MENU

Μισός αιώνας πολέμων. Ο Ξέρξης, ο Αρταξέρξης, ο Δαρείος, ο Μαρδόνιος και δεκάδες ακόμα στρατηγοί και βασιλιάδες κατακτητές, οι οποίοι με το στράτευμα των μισθοφόρων έφευγαν σχεδόν πάντα νικημένοι από την Ελλάδα. Ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος έγραψαν την ιστορία και πάντα, μα πάντα οι Έλληνες μειονεκτούσαν σε αριθμό, αλλά υπερτερούσαν σε δύναμη ψυχής των… βαρβάρων. Κέρδισαν μάχες, έχασαν μάχες μέχρι η Ειρήνη του Καλλία έβαλε διπλωματικό τέλος σε 50 χρόνια εισβολών και προσπάθειας για κυριαρχία.

Αυτό ήταν πριν χιλιάδες χρόνια. Στη σύγχρονη ιστορία, τρεις Πέρσες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την Ελλάδα. Χωρίς στρατεύματα, χωρίς εχθρικές προθέσεις, χωρίς τη πιθανότητα να γίνουν ταινία και να τους κλωτσάει ο Τζέραρντ Μπάτλερ στο πηγάδι. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο Εχσάν Χατζισαφί και κυρίως ο Σοτζέι Μασούντ. Εκείνος που ήταν ηγεμόνας στο Ιράν και τώρα μοιάζει σαν τον εξόριστο βασιλιά που ο λαός θέλει να φέρει πίσω!

#lovemasoud!

Η αναζήτηση σε συνδυασμό με την ελεύθερη μετάφραση θα σε βγάλει συχνά μπροστά στην ημερομηνία γέννησής του. Την ημερομηνία που γεννήθηκε ο «γιος του γενναίου», όπως για κάποιο λόγο αποδίδεται στα ελληνικά η περσική έκφραση. Ο Σοτζέι Μασούντ είναι ένας γενναίος άνθρωπος. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε πάντα το όνειρο να φτάσει ψηλά, κατάφερε να διακρίνεται στην Primera Division, είδε την καριέρα του να γκρεμίζεται εξαιτίας ενός τραυματισμού, έχει παίξει σε δύο μουντιάλ και – αυτό κυρίως κρατήστε – λατρεύεται στη χώρα του για όλους τους λόγους, εκτός από το ποδόσφαιρο. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας συνηθισμένος παίκτης.

Εξ ορισμού το ποδόσφαιρο στο Ιράν δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία. Τιμωρίες, αποκλεισμοί, μαστιγώματα και καθολικός αποκλεισμός των γυναικών από τα γήπεδα. Ο Μασούντ, με σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες, ήξερε πάντα να κάνει τη διαφορά. Πάλευε πάντα για να κάνει τη διαφορά. Η μητέρα του ήταν μόνιμη συνοδός του σε όλες τις εκδηλώσεις, όπου επρόκειτο να βραβευτεί. Ήθελε με τον τρόπο του να επιβάλει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, σε μια χώρα που θέλει το ρόλο της γυναίκας συντριπτικά υποτακτικό.

«Η ισότητα στα δικαιώματα γυναικών και αντρών φέρνει ισορροπία και υγεία στην κοινωνία. Ας σεβόμαστε, λοιπόν, τα δικαιώματα των συγγενών μας, των μανάδων και των αδερφών μας», είχε γράψει στο instagram, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί για να περνάει τα μηνύματα του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δημοσίως στεκόταν δίπλα στο… ασθενές φύλο. «Εύχομαι η μητέρα μου, η αδελφή μου, η γυναίκα μου και η κόρη μου να μπορούν να με δουν να παίζω για το Ιράν. Εύχομαι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν, τα οποία αγαπούν το ποδόσφαιρο να μπορούν να έλθουν στο γήπεδο και να νιώθουμε την παρουσία τους, ενόσω αγωνιζόμαστε», είχε πει σε ανύποπτο χρόνο και τον προηγούμενο Ιούνιο θα το επαναλάμβανε, με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του.

Το Ιράν είχε μόλις κερδίσει 2-0 το Ουζμπεκιστάν και είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή του στο Μουντιάλ του 2018. Ο Μασούντ, αν και είχε χάσει πέναλτι, ήταν για ακόμα μια φορά ήρωας στη χώρα του. Τι σκέφτηκε να πει μετά το ματς; «Νιώθαμε την αγάπη 60.000 θεατών και δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κερκίδα, στην οποία θα έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν παιχνίδια και οι γυναίκες». Το επανέλαβε και είκοσι μέρες μετά, ζητώντας να αρθεί ο νόμος που ισχύει από το 1979 και απαγορεύσει την είσοδο γυναικών στα γήπεδα. «Είναι το όνειρο δεκάδων γυναικών. Αν άρουν την τιμωρία, τότε πρέπει να χτίσουν ένα στάδιο 200.000 θεατών, γιατί τόσες γυναίκες θα θελήσουν να έρθουν. Εύχομαι να συμβεί πολύ σύντομα».

#savemasoud

Για να μπούμε στο πνεύμα της συνέχειας, πρέπει να πάμε λίγο πίσω. Ο Μασούντ Σοτζέι ήταν πάντα θέμα στο Ιράν! Ήταν ο καλοβαλμένος εργένης, ο σπουδασμένος ποδοσφαιριστής και ό,τι έκανε ήταν είδηση. Το σπίτι που αγόρασε, το αμάξι που οδηγεί στην Ισπανία, πώς πέρασε το καλοκαίρι, πού έκανε διακοπές, πώς έχει διακοσμήσει το σπίτι του. Ο νέος άσος της ΑΕΚ έχει δεκάδες fun-club, έχει ιστοσελίδες αφιερωμένες σε εκείνον, έχει κοσμοπολίτικα περιοδικά να κάνουν αναφορές στη ζωή του κι έχει κι ένα χλιδάτο σπίτι στο Zafaraniyeh, την ακριβότερη και καλύτερα φυλασσόμενη γειτονιά της Τεχεράνης. Μια γειτονιά όπου κατοικούν πρέσβεις και πολιτικοί, θεωρείται η πιο πολυτελής και φιλοξενεί τους ακριβότερους οίκους μόδας στον εμπορικό της δρόμο.

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία δεν είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο ευαισθητοποιείται ο Μασούντ, ο οποίος εναντιώνεται ανοικτά στην παιδική εργασία και συχνά εκφράζεται για πολιτικά ζητήματα και για τη διαφθορά στην περσική κυβέρνηση. Μέχρι και για τις κατηγορίες στον Σαΐντ Τούσι (σ.σ. διάσημος δάσκαλος Κορανίου) για παιδική κακοποίηση είχε τοποθετηθεί, μιλώντας ανοικτά για σεξουαλικά εγκλήματα στο Ιράν. Και μην βιαστείτε να εκλάβετε κάτι από τα παραπάνω ως δεδομένα. Δεν μιλάμε για τη Δύση, αλλά για μια χώρα της Ανατολής. Όλα τα hashtag που είχε χρησιμοποιήσει για τα δικά του πιστεύω, γύρισαν πίσω ως ένα κύμα αγάπης από τις 5 Αυγούστου και μετά.

Γνωστή η ιστορία. Συνοπτικά, ο Μασούντ (όπως και ο Χατζισαφί) έπαιξε εναντίον της Μακάμπι, χαιρέτησε τους Ισραηλινούς, έβαλα τα κλάματα στο φινάλε και τιμωρήθηκε από την ομοσπονδία της χώρας του. Δια βίου αποκλεισμός έγραφαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι ιθύνοντες προσπαθούσαν να το καλύψουν, διότι ελλόχευε κίνδυνος τιμωρίας από τη ΦΙΦΑ. Ο Χατζισαφί θα επέστρεφε σύντομα. Χρυσόσκονη στα μάτια της ΦΙΦΑ. Ο Μασούντ ακόμα δεν έχει κληθεί στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Στην Εθνική, που υπηρετεί από το 2004 και της οποίας ήταν μέχρι να τιμωρηθεί αρχηγός.

Η αντίδραση ήταν παγκόσμια. #saveshojaeiandhajsafi το κίνημα για όποιον ήθελε να εκφραστεί δημοσίως για την αδικία την οποία οι δύο ποδοσφαιριστές αντιμετώπιζαν. Ο Σοτζέι Μασούντ θα αρνηθεί να απολογηθεί με τον τρόπο που οι ιθύνοντες του περσικού ποδοσφαίρου ήθελαν. Τους είχε κατηγορήσει, άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν για διαφθορά και δεν επρόκειτο να γίνει η μαριονέτα τους. Έστεκε περήφανος και περίμενε να λάβει την κλήση του Κάρλος Κεϊρόζ. Τα παιχνίδια περνούσαν και ο Πορτογάλος συνέχισε να τον αγνοεί, συνέχισε να επιμένει ότι είναι αγωνιστικοί οι λόγοι.

Ο κόσμος απαιτούσε την επιστροφή του. Έπαιρνε δημοσίως θέση υπέρ του, εμφανίστηκε με αυτοσχέδια πλακάτ στο γήπεδο και στην τελευταία έκδοση της αγάπης τους, πλημμυρίζουν το sdna.gr για να ψηφίσουν τον Μασούντ Σοτζέι ως τον κορυφαίο ξένο ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, μήπως έτσι επιβάλλουν την επιστροφή του. Το νέο hashtag είναι #votemasoud! Εκείνο που δεν άλλαξε ποτέ και δεν χρειάζεται δίεση είναι ο τίτλος του Ιρανού. Είναι ο εξόριστος βασιλιάς της Περσίας!

Ο εξόριστος βασιλιάς της Περσίας!
EVENTS