Close

Ο «γενναιόδωρος» Σωκράτης, που έγινε εχθρός του Βαγγέλη!

Τελευταία ανανέωση: 13 Φεβρουαρίου 2018, 14:39

Το όνομα «Σωκράτης Κόκκαλης» ανεβαίνει στη λίστα των «συνομοτών» και των «εχθρών» που κάνουν πόλεμο στον Ολυμπιακό. Ήταν, όμως, πάντα ο Κόκκαλης... εχθρός του Μαρινάκη; Το SDNA θυμάται...

Είναι Μάιος του 2017. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανάμεσα στις καθημερινές του συνήθειες, τις οποίες και προφανώς γνωρίζουν μόνο όσοι τον ζουν από κοντά, δέχεται στο γραφείο του την αλληλογραφία του. Ανάμεσα στις δεκάδες επιστολές, μία φέρει το όνομα του Σωκράτη Κόκκαλη. Είναι πέντε του μήνα, δύο μέρες πριν τη φιέστα για την κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Ο μεγαλομέτοχος των ερυθρολεύκων ανοίγει το φάκελο και διαβάζει με προσοχή όσα ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού γράφει:

«Καταρχάς σε ευχαριστώ για την πρόσκληση στη φιέστα κατάκτησης των 44 πρωταθλημάτων και των εφτά τελευταίων συνεχόμενων και εύχομαι ο Ολυμπιακός μας να συνεχίσει να είναι πάντα πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Δυστυχώς λόγω της απουσίας μου σε επαγγελματικό ταξίδι δεν θα μπορέσω να είμαι στη μεγάλη φιέστα κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Είναι φυσιολογικό ο Ολυμπιακός, λόγω της μεγάλης υπεροχής του, να δέχεται τις αντιδράσεις των άλλων ομάδων που θα ήθελαν να κατακτήσουν πρωταθλήματα. Εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι να προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας μεθοδεύσεις που δεν έχουν σχέση με το αθλητικό πνεύμα.

Είναι φυσιολογικό κάθε μεγάλη δύναμη να συντηρεί διάφορα παράσιτα που εμφανίζονται ως δήθεν φανατικοί υποστηρικτές. Αυτό είναι ένα λυπηρό φαινόμενο που δυστυχώς όμως πάντα υπήρχε, υπάρχει σήμερα και θα υπάρχει και στο μέλλον. Η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού είναι τα εκατομμύρια των οπαδών του, ένας από τους οποίους είμαι κι εγώ, που τον στηρίζουν από την στιγμή που ιδρύθηκε και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε και στο μέλλον.

Έχουμε κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα έχοντας εκατομμύρια οπαδούς, την καλύτερη ομάδα, υποδομές και οργάνωση. Αυτή είναι η δύναμή μας! Σου εύχομαι να συνεχίσεις την λαμπρή ιστορία μας κατακτώντας πρωταθλήματα και αυτό θα σου δίνει πάντα τη χαρά και τη δύναμη στο δύσκολο έργο που έχεις αναλάβει.

Ζήτω ο Ολυμπιακός!»

Δύο μήνες νωρίτερα είχε χυθεί εκείνο που θα χαρακτηρίζαμε ως πρώτο αίμα. Ο Μανώλης Γαβαθιώτης είχε εξαπολύσει επίθεση προς τον Σωκράτη Κόκκαλη με κεντρικό άξονα ακριβώς όσα αναφέρονται και στις νεότερες κατηγορίες, οι οποίοι μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε εν μέσω εμφυλίου στον Ολυμπιακό. Απλώς, στην τελευταία έκδοση της επίθεσης προς τον αντιπρόεδρο – να υπενθυμίσουμε της ΠΑΕ – υπάρχουν και οικονομικά στοιχεία, τα οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης του 2010 άκουγε και έβγαζε φλύκταινες.

Η «γενναιοδωρία» που έγινε… φέσι!

Αγαπημένη, πρακτική εφαρμογή του «verba volant, scripta manent»! 2018 εναντίον 2010. Η εποχή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ψάχνει εχθρούς απέναντι στην εποχής που ήταν ακόμα γεμάτος ενθουσιασμό και αγνό ρομαντισμό για το τι εστί επένδυση στο ποδόσφαιρο. Μια από τις πρώτες, μάλιστα, τοποθετήσεις του για το εκδηλωμένο ενδιαφέρον απόκτησης της ΠΑΕ λίγο έλειψε να αποτρέψει τον Σωκράτη Κόκκαλη από τις διαπραγματεύσεις.

«Ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, είναι θρύλος, γι’ αυτό δεν πιστεύω σε «αποτιμήσεις μετοχών», σε «κερδοφόρες ΠΑΕ», σε «οικόπεδα-φιλέτα» και σε παζαρέματα για την αγορά τους. Ο Ολυμπιακός δεν διαπραγματεύεται, είναι κάτι μαγικό στο μυαλό. Γι’ αυτό, λοιπόν, όσα χρήματα και να βάλεις στον σύλλογο τα ξεχνάς, δεν τα ζητάς ποτέ πίσω και φεύγοντας καλύπτεις τις υποχρεώσεις σου γιατί είναι προσφορά στην ιδέα που λέγεται Ολυμπιακός».

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ο Ολυμπιακός είχε προπονητή τον Έβαλντ Λίνεν και είχε αποκτήσει δανεικό τον Κέβιν Μιραλάς, κόντρα φυσικά στις κατηγορίες περίπου Αλέκου Αλεξανδρή και… εφηβικής ομάδας. Στις 18 Ιουνίου οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία, η οποία θα οριστικοποιούταν μερικές μέρες αργότερα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα παρέμενε πρόεδρος ως τον Δεκέμβριο του 2010 και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην επίσημη συνέντευξη Τύπου προειδοποιούσε: «Δεν θα ανεχτώ φαινόμενα από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν τη γενναιοδωρία του Σωκράτη Κόκκαλη».

Ιδού ο εχθρός…

Θα φανταζόταν, λοιπόν, κανείς ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης υπέπεσε σε σωρεία λαθών στα χρόνια που μεσολάβησαν και έκανε πόλεμο στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τι πραγματικά συνέβη, όμως; Τουλάχιστον στο προσκήνιο, αφού ο καθένας μπορεί να προσάπτει ό,τι θέλει σε όποιον θέλει σε επίπεδο παρασκηνίου. Εκείνο που επισήμως θα βρούμε είναι τη στήριξη του πρώην στον νυν. Τη στήριξη του Κόκκαλη σχεδόν σε ετήσια βάση στον Μαρινάκη.

Τον Απρίλιο του 2013, μετά από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ο Σωκράτης Κόκκαλης μιλάει με οπαδούς των ερυθρολεύκων και στηρίζει τον Μαρινάκη. Ήταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη φορά, που θα ακούγονταν αποδοκιμασίες στην μετά 2010 εποχή. «Ο Βαγγέλης είναι καλό παιδί, καλός πρόεδρος και άρρωστος Ολυμπιακός. Πρέπει να τον στηρίξει ο κόσμος και όλοι μας για να φτάσει τον Ολυμπιακό όσο ψηλά μπορεί. Έχει μεγάλα όνειρα για την ομάδα και ήδη έχει πετύχει πολλά. Η ομάδα μας έχει μια πολύ καλή διοίκηση και το μόνο που χρειάζεται είναι στήριξη και υπομονή».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά βρίσκουμε στην τοποθέτηση του Σωκράτη Κόκκαλη για τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο παγκόσμιο συνέδριο της Θύρας 7. «Από εσάς θέλω να ζητήσω μόνο ένα πράγμα. Η ομάδα έχει και στιγμές που δεν είναι στα καλύτερά της, παρ’ ότι παίρνει το πρωτάθλημα. Δυσαρέσκεια πρέπει να εκφράζεται όταν ο Ολυμπιακός πράγματι βρεθεί σε μία θέση όπου δεν θα μπορεί να παίρνει πρωτάθλημα, όχι όταν κάνει ένα παιχνίδι και δεν πάει καλά.

Πρέπει πάντα να τον στηρίζετε, πάει δεν πάει καλά. Πρέπει πάντα, επειδή είμαστε Ολυμπιακοί, να στηρίζουμε την ομάδα και τον πρόεδρο της. γιατί ο πρόεδρος κάνει προσπάθεια για να πάει καλά η ομάδα. Αν ήταν κανένας καραγκιόζης πρόεδρος, να φάει γιούχα. Βλέπετε, κάποιους άλλους καραγκιόζηδες προέδρους τους χειροκροτούν κιόλας. Δεν έχουν καταλάβει την καταστροφή που τους έχουν φέρει. Ενώ εδώ έχει αποδείξει ο άνθρωπος ότι δεν θα πάρει μόνο αυτά που έχει πάρει μέχρι σήμερα, θα πάρει και πολλά παραπάνω».

Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όντως πήρε. Φωτογραφήθηκε κιόλας μαζί τους, με όλα τα τρόπαια που είχε κατακτήσει ο Ολυμπιακός επί των ημερών του. Και ο Σωκράτης Κόκκαλης ουδέποτε – τουλάχιστον επισήμως – τον είδε ανταγωνιστικά. Δεν έχανε ευκαιρία να τον αποθεώσει και να εξάρει το έργο που κάνει στον Ολυμπιακό. Όπως στη γιορτή για τα 90 χρόνια του συλλόγου, όταν με το γνωστό «χο,χο,χο» χιούμορ του, ζητούσε από τον πρόεδρο των ερυθρολεύκων να αφήσει και κάποιον άλλον να πάρει πρωτάθλημα.

«Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη χώρα, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Έχει αμέτρητα πρωταθλήματα την καλύτερη ομάδα τους κορυφαίους φιλάθλους εκτός από μερικές φορές. Αυτά είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν οι άλλες ομάδες. Χθες οι φίλαθλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για μια εμφάνιση που δεν τους άρεσε. Θέλω να τους πω: οι κακομοίρηδες φίλαθλοι των άλλων ομάδων που έχουν τόσα χρόνια να πάρουν πρωτάθλημα θα έπρεπε να έρχονται με καλάζνικοφ; Έκανα ότι έπρεπε και μπορούσα να κάνω για τον Ολυμπιακό που αγαπούσα. Ο κύριος Μαρινάκης είμαι σίγουρος ότι θα με φτάσει και θα με ξεπεράσει σε πρωταθλήματα. Ελπίζω, αν θέλει, να αφήσει και κανέναν άλλο να πάρει πρωτάθλημα».

Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ξεσπούσε αμέσως μετά σε γέλια. Το ίδιο και η αίθουσα που παρακολουθούσε την ομιλία του. Φέτος, όμως, κάποιος άλλος φαίνεται πως στ’ αλήθεια θα πάρει το πρωτάθλημα. Και τα γέλια έχουν κοπεί. Τα χαμόγελα έχουν κοπεί. Οι καθωσπρεπισμοί έχουν κοπεί και οι διαψεύσεις έχουν κοπεί. Ο εμφύλιος μαίνεται. Το sdna.gr ήταν στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 ο εχθρός. Καμία έκπληξη. Ο Κώστας Καραπαπάς έγραψε στο Facebook σχετικά με την επίθεση που δεχόταν ο Σωκράτης Κόκκαλης από έντυπα προσκείμενα στον Ολυμπιακό.

«Επειδή η ξεφτίλα του σάιτ του Ιβάν Σαββίδη (sdna) δεν έχει όρια και τα γιουσουφάκια του είναι πάντα μέσα στην ονείρωξη και βλέπουν εμφυλίους και την σατανική επικοινωνιακή πολιτική πίσω απ’ όλα, να τονίσω-ξεκαθαρίσω κάτι: Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ούτε έχει σχέση, ούτε θέλει να έχει σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν στην συμφωνία ΟΠΑΠ-Ιντρακόμ. Και το να λέτε ότι στοχοποιεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Σωκράτη Κόκκαλη είναι απλώς ένα ακόμα βρωμερό σας δημοσίευμα που θέλει να δημιουργήσει διχόνοια στον κόσμο μας. Ο καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει, για οποιαδήποτε συμφωνία. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός όμως, το ξαναλέω, καμία σχέση δεν έχει με τα δημοσιεύματα αυτά».

Και τώρα; Τώρα ποιος κρύβεται πίσω από τον εμφύλιο; Ποιος προκαλεί/σπέρνει τη διχόνοια; Ποιος χρησιμοποιεί τον Σωκράτη Κόκκαλη για να καλύψει την αποτυχία; Πάλι θα νίψει τας χείρας της η ΠΑΕ ή μήπως οι μέρες του Πόντιου Πιλάτου πέρασαν ανεπιστρεπτί; 

Close
Ο «γενναιόδωρος» Σωκράτης, που έγινε εχθρός του Βαγγέλη!
Χρόνος ανάγνωσης: 6’