MENU

Την παραμικρή έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι 25 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του νέου πρωταθλήματος, μια σειρά από ζητήματα, στοιχειώδη για άλλες χώρες αλλά πάντα ζητούμενα και διόλου αυτονόητα για εμάς, παραμένουν ανοιχτά και δεν υπάρχει και κανένα στοιχείο που να μαρτυρά ότι θα κλείσουν άμεσα.

Η εικόνα της Super League είναι πανομοιότυπη κάθε χρόνο, με εκκρεμότητες, διαφωνίες, παλινωδίες. Παθογένειες που δεν θεραπεύονται, όποιο και αν είναι το status quo στο ποδόσφαιρο.

Ας τα καταγράψουμε αναλυτικά ώστε να έχει πλήρη εικόνα ο κάθε φίλαθλος:

Α) Αναδιάρθρωση κατηγοριών: Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης πρότεινε την μείωση του αριθμού των ομάδων σε 12 από την σεζόν 2019-20 ή έστω την σεζόν 2020-21. Ως αντάλλαγμα, «προσφέρει» για την επόμενη πενταετία εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο μέσω σύμπραξης Nova-ΕΡΤ και με αντίτιμο 50-55 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ομάδες αποφάσισαν να μειώσουν τις ομάδες σε 14 την σεζόν 2019-20, αλλά δεν δεσμεύονται ότι θα γίνουν ποτέ 12. Παρόλα αυτά, έστω κι έτσι, ζητούν από τον Βασιλειάδη τα λεφτά που έχει τάξει και μέσω δηλώσεων από τον πρόεδρο της Super League, ρίχνουν συνεχώς γέφυρες ώστε να παραμείνει το θέμα ανοιχτό, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ο υπουργός θα υποχωρήσει.

Β) Προκήρυξη πρωταθλήματος: Με δεδομένο ότι την σεζόν 2019-20 οι ομάδες (υποτίθεται ότι) θα γίνουν 14, θα πρέπει στο τέλος της προσεχούς σεζόν να υποβιβαστεί και ανάλογος αριθμός ομάδων. Η Super League προτείνει να πέσουν απ’ ευθείας ο 15ος και ο 16ος και να δώσουν αγώνες μπαράζ ο 13ος και 14ος με τον 1ο και τον 2ο της Football League. Με λίγα λόγια, να μην ανέβει κανείς απ’ ευθείας από την Football League! Η Β’ Εθνική αντιδρά έντονα, όπως είναι φυσιολογικό και ζητάει να ισχύσει ότι ίσχυε πάντα: Να ανέβουν απ’ ευθείας οι δύο πρώτοι της κατηγορίας. Αυτή η διαφωνία μπλοκάρει τις προκηρύξεις και των δύο πρωταθλημάτων, αφού πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνεται η σχετική πρόβλεψη.

Γ) Τηλεοπτικά δικαιώματα: Οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μην έχουν συνάψει συμφωνία με κάποιον τηλεοπτικό πάροχο και παραμένουν χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο. Επικαλούμενες τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί, οι εν λόγω ΠΑΕ έχουν προειδοποιήσει ανοιχτά, πως το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν βρεθεί λύση, μποϋκοτάροντας την έναρξή του με το να μην υπογράψουν την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής αν το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά στις 25 Αυγούστου, ποιο θα είναι το πρόγραμμα των αγώνων (αφού δεν μπορεί να γίνει κλήρωση), πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν και αν τις μισές σχεδόν ομάδες θα τις βλέπουμε τηλεοπτικά και από ποιο κανάλι!

Ας δούμε, όμως, τι γίνεται από εδώ και πέρα, ποια τα δεδομένα, οι προοπτικές και οι πιθανές λύσεις, αν υπάρχουν τέτοιες…

-Η Super League, αφού δεν κατάφερε χθες να προχωρήσει στην υπογραφή της προκήρυξης και να διεξάγει την κλήρωση, προγραμμάτισε νέα Γενική Συνέλευση για τις 9 Αυγούστου με τα ίδια θέματα: Προκήρυξη πρωταθλήματος και κλήρωση.

-Μέχρι τότε, ευελπιστεί ότι θα έχει βρεθεί μια λύση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 7 «άστεγων» ΠΑΕ και πιθανόν μια συμφωνία για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν και πόσες θα προβιβαστούν. Σε κάθε περίπτωση, η Super League έχει ζητήσει και έχει πάρει από την ΕΠΟ μια παράταση ως τις 18 Αυγούστου για την έγκριση της προκήρυξης (πρέπει υποχρεωτικά να κατατεθεί στην ομοσπονδία και να εγκριθεί από αυτήν).

-Η ΕΠΟ πιθανότατα να δώσει την λύση και για το πόσοι θα ανέβουν και πόσοι θα πέσουν, αν εν τω μεταξύ δεν τα έχουν βρει οι δύο λίγκες.

-Για να εγκριθεί η προκήρυξη πρέπει να την ψηφίσουν οι 12 από τις 16 ΠΑΕ της Super League, δηλαδή τα ¾. Οι τηλεοπτικά «άστεγες» ΠΑΕ είναι 7, συνεπώς μπορούν εύκολα να την «μπλοκάρουν».

-Το μοναδικό κανάλι που έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον για τις 7 τηλεοπτικά «άστεγες» ΠΑΕ, είναι το Epsilon του Ιβάν Σαββίδη. Όμως οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν ήδη χολωμένες, διότι όπως λένε: «Ενώ μας έκαναν προσέγγιση, 10 μέρες τώρα έχουν εξαφανιστεί»! Πέρα από αυτό, διαρρέονται και κάποιες πληροφορίες ότι το «Epsilon» θα αποσύρει εν τέλει το ενδιαφέρον του.

-Οι περισσότεροι εκ των 7 τηλεοπτικά «αστέγων» παραδέχονται ανοιχτά ότι η καλύτερη λύση και η πιο σοβαρή προοπτική είναι η σύμπραξη Nova-ΕΡΤ, την οποία προτείνει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι, όμως όσο η λίγκα δεν αποφασίζει να μειώσει τις ομάδες σε 12, ο Βασιλειάδης δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει.

-Από τους 7 τηλεοπτικά «άστεγους», ο Παναθηναϊκός και ο Άρης αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση, λόγω εμπορικότητας. Είναι πιθανό και φημολογείται έντονα, ότι μπορεί να καταλήξουν στη Nova. Όμως και πάλι θα μείνουν 5 ΠΑΕ χωρίς συμβόλαιο και αρκούν τόσες για να μπλοκάρουν την προκήρυξη.

-Από την στιγμή που η πρόταση Βασιλειάδη δεν προχωρήσει και ναυαγήσει οριστικά (κάτι εξαιρετικά πιθανό πλέον), δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη ούτε την μείωση του αριθμού των ομάδων σε 14 από την σεζόν 2019-20 που έχει αποφασίσει η Super League. Διότι την απόφαση αυτή την πήραν αποκλειστικά και μόνο για να κάμψουν τις αντιστάσεις του υπουργού και να πάρουν τα λεφτά της ΕΡΤ, και όχι γιατί ήθελαν πραγματικά να μειώσουν τις ομάδες. Το είπε ευθέως χθες και ο Αλέξης Κούγιας: «Του χρόνου θα είναι 16 ομάδες και θα ανέβουν και θα πέσουν 2 ομάδες (σ.σ. δηλαδή θα παραμείνουν 16). Το σχέδιο Βασιλειάδη φαίνεται ότι καταρρέει, οπότε καμία ομάδα δεν θέλει να υπάρξει μείωση στη Super League».

-Αν μέχρι τις 9 Αυγούστου που έχει προγραμματιστεί η νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση της Super League, δεν έχουν βρεθεί λύσεις για όλα τα παραπάνω, τότε η προκήρυξη δεν θα ψηφιστεί και η κλήρωση δεν θα έχει λόγο να γίνει.

-Αν επικρατήσει το κακό σενάριο, τότε θα οδηγηθούμε μοιραία και στην αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος. Αν δεν ξεκινήσει στις 25-26 Αυγούστου, θα ξεκινήσει 1-2 Σεπτεμβρίου. Αν και πάλι δεν έχουν κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα, θα πάμε για 15-16 Σεπτεμβρίου, αφού στις 8 και στις 11 Σεπτεμβρίου αγωνίζεται η Εθνική μας ομάδα στο Νations League (με Εσθονία και Ουγγαρία αντίστοιχα).

Αδιέξοδα χωρίς λύσεις, με το βλέμμα… στον Σεπτέμβρη!