MENU

Η Νova προσφέρει 30.000.000 ευρώ για την επόμενη περίοδο (2018-2019) και η διοργανώτρια αρχή ζητάει 3.000.000 παραπάνω. Την ίδια στιγμή η Segunda Division λαμβάνει για τα tv rights 140.000.000 ευρώ και όλα τα συμβόλαιο των ποδοσφαιριστών είναι απολύτως εξασφαλισμένα.

Ασφαλώς και θα είναι αιθεροβάμων κανείς να συγκρίνει ακόμα και τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας με το ελληνικό πρωτάθλημα. Όμως το ποδόσφαιρο στη χώρα μας εξακολουθεί να προσελκύει μεγάλες μάζες (κυρίως ανδρικές) και είναι ένα προϊόν προσφιλές στις μεγάλες εταιρίες που διαφημίζονται στα γήπεδο, στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου έφερε και την κάθετη πτώση της προσφοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η Super League αναζήτησε άλλον συμπαίκτη και βρέθηκε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις: 22.000.000 ευρώ πρόσφερε η Cosmote και 10.000.000 η ΕΡΤ.

Αναπτύσσεται μια παραφιλολογία ότι μετά τον ΠΑΟΚ και άλλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, θα ακολουθήσουν μοναχικό δρόμο. Θα σπάσουν την κεντρική διαχείριση και θα αφήσουν τους ''μικρούς'' στη τύχη τους. Όμως αυτό θα σημάνει αυτομάτως την ουσιαστική διάλυση του συνεταιρισμού.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο ρόλος της πολιτείας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για επιχειρηματική πράξη. Οι επιχειρηματικοί κανόνες βρίσκονται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο μιας ευνομούμενης πολιτείας. Όσο το υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπει στις ΠΑΕ να λειτουργούν με δυσανάλογα για το μετοχικό τους κεφάλαιο χρέη, άλλο τόσο θα υπάρχουν αυτές οι παρενέργειες στην ελεύθερη αγορά. Ποτέ δεν θα ισορροπήσει και ποτέ δεν θα εκλογικευθεί το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το οποίο πριν από 15 χρόνια είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αντιστρόφως ανάλογα με το προϊόν που παράγει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κρύβει στο συρτάρι του εδώ και ένα χρόνο το αθλητικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχος του και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ας το ανασύρει και ας προσθέσει κάτι που πλέον είναι επιβεβλημένο: Υποχρέωση των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών που αγωνίζονται στη πρώτη κατηγορία κάθε αθλήματος, είναι η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ιδού η λύση για τα TV rights