MENU

Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται όλες οι ομάδες της Superleague, μετά το “ναυάγιο” στη διαπραγμάτευση με τη Nova για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέας αγωνιστικής περιόδου. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως για τις περισσότερες ΠΑΕ της Λίγκας το τηλεοπτικό συμβόλαιο αποτελεί το κύριο έσοδο των ομάδων και καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού τους και γι' αυτό φαντάζει τουλάχιστον ζοφερό το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος, εφόσον δεν βρεθεί μία κοινή λύση.

Το SDNA έδωσε τον λόγο στους ισχυρούς άνδρες πέντε ομάδων της Superleague για το “καυτό” θέμα των τηλεοπτικών, ενόψει και του Δ.Σ. της προσεχούς Τρίτης, επισημαίνοντας όλοι τους ότι θα πρέπει να υπάρξει κεντρική διαχείριση και να μην πορευτεί καμία ομάδα μόνη της ψάχνοντας δικό της τηλεοπτικό συμβόλαιο, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει πρωτάθλημα!

Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος Ατρομήτου):

«Καταρχάς περιμένουμε την σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης. Όλες οι ομάδες θα είμαστε μαζί. Θα διατηρήσουμε ένα αρραγές μέτωπο προκειμένου να διαφυλάξουμε την Κεντρική Διαχείριση. Εμείς είμαστε υπέρ μιας Κεντρικής Διαχείρισης καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι το πρωτάθλημα θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του».

-Υπάρχει το περιθώριο να βρεθεί τελικά λύση με τη Nova;

«Δεν αποκλείουμε ακόμα και μια νέα συμφωνία με τη Nova. Με καλή θέληση και διάλογο από όλες τις πλευρές όλα είναι πιθανά. Πάντως, είτε είναι η Nova, είτε κάποιος άλλος πάροχος θα ακολουθήσουμε κοινή γραμμή όλες οι ομάδες, για την καλύτερη λύση».

Νίκος Ζαμάνης (Διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος Πανιωνίου)

«Χρειάζεται συσπείρωση για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν έχει παρθεί ακόμα καμία απόφαση για το πώς θα δράσουμε, εκείνο ωστόσο που είναι σίγουρο είναι ότι για να βρεθεί μία βιώσιμη λύση θα πρέπει να πάμε όλες οι ομάδες μαζί. Αν δεν βρεθεί λύση θα καταστραφούμε, δεν θα υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς τηλεοπτικά. Πρέπει να το συζητήσουμε και να βρούμε μία κοινή λύση. Φυσικά πρέπει να δούμε και το θέμα με τα χρήματα από το Στοίχημα, που επίσης το συζητάμε εδώ και καιρό και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έσοδο για όλους».

Φώτης Κωστούλας (μεγαλομέτοχος Παναιτωλικού):

«Δεν μπορώ να φανταστώ πού μπορεί να οδηγηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο για όλες τις ομάδες. Είναι πολλές αυτές που δεν θα αντέξουν. Ο μόνος δρόμος είναι να κάτσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε και να βρεθεί μία κοινή λύση. Θα είναι σε βάρος όλων μας αν δεν συμφωνήσουμε. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε ένα ποσό που κυμαίνεται στα 1,4-1,7 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη θέση κατάταξης, αλλά και πάλι δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά. Φυσικά θέλουμε να παραμείνουμε σε αυτά τα ποσά. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι της μη συμφωνίας, είναι γνωστοί. Θα αποδυναμωθούν όλες οι ομάδες, θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα. Εισιτήρια δεν υπάρχουν, διαφημίσεις το ίδιοι, οι φόροι στα ύψη. Οι ομάδες θα οδηγηθούν θα υπερχρεωθούν και θα φτάσουν τελικά να βαρέσουν “κανόνι”. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναιτωλικό, παρ' ό,τι πρόκειται για μία υγιή ΠΑΕ. Δεν μπορώ να βάζω επ' άπειρον χρήματα. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να πάμε σε κατ' ιδίαν συμβάσεις. Θα είναι πολύ μεγάλο αυτογκόλ αν κάποια ομάδα από τους “12” πάει μόνη της».

Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας του Παναιτωλικού αναφέρθηκε κι εκείνος από την πλευρά του στο ποσοστό από το Στοίχημα που ζητούν οι ΠΑΕ της Superleague.

«Βέβαια πρέπει να δούμε και το θέμα του στοιχήματος, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου οι εταιρείες δίνουν χρήματα στις ομάδες που έχουν στα κουπόνια τους. Από τις συζητήσεις με τον κ.Κοντονή προέκυπτε ότι θα παίρναμε τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα γίνεται λόγος για τα μισά περίπου χρήματα. Θα το δούμε στην πορεία αυτό».

Γιώργος Ζαρκάδας (πρόεδρος Κέρκυρας)

«Η Superleague δημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια με μοναδικό σκοπό να διαχειριστεί μία συνολική τηλεοπτική συμφωνία. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν έχει και λόγο ύπαρξης ο συνεταιρισμός. Οι περισσότερες ομάδες είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Σίγουρα κανένας από τους μικρούς, αλλά όχι μόνο. Κι ο Παναθηναϊκός πιθανότατα που αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα. Μέχρι τώρα παίρναμε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κάθε ΠΑΕ και τα ίδια χρήματα θέλουμε για να συνεχίσουμε. Όχι ότι και πάλι φτάνουν τα χρήματα αυτά, αφού κάθε χρόνο έχουμε αρνητικό ισολογισμό. Μιλάμε ωστόσο για ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του μπάτζετ αρκετών ομάδων. Πρέπει να υπάρξει μία κοινή λύση και να πάμε μαζί σαν “12”, οφείλουμε να διατηρήσουμε την κεντρική διαχείριση, να συνεχίσουμε ενωτικά. Να πάμε στο Δ.Σ. και να δούμε πως θα πορευτούμε όλοι μαζί. Είτε μιλάμε για 12, είτε για 16 ομάδες. Δεν μπορεί να υπάρξει πρωτάθλημα χωρίς κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά. Τόσο απλά»!

Έκτωρ Μονεμβασιώτης (πρόεδρος Απόλλωνα Σμύρνης)

Πιο σύντομος ήταν στο σχόλιό του ο πρόεδρος της “Ελαφράς Ταξιαρχίας”, παραπέμποντας στις εξελίξεις που θα υπάρξουν από την επόμενη εβδομάδα, μετά το Δ.Σ. της Λίγκας.

«Οι ομάδες πρέπει να ενωθούμε, για να αντιμετωπίσουμε μία νέα πραγματικότητα. Πρέπει να βρούμε λύσεις, για να μη μετατραπεί το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον για κάποιες ομάδες σε ερασιτεχνικό», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς κεντρική διαχείριση, θα γίνει ερασιτεχνικό»!