MENU

Ένα πολιτισμικό σοκ είναι αυτό που βιώνει ο Ολυμπιακός. Μια κατάσταση ασυνήθιστη, απόλυτα πρωτόγνωρη για εκείνον.

Δεν είναι απλά μια 3η θέση και ένα –όπως όλα δείχνουν- χαμένο πρωτάθλημα. Είναι το 50-50 που έχει ως αποτέλεσμα την 3η θέση και το πρώτο χαμένο πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια. Είναι ένα χαμένο πρωτάθλημα, την πρώτη χρονιά του 50-50! Τι σύμπτωση, ε;

Ο Ολυμπιακός παίρνει αυτό που του αξίζει 100% ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ. Κανείς δεν τον τιμωρεί για τα όσα έγιναν την προηγούμενη 20ετία! Κανείς δεν τον εκδικείται.

Χάνει το πρωτάθλημα γιατί απλούστατα είναι χειρότερος από τους άλλους. Και το ποιος είναι χειρότερος και ποιος καλύτερος, φαίνεται ολοκάθαρα μόνο όταν όλοι παίζουν με ίσους όρους. Με 50-50!

Κι άλλες χρονιές ο Ολυμπιακός είχε μέτρια ομάδα. Κι άλλες χρονιές δεν βλεπόταν ή υπήρχε άλλη ομάδα που έπαιζε καλύτερη μπάλα. Αλλά πάντα τερμάτιζε πρώτος, πολλές φορές και με μεγάλη διαφορά. Διότι, όταν δεν τράβαγε αγωνιστικά, ερχόταν το σφύριγμα που του έδινε την ώθηση. Ερχόταν ο δικαστής που έκανε το άσπρο-μαύρο. Ερχόταν η Λίγκα που όριζε τους όρους του παιχνιδιού, όπως ακριβώς τους ήθελε ο Ολυμπιακός.

Με το 50-50 δεν μπορείς να κρυφτείς. Γι’ αυτό στον Ολυμπιακό δυσκολεύονται να το συνηθίσουν και να το αντέξουν.

Και μιλάμε για τον Ολυμπιακό που σε κάποια παιχνίδια ευνοήθηκε σκανδαλωδώς, όπως στη Νέα Σμύρνη ή εντός έδρας με τον Αστέρα Τρίπολης. Σε κάποια άλλα αδικήθηκε κιόλας (στην Ξάνθη και εντός έδρας με τον Ατρόμητο) όπως συμβαίνει ή θα έπρεπε να συμβαίνει με όλες τις ομάδες, σε όλα τα κανονικά πρωταθλήματα. Αλλά δεν είδαμε ποτέ να συμβαίνει 20 χρόνια τώρα…

Διότι 50-50, δεν σημαίνει τέλος στα λάθη. Σημαίνει λάθη, αδικίες και εύνοιες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ας δει κανείς τα πέναλτι του Ολυμπιακού: 9 στο πρωτάθλημα και 10 μαζί με το Κύπελλο! Και την ίδια στιγμή, 5 ο ΠΑΟΚ και 4 η ΑΕΚ που… ελέγχουν την ΕΠΟ! Δεν λένε τα πάντα αυτά τα νούμερα. Λένε όμως κάτι: Ότι το να ωρύεσαι κάθε εβδομάδα για την διαιτησία ενώ έχεις τα διπλάσια πέναλτι από τους άμεσους ανταγωνιστές σου, είναι σοβαρότατος λόγος να αποτελείς αντικείμενο χλευασμού, πρώτα απ’ όλα από τον δικό σου κόσμο! Όπως και συμβαίνει δηλαδή, ήδη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι και το επίσης πρωτόγνωρο που βλέπει ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα και δυσκολεύεται να χωνέψει: Ότι η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ δεν βιώνουν τις σφαγές και τα χειρουργεία του παρελθόντος, αλλά αντιμετωπίζονται ως μεγάλες ομάδες, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει πάντα. Έχουν ευνοηθεί, αλλά έχουν αδικηθεί κιόλας.

Τι θα συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με την ίδια ακριβώς ομάδα που έχει φέτος ο Ολυμπιακός; Είναι απλό!

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η 19η αγωνιστική. Πριν ξεκινήσει, ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με έναν πόντο. Στην Τρίπολη ο Ζαχαριάδης, που μόνο ερυθρόλευκη φανέλα δεν φορούσε, θα γινόταν Σπάθας ώστε με κάποιο μαγικό τρόπο να φύγει ο Ολυμπιακός με το «διπλό». Και την ίδια στιγμή, δεν θα δινόταν ούτε μία στο εκατομμύριο το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο! Στο 87’ και με το ματς 0-0; Μόνο αν έβγαζε αίμα… Θα δινόταν πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ κόντρα στον Αστέρα με το ματς 0-0 και 29 λεπτά για το τέλος; Ο διαιτητής θα έψαχνε εισιτήριο διαφυγής για το ειρηνικό Ιράκ…

Υπάρχει έστω ένας που να έχει αμφιβολία για τα παραπάνω; Χίλιες φορές τα έχουμε δει! Η καρδιά του πρωταθλητή θα είχε μιλήσει, που θα έγραφαν και τα αδέσμευτα media...

Οι φωνές και οι καταγγελίες του Ολυμπιακού προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Δεν του γίνεται πόλεμος, όπως ο ίδιος καταγγέλλει. Το ξέρει η FIFA, το ξέρει η ΕΠΟ, το ξέρει η ΚΕΔ και ο Περέιρα, το ξέρει όλος ο φίλαθλος κόσμος. Απλά έπαψε να «λύνει και να δένει» όπως περιγράφεται στις σελίδες της δικογραφίας της «Εγκληματικής Οργάνωσης». Και όταν πάψεις να «λύνεις και να δένεις», παίρνεις αυτό ακριβώς που σου αξίζει! Η Εγκληματική τετέλεσται και μαζί της τετέλεσται και ο Ολυμπιακός.

Ένας ξυλοπόδαρος ήταν που του πριόνισε κάποιος τα ξύλινα πόδια και βρέθηκε στο ίδιο ύψος με τους άλλους, και λίγο πιο χαμηλά. Εκτός Κυπέλλου και εκτός πρωταθλήματος από αρχές Φλεβάρη. Δηλαδή τον καιρό που τις προηγούμενες χρονιές είχε εξασφαλίσει καμιά 15αριά πόντους διαφορά και είχε φτάσει ήδη στον τελικό… από τις κληρώσεις.

Φέτος θα μπορούσε να είναι στην πρώτη θέση, αν ήταν καλύτερος. Εν προκειμένω, όμως, είναι τρίτος και τη θέση αυτή την έσωσε στο 90 γιατί με βάση την αγωνιστική του απόδοση θα μπορούσε να είναι και τέταρτος. Γιατί οι όροι είναι ίσοι. Και στους ίσους όρους, ο καλύτερος φαίνεται. Και αυτό που εκθέτει την επικοινωνιακή πολιτική του Ολυμπιακού στα μάτια των φιλάθλων του, είναι πως οι όροι είναι ίσοι και για τον ίδιο.

Εν ολίγοις, η ρητορική του Ολυμπιακού «κάντε επενδύσεις να κερδίζετε και τους διαιτητές» αποδομήθηκε ήδη από την πρώτη σεζόν. Κι η ρητορική των αντιπάλων του «αφήστε μας μια χρονιά να παίξουμε με 50-50 και θα δείτε που θα τερματίσετε» δικαιώθηκε. Στον επόμενο τόνο, ίσως πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και για τα χρόνια που έφυγαν αλλά κανείς δεν λησμονά. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία δεν θα αλλάξει. Και το youtube θα είναι πάντα εδώ για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι όταν κυκλοφορούν ασυναρτησίες παντός είδους…

Την πρώτη χρονιά του 50-50 βγαίνει τρίτος!