MENU

«Μα καλά εμένα βρήκες;»… Για όσους δεν κατάλαβαν πρόκειται για την «οργισμένη» μου αντίδραση όταν έλαβα το μήνυμα – παραγγελία για το συγκεκριμένο blοg . Εντάξει, δεν το λες και ανταρσία, καθώς νομίζω πως γράφω με αρκετά καλή συχνότητα σε σχέση με τα προβλεπόμενα κάθε blogger. Εντάσσεται όμως στη λογική του «τέτοια ώρα τέτοια λόγια» και στη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση που με/μας διακατέχει. Τέλος πάντων, με αυτά που τραβάμε και τον πόνο που έχουμε, ίσως είναι και κάποια διέξοδος από την καθημερινή μας μιζέρια. Ένα μικρό διάλειμμα ρε αδερφέ.

Είναι όμως και κάτι άλλο. Πολύ πιο σημαντικό. Να θυμηθούν (λέμε τώρα) όλοι όσοι παίζουν με την ιστορία του συλλόγου, όλοι όσοι τον διασύρουν καθημερινά για ΠΟΙΟΝ μιλάμε, πόσο ΝΑΝΟΙ είναι μπροστά του και πόσο κακό του έχουν κάνει Να το δουν, αν θέλουν ας το γυρίσουν και εκπομπή για το κανάλι, μήπως και στις... καθυστερήσεις, φιλοτιμηθούν και πληρώσουν αυτά που έκαναν και πάνε στην ευχή του θεού.

Πάμε λοιπόν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Πάμε, αν θέλετε, σε αυτό που λένε «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις», πάμε στον... δικό μου Παναθηναϊκό. Βέβαια το να σκαλίζεις το πράσινο παρελθόν, να… συγυρίζεις τις σκέψεις και τις αναμνήσεις, να φτιάχνεις ιδανικές ενδεκάδες και να θυμάσαι όσα έχεις περάσει το λες και πιο δύσκολο και από το να επαναφέρεις στην τάξη… εργένικη ντουλάπα. Μιλάμε για τον απόλυτο χαμό. Χαμός με την καλή έννοια. Διότι υπάρχουν όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες «ΗΡΩΕΣ» με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί τους ή έστω ακούσαμε γι’ αυτούς από τους μεγαλύτερους. Λέω πάντως να το πιάσω από τα τελευταία 20-25 χρόνια, για να έχω και πιο φρέσκες αναμνήσεις. Κι αυτό με το ζόρι γιατί και πάλι χάνεται η μπάλα και θα αδικηθούν ένα σωρό… λεβέντες με καρδιά.

Κάτω από τα δοκάρια δεν υπάρχει άλλος (που λέει ο λόγος). Βάντζικ και τα… σκυλιά δεμένα. Στα δεξιά με τρώει το χέρι μου. Εχω τρέλα με τον Γιούρκα, μιλάμε για τεράστια παιχτούρα και φοβερό παιδί, αλλά δεν ξεχνώ όσα έζησα – κυρίως στην εξέδρα, εκείνη την εποχή - με τον Αποστολάκη. Μιλάμε ότι χωρίστηκε η Ελλάδα στα δύο, ματαιώθηκε μέχρι και το Σούπερ Καπ υπό τον φόβο επεισοδίων. Στην... επιστροφή του θυμάμαι τη διαδρομή από το Πεδίο στο (παλιό) Καραϊσκάκη, ακόμη και το... σχετικό πανό που κρεμάστηκε στα κάγκελα εκεί στη «14» (σ.σ. τότε είχε και… «13» το γήπεδο), τις αλητείες και τις τζάμπα μαγκιές του Μητρόπουλου (πέρασε… καλά πάντως, όταν έγινε το λάθος και ήρθε στην Παιανία) και γενικά ήταν μια μεταγραφή που άξιζε και με το παραπάνω να γίνει και που τα έβγαλε τα λεφτά της σε όλους τους τομείς.

Στο κέντρο της άμυνας το κομπιούτερ που λέγεται Χένρικσεν και η ψυχάρα που ακούει στο όνομα Κυργιάκος υπερισχύουν από ένα σωρό άλλους που μάτωσαν τη φανέλα. Αυτή που μάτωσε και τίμησε και ο Τάκαρος ο Φύσσας, άσχετα αν… οριακά θα πάω στον Μινχ. Σαφώς μικρότερη προσφορά, δεν το συζητάμε, αφού ήρθε στα τελευταία του, αλλά τεράστια ποιότητα και μια σέντρα ο ορισμός του ξυραφιού. Sorry Τάκη, δεν περιμένεις άλλωστε να διαβάσεις από εδώ πόσο σε αγαπάω και σε εκτιμάω.

Προχωράμε και σταματάμε για… standing ovation. Και μόνο που έφερες τον ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας στην Ελλάδα κάθε κουβέντα περιττεύει. ΖΙλμπέρτο Σίλβα λοιπόν. Με τρέλα και κορδέλα. Δίπλα του θα μπορούσα να βάλω τον τεράστιο Ζάετς, τον Εκι, τον Μπορέλι και δεν ξέρω εγώ πόσους ακόμη και… μεταξύ μας θα ήταν και το πιο δίκαιο. Ειδικά για τον Ζέκο Από την άλλη ωστόσο, έστω και με πολύ μικρή παρουσία για τους… γνωστούς – άγνωστους λόγους, παίκτης όπως ο Πάρις Γεωργακόπουλος δεν πατάει συχνά στα ελληνικά γήπεδα. Θυμάμαι σαν σήμερα εκείνες τις φορές που με έπαιρνε στο γήπεδο ο πατέρας μου και χαζεύαμε αυτόν τον παικταρά. Το πως «μιλούσε» στη μπάλα, το πως ανοίγαμε τα στόματά μας και.. ξεχνούσαμε να τα κλείσουμε. Γι΄' αυτό και... αιφνιδιάζω όσους δεν έχουν ζήσει αυτόν τον μάγο από την Πάτρα.

Στην επίθεση θα… παίξω με δύο φορ και δύο εξτρέμ. Και πάλι δεν χωράνε όλοι. Βαζέχα και Σισέ λοιπόν το δίδυμο που θα… έτρεμε κάθε αντίπαλη άμυνα. Δεν χρειάζεται συστάσεις ουδείς εκ των δύο. Ειδικά ο «Χρηστάρας» που ήρθε από το πουθενά και έσπασε κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ. Τον «άλλον» τον ξέραμε. Μας έμαθε κι αυτός και μας χτύπησε μέχρι και σε τατουάζ.

Ο Γιώργαρος ο Καραγκούνης στα αριστερά (θα μπορούσε να παίξει και σε ένα σωρό ακόμη θέσεις, μέχρι και στο... μπάσκετ είναι καλός) και δεξιά ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Δημήτρης Σαραβάκος. Ο άνθρωπος που με έκανε Παναθηναϊκό, αυτή η τεράστια ποδοσφαιρική φιγούρα, ο μεγάλος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πραγματικά ακόμη και τώρα που έχουμε άλλη σχέση, τολμώ να την πω και φιλική, το δέος που με διακατέχει και μόνο που του μιλάω δεν περιγράφεται. Μεγάλε Μητσάρα, έχεις σημαδέψει όλη τη γενιά μας, να σας έχει ο Θεός καλά. Και εσένα και όλα τα υπόλοιπα «παιδιά». Τιμή και δόξα τέλος και σε όσους μας βλέπουν από ψηλά…

Πάμε και για φινάλε στις δύο άλλες κατηγορίες. Με την επιλογή να γίνεται ξανά σε περιπτώσεις που τις έζησα, όχι τις άκουσα ή τις διάβασα. Σε ότι αφορά τον προπονητή ο Γιάννης Κυράστας είναι για ένα σωρό λόγους στην κορυφή. Κι ας μην πήγαμε μαζί σε τελικό ή ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φτάνει που πήγε η κούπα (του) στα... άστρα, φτάνει που μας έβγαλαν το καπέλο φίλοι και εχθροί.

Σε ότι αφορά το διοικητικό κομμάτι ο Νίκος Πατέρας έδειξε (και είχε) ΑΚΡΙΒΩΣ το “ανάστημα” που πρέπει να διαθέτει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κι αυτό το ξέρουν μέσα τους ακόμη και οι επικριτές του. Το γιατί δεν έμεινε πάνω από δυο χρόνια στην ομάδα είναι μια μεγάλη ιστορία, δεν είναι της παρούσης η ανάλυσή της, ούτε οφελεί και σε κάτι να την κάνουμε τόσα χρόνια μετά. Θυμηθείτε απλά τη δυναμική και την αύρα που υπήρχε σε διοικητικό επίπεδο και συγκρίνετέ την με οποιαδήποτε άλλη περίοδο...

Ο ALL TIME CLASSIC ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΒΑΣΙΛΑΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νικόλας Πατέρας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Κυράστας

ΣΥΣΤΗΜΑ: 4-2-4

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ: Βάντσικ – Αποστολάκης, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Μινχ – Ζιλμπέρτο, Πάρης Γεωργακόπουλος - Καραγκούνης, Σαραβάκος Σισέ, Βαζέχα

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ PHILIPS ONEBLADE.

Ταυτόχρονα μπορείτε να συμμετέχετε και στις ψηφοφορίες των άλλων ομάδων που βρίσκονται σε εξέλιξη:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ALL TIME CLASSIC ΑΕΚ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ALL TIME CLASSIC ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

Γίγαντες και... νάνοι!