MENU

Ως γνωστόν, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακοίνωσε την Πέμπτη (2/7) πως «θα αποστείλει έκθεση στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο του ποδοσφαίρου για την αποβολή της ΠΑΕ Κέρκυρα από το πρωτάθλημα, διότι η απόκτηση των μετοχών από τον Θανάση Ίσσαρη είναι εικονική και η Επιτροπή του απαγορεύει την άσκηση όλων των δικαιωμάτων από τις μετοχές αυτές».

Η εξέλιξη αυτή κάνει άνω κάτω το πρωτάθλημα της Super League και δημιουργεί ένα μπάχαλο που ναι μεν το έχουμε ξαναδεί καλοκαιριάτικα στο ποδόσφαιρο μας, αλλά θα προκαλέσει ένα γαϊτανάκι εξελίξεων και προσφυγών στη δικαιοσύνη που θα ταλαιπωρήσει τους φιλάθλους για αρκετό καιρό, πιθανότατα για μήνες.

Με την απόφαση για την Κέρκυρα, δημιουργήθηκαν στον κόσμο πολλά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό πρωτάθλημα και το SDNA θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όλα ώστε να μην μένουν απορίες.

 Α) Η απόφαση για την Κέρκυρα είναι οριστική;

Η έκθεση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική. Θα σταλεί στην ΕΠΟ και η ομοσπονδία θα την αποστείλει στην πειθαρχική επιτροπή της Super League. Η πειθαρχική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να επικυρώσει την αποβολή της Κέρκυρας από το πρωτάθλημα και να μην μπει καν στην ουσία. Η Κέρκυρα ωστόσο έχει δικαίωμα έφεσης ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και ακολούθως στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ομοσπονδίας.

 Β) Σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί η Κέρκυρα;

Παράβαση που αφορά στη νομιμότητα της διοίκησης και του μετοχολογίου των ΠΑΕ, χαρακτηρίζεται ως «βαρεία». Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται είναι η αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και η μικρότερη ποινή είναι ο υποβιβασμός στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Η Κέρκυρα έχει περιθώριο δέκα ημερών από την αποστολή του πορίσματος για να επανορθώσει την παράβαση και να υπάρξει νέο πόρισμα από την ΕΕΑ. Εάν επανορθώσει, τα πειθαρχικά όργανα δύναται να επιβάλλουν την ελαφρότερη των ποινών, ήτοι υποβιβασμός στη Football League. Με λίγα λόγια, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν η Κέρκυρα.

 Γ) Έχει η Κέρκυρα δυνατότητα αντίδρασης και ανατροπής της απόφασης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη κίνηση της Κέρκυρας θα είναι να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, όπου προσβάλλονται οι αποφάσεις ενός κρατικού φορέα όπως είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Εκεί, θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για ακύρωση της απόφασης και θα επιδιώξει να πάρει προσωρινή διαταγή με την οποία θα αναστέλλεται η απόφαση της ΕΕΑ και έτσι τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν θα μπορούν να «επικυρώσουν» την αποβολή της. Με την προσωρινή διαταγή, η Super League δεν θα μπορεί να αντικαταστάσει τους Φαίακες, ενώ η κύρια αγωγή (ασφαλιστικά μέτρα) μπορεί να εκδικαστεί μετά από μήνες!

 Δ) Ποια ομάδα παίρνει τη θέση της Κέρκυρας από τη στιγμή που θα αποβληθεί οριστικά;

Εδώ το πράγμα μπερδεύεται πολύ. Βάσει του ΚΑΠ που ίσχυε μέχρι πρότινος, τη θέση της Κέρκυρας θα έπρεπε να πάρει η πρώτη «επιλαχούσα» από τις ομάδες της Football League, δηλαδή ο Απόλλων Σμύρνης που τερμάτισε στην τρίτη θέση των πλέι οφ της δεύτερης κατηγορίας. Όμως η εν λόγω διάταξη δεν υφίσταται πλέον και ο κανονισμός είναι ασαφής και θολός. Και ουδείς νομικός μπορεί να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική λεπτομέρεια: Η βαθμολογία της Super League δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, συνεπώς η πειθαρχική επιτροπή μπορεί να αποφανθεί ότι η Κέρκυρα πρέπει να καταλάβει την τελευταία θέση της βαθμολογίας! Κάτι που άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνει στην κατηγορία ο Λεβαδειακός που τερμάτισε στην 15η θέση και θα ανέβει μια θέση παραπάνω! Αν γίνει τελικά αυτό, τότε ο Απόλλωνας θα προσφύγει στα δικαστήρια. Αν ανέβει ο Απόλλωνας, τότε θα προσφύγει ο Λεβαδειακός στα δικαστήρια! Με λίγα λόγια, οι δικηγόροι θα έχουν πολύ δουλειά…

 Ε) Πώς θα γίνει η κλήρωση του πρωταθλήματος που είναι προγραμματισμένη σε 12 μέρες από σήμερα;

Αν μέχρι τις 14 Ιουλίου που θα γίνει η κλήρωση δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση (πράγμα εξαιρετικά πιθανό), δεν αποκλείεται να μπει στην κληρωτίδα ως 16η ομάδα η… «ομάδα Α»! Δηλαδή να γίνει κλήρωση με 15 γνωστές ομάδες και έναν «άγνωστο χ», όπως άλλωστε είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2011, όπου δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιος θα πάρει τη θέση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και η κλήρωση διεξήχθη με «ομάδα Α» και ομάδα Β».

Αν τώρα φτάσουμε τέλος Αυγούστου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τότε το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με… την «ομάδα Α», δηλαδή μια ομάδα κάθε αγωνιστική θα έχει προσωρινά ρεπό! Όταν αποφασιστεί τελικά ποια ομάδα θα είναι ο «άγνωστος χ», αυτή θα δώσει όλα τα ματς μαζεμένα, όπως είχε γίνει τη σεζόν 2011-2012 με τον Λεβαδειακό και τη Δόξα Δράμας.

 Στ) Πώς γίνεται την καταγγελία για την Κέρκυρα να την έχει κάνει ο Εργοτέλης, αλλά να μην επωφελείται σε τίποτα από την όλη ιστορία;

Ο Εργοτέλης έκανε την καταγγελία για την Κέρκυρα στην ΕΕΑ, έχοντας ως δεδομένο ότι θα πέσει η Βέροια λόγω της γνωστής υπόθεσης με το φερόμενο ως χειραγωγημένο ματς με τον Ολυμπιακό, από το οποίο θα επωφελούνταν ο Λεβαδειακός. Σου λέει ο Εργοτέλης… «ο Λεβαδειακός θα πάρει τη θέση της Βέροιας κι εγώ (ως η αμέσως επόμενη ομάδα που έπεσε) θα πάρω τη θέση της Κέρκυρας. Όμως για την Βέροια δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, συνεπώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν επωφελείται σε τίποτα ο Εργοτέλης.

 Ζ) Πώς συνδέεται η υπόθεση της Βέροιας με την υπόθεση της Κέρκυρας;

Αυτό που τους συνδέει είναι… ο Απόλλωνας! Η ομάδα της Ριζούπολης έχει κάνει παρέμβαση τόσο κατά της Κέρκυρας στην ΕΕΑ, όσο και κατά της Βέροιας στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ! Δεν τον νοιάζει ποια από τις δύο θα πέσει. Όποια και να πέσει, οι Απολλωνιστές θα διεκδικήσουν μια θέση στη Super League! Επίσης, αν μετά την Κέρκυρα πέσει και η Βέροια, τότε αναπτερώνονται και οι ελπίδες του Εργοτέλη για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Βάσει όλων όσων προείπαμε, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι θα φάμε άλλο ένα καλοκαίρι στα δικαστήρια…Επίσημη αντίδραση από τους «Φαίακες»

Ανακοίνωση με την οποία αρχικά εκφράζει την απορία της για τις εξελίξεις αλλά και τη σιγουριά της για δικαίωση, εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ΠΑΕ Κέρκυρα.

«Με απορία πληροφορηθήκαμε την απόφαση – εισήγηση της ΕΕΑ περί εικονικότητας της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας μας.

Εκείνο που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση, είναι ότι θεωρούμε πως η συγκεκριμένη απόφαση – εισήγηση είναι προϊόν πλάνης, κάτι το οποίο θα αποδειχτεί περίτρανα κατά τα επόμενα στάδια εκδίκασης της υπόθεσης.

Τονίζουμε προς τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας και όχι μόνο, ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, αφού έχουμε τη βεβαιότητα και την πεποίθηση πως η οριστική δικαίωσή μας θα έλθει πολύ σύντομα».

Ένα καλοκαίρι στα δικαστήρια!
EVENTS