σταθερότητα».

Αν σας ζητούσα να βάλετε έναν τίτλο στην ομάδα σας, ποια λέξη χαρακτηρίζει τον Παναθηναϊκό σας;

«Η σταθερότητα. Οι παίκτες μου βγάζουν ωριμότητα στο παιχνίδι...»

Δηλαδή θεωρείτε ότι έχετε ώριμους μπέμπηδες;

«Ναι. Αν δουν έναν προπονητή τρελό από τον πάγκο να ωρύεται, δεν μπορεί να τους εμπνεύσει. Όταν βλέπουν όμως ότι χάνουμε με τα Γιάννενα ή την Τρίπολη αλλά το πλάνο μας δεν αλλάζει, αυτό τους δίνει εμπιστοσύνη. Το μόνο που μπορεί να με αγχώνει στα παιχνίδια είναι η απόδοση. Τίποτα άλλο...»

«ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ»

Μου έχει κάνει εντύπωση το εξής. Στην Ξάνθη πρώτο ματς δεν σας έδωσε καθαρό πέναλτι ο Σιδηρόπουλος, αλλά δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Στο παιχνίδι με τα Γιάννενα ο Τζήλος κατακύρωσε ένα γκολ που ήταν φάουλ, πάλι καμία αντίδραση. Πως το έχετε καταφέρει αυτό;

«Εχω μεγαλώσει κι εγώ. Και βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Δεν σκέφτομαι ότι... όλοι είναι εναντίον μας, ότι θέλουν να μας καταστρέψουν. Κάτι που μπορεί να σκεφτόμουν στη Λάρισα ή στον Ατρόμητο. Το άλλο είναι πως όταν ξεκινήσαμε με τον Νίκο το πρώτο πράγμα που θέλαμε ήταν να διώξουμε από το κεφάλι των ποδοσφαιριστών αυτές τις εύκολες δικαιολογίες. Όταν θα δημιουργήσουμε εμείς το άλλοθι στους παίκτες είναι πρόβλημα. Δεν θέλουμε να χάσουμε προπονητή ή παίκτες από ηλίθιες διαμαρτυρίες...»

Φοβάστε ότι μπορεί να αδικηθείτε σε ντέρμπι επειδή ισχύει αυτό που λένε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι ισχυρός σε κέντρα αποφάσεων;

«Όχι, δεν το σκεφτόμαστε καθόλου έτσι. Μέχρι τώρα βλέποντας και τη διαιτησία, οκ, μπορεί σε κάποια ματς να επηρεάστηκε και το αποτέλεσμα αλλά σε όλο τον πλανήτη συμβαίνει αυτό. Εμείς στην Ελλάδα πάντα ρίχναμε μεγάλη πίεση στον έλληνα διαιτητή. Είναι φανερό ότι όλων η συμπεριφορά αλλάζει με τον ξένο διαιτητή...»

Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Ελληνας ή ξένος διαιτητής στα παιχνίδια του πρωταθλήματος μας;

Ξένος; Κατηγορηματικός...

«Όχι, δεν είναι θέμα επιλογής. Θεωρώ ότι οι Ελληνες διαιτητές είναι καλύτεροι από αυτούς που έρχονται και παίζουν. Γιατί όσοι έρχονται δεν είναι τοπ κλας. Το πρόβλημα είναι ότι όλος ο κόσμος, οι ομάδες, ο τρόπος που χειρίζεται τους Ελληνες ο Τύπος είναι «απάνθρωπος». Αρα όλοι έχουμε στο μυαλό μας πως κάτι θα πάει στραβά».

Να υποθέσω δηλαδή ότι σας ανακούφισε η είδηση ότι και στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού θα σφυρίξουν ξένοι διαιτητές;

«Όχι, δεν το έβλεπα έτσι, ότι ανακουφίστηκα, σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι οι Ελληνες διαιτητές είναι πολύ αξιόλογοι. Όμως το περιβάλλον δημιουργεί τρομερή πίεση».

«Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ»

Πως είναι να είσαστε προπονητής του γιου σας;

«Δεν είναι και πολύ καλό»

Για εσάς ή για εκείνον;

«Το λέω με την ποδοσφαιρική έννοια. Ο Χρήστος είναι πολύ μαζεμένος. Στα άλλα παιδιά δεν βαραίνει στο μυαλό τους το άγχος να αποδείξω κάτι. Ο Χρήστος είναι εξαιρετικό παιδί -δεν το λέω επειδή είναι γιος μου- σαν χαρακτήρας. Προσπαθούμε να τον αποβάλλουμε από το γεγονός ότι πρέπει να αποδείξει κάτι. Επειδή έχουμε εδώ ότι ο μπαμπάς και ο γιος είναι στην ίδια ομάδα, μας δημιουργεί πρόβλημα στο «έξω». Τον πήρα τηλέφωνο πριν μια εβδομάδα και του είπα: «Υπάρχει περίπτωση να φας κάποια στιγμή και με τον πατέρα σου;» Γελούσε...»

Αισθάνεστε ότι υπάρχει περίπτωση μέσα στην ομάδα να θεωρήσει οιοσδήποτε ότι κάποια στιγμή ευνοείτε τον Χρήστο ή το αντίθετο, επειδή είναι γιος σας να τον έχετε κάποια φορά αδικήσει;

«Μπορώ να απαντήσω μόνο για μένα. Εγώ κάνω αξιολόγηση με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Μπορώ ανά πάσα στιγμή εάν ερωτηθώ να απαντήσω γιατί κάνω αυτό ή εκείνο στο τακτικό κομμάτι. Κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη μαζί μου. Ας πάρουμε τα πράγματα ως θέση. Στα χαφ έχουμε 5 παιδιά. Ο Κουρμπέλης, ο Δώνης, ο Κάτσε, ο Τζανδάρης και ο Στάικος. Λογικά διεκδικούν 2 ή 3 θέσεις ανάλογα το σύστημα. Με βάση το τι θέλει ο προπονητής, οι 5 αυτοί παίκτες μας πρέπει να βελτιώνονται...»

«ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ»

Το όνομά σας έπαιξε παλαιότερα για την Εθνική ομάδα.

«Προτού προσληφθεί ο Μαρκαριάν. Να ξέρεις όμως ότι δεν μου αρέσει η δουλειά αυτή»

Γιατί; Προτιμάτε την καθημερινότητα στον σύλλογο;

«Ναι, ξεκάθαρα...»

«ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝ ΛΙΓΚ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟ»

Εικοσι τρία χρόνια σας συνοδεύει το προσωνύμιο «τρένο». Κι αυτό λέγεται πλέον και για την ομάδα σας...

«Λάθος. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το συνδέουν».

Γιατί είσαστε εσείς προπονητής του Παναθηναϊκού... Έχετε «εκτροχιαστεί» μέχρι τώρα κάποια στιγμή από τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας προπονητικά;

«Νομίζω ότι ο Θεός μου έχει σταθεί πολύ καλά. Ημουν πάντα προσεκτικός στις επιλογές μου. Αλλά έχω μαζέψει τόσες παραστάσεις, νιώθω τόσο όμορφα που θα ήθελα να το ζήσουν πολλοί άνθρωποι. Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείς να δεις πολλά πράγματα και να είσαι οικονομικά άνετος. Νιώθω πολύ γεμάτος. Αν θα γύριζα το χρόνο πίσω, κάποιες αντιδράσεις δεν μου άρεσαν αλλά νομίζω ότι πρέπει να μου δώσουν το ελαφρυντικό της ηλικίας...»

Ο Παναθηναϊκός έχει 20 πρωταθλήματα. Σίγουρα θα θέλατε να είσαστε εκείνος που θα υπογράψει το 21ο της ιστορίας του. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό στο μέλλον ή ακόμη δεν μπαίνει καν στις σκέψεις σας;

«Εγώ πάντα ονειρεύομαι και κάνω σκέψεις. Να φανταστείς ότι νιώθω πως δεν κοιμάμαι καλά τα βράδια γιατί πάντα κάνω σκέψεις ποδοσφαιρικές (σ.σ. γέλια). Το έχω δει και στο όνειρό μου: θα ήθελα κάποια στιγμή ως προπονητής ένα μεγάλο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Τσάμπιονς Λιγκ...»

Ως πρωταθλητής Ελλάδος, φυσικά, να υποθέσω...

«Ναι. Όταν είσαι Παναθηναϊκός θα πρέπει να το σκέφτεσαι...»

Ολόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιώργου Δώνη