MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Πέντε ιστορίες σε φόντο κίτρινο και κόκκινο

0

Κάθε ποδοσφαιριστής έχει τη δική του ιστορία. Και κάθε μεταγραφή, επίσης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν. Είναι η ίντριγκα; Είναι το παρασκήνιο; Είναι οι δηλώσεις; Είναι όλα αυτά μαζί…

Ο Αλέξος Χατζησταυρίδης, ο Μίλτον Βιέρα, ο Πέτρος Καραβίτης, ο Τάκης Νικολούδης, ο Χρήστος Αρβανίτης, ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Μανώλης Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Βλάχος, ο Ντανιέλ Μπατίστα, ο Ίλια Ίβιτς, ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, ο Χρήστος Κόντης, ο Κόφι Αμπονσά, ο Χάρης Παππάς, ο Παντελής Καφές, ο Ριβάλντο, ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο Αλεξάντερ Ντακόλ, ο Άρης Σοϊλέδης, ο Στέφανος Θεοδωρίδης, ο Χάκαν Σάντμπεργκ, ο Αλέκος Αλεξανδρής, ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, ο Γιαννάκης Οκκάς, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο Μιχάλης Καψής, ο Κρίστιαν Νέμεθ, ο Ραφίκ Τζιμπούρ, ο Κώστας Μανωλάς και εσχάτως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο Τόντορ Βεσελίνοβιτς , ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς, ο Αντώνης Γεωργιάδης, Νίκος Αλέφαντος, ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ο Μίλτος Παπαποστόλου, ο Όλεγκ Μπλαχίν, ο Έβαλντ Λίνεν και φυσικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι οι προπονητές που κάθισαν στον πάγκο και των δύο ομάδων.

Το SDNA παρουσιάζει τις πιο… πολύκροτες μεταγραφικές ιστορίες που «σημάδεψαν» τους «κιτρινόμαυρους» και τους «ερυθρόλευκους». Οι ιστορίες αφορούν ποδοσφαιριστές, καθώς η μετακίνηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και η επιστροφή του στην «Ένωση» είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες δεκαετίες…

Αλέκος Αλεξανδρής – Για τα λεφτά τα έκανες όλα;

«Γιατί να φύγω από την ΑΕΚ, από την ομάδα που... πάσχει από ανίατο πρωταθλητισμό» έλεγε πριν από 25 χρόνια ο Αλεξανδρής, δείχνοντας ότι δεν είχε κανένα λόγο να αφήσει την «Ένωση», την ομάδα στην οποία ο ίδιος γιγαντώθηκε ποδοσφαιρικά και για τους οπαδούς της οποίας υπήρξε ίνδαλμα. Η ΑΕΚ τον πήρε από τη Βέροια, τον «έφτιαξε» ποδοσφαιρικά και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην κατάκτηση των τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Πανηγύριζε τοποθετώντας τη φανέλα της ΑΕΚ σε σημαιάκια του κόρνερ, ο κόσμος της «Ένωσης» τον λάτρευε και τελικά τον είδε να απαρνείται την «Ένωση» για να συνεχίσει στον Ολυμπιακό.

Στο τέλος της σεζόν 1993-94 έληξε το συμβόλαιο του Αλεξανδρή με την ΑΕΚ. Ήταν, επομένως, ελεύθερος να συζητήσει με άλλη ομάδα. Για τους οπαδούς της «Ένωσης», βέβαια, αυτό μικρή σημασία είχε. Η μετακίνησή του στον Πειραιά ήταν προδοσία. Ο παλαίμαχος επιθετικός φιλούσε στο τελευταίο παιχνίδι του με την ΑΕΚ τη φανέλα της, ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.

«Δεν ήταν οικονομικό το ζήτημα. Πρώτον, είχε να κάνει με τη συμπεριφορά της διοίκησης της ΑΕΚ προς το πρόσωπό μου. Ο τρόπος προσέγγισης ήταν πολύ υποτιμητικός βάσει όσων είχα προσφέρει στην ομάδα. Απ’ τον κόσμο της ΑΕΚ δεν είχα κάποιο παράπονο, αλλά απ’ τους διοικούντες την ομάδα είχα θέμα.

Δεν αφορούσε το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Αυτή ήταν μία δικαιολογία προκειμένου ο κόσμος να σε χαρακτηρίζει και να σε δείχνει με το δάκτυλο. Η οικογένεια κι οι πιο στενοί φίλοι μου, γνώριζαν τον πραγματικό λόγο» ήταν τα λόγια του Αλεξανδρή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα sport24.gr.

Την τριετία 1991-94 ο Αλεξανδρής δεν σταμάτησε να... βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα φτάνοντας τη σεζόν 1993-94 να σημειώσει 24 γκολ. Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της «Ένωσης» τον βάζουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ.

Ο Αλεξανδρής πήρε την απόφαση να πάει στον Ολυμπιακό στην πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας: στα πέτρινα χρόνια της. Και κατάφερε, τελικά, να γίνει μύθος, να είναι πρωταγωνιστής στην κατάκτηση των επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων από το 1997 μέχρι το 2003, πετυχαίνοντας 135 τέρματα.

Τάσος Μητρόπουλος – Ίνδαλμα στον «Θρύλο», για ένα… πείσμα στην ΑΕΚ;

Ήταν η… μεγάλη ρεβάνς του Σταύρου Νταϊφά, όταν το καλοκαίρι του 1981 πήγε στον Ολυμπιακό, αν και τον ήθελε και ο Παναθηναϊκός που είχε προλάβει να «αρπάξει» τον Μάικ Γαλάκο και τον Γιάννη Κυράστα. Από την αρχή κάνει ένα καταπληκτικό δίδυμο με το Νίκο Αναστόπουλο, κερδίζουν δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και στα μέσα της σεζόν 1985-86 έρχεται η πρώτη ρήξη με τον Νταϊφά. Μητρόπουλος και Αναστόπουλος είναι οι ντίβες της ομάδας και ζητούν περισσότερα χρήματα για να πάρουν μέρος στην προετοιμασία. Ο Νταϊφάς υποκίπτει στον «εκβιασμό» και οι δύο ποδοσφαιριστές οδηγούν τελικά τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Μητρόπουλος είναι πια ίνδαλμα.

Ο Αναστόπουλος πωλήθηκε στην Αβελίνο, αλλά ο Μητρόπουλος έμεινε στον Πειραιά και έζησε και τη λαίλαπα της περιόδου του Γιώργου Κοσκωτά. Ήταν ο «Ράμπο» της ομάδας, αυτός που πανηγύριζε κατακόκκινος από την έξαψη, με τις φλέβες του να μοιάζουν σαν να είναι έτοιμες να πεταχτούν.

Μετά την περιπέτεια με τις διοικήσεις Κοσκωτά και Σαλιαρέλη, ο Νταϊφάς επιστρέφει, αλλά ο προπονητής Όλεγκ Μπλαχίν δεν υπολογίζει πια τον Μητρόπουλο, ο οποίος είναι σε… προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία.

Σε χρόνο ρεκόρ τα βρίσκει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και ντύνεται στα «κιτρινόμαυρα». Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ για το Σούπερ Καπ κάνει την πρώτη εμφάνισή του κόντρα στην ομάδα στην οποία λατρεύτηκε και αποθεώνεται. Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Έχει 26 γκολ και 6 γκολ με την «Ένωση» και την βοηθά να κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά της.

Ο Μητρόπουλος θα μπορούσε να είχε γυρίσει στον Ολυμπιακό, αν δεν ζητούσε εγγυήσεις ότι θα έχει συγκεκριμένο χρόνο συμμετοχής, ώστε να είναι στην εθνική ομάδα για τον Μουντιάλ των ΗΠΑ. Τελικά ανανεώνει με την ΑΕΚ και στον περίφημο αγώνα με τα.. σβησμένα φώτα, ισοφαρίζει σε 1-1 και φεύγει σαν… πύραυλος για να αφιερώσει το γκολ στον διοικητικό ηγέτη της «Ένωσης».

Ντανιέλ Μπατίστα – Μερσεντές αντί για Λάντσια

Επτά χρόνια στην ΑΕΚ, άλλα τρία στον Ολυμπιακό. Τρεις τίτλοι με την «Ένωση» (ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα), κανένας με τους «ερυθρόλευκους».

«Πρώτος με ζήτησε ο Ολυμπιακός το 1988 επί Κοσκωτά υπέγραψα δόθηκαν τα χρήματα στον Εθνικό. Όμως με έτρεχαν στους γιατρούς και έλεγαν ότι ήμουν «κουτσό άλογο» μα πώς είναι δυνατόν αφού με έβλεπαν στο Καραϊσκάκη και έπαιζα κανονικά. Τσαντίστηκα, και δεν ήθελα να πάω. Μετά ήρθαν τα γεγονότα με Κοσκωτά γύρισαν πίσω τα χρήματα όπως έγινε και με Σαραβάκο, Αντωνίου. Μετά με πλησίασε ο Στράτος Γιδόπουλος και με έπεισε να πάω στην ΑΕΚ λέγοντάς μου ότι στον Ολυμπιακό δεν θα παίξω και ότι θα έχουν διοικητικά προβλήματα. Όντως ήταν η καλύτερη επιλογή όχι μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά η ΑΕΚ με ήθελε περισσότερο» λέει ο ίδιος την ιστορία για το πως από τον Εθνικό κατέληξε στους «κιτρινόμαυρους».

Τον Ολυμπιακό δεν θα τον… απέφευγε, βέβαια. «Δεν ζητάω να φύγω πρόεδρος στη ΑΕΚ ήταν ο κ. Γενεράκης τελείωνε το συμβόλαιο και μου λέει έλα την Παρασκευή για ανανέωση έχουμε συμφωνήσει και στα χρήματα. Πάω την Παρασκευή μου λέει ο πρόεδρος κάποιος από την διοίκηση δεν συμφωνεί με τα χρήματα, είναι πολλά. Απάντησα ότι εγώ θα φύγω από την ΑΕΚ. Είμαι άνθρωπος που θέλω να εκτιμούν αυτό που κάνω και να κρατούν τον λόγο τους. Με ζήτησε ο Ολυμπιακός σαν ελεύθερο και με περισσότερα χρήματα».

Τα ρεπορτάζ λένε πως η διοίκηση Γενεράκη, που βρισκόταν τότε στα… τελευταία της, προσέφερε στον Μπατίστα 90 εκατομμύρια δραχμές για τρία χρόνια στον Μπατίστα και μια Μερσεντές αξίας εννέα εκατομμυρίων. Ο Ολυμπιακός όμως, του έδινε 160 εκατομμύρια δραχμές για τριετές συμβόλαιο και μια καινούργια Λάντσια! Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Μπάγεβιτς είχε… πετάξει τον Μπατίστα από την αρχική ενδεκάδα.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που θα αναλάμβανε την ομάδα, έκανε προσπάθεια να κρατήσει τον Μπατίστα έστω και την ύστατη στιγμή, αλλά δεν τα κατάφερε. Φέρεται, μάλιστα, να είπε εξοργισμένος πως μόνο αν ασπρίσει ο Μπατίστα θα παίξει ξανά στην ΑΕΚ! Τελικά, βέβαια, ο Μπατίστα ξαναγύρισε στην «Ένωση» και φόρεσε τη φανέλα της από το 1995 ως το 1999.

Από τα highlights της καριέρας του ηταν τα δύο γκολ που έβαλε κόντρα στην ΑΕΚ τη σεζόν 1994-1995, σε ένα παιχνίδι στο οποίο έχασε και πέναλτι.

Ριβάλντο – Τα τέσσερα δάχτυλα και το πιο σημαντικό πρωτάθλημα

Τον Μάιο του 2003 ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει την κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος και στη φιέστα οι οπαδοί… προτρέπουν τον Σωκράτη Κόκκαλη να φέρει τον Ριβάλντο στην ομάδα.

Τελικά, ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ήρθε στην Ελλάδα το 2004 για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. «Σεισμός» στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη του «Ρίμπο» και τρεις απόλυτα επιτυχημένες σεζόν με τους «ερυθρόλευκους», στις οποίες κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ.

Ωστόσο, αυτό που άρχισε ωραία, τελείωσε με πόνο. Ο σύλλογος ήθελε να του ανανεώσει το συμβόλαιο με μείωση αποδοχών και ο Ριβάλντο ένιωσε θιγμένος. Σε συνέντευξη Τύπου έβαλε τα κλάματα και στράφηκε κατά του Σωκράτη Κόκκαλη λέγοντας ότι αθέτησε την μεταξύ τους συμφωνία, ότι η διοίκηση του είπε ψέματα και ότι του χρωστούσαν χρήματα. «Ριβάλντο, μείνε στον Ολυμπιακό και γράψε τον Σωκράτη στα αρχ… σου τα δυο» φώναζαν οι οπαδοί των«ερυθρολεύκων» παρακολουθώντας την τελευταία… παράστασή του, κόντρα στον Ιωνικό, τον Μάιο του 2007.

Λίγες μέρες μετά υπέγραψε διετές συμβόλαιο στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2008 δήλωσε ότι αν το πρωτάθλημα δινόταν τελικώς στον Ολυμπιακό και όχι στην ΑΕΚ θα έφευγε από την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αν μια ομάδα δεν ήταν τόσο καλή ώστε να κερδίσει στο γήπεδο, δεν αξίζει το τρόπαιο».

«Είμαι χαρούμενος που έχω πάρει τρία πρωταθλήματα στην Ελλάδα, αλλά αν καταφέρω να το πάρω και φέτος με την ΑΕΚ, κάτι που εύχομαι, θα είναι το καλύτερο από όλα. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός στόχος της ομάδας μου, αφού έχει να το κατακτήσει 13 χρόνια» δήλωνε ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ στην εφημερίδα «Sportday» αφήνοντας αιχμές για τους τίτλους που είχε κατακτήσει με τον Ολυμπιακό.

Στις 30 Μαρτίου του 2008, η ΑΕΚ συντρίβει με 4-0 τον Ολυμπιακό που πήγε στο ΟΑΚΑ με σκοπό να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα. Ο Ριβαλντο δεν πετυχαίνει κάποιο γκολ, αλλά κάνει όλα τα υπόλοιπα στον αγωνιστικό χώρο. Μετά το τέλος της αναμέτρησης λίγο πριν μπει στη φυσούνα υψώνει τα χέρια του και δείχνει τέσσερα δάχτυλα. Όσα και τα γκολ που πέτυχε η ομάδα του…

Κώστας Μανωλάς – Ο ανιψιός του Στέλιου δηλώνει Ολυμπιακάρα

Στις 11 Ιουλίου 2011 η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε τη συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας της με τον Κώστα Μανωλά έως το 2014. Λίγο καιρό αργότερα, ο παίκτης κατέληγε στον Ολυμπιακό δημιουργώντας άλλη μια… πολυθρύλητη ιστορία για τις δύο ομάδες και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από τον Θρασύβουλο στην «Ένωση», στην οποία καθιερώθηκε άμεσα. Τρία χρόνια στην «Ένωση» κατέκτησε το κύπελλο τη σεζόν 2010-11, αλλά όταν είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα οικονομικά προβλήματα, δεν βρέθηκαν τα χρήματα που ζητούσε ως προκαταβολή (εγγύηση) ο νεαρός παίκτης για να υπογράψει την ανανέωση. Και αφού δεν υπήρχαν τα λεφτά, δεν υπέγραψε…

Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο στην πρώτη χρονιά κατέκτησε το νταμπλ. Βασικός και αναντικατάστατος στους «ερυθρόλευκους», καθιερώθηκε και στην εθνική ομάδα και άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Εκείνο το καλοκαίρι της πολύκροτης μετακίνησης, στο στόχαστρο βρέθηκε ο θείος του βρέθηκε στο στόχαστρο. «Έπρεπε ο Στέλιος να του πει να μην το κάνει», «Μα πού ήταν ο Στελάρας να τον σταματήσει;» έλεγαν οι οπαδοί της ΑΕΚ.

«Στηρίζω απόλυτα την απόφαση του Κώστα να υπογράψει στην ομάδα του Ολυμπιακού. Πάει σε μια πολύ μεγάλη ομάδα και θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο δηλαδή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η απόφαση είναι δική του, αλλά εγώ προσωπικά και η οικογένειά του τον στηρίζουμε απόλυτα, όπως και θα κάνουμε σε όλες τις αποφάσεις του στο μέλλον» ήταν η απάντησή του Στέλιου Μανωλά.

Ο ίδιος ο Κώστας δηλώνει πια «Ολυμπιακάρα», ενώ μέλη της οικογένειάς του έχουν στραφεί κατά καιρούς με δηλώσεις του εναντίον της διοίκησης της ΑΕΚ για τη στάση που κράτησε στο θέμα του ποδοσφαιριστή…

Πέντε ιστορίες σε φόντο κίτρινο και κόκκινο