Close

Ο Αλέξανδρος και ο μύθος της λεπτής, αόρατης γραμμής!

Χρόνος ανάγνωσης: 3’

Τα σημάδια υπάρχουν. Ο κίνδυνος ελλοχεύει. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δείχνει τον τελευταίο καιρό να ακροβατεί ανάμεσα στην επιτυχία και την γκέλα και το SDNA έπλασε ένα διδακτικό μύθο για χάρη του.

Υπάρχει μια λεπτή, αόρατη γραμμή. Ο μύθος λέει ότι σχηματίζεται στο ξεκίνημα κάθε καινούργιας ζωής. Στην αρχή είναι εφαπτόμενη με το έδαφος. Για χρόνια ολόκληρα μπορεί να είναι εκεί και να μην την παρατηρήσει κανείς. Σε κάποιες περιπτώσεις, μένει εκεί σε όλο το νήμα της ζωής και δε γίνεται ποτέ αναφορά στο όνομά της. Έχει υπομονή, γνωρίζει ότι ο ρόλος της δεν πρέπει να είναι απειλητικός, αλλά διδακτικός. Συχνά, κατηγορείται από άλλες, αόρατες γραμμές που περιτριγυρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Την κατηγορούν ότι είναι εκδικητική και δεν την ενδιαφέρει να προλαβαίνει καταστάσεις, παρά μόνο να τιμωρεί. Η λεπτή, αόρατη γραμμή αδιαφορεί. Υπάρχουν άλλες, οι οποίες οφείλουν να τραβήξουν τα νήματα για να προλάβουν το κακό. Και ξέρει πώς όταν έρθει η στιγμή να επέμβει εκείνη, θα είναι για να περισώσει ό,τι προλαβαίνει.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Η λεπτή, αόρατη γραμμή είναι παράλληλη της ανθρώπινης ζωής, της ιδιότητας του κάθε ατόμου, της προσωπικότητας που αποκτά, της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και των επιτυχιών του. Έχει ένα πολύ, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο τη διαχωρίζει από τις υπόλοιπες αόρατες γραμμές και την καθιστά επικίνδυνη, μα συνάμα τόσο απαραίτητα. Η λεπτή, αόρατη γραμμή είναι προέκταση του «εγώ». Κι όσο το «εγώ» μεγαλώνει, τόσο εκείνη σηκώνεται από το έδαφος. Εκατοστό, εκατοστό, χωρίς ποτέ να είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι. Το ανώτατο όριο που έχουν βάλει στη λεπτή, αόρατη γραμμή εκείνοι που τη δημιούργησαν είναι το μισό μέτρο. Πιο ψηλά θα ήταν αχρείαστη.

Θυμηθείτε ότι η λεπτή, αόρατη γραμμή είναι ακριβώς όπως το έχουμε ορίσει, αόρατη. Και όσο μεγαλώνει το «εγώ», τόσο εκείνη σηκώνεται από το έδαφος. Και όσο ο άνθρωπος γίνεται πιο αλαζονικός, τόσο εκείνη γίνεται πιο επικίνδυνη. Δε θα παρέμβει ποτέ στη ζωή του ανθρώπου. Από τα όριά της και πέρα, δεν την απασχολεί τι συμβαίνει. Μπορεί να έχει κόσμο, φασαρία, φωνές, χειροκροτήματα, ζητωκραυγές, αυτόγραφα, αναγνώριση, λεφτά, δόξα, επαίνους, βραβεία, έπαθλα και να μην μπει στον κόπο να ασχοληθεί. Στη δώθε πλευρά, τη δική της, τα πράγματα είναι άσχημα. Έχει μοναξιά, αμφιβολία, ανασφάλεια, άγχος, σκοτάδι, μελαγχολία, στεναχώρια, απελπισία, αναπάντητα ερωτηματικά και συχνά πόνο.

Η λεπτή, αόρατη γραμμή έχει έναν μυστικό συνεργάτη. Τον αποκαλεί «σύνελθε». Αργόσχολος, περνάει ξάπλα τις περισσότερες ώρες του χρόνου, πληρώνεται αδρά, έχει επιδόματα και μπόνους, ενώ και εκείνος είναι αόρατος. Όταν έρθει η στιγμή, τον καλεί. Του υποδεικνύει τον άνθρωπο που ξεπέρασε το όριο και ο «σύνελθε» οφείλει να τον βρει και στην πιο κατάλληλη στιγμή να τον σπρώξει προς τη λεπτή, αόρατη γραμμή. Όσο περισσότερο έχει μεγαλώσει το «εγώ» του και όσο περισσότερη αλαζονεία έχει επιδείξει, τόσο πιο ψηλά είναι η γραμμή και τόσο πιο απότομη να είναι η πτώση με τα μούτρα.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Αν επέμβει στα δέκα εκατοστά, ο άνθρωπος απλώς θα νιώσει ότι κάτι συνέβη. Αν είναι στα 20 εκατοστά, θα σκοντάψει, θα χάσει λίγο τον βηματισμό του και θα συνεχίσει να περπατάει. Αν είναι στα 30 εκατοστά, ενδεχομένως να λυγίσουν τα γόνατά του, να χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα για να επανακτήσει την ισορροπία του και θα συνεχίσει την πορεία του, κοιτάζοντας απορημένος πίσω του. Στα σαράντα και στα πενήντα εκατοστά, το πράγμα δυσκολεύει. Ο άνθρωπος, τον οποίο θα σπρώξει με δύναμη ο «σύνελθε» στη λεπτή, αόρατη γραμμή θα πέσει κάτω. Αιφνιδιασμένος γαρ, πιθανότατα δε θα προλάβει να βάλει τα χέρια του. Θα χτυπήσει άγαρμπα, θα προσγειωθεί απότομα, δε θα ξέρει τι τον βρήκε και είναι πιθανόν να χρειαστεί καιρό για να συνέλθει…

Η λεπτή, αόρατη γραμμή θα έχει κάνει τη δουλειά της για να τον συνεφέρει. Οι άλλες θα τη λένε πάλι εκδικητική και κακιασμένη, ωστόσο με τον τρόπο της θα προσπαθήσει να επαναφέρει τον άνθρωπο στο σωστό δρόμο. Επιθυμεί και εκείνη, απαλλαγμένη εκ δημιουργίας της από κάθε αίσθημα ζηλοφθονίας, να επιστρέψει στη ρουτίνα της και να παρακολουθεί εφαπτόμενη με το έδαφος τον κόσμο, τη φασαρία, τις φωνές, τα χειροκροτήματα, τις ζητωκραυγές, τα αυτόγραφα, την αναγνώριση, τα λεφτά, τη δόξα, τους επαίνους, τα βραβεία, τα έπαθλα.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι από εκείνους τους ανθρώπους, για τους οποίους η λεπτή, αόρατη γραμμή έσκιζε τα πτυχία της πως δε θα χρειαστεί ποτέ να ασχοληθεί. Θεωρούσε ότι μετά τα όσα πέρασε στην πορεία του για να κάνει καριέρα, δε θα έχανε το μέτρο, δε θα την ανάγκαζε να σηκωθεί από το έδαφος. Τον τελευταίο καιρό, όμως, όλο και περισσότερο ανυψώνεται. Φημολογείται στον κόσμο των αόρατων γραμμών ότι έχει φτάσει κοντά στο μισό μέτρο, το πιο επικίνδυνο μέτρο για τον άνθρωπο που επιδεικνύει αλαζονεία, που έχει εξυψώσει το «εγώ» του. Φημολογείται, επίσης, ότι από χθες τον ψάχνει ο «σύνελθε». Ράθυμος σε γενικές γραμμές ο υπάλληλος της λεπτής, αόρατης γραμμής, αλλά και δαιμόνιος στη δουλειά του, δε θα αργήσει να τον βρει. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ είναι μια δυνατή σπρωξιά μακριά… 

Close
Ο Αλέξανδρος και ο μύθος της λεπτής, αόρατης γραμμής!
Χρόνος ανάγνωσης: 3’