MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Χάσι: Ένας μεγάλος, έμπειρος, εκπληκτικός και... γελοίος προπονητής!

0

Είναι ξεκάθαρη μαθηματική πράξη. Και ισχύει σε όλα και πάντα. Σε ρούχα, παπούτσια, σπίτια, αυτοκίνητα, σχέσεις, δουλειές, αφεντικά… Το καινούργιο είναι καλύτερο από το προηγούμενο, μέχρι να έρθει το επόμενο με αποτέλεσμα το καινούργιο να γίνει παλαιό και άρα χειρότερο από το νέο, αλλά τελικά και εκ των υστέρων όχι και τόσο καλύτερο από το προπροηγούμενο. Πώς ήταν κάποτε στα μαθηματικά το μεγαλύτερο, το μικρότερο ή το σύμβολο που όριζε το μεγαλύτερο/ίσο; Έτσι ακριβώς και στο ποδόσφαιρο.

Ο προπονητής που έρχεται είναι πάντα καλύτερος από εκείνον που φεύγει. Όταν θα αντικατασταθεί θα είναι χειρότερος από εκείνον που τότε θα έχει προσληφθεί και τάχα μου τυχαία κάποιος θα ανακαλύψει ότι ίσως και να μην ήταν καλύτερος από εκείνον που αρχικά είχε αντικαταστήσει. Αν έχετε μπερδευτεί, θα το κάνουμε πιο εύκολο. Ο Μπέσνικ Χάσι αντικατέστησε τον Τάκη Λεμονή και αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Λεμονή. Ο Μπέσνικ Χάσι το καλοκαίρι ήταν καλύτερος του Λεμονή και τον χειμώνα είναι χειρότερος του ίδιου ανθρώπου. Γίνεται; Γίνεται, γίνεται, γίνεται, όπως ρυθμικά τραγουδούσε ο συγχωρεμένος Παντελής Παντελίδης.

Το ξέσπασμα του Σάββα!

Όλος ο πρόλογος, ξέχωρα από το γεγονός ότι είναι μάθημα ζωής, εκπορεύεται από τη συνέντευξη του Σάββα Θεοδωρίδη που δημοσιεύεται σήμερα στο «Φως των Σπορ» Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού ξέσπασε κατά του Μπέσνικ Χάσι, υποδεικνύοντάς τον ως μοναδικό υπεύθυνο για όσα αρνητικά έχουν συμβεί στους ερυθρολεύκους το τελευταίο τρίμηνο και για την κακή αγωνιστική εικόνα.

«Θα τον χάναμε αυτόν τον παίκτη (σ.σ. Ανσαριφάρντ) λόγω εκείνου του γελοίου προπονητή που έβαζε τα «παιδιά» του, όπως χάσαμε φέτος τον Γιαννιώτη! Είναι ο καλύτερος κυνηγός που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια ο Ανσαριφάρντ. Του έκανε πόλεμο εκείνος ο προπονητής. Ο Χάσι δεν είχε δηλώσει στην Ευρώπη τον Ανσαριφάρντ και τον Σισέ, αν έχεις τον θεό σου! Έδιωξε τον Γιαννιώτη, έδιωξε τον Ρισβάνη, τον Σιώπη, δεν δεχόταν και κουβέντα.

Το πρωτάθλημα το κερδίζουν τα αποδυτήρια. Όταν ο Ολυμπιακός είναι μονιασμένος στα αποδυτήρια είναι το άλφα και το ωμέγα για την επιτυχία. Θα δείτε διαφορετικό Ολυμπιακό. Δεν θα ανεχθούμε άλλα προβλήματα, που τα έχουμε κρύψει με τεράστια προσπάθεια μετά τη φυγή του Χάσι. Ο Λεμονής βρήκε τεράστια προβλήματα. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να είναι ο Ολυμπιακός ομάδα και όχι βόρειοι και νότιοι».

Για το άνευ προηγουμένου ξέσπασμα κατά ενός προπονητή του Ολυμπιακού, υπήρχαν σημάδια και στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν έγινε η αλλαγή στον πάγκο των ερυθρολεύκων. Μετά το παιχνίδι στην Ιταλία με τη Γιουβέντους, ο Σάββας Θεοδωρίδης μεταξύ τυρού (διαιτησία) και αχλαδιού (ΕΠΟ), είχε πει δεικτικά: «Είδατε πόσο ταλαιπωρηθήκαμε με τις εφευρέσεις του άλλου προπονητή».

Ο άλλος μου εαυτός, αυτός!

Έχει μια άλφα μουσική επένδυση το σημερινό θέμα, ίσως και λόγω εορτών. Αυτός ο άλλος προπονητής, ο γελοίος που έκανε πόλεμο σε παίκτες δεν ήταν πάντα ανώνυμος και προφανώς δεν ήταν πάντα γελοίος! Ο Σάββας Θεοδωρίδης όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά - ναι – τέσσερις φορές μέσα σε σαράντα μέρες είχε αποθεώσει, εξυψώσει, εξυμνήσει, εγκωμιάσει, εκθειάσει, εξάρει και όποιο ακόμα συνώνυμο μας διαφεύγει αυτή τη στιγμή τον Μπέσνικ Χάσι.

Την πρώτη φορά ήταν μετά την πρώτη τους γνωριμία και την παρουσίαση του Αλβανού προπονητή. «Μιλήσαμε πολλή ώρα και είμαι ενθουσιασμένος. Ο προπονητής μας, μιλάει άψογα γαλλικά και αγγλικά, καθώς τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Βέλγιο, μία από τις πιο προηγμένες χώρες στο ποδόσφαιρο. Η εθνική ομάδα του Βελγίου είναι μέσα στις καλύτερες του κόσμου, ενώ ήταν στην Άντερλεχτ, την μεγαλύτερη ομάδα της χώρας. Οι πληροφορίες που είχαμε ήταν άριστες. Ο πρόεδρος άκουσε τις εισηγήσεις των επιφορτισμένων με την επιλογή προπονητή, οι οποίοι αφού είδαν πολλούς προπονητές στάθμισαν τα πάντα και κατέληξαν στον κ. Χάσι. Και γιατί έχει εμπειρία πρωταθλητισμού και γιατί ξέρει από αγώνες νοκ άουτ και προκριματικά, αλλά και γιατί του αρέσει να δουλεύει με νέους ποδοσφαιριστές. Και βέβαια θυμάστε όλοι τι πάθαμε, δυστυχώς, από τα πιτσιρίκια της Άντερλεχτ».

Η δεύτερη φορά ήταν στις 26 Ιουλίου μετά την επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού στην Παρτιζάν. Ο γελοίος ήταν, τότε, σπουδαίος! «Θέλω να πω για τον προπονητή, ότι είναι πολύ μεγάλος. Είδατε ότι ειδικά πριν από αυτό το παιχνίδι, πόσες αλλαγές κάναμε και πως συνέπεσαν ορισμένα πράγματα. Πριν το παιχνίδι συζητούσαμε και του λέω δεν ξέρεις καμιά φορά, αυτά μπορεί να είναι για καλό της ομάδας. Ό,τι γίνεται είναι για καλό. Βρήκε τους παίκτες και μου είπε ότι ήθελε να αποδείξει ότι έχουμε καλό υλικό και δεν φοβόμαστε καμία απουσία. Μπορούν να παίξουν παίκτες ίδιας αξίας και να αποδώσει ο Ολυμπιακός τα ίδια».

Νέα συνέντευξη την 1η Αυγούστου και, μάλιστα, και τότε στο «Φως των Σπορ». Ο Σάββας Θεοδωρίδης ερωτάται για το πρόβλημα που υπάρχει με την καταγωγή του Μπέσνικ Χάσι από το Κόσσοβο και υπεραμύνεται του τεχνικού του Ολυμπιακού. «Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα. Εγώ μιλώντας μαζί του έχω διαπιστώσει την παιδεία που έχει, ο άνθρωπος αυτός ζει 22 χρόνια στο Βέλγιο, μιλάει γαλλικά καλύτερα και από Γάλλο, και αγγλικά μιλάει, δεν γίνεσαι τυχαία προπονητής στην Άντερλεχτ, ούτε παίρνεις πρωτάθλημα στο Βέλγιο. Είναι πολύ εργατικός και σοβαρός, είναι ένας κύριος, κάθε μέρα παρουσιάζει στην προπόνηση νέα πράγματα».

Μεγάλος, έμπειρος, κύριος και τώρα (σ.σ. τότε) και εκπληκτικός. 23 Αυγούστου ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει στην Κροατία την πρόκριση επί της Ριέκα και ο Σάββας Θεοδωρίδης δηλώνει: «Έχουμε έναν εκπληκτικό προπονητή και μου άρεσε πάρα πολύ σήμερα ο Καπίνο. Είναι ένας μεγάλος τερματοφύλακας και υπολογίζω πάρα πολύ σε αυτόν».

(Με τη σοφία και τη γνώση, που μας έδωσαν οι μήνες που ακολούθησαν, κρίνουμε πως το γεγονός ότι τα δύο αυτά ονόματα συμπεριλαμβάνονται στην ίδια πρόταση, είναι τουλάχιστον τρομακτικό!!)

Δεν ήταν μόνο ο Σάββας!

Θα ήταν αφελές, φυσικά, να απομονώσουμε το θέμα στον Σάββα Θεοδωρίδη. Με κάθε επισημότητα, το καλοκαίρι αποθεωνόταν ο Μπέσνικ Χάσι από κάθε μέλος του οργανισμού του Ολυμπιακού. Απλώς, στην απαξίωσή του δεν υπάρχει η ίδια επισημότητα, παρά μόνο διαρροές, δημοσιεύματα και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ. Ο Γιάννης Βρέντζος ήταν εκείνος που προλόγισε τον Μπέσνικ Χάσι στην παρουσίασή του στις 8 Ιουνίου.

«Ο Μπέσνικ έχει μεγάλη εμπειρία σε πρωταθλητισμό, έχει σημαντική και πετυχημένη παρουσία στα προκριματικά του Champions League, που είναι μια ιδιαίτερη κρίσιμη διαδικασία. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των ακαδημιών της Άντερλεχτ με την εξέλιξη σημαντικών ποδοσφαιριστών που είναι μεγάλα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είχαμε μια σειρά επαφών που είχαμε με τον Μπέσνικ κι αφού συζητήσαμε όλα τα δεδομένα για το πλάνο της επόμενης περιόδου.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη διοίκηση για την επιλογή του προπονητή. Η ιστορία λέει ότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είχε προπονητές από το κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Καλό είναι να υπάρχει υπομονή, ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής για όλους».

Ο χρόνος για τον πρώην τεχνικό της Άντερλεχτ θα τελείωνε γρήγορα. Πιο γρήγορα απ’ όσο ίσως να φανταζόταν και ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν στο περιθώριο της κλήρωσης των ομίλων του Champions League δήλωνε πόσο ευχαριστημένος είναι από τον Μπέσνικ Χάσι.

«Μέχρι τώρα είμαστε ευχαριστημένοι με τον κ. Χάσι. Έχει πολλή μεγάλη εμπειρία από διεθνή παιχνίδια και το απέδειξε κιόλας. Ελπίζουμε να πράξει το ίδιο και στα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα προσπαθήσουμε για την υπέρβασή μας στο Champions League. Είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα και θα τα καταφέρουμε με μεγάλη προσπάθεια».

Κάπως έτσι ο πρόλογος μπορεί να μπει σε μια ξεκάθαρη σειρά. Ο Τάκης Λεμονής είναι καλύτερος του Μπέσνικ Χάσι. Ο Μπέσνικ Χάσι ήταν καλύτερος του Τάκη Λεμονή. Ο Τάκης Λεμονής θα είναι χειρότερος του επόμενου που θα έρθει και όταν φύγει δε θα είναι τελικά τόσο καλύτερος του Χάσι. Νομοτελειακά και μαθηματικά δεδομένα. Συμβαίνει παντού και σε όλα!

Χάσι: Ένας μεγάλος, έμπειρος, εκπληκτικός και... γελοίος προπονητής!