MENU
Χρόνος ανάγνωσης 16’

Πίσπας στο SDNA: «Γιατί να αισθάνεσαι φόβο; Παναθηναϊκός είσαι...»

0

Πριν από λίγες εβδομάδες άφησε την ομάδα στην οποία άνηκε από τα εννέα του χρόνια για να ψάξει την ευκαιρία του να αποδείξει όσα αξίζει. Ο Σωτήρης Πίσπας είναι πλέον κάτοικος Βόλου και τη νέα σεζόν θα φορά την φανέλα της, νεοφώτιστης στη Football League, ομάδας της πόλης. Τον συναντήσαμε στο γήπεδο της Νεάπολης και μαζί πήγαμε πίσω στον χρόνο μιλώντας με φόντο… τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου. Συζητήσαμε για τα πρώτα του βήματα στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και την φετινή του καλοκαιρινή προετοιμασία με το τριφύλλι.

Ο Έλληνας επιθετικός στάθηκε στην μεγάλη ευκαιρία που του έδωσε ο Αντρέα Στραματσόνι, τον Μαρίνο Ουζουνίδη που ήταν πάντοτε «ασπίδα» για τους παίκτες του και τον Γιώργο Δώνη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνύπαρξή του με τον Σεμπάστιαν Λέτο αλλά και τον Μάρκους Μπεργκ που τον χαρακτήρισε ως την «καλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού την τελευταία δεκαετία».

Φυσικά, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει στα όσα έγιναν πέρσι στην ομάδα με τις αφαιρέσεις βαθμών που όπως χαρακτηριστικά λέει έκαναν τους παίκτες να κερδίζουν και μετά να αισθάνονται πως δεν έπαιξαν.

Ας πάμε πίσω στον χρόνο. Πως είναι να έχεις ξεκινήσει από τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού;

Εγώ πήγα στον Παναθηναϊκό 9 χρονών. Είναι πολύ μεγάλο συναίσθημα να ξεκινάς από την Ακαδημία και να καταφέρνεις να φτάσεις ως την πρώτη ομάδα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Σωματικοί, ψυχολογικοί, ακόμα και εξωαγωνιστικοί κάποιες φορές. Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να παίξεις στον Παναθηναϊκό. Είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα, με πολύ κόσμο και τεράστια πίεση. Είναι μεγάλη τιμή για ένα μικρό παιδί όταν καταφέρνει από την Ακαδημία να φτάσει να παίξει στην πρώτη ομάδα.

Σαν «σχολείο» πως θα την χαρακτήριζες την Ακαδημία του Παναθηναϊκού;

Είμαι τυχερός που δούλεψα με τον Γιάννη Σαμαρά, είναι μεγάλος δάσκαλος. Τον είχα επτά χρόνια και μου έμαθε πολλά πράγματα. Δεν με βοήθησε μόνο στο γήπεδο αλλά γενικότερα ως άνθρωπο. Μου έδειξε έναν σωστό τρόπο σκέψης σε πολλά πράγματα.

Τι θυμάσαι από το ντεμπούτο σου με την πρώτη ομάδα;

Έκανα ντεμπούτο σε ένα παιχνίδι με τον Κισσαμικό στο Κύπελλο στο οποίο και σκόραρα. Προπονητής ήταν τότε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Πιστεύω ότι όταν κάποιος ντεμπουτάρει είναι η πιο ωραία του στιγμή στο ποδόσφαιρο μέχρι να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Ήταν τεράστια η χαρά μου όταν μπήκα στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμα περισσότερο, βέβαια, όταν σκόραρα. Δεν το πίστευα. Αν δεις την αντίδρασή μου στο βίντεο θα καταλάβεις τι εννοώ. Ένα πραγματικά τεράστιο συναίσθημα.

Πως είναι όμως όχι απλά να ντεμπουτάρεις στο ποδόσφαιρο αλλά να το κάνεις με την ομάδα στην οποία είσαι από μικρός και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός;

Όταν ήταν να υπογράψω το συμβόλαιό μου με είχε καλέσει στο γραφείο του ο Αντρέα Στραματσόνι και μου είχε πει πως θέλει να γίνω επαγγελματίας. Ήταν Κυριακή μεσημέρι, πάω την Δευτέρα υπογράφω και την Πέμπτη παίζαμε με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ και ήμουν στον πάγκο. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, δεν μπορώ να σου εξηγήσω το συναίσθημα εκείνων των στιγμών, είναι τεράστιο. Βλέπεις να ανταμείβονται οι κόποι μίας ζωής.

«Ο Στραματσόνι μου έδωσε την μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου»

Πως θυμάσαι τον Αντρέα Στραματσόνι;

Για μένα ο Στραματσόνι μου έδωσε την μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου. Ήταν καθαρά δική του προσωπική επιλογή να γίνω επαγγελματίας. Δούλεψα μαζί του περίπου ενάμιση μήνα, ήταν καλός προπονητής. Δούλευε πολύ καλά στην τακτική, αυτό ήταν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του.

Ένιωσες να είχε όντως θέμα από ένα χρονικό σημείο και έπειτα στο να διατηρήσει τον έλεγχο των αποδυτηρίων;

Εγώ ήμουν λίγο καιρό μαζί του και δεν είναι εύκολο να το κρίνω αυτό. Μου έχει μείνει όμως από εκείνον πως ήταν τακτικά άριστος.

Αποχωρεί, λοιπόν, ο Στραματσόνι και έρχεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Αισθάνθηκες πως τότε θα ερχόταν και η δική σου ευκαιρία;

Είχαμε ακούσει πως ο Ουζουνίδης βοηθάει τους Έλληνες παίκτες. Όλοι τότε σκεφτήκαμε πως είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε ότι αξίζουμε. Έτσι και έγινε, έπαιξαν πολλά παιδιά τότε από ό,τι θυμάμαι. Τότε η ομάδα είχε μεγάλα ονόματα και δεν ήταν εύκολο να παίξουν τα νέα παιδιά. Είχε παίκτες όπως ο Λέτο, ο Εμποκού, ο Μολέδο και ο Μπεργκ με μεγάλες παραστάσεις και παρουσίες στις εθνικές τους.

«Ο Μπεργκ ήταν η καλύτερη μεταγραφή της δεκαετίας για τον Παναθηναϊκό»

Πως ήταν να είσαι σέντερ φορ και να βρίσκεσαι στην ίδια ομάδα με τον Μπεργκ;

Ο Μπεργκ ήταν ένας τρομερός παίκτης. Ακόμα και στην κακή του μέρα ήταν βέβαιο πως θα κάνει την διαφορά. Ήταν ψυχολογικά δυνατός, δεν τον επηρέαζε τίποτα. Ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο της καριέρας του στον Παναθηναϊκό αλλά κατάφερε και βρήκε πάλι τον καλό του εαυτό. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για έναν νέο παίκτη να δουλεύει δίπλα του. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή της δεκαετίας για τον Παναθηναϊκό.

Σου έδινε συμβουλές μιας και παίζατε στην ίδια θέση;

Το μόνο πράγμα που μου είχε πει ήταν να είμαι ψυχολογικά δυνατός και ακόμα και αν χάσω μία ευκαιρία να μην με πάρει από κάτω γιατί θα σκοράρω στην επόμενη. Αυτός που θυμάμαι πως με βοηθούσε πραγματικά πολύ ήταν ο Λέτο. Κάθε μέρα με συμβούλευε, στα ξενοδοχεία, στην προπόνηση. Ακόμα και αν μου φώναζε μετά ερχόταν και μου εξηγούσε τι έκανα λάθος για να μην το επαναλάβω. Ήταν πολύ μεγάλος δάσκαλος για μένα.

Επιστρέφοντας στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του Ουζουνίδη στον πάγκο τι σου έχει μείνει στο μυαλό;

Ξεκινήσαμε πολύ καλά όταν ήρθε ο Ουζουνίδης. Πήραμε εύκολες νίκες, βάλαμε αρκετά γκολ και παίξαμε ωραίο ποδόσφαιρο. Νιώθαμε πολύ καλά μεταξύ μας και ο κόσμος συζητούσε θετικά την παρουσία μας.

Από το τελευταίο διάστημα της σεζόν με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο και την παρουσία σας στα πλέι οφ τι σου έχει μείνει πιο έντονα στο μυαλό;

Θυμάμαι που κερδίσαμε στη Λεωφόρο 2-0 και μετά στην Τούμπα αποκλειστήκαμε. Μπορεί να στενοχωρηθήκαμε όμως περιμέναμε την ευκαιρία μας να «απαντήσουμε». Ακολουθούσε όμως ένα παιχνίδι στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ στο οποίο είχαμε πολλές απουσίες και ο ΠΑΟΚ «καιγόταν» για τη νίκη για να πάει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε σκεφτήκαμε πως αυτή ήταν η ευκαιρία μας να αποδείξουμε πως είμαστε καλύτεροι από τον ΠΑΟΚ και πως ό, τι έγινε στο Κύπελλο ήταν ένα λάθος που έπρεπε να το αφήσουμε πίσω μας. Κάναμε μία τεράστια νίκη εκεί μέσα και εκείνο το ματς ήταν μία πολύ μεγάλη χαρά για εμάς τους νεαρούς παίκτες. Κερδίσαμε τον ΠΑΟΚ, μία τεράστια ομάδα με πολύ καλό ρόστερ, ενώ ήμασταν όλοι σχεδόν νεαροί.

Τότε πιστέψατε στην ομάδα πως υπήρχε μία καλή βάση για να χτιστεί πάνω της η επόμενη σεζόν;

Ναι πιστέψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για την ομάδα. Έγιναν αρκετές αλλαγές τελικώς, αποχώρησε και ο Λυμπερόπουλος αλλά νομίζω πως αυτό που μένει είναι τα ματς με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στο πρώτο ματς στη Λεωφόρο χάσαμε την πρόκριση μέσα σε πέντε λεπτά και μετά από λίγο καιρό άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα.

«Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να σκέφτεται το οικονομικό»

Εσείς πως βιώσατε αυτά τα προβλήματα;

Ο ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να σκέφτεται το οικονομικό αλλά το πώς θα είναι καλύτερος στο γήπεδο. Σίγουρα ήταν δύσκολα αλλά αυτό περνά σε δεύτερη μοίρα. Τα όσα γράφονταν και λέγονταν σίγουρα επηρέαζαν ακόμα περισσότερο την ομάδα αλλά όπως και να ‘χει το οικονομικό δεν μπορεί να αποτελούσε δικαιολογία για κάποιες πολύ κακές εμφανίσεις που κάναμε.

Πιστεύεις, δηλαδή, πως πρώτα από όλους έφταιγαν οι παίκτες;

Το πρόβλημα πέρσι ξέρεις ποιο πραγματικά ήταν και για το οποίο οι παίκτες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα; Νικούσαμε ένα ματς και μετά ερχόταν το -3. Ήταν σαν να μην κάνουμε τίποτα. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ κακό για την ψυχολογία μας. Παρ’ όλα αυτά, ήμασταν Παναθηναϊκός και έπρεπε να κερδίζουμε κάθε ματς χωρίς δικαιολογίες.

Έβλεπες από τους ξένους μία διαφορετική αντιμετώπιση ως προς αυτό ακριβώς που περιγράφεις τώρα;

Όχι. Και οι ξένοι θέλουν να παίξουν, είναι επαγγελματίες μπαίνουν και προσπαθούν να κάνουν το παιχνίδι τους. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο δεν πρέπει να σκέφτεσαι τίποτα άλλο.

Ποιος πιστεύεις, λοιπόν, πως ήταν ο λόγος αυτής της κακής πορείας πέρσι;

Ήταν ψυχολογικό περισσότερο. Αν δεν νικήσεις τα πρώτα 2-3 ματς εκτός έδρας μετά γίνεται ψυχολογικό το θέμα. Χάνεις κάποιες ευκαιρίες, στραβώνουν τα ματς και μετά είναι δύσκολο να πάρεις νίκες. Θυμάμαι όμως πως μετά τη νίκη στη Λάρισα η ομάδα άρχισε να πηγαίνει καλά. Πήρε ψυχολογία και σε δύσκολα ματς.

«Ο Μαρίνος ήταν πάντα ασπίδα για τους παίκτες»

Τον Μαρίνο Ουζουνίδη πως τον ζήσατε εσείς οι παίκτες σε μία τόσο δύσκολη περίοδο;

Για έναν προπονητή ήταν δύσκολο. Είναι πολύ δυνατός ψυχολογικά, δεν παράτησε ποτέ την ομάδα στα δύσκολα, στα εύκολα και… στα πάρα πολύ δύσκολα. Άντεξε στην κριτική που δεδομένα έχει μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Ήταν πάντα ασπίδα για τους ποδοσφαιριστές και ό, τι γινόταν στην ομάδα έμενε εκεί.

Θεωρείς λάθος το ότι έφυγε από την ομάδα;

Από ό,τι βλέπετε πήγε στην ΑΕΚ και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Το αν άφησε κάτι στην μέση θα το κρίνει το μέλλον. Τώρα δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα με βεβαιότητα. Σίγουρα ήθελε να πάρουμε τότε το Κύπελλο και να έχουμε περάσει στο Europa League.

Αισθάνθηκες στον Παναθηναϊκό να μην αντιμετωπίζεται η ομάδα με σεβασμό από κανέναν;

Σε κάποια παιχνίδια δεν μας σεβάστηκε κανείς. Δεν μπορεί να πηγαίνει ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας και να τον αντιμετωπίζουν σαν μικρή ομάδα λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Είναι τεράστια ομάδα. Στη Λαμία μας έβαλαν να παίξουμε στους 20 πόντους χιόνι, στη Λειβαδιά μέσα σε ένα γήπεδο που θύμιζε πισίνα. Όλα αυτά τα πληρώσαμε εμείς ως ομάδα, ψυχολογικά και αγωνιστικά.

Πως όμως αντιδρούσατε εσείς σε αυτή την έλλειψη σεβασμού;

Σίγουρα αυτή η αντιμετώπιση νευριάζει τον κάθε παίκτη, τονώνει τον εγωισμό του. Δεν μπορεί να είσαι σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός και να έχεις αυτή την αντιμετώπιση.

Φτάσατε πέρσι σε ένα σημείο να κάνετε αποχή από τις προπονήσεις. Εσείς οι Έλληνες περισσότερο πως το βιώσατε αυτό;

Ήταν μία απόφαση ομαδική, όχι μόνο των Ελλήνων. Στην ομάδα πέρσι οι ξένοι ήταν όπως εμείς οι Έλληνες. Όποια απόφαση παίρναμε την στηρίζαμε όλοι μαζί.

Αισθανθήκατε πως είχατε φτάσει στα όριά σας;

Ναι σίγουρα είχαμε φτάσει στα όριά μας. Πάντως θα έλεγα πως όλο αυτό μας είχε κάνει και πιο ομάδα. Ήμασταν όλοι για έναν και ένας για όλους.

Ήταν αυτό το ομαδικό κλίμα που κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο;

Όταν θες να πετύχεις κάτι πρέπει να είσαι μία ομάδα, όλοι μαζί ενωμένοι.

«Κερδίζαμε και ήταν σαν να μην έχουμε παίξει…»

Όταν ήρθαν όλα αυτά τα -3 πέρσι κάποιοι είχαν φτάσει στο σημείο να μιλούν για υποβιβασμό. Εσάς σας πέρασε ποτέ από το μυαλό τέτοια σκέψη;

Δεν γίνεται να πέσει ο Παναθηναϊκός από -3. Θα βρισκόταν μία λύση στο τέλος όπως και έγινε. Βιώναμε όμως την αδικία ότι κερδίζαμε και μετά μας έπαιρναν τους βαθμούς πίσω. Ήταν σαν να μην παίζαμε!

Πόσο σας είχαν επηρεάσει οι υποσχέσεις της διοίκησης που ουδέποτε τηρήθηκαν;

Ξέραμε πως ήταν μία δύσκολη κατάσταση για την ομάδα και έπρεπε να την αποδεχθούμε. Τα λεφτά δεν είναι πάντα το θέμα, ξέρεις πως θα τα πάρεις κάποια στιγμή.

«Πίστεψα πως με τους περιορισμούς που υπήρχαν θα μου δίνονταν ευκαιρίες, άξιζα κάτι παραπάνω»

Όταν ήρθε το καλοκαίρι ο Δώνης ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις;

Με βάση τους περιορισμούς που είχε η ομάδα πίστεψα πως θα μου δοθούν ευκαιρίες φέτος. Έκανα κανονικά προετοιμασία αλλά μετά ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής αποφάσισαν άλλα πράγματα. Εγώ πρέπει να σεβαστώ τις αποφάσεις τους και να συνεχίσω τον δικό μου δρόμο.

Αισθάνεσαι πως άξιζες κάτι παραπάνω από αυτό που έγινε;

Φυσικά και άξιζα κάτι παραπάνω αλλά αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Θέλω να αποδείξω ότι έκαναν λάθος.

Ο προπονητής τι σου έλεγε εσένα;

Ο προπονητής έδινε προσοχή σε όλους τους παίκτες. Έδινε μεγάλη σημασία στο τακτικό κομμάτι. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κάποιες συζητήσεις και εκείνος έκανε την επιλογή του.

Από τους νεαρούς παίκτες που ήταν στην ομάδα σου είχε δώσει κάποιος την αίσθηση πως θα ξεχωρίσει;

Με όλα τα παιδιά είχαμε πολύ καλή σχέση από μικροί. Ήμασταν καλή ομάδα. Όπως είναι οι συνθήκες, είναι η ευκαιρία του κάθε παιδιού να αναδειχθεί. Είναι μία δύσκολη χρονιά και είναι θέμα του κάθε παιδιού πως θα διαχειριστεί την ευκαιρία που έχει. Θα υπάρξει δεδομένα και πίεση.

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί στην ηλικία σου να μπει και να πάρει τον Παναθηναϊκό στις πλάτες του;

Δεν είναι εύκολο αλλά είναι στα πόδια σου εκείνη την στιγμή. Μπορεί να είναι η καλή, μπορεί να είναι και η κακή σου μέρα. Είναι σίγουρα και θέμα τύχης.

Πόσο βοήθησε εσάς τα νέα παιδιά ο Δώνης στην προετοιμασία;

Ασχολήθηκε με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά, να δουλέψει μαζί του διαφορετικά πράγματα. Στο τέλος για τον καθέναν πήρε τις αποφάσεις του.

Πως ήταν το ξεκίνημα της φετινής προετοιμασίας που θύμιζε κάτι από… σχολική εκδρομή;

Ήμασταν πολλοί νεαροί παίκτες με κάποιους πιο έμπειρους. Εκείνοι βοήθησαν πολύ όλα τα νέα παιδιά. Προσπάθησαν να μας βοηθήσουν τόσο στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό. Να αισθανόμαστε πιο άνετα στον Παναθηναϊκό.

«Δεν νιώσαμε κανέναν φόβο, Παναθηναϊκός είσαι…»

Νιώσατε φόβο ή άγχος στο ξεκίνημα της προετοιμασίας;

Όχι κανέναν φόβο. Ήμασταν χαρούμενοι που βρισκόμασταν εκεί και είχαμε αυτή την ευκαιρία. Γιατί να νιώσεις φόβο; Το άγχος το έχουν οι μεγαλύτεροι παίκτες στον κόσμο, είναι δυνατόν να μην το έχουμε εμείς;

Πως ήταν το συναίσθημα να αφήνεις τον Παναθηναϊκό μετά από δέκα χρόνια;

Ήταν μία δύσκολη απόφαση γιατί έφυγα ελεύθερος, δεν δέχθηκα να πάω δανεικός. Είναι μία απόφαση που την είχα πάρει και θα την στηρίξω. Υπάρχει και ο εαυτός σου κάποιες φορές και τότε πρέπει να αποδείξεις πράγματα και να δικαιώσεις όσους ανθρώπους σε έχουν στηρίξει τόσα χρόνια και είναι δίπλα σου.

Είναι το όνειρό σου να γυρίσεις μία ημέρα στον Παναθηναϊκό;

Το όνειρο μου είναι να ξαναπαίξω σε ψηλό επίπεδο. Να εξελιχθώ εγώ ως ποδοσφαιριστής και μέσα από την εξέλιξή μου να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τον στόχο της και να ανέβει στην Σούπερ Λιγκ.

Θα ήθελες να παίξεις στο εξωτερικό;

Φυσικά και θα ήθελα, υπήρχαν και φέτος ευκαιρίες. Αλλά προέχει να αποδείξω εδώ στην Ελλάδα πρώτα τι αξίζω.

Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτες που είχες ποτέ;

O Λέτο.

Ο καλύτερος προπονητής που είχες ποτέ;

Ο Γιάννης Σαμαράς ήταν δάσκαλος. Τα ήξερε όλα ανά πάσα στιγμή, για το σώμα μου για την ψυχολογία μου. Ο Στραματσόνι μου έδωσε την μεγαλύτερη ευκαιρία στη ζωή μου, ο Ουζουνίδης με έβαλε να κάνω ντεμπούτο. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιον.

Πέρσι πως είδες τις τρεις ομάδες που πάλεψαν για το πρωτάθλημα;

Πέρσι ήταν πολύ καλοί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο.

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αμυντικός που σε έχει μαρκάρει;

Στην προπόνηση ο Μολέδο!

Όταν στα φιλικά του καλοκαιριού ήρθαν απανωτές ήττες ανησυχήσατε;

Όχι γιατί στα φιλικά γίνονται πολλές δοκιμές σε σχήματα και πρόσωπα. Η ομάδα είδε τι έκανε λάθος και προσπάθησε να το διορθώσει.

Η παρουσία του Νταμπίζα τι σημαίνει για την ομάδα;

Ο Νταμπίζας είναι αυστηρός, είναι επαγγελματίας. Έχει αρμοδιότητες που πρέπει να υπάρχουν σε μία ομάδα. Σίγουρα όλοι κρίνονται από το έργο τους.

Αισθάνεσαι πως έλειπε μία τέτοια παρουσία από την ομάδα;

Φυσικά. Έχει ρόλο και αρμοδιότητες που πρέπει να υπάρχουν σε μία ομάδα. Δεν γίνεται να τα κάνει όλα ο προπονητής σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός.

Σου είχαν δώσει την αίσθηση πως θα ξεχωρίσουν δύο παιδιά που φέτος κάνουν τον διαφορά. Ο Μπουζούκης και ο Εμμανουηλίδης;

Αυτό δεν μπορείς να το πεις για κανέναν ποτέ γιατί έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μία ημέρα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα της προηγούμενης. Είναι και οι δύο πολύ καλοί παίκτες και φίλοι. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι καλά όπως έχουν ξεκινήσει.

«Αυτές ήταν οι διαφορές στην προετοιμασία με Ουζουνίδη και με Δώνη»

Πως θα συνέκρινες την προετοιμασία του Ουζουνίδη με εκείνη του Δώνη;

Η περσινή προετοιμασία είχε διαφορετικούς στόχους από την φετινή. Να είμαστε έτοιμοι για την Ευρώπη γιατί καλώς ή κακώς η Ευρώπη φέρνει έσοδα στην ομάδα. Αυτός ήταν ο στόχος. Ήρθαν οι νίκες με την Γκαμπάλα αλλά μετά ήμασταν άτυχοι στην κλήρωση με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Φέτος ήταν πολύ περισσότερο προετοιμασία για να μάθουμε, σαν σχολείο. Διαφορετικό σύστημα και νοοτροπία. Στόχος ήταν να παρουσιάσουμε ένα καλύτερο πρόσωπο στο πρωτάθλημα και να κερδίσουμε και πάλι τους οπαδούς. Να αντιμετωπίσουμε φυσικά και τα προβλήματα που υπήρχαν.

Πως είναι να μπαίνει για να παίξεις στη γεμάτη Λεωφόρο;

Είναι ευλογία να παίζεις σε ένα γεμάτο γήπεδο. Όταν ακούς τον κόσμο να φωνάζει, ζεις το πάθος του.

Θα σου πω κάποια ονόματα να μου πεις τι σου φέρνουν στο μυαλό.

Μαρίνος Ουζουνίδης

Πολύ δυνατός χαρακτήρας

Γιώργος Δώνης

Ένας προπονητής που βοηθάει όλους τους παίκτες

Θύρα 13

Όταν είναι δίπλα στην ομάδα, είναι κάτι το φανταστικό. Θυμάμαι το ματς με τον ΠΑΣ πέρσι, ήταν απίστευτη η ατμόσφαιρα.

Θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός θα ξαναβρεί τον δρόμο του

Εύχομαι και πιστεύω πως θα τον ξαναβρεί.

«Να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες τον δρόμο του Παναθηναϊκού με τα νέα παιδιά»

Είναι ο δρόμος του Παναθηναϊκού φέτος με τα νέα παιδιά αυτός που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες;

Ναι σίγουρα. Υπάρχει πολύ ταλέντο αλλά οι ομάδες δεν εκμεταλλεύονται τα νέα παιδιά. Προτιμούν πάντα κάποιον έμπειρο από κάποιον νεαρό από τον οποίον έχουν μόνο να κερδίσουν. Δεν γίνεται να παίξεις ποδόσφαιρο στα 23 στην Ελλάδα, όταν στο εξωτερικό θεωρείσαι έτοιμος παίκτης σε αυτή την ηλικία. Μετά αυτοί οι παίκτες θα αποτελέσουν ακριβά περιουσιακά στοιχεία για τις ομάδες αν δουλέψουν σωστά μαζί τους.

Η κατάσταση που συνάντησες στην ομάδα του Βόλου πως είναι;

Με δελέασε από την πρώτη στιγμή η ομάδα εδώ. Όταν ήρθα είδα τεράστια οργάνωση που δεν συναντάς εύκολα. Υπάρχει ποιότητα και το ρόστερ διαθέτει έμπειρους παίκτες. Η ομάδα θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και όχι μόνο να διώχνει την μπάλα. Μίλησα και με άλλους ανθρώπους από το ποδόσφαιρο και μου είπαν ότι είναι η καλύτερη επιλογή για μένα. Το να πάμε στη Σούπερ Λιγκ θα βοηθήσει την ομάδα, εμένα και ολόκληρο τον Βόλο.

Αν ανεβείτε πως θα είναι να παίξεις αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό;

Εκείνη την στιγμή δεν σκέφτεσαι τίποτα, είσαι παίκτης του Βόλου. Φυσικά αν σκοράρεις δεν θα πανηγυρίσεις. Θα σεβαστείς τα χρόνια που πέρασες εκεί.

Πίσπας στο SDNA: «Γιατί να αισθάνεσαι φόβο; Παναθηναϊκός είσαι...»