MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Ολυμπιακός: Το καλοκαίρι-ρεκόρ των 72 μετακινήσεων και των 30 εκατ. ευρώ!

0

Η σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Ολυμπιακό εντός γηπέδων, όλα όμως είχαν αρχίσει να παίρνουν το δρόμο τους πολύ πιο νωρίς. Όταν πριν από 6 μήνες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισκεπτόταν το προπονητικό κέντρο του συλλόγου στου Ρέντη και ανακοίνωνε το τέλος εποχής της προηγούμενης ομάδας, αφού η ολική αναδόμηση που αποφάσισε να γίνει, θα άφηνε παρά ελάχιστους... επιζώντες.

Έκτοτε, οι ερυθρόλευκοι» έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά, αφού ο σχεδιασμός που ακολούθησε και φυσικά η υλοποίησή του, ήταν ένα έργο τέτοιας έκτασης που φάνταζε απίθανο να ολοκληρωθεί μέσα στο δίμηνο της μεταγραφικής περιόδου. Πόσω μάλλον να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας, όταν πια δόθηκε στην UEFA και η ευρωπαϊκή λίστα της ομάδας για τους ομίλους του Europa League, επί της ουσίας μπήκε η τελεία σε ένα ιστορικό καλοκαίρι για τους «ερυθρόλευκους». Όχι μόνο κατάφεραν να ξαναφτιάξουν από την αρχή το ρόστερ της ομάδας και να προσθέσουν σε αυτό παίκτες με ποιότητα σε κάθε θέση, αλλά να το κάνουν και με τρόπο εναρμονισμένο στη νέα οικονομική εποχή, χωρίς τα τεράστια έσοδα του Champions League.

Πως συνέβη αυτό; Είναι πολύ απλό: πούλησε ακριβά, απαλλάχθηκε από τεράστια συμβόλαια και τέλος έκανε ένα γερό ξεσκαρτάρισμα όλων των «υπεράριθμων». Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει με ένα πολύ πιο μικρό και ευέλικτο ρόστερ, το οποίο είχε... συγκεντρωμένη την ποιότητα και το κόστος των συμβολαίων.

Λίγοι και καλοί

Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι απαλλάχθηκε από βαριά και κυρίως... άχρηστα συμβόλαια παικτών, οι οποίοι ουδέποτε έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ρόστερ του. Κράτησε τους λίγους που θεώρησε ότι είναι 100% χρήσιμοι στη νέα εποχή, όπως ο Φορτούνης, ο Ομάρ, ο Τσιμίκας και ο Βούκοβιτς, ενώ από εκεί και πέρα υπήρξε ολική «ανακατασκευή». Σε αντίθεση δηλαδή με τις πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος με τους πολλούς και μάλλον αμφιβόλου αξίας ξένους, τις πολλές αγορές νεαρών παικτών από ομάδες της περιφέρειας που εξ αρχής δύσκολα θα «έμπαιναν» άμεσα στο ρόστερ αλλά αντιθέτως μετακινούνταν στο Λιμάνι για... μελλοντική χρήση, αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» έριξαν χρήμα στην αγορά για την αγορά «λίγων και καλών».

Ίδια ιστορία και με τα νέα συμβόλαια, αφού τα χρήματα που εξασφάλισε από το... ξεσκαρτάρισμα, πήγαν εκεί που... έπρεπε. Αυτό δηλαδή που φώναζε και ο κόσμος της ομάδας όλο αυτό το διάστημα, κάτι που ήταν και απολύτως λογικό: «Γιατί να δίνει η ομάδα συμβόλαια σε 15-20 μέτριους, αντί να τα δίνει σε 7-8 καλούς;» Αυτή η πρόταση είναι και που ουσιαστικά αποτυπώνει πλήρως την οικονομική πολιτική του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν, αλλά λογικά και για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον. Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» πληρώνουν κάποια πραγματικά βαριά συμβόλαια, σε παίκτες που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τη διαφορά, όπως ο Τουρέ, ο Ποντένσε, ο Νάτχο και ο Γκιγιέρμε, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμη συμβόλαια δύο διαφορετικών «ταχυτήτων». Στην πρώτη ανήκουν βασικοί παίκτες και όσοι θα βρίσκονται δεδομένα στο ροτέισον, ενώ στη δεύτερη οι πιο νεαροί ή όσοι θα έχουν περιορισμένο ρόλο σε σχέση με τους «βασικούς».

Μια μετακίνηση κάθε... 20 ώρες!

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά 72 (έως τώρα) προσθαφαιρέσεις παικτών έγιναν αυτό το καλοκαίρι στο Λιμάνι, οι οποίες μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες μπορεί να φτάσουν και τον στρογγυλό αριθμό των 75 αφού οι Ανδρούτσος, Νικολάου και Πάρντο που... ξέμειναν, δεν υπολογίζονται για τη νέα σεζόν. Μιλάμε για μια προσθήκη ή αποχώρηση από το ρόστερ της ομάδας, κάθε σχεδόν 20 ώρες για το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου!

«Πάρε-δώσε» 24+33+15 παικτών

Εξ αυτών, οι νέες προσθήκες στο ρόστερ του έφτασαν τις 24, συμπεριλαμβανομένων των δύο επιστροφών των δανεικών Βούκοβιτς και Τσιμίκα. Από τους 22 υπόλοιπους, οι 7 αποκτήθηκαν με αγορά, άλλοι 3 με τη μορφή δανεισμού και τέλος 12 ακόμη ως ελεύθεροι. Βεβαίως, το καθεστώς καθεμιάς εξ αυτών των αποκτήσεων είναι διαφορετικό, αφού για παράδειγμα υπάρχει ο δανεικός μεν Χασάν, για τον οποίο όμως καταβλήθηκε σημαντικό «ενοίκιο» στην ομάδα του, ενώ υποχρεωτική είναι και η οψιόν αγοράς του. Όπως επίσης τυπικά ως ελεύθερος ήρθε και ο Γιάγια Τουρέ, ωστόσο το κόστος της απόκτησής του για τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου είναι κοντά στα 6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των «καθαρών» 2,5 εκατ. ευρώ του συμβολαίου, συν το 45% της εφορίας που καλύπτει ο σύλλογος, συν άλλα 2.000.000 ως bonus μεταγραφής αλλά και όλες τις προμήθειες του μάνατζερ που συνήθως είναι μίνιμουμ ένα ακόμη 10% του συνολικού deal.

Οι «νέοι» των... σχεδόν 30 εκατ. ευρώ!

Από και έπειτα, το συνολικό ποσό που δόθηκε για την απόκτηση των νέων παικτών ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα συμβόλαιά τους θα κοστίσουν στην ΠΑΕ πάνω από περίπου 12 εκατ. ευρώ, ποσό που επί της ουσίας ανεβαίνει στα 17 εκατ. ευρώ αφού ο σύλλογος είναι αυτός που χρεώνεται το 45% της φορολογίας. Συνολικά, η σούμα φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ. Και μπορεί το συγκεκριμένο νούμερο να απέχει από τα 30 του τίτλου, όμως πρέπει να υπολογίζεται πάντα και ένα ακόμη έξοδο. Για να μπορέσει να γίνει... χώρος στο ρόστερ για την προσθήκη των νέων παικτών, σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει συναινετική λύση συμβολαίου, ο σύλλογος χρεώνεται και τις αποζημιώσεις αυτών που φεύγουν. Σε συνδυασμό με όλες τις προμήθειες των μάνατζερ και τα υπόλοιπα bonus υπογραφών -όταν υπάρχουν- το νούμερο που θα κοστίσει στον Ολυμπιακό αυτή η αναδόμηση του ρόστερ εύκολα θα κοστίσει στους Πειραιώτες ένα ποσό που θα φτάνει και ίσως θα ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.

Μαζικό «ξεφόρτωμα» 48 παικτών

Εννοείται ότι για να καταστεί δυνατό αυτό το extreme makeover του καλοκαιριού και με δεδομένο ότι ο σύλλογος δεν θα είχε τα έσοδα του Champions League (σ.σ. μέχρι και μετά το πρώτο ματς με τη Μπέρνλι δεν γνώριζε καν αν θα μπορεί να υπολογίζει έστω στα λίγα των ομίλων του Europa League) κάπως έπρεπε να εξοικονομηθούν οι αντίστοιχοι πόροι.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν να κάνουν αντίθετο δρομολόγιο με το ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλοι 30+3+15 ποδοσφαιριστές. Αρχικά αυτό το +3 αφορά τρεις παίκτες που αποκτήθηκαν φέτος, τους Ευαγγέλου, Κλιγγόπουλο και Ραντέλοβιτς, οι οποίοι όμως παραχωρήθηκαν άμεσα δανεικοί. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν ακόμη 12 ποδοσφαιριστές (Ρισβάνης, Λαΐφης, Ζντιέλαρ, Βιάνα, Μπανανά, Βέργος, Μανθάτης, Σιώπης, Μαρτίνες, Γούτας, Καραμάνος, Γιαννιώτας) που άνηκαν στον σύλλογο αλλά πέρσι αγωνίζονταν ως δανεικοί. Στο τελικό άθροισμα του ποσού που εξοικονόμησε ο Ολυμπιακός, εννοείται πως δεν θα υπολογιστούν τα δικά τους συμβόλαια, αφού τα κάλυπταν οι σύλλογοι στους οποίους αγωνίζονταν. Αντίθετα, για κάποιες από αυτές τις παραπάνω 15 περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικά έσοδα από την πώλησή τους.

Έπειτα, υπάρχουν και οι 18 ποδοσφαιριστές που ήταν «ενεργοί» στο περσινό ρόστερ, οι οποίοι επίσης «κούνησαν» μαντήλι, για να φτάσουμε έτσι στον αριθμό των 33 αποχωρήσεων σε επίπεδο «πρώτης ομάδας». Από αυτούς φυσικά ο Ολυμπιακός γλιτώνει κανονικά τα συμβόλαιά τους -μεγάλα ως επί το πλείστον- ενώ και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ορισμένες «γερές» πωλήσεις.

Συνολικά, από αυτές τις 33 αποχωρήσεις, οι 7 έγιναν με πώληση, 9 ακόμη παίκτες παραχωρήθηκαν δανεικοί, 16 έμειναν ελεύθεροι, ενώ υπάρχει και η μία ολοκλήρωση δανεισμού (σ.σ. Μιραλάς). Τέλος, ακόμη μια ξεχωριστή κατηγορία -για να φτάσουμε στις 48 αποχωρήσεις- είναι οι 15 παίκτες που αποχώρησαν από την ομάδα Νέων και τις ακαδημίες, οι οποίοι είχαν επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο. Μόνο οι τρεις εξ αυτών δόθηκαν δανεικοί, οι Μεγαρίτης και Πανάγου στη Νότιγχαμ Φόρεστ και ο Καρατάσιος στον Αιγινιακό. Οι υπόλοιποι 12, έμειναν ελεύθεροι.

Το «ψαλίδι» των 32 εκατ. ευρώ!

Από τις 33 αποχωρήσεις, ο Ολυμπιακός εξοικονομεί για φέτος ένα ποσό που πλησιάζει τα 14.000.000 συν ακόμη «καθαρά» 12+ εκατ. ευρώ από τα συμβόλαια, ποσό που μετά φόρων επίσης ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ. Συνολικά και αφού μπει στην εξίσωση τυπικά και το μικρό -τηρουμένων των αναλογιών- ποσό των συμβολαίων των 15 παιδιών από της Ακαδημίες, το ποσό που γλιτώνουν αντίστοιχα για τη νέα σεζόν τους οι «ερυθρόλευκοι» λογικά ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ!

* σημείωση: η παραπάνω ανάλυση δεν αφορά στα έσοδα και τα έξοδα του συλλόγου για τη νέα σεζόν. Δεν υπολογίζεται δηλαδή αν ο σύλλογος είχε κέρδος ή ζημιά αυτό το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί δεν υπολογίζονται τα έξοδα για τα συμβόλαια που υπήρχαν ήδη και όλα τα υπόλοιπα στάνταρ λειτουργικά έξοδα της ομάδας ή, αντίστοιχα, τα έσοδά της από εμπορικές συμφωνίες, εισιτήρια διαρκείας, τηλεοπτικά συμβόλαια κτλ.

Ακολουθεί συνοπτικά ανά θέση το «ερυθρόλευκο» φετινό «πάρε-δώσε»:

Προσθήκες 2018-19 (24)

Τερματοφύλακες: Ανδρέας Γιαννιώτης, Ζοζέ Σα

Αμυντικοί: Δημήτρης Κλιγγόπουλος, Γιάννης Μασούρας, Στέφανος Ευαγγέλου, Γιώργος Μαρίνος, Ρόντερικ Μιράντα, Γιασίν Μεριά, Βασίλης Τοροσίδης, Γιάγκος Βούκοβιτς, Κώστας Τσιμίκας

Μέσοι: Μαντί Καμαρά, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Μπίμπρας Νάτχο, Γκιγκιέρμε ντος Σάντος Τόρες, Γιάγια Τουρέ

Μεσοεπιθετικοί/εξτρέμ: Γιάννης Φετφατζίδης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Ντανιέλ Ποντένσε, Λάζαρ Ραντέλοβιτς, Ματίας Ναουέλ

Επιθετικοί: Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, Δημήτρης Μάνος, Αχμέντ Χασάν

Αποχωρήσεις 2018-19 (33)

Τερματοφύλακες: Δημήτρης Σκαφίδας, Ίβιτσα Ίβουσιτς, Σίλβιο Προτό

Αμυντικοί: Σπύρος Ρισβάνης, Κωνσταντίνος Λαΐφης, Μπρούνο Βιάνα, Γιάγια Μπανανά, Δημήτρης Γούτας, Στέφανος Ευαγγέλου, Δημήτρης Κλιγγόπουλος, Αλμπέρτο Μποτία, Ιγκόρ Σίλβα, Μπιόρν Ένγκελς, Εχσάν Χατζισαφί

Μέσοι: Σάσα Ζντιέλαρ, Γιώργος Μανθάτης, Μανώλης Σιώπης, Γκιγιόμ Ζιλέ, Βάντις Οτζίτζα-Οφόε, Αλεξί Ρομαό, Παναγιώτης Ταχτσίδης, Αντρέ Μαρτίνς

Μεσοεπιθετικοί/εξτρέμ: Νίκολας Μαρτίνες, Γιάννης Γιαννιώτας, Λάζαρ Ραντέλοβιτς, Σεμπά, Μάρκο Μάριν

Επιθετικοί: Νίκος Βέργος, Τάσος Καραμάνος, Κέβιν Μιραλάς, Εμάνουελ Εμενίκε, Ούρος Τζούρτζεβιτς, Καρίμ Ανσαριφάρντ

Έφυγαν επίσης (15)

Παρελθόν αποτελούν επίσης από τον σύλλογο οι Κώστας Μεγαρίτης (δανεικός – Νότιγχαμ Φόρεστ), Κώστας Πανάγου (δανεικός – Νότιγχαμ Φόρεστ), Άγγελος Καρατάσιος (δανεικός – Αιγινιακός) και ως ελεύθεροι οι εξής: Καζίμ Λάτσι, Αρντίτ Τόλι, Νώντας Παντελάκης, Γιώργος Ξύδας, Αντώνης Φουάσης, Αντώνης Καραγεώργης, Ιάσων Γαβαλάς, Στάθης Λάμπρου, Κώστας Κιρτζιαλίδης, Δημήτρης Τασιούλης, Γιάννης Αγγελόπουλος, Κώστας Κηπουρός.

Μετά από όλα τα παραπάνω, το νέο ρόστερ του Ολυμπιακού για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 διαμορφώνεται ως εξής:

Ρόστερ 2018-19 (26)

Τερματοφύλακες: Αντρέας Γιαννιώτης, Ζοζέ Σα, Λευτέρης Χουτεσιώτης

Αμυντικοί: Λεονάρντο Κούτρης, Κώστας Τσιμίκας, Γιάννης Μασούρας, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Βασίλης Τοροσίδης, Ρόντερικ Μιράντα, Γιάγκος Βούκοβιτς, Γιασίν Μεριά, Πάπε Σισέ

Μέσοι: Αντρέας Μπουχαλάκης. Μαντί Καμαρά, Μπίμπρας Νάτχο, Γκιγιέρμε, Γιάγια Τουρέ

Μεσοεπιθετικοί / εξτρέμ: Κώστας Φορτούνης, Ντάνιελ Ποντένσε, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Γιάννης Φετφατζίδης, Μάριος Βρουσάι, Ματίας Ναουέλ

Επιθετικοί: Δημήτρης Μάνος, Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, Αχμέντ Χασάν

Αμφίβολοι / υπό παραχώρηση: Δημήτρης Νικολάου, Θανάσης Ανδρούτσος, Φελίπε Πάρντο

Οι αριθμοί του «πάρε-δώσε»

Ακολουθούν, όλα τα ποσά του «πάρε-δώσε» του Ολυμπιακού για τη φετινή σεζόν, οι αγορές και οι πωλήσεις, τα συμβόλαια που προστέθηκαν και αυτά που αφαιρέθηκαν, όπως επίσης και οι ειδικοί όροι στις περιπτώσεις που υπάρχουν.

* σημείωση: όλα τα ποσά που περιλαμβάνονται στο θέμα προκύπτουν από δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κατά τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση.

ΗΡΘΑΝ

ΣΥΝΟΛΟ: 8.235.000 12.160.000 (17.632.000 μετά φόρων)

* έμεινε ελεύθερος από τον Ατρόμητο με αντάλλαγμα το 100% των δικαιωμάτων του Σπύρου Ρισβάνη

** καταβολή «ενοικίου» 300.000 και υποχρεωτική οψιόν αγοράς

*** δανεικός για 1 χρόνο, οψιόν αγοράς ο Ολυμπιακός, οψιόν επαναγοράς η Πόρτο

**** η Βιγιαρεάλ διατηρεί ποσοστό μεταπώλησης

***** bonus υπογραφής 2.000.000

ΕΦΥΓΑΝ

ΣΥΝΟΛΟ: 13.700.000 12.230.000 (17.733.500 μετά φόρων)

* με οψιόν αγοράς

** παρέμεινε στην Ραντνίτσκι Νις για 1 χρόνο

*** για 2 χρόνια, με οψιόν αγοράς

**** με υποχρεωτική οψιόν αν η Ρεμς παραμείνει στην κατηγορία

***** +30% ποσοστό μεταπώλησης

Ολυμπιακός: Το καλοκαίρι-ρεκόρ των 72 μετακινήσεων και των 30 εκατ. ευρώ!