MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Οι 21 τρικλοποδιές του Άρη Βασιλόπουλου στην Αγιά Σοφιά!

0

Σε δύο χρόνια περίπου, βάσει των σημερινών δεδομένων για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας θα βρεθούν ξανά μπροστά στην κάλπη. Θα πρέπει να ρίξουν την ψήφο τους για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον άνθρωπο που επιθυμούν να… τρέχει την πόλη τους. Μέχρι τότε, οι οπαδοί της ΑΕΚ ονειρεύονται ότι θα έχουν αγοράσει εισιτήριο για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους στην «Αγ. Σοφία».

Το πώς συνδέονται δύο φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι μεταξύ τους, δεν είναι μυστικό. Έχει όνομα, επώνυμο, δράση και αντίδραση και ξεκινάει από το 2014. Από την προεκλογική περίοδο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ο Άρης Βασιλόπουλος έχει προσπαθήσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο να μπλοκάρει την ανέγερση του σταδίου. Και όπως φαίνεται δε θα σταματήσει μέχρι είτε να έρθουν οι επόμενες εκλογές ή να έχει χτιστεί το στάδιο. Ό,τι από τα δύο έρθει πρώτο.

Σε μια μικρή πρώτη παράθεση των γεγονότων, υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε συναντηθεί με την Ευτυχία Αποστολάκη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 για το θέμα του γηπέδου και είχε παρουσιάσει την «Αγ. Σοφία» στις 6 Νοεμβρίου. Οι δημοτικές εκλογές έγιναν στις 19 Μαΐου του 2014 και οι επαναληπτικές στις 26 του ίδιου μήνα. Ο Άρης Βασιλόπουλος εκλέχτηκε τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 52,7% έναντι 47,2% του Λύσανδρου Γεωργαμλή, ο οποίος ανοικτά είχε τη στήριξη της ΑΕΚ. Και μετά ήρθε ο επαγγελματικός οδηγός του δημάρχου. Πώς να σταματήσεις ένα γήπεδο με 21 τρόπους;

1. Φτιάξε ένα συντονιστικό κατοίκων!

Ήταν ένας από τους πρώτους τρόπους αντίδρασης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμα κυκλοφορούσαν μάσκες κι έτσι η πρώτη ένσταση στα δεδομένα του γηπέδου ήρθε από μια επιτροπή 17 κατοίκων, η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ για τα στρέμματα του Άλσους που περιλαμβάνονταν ως μέρος του γηπέδου της ΑΕΚ στη μελέτη για την ανέγερσή του.

2. Ζήτα μια κυκλοφοριακή μελέτη!

Επειδή η Κηφισίας δεν είναι… πίττα όταν παίζει η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, επειδή η «Αλεξάνδρας» δεν μπλοκάρει στα ντέρμπι στη Λεωφόρο και στους δρόμους του Πειραιά μπορούν να κινούνται με άνεση όταν έχει Champions League στο Στάδιο Καραϊσκάκη ή Euroleague στο ΣΕΦ, το βασικό πρόβλημα είναι η κίνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κυκλοφοριακή μελέτη είναι μια επωδός που άρχισε να χρησιμοποιείται όταν τελείωσαν όλα τα προηγούμενα επιχειρήματα και παραμένει ως και σήμερα το νέο θέσφατο του Άρη Βασιλόπουλου και των συμβούλων του.

3. Χρησιμοποίησε τα απορριμματοφόρα!

Αυτό μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο κι αν επιλέξει κανείς μέσα στα τρία χρόνια… διακυβέρνησης του Άρη Βασιλόπουλου. Το πάρκινγκ των απορριμματοφόρων του δήμου ήταν εξ αρχής θέμα αντιπαράθεσης, καθότι βρίσκεται στα όρια που προβλέπεται ότι θα ανεγερθεί το στάδιο της ΑΕΚ. Αρχικά, ο δήμος ισχυριζόταν ότι δε γίνεται να μεταφερθεί, εκ των υστέρων ότι είναι ακριβά τα ενοίκια για να μεταφερθεί αλλού και κάποια στιγμή εκφράστηκε δημοσίως η απαίτηση για άμεση οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην εκκένωση του χώρου. Προς το παρόν, τα απορριμματοφόρα είναι παρκαρισμένα στο μέρος όπου στο μέλλον θα είναι η πεζοδρόμηση περιμετρικά του γηπέδου.

4. Κάνε άλλη μια προσφυγή στο ΣτΕ!

Το συντονιστικό κατοίκων από μόνο του δεν αρκούσε. Έτσι, προχώρησε το επόμενο σχέδιο και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας προσέφυγε στις αρχές Ιανουαρίου του 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας-Αττικής που αποχαρακτήριζε δασική έκταση του άλσους για να παραχωρηθεί στο σχέδιο κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

5. Αμφισβήτησε το ΣτΕ!

Η προσφυγή συζητήθηκε και απορρίφθηκε. Τον Μάρτιο του 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε εμμέσως την ΑΕΚ και ουσιαστικά άνοιγε ο δρόμος για τα επόμενα βήματα που έπρεπε να γίνουν. Το πρώτο που έκανε ο Άρης Βασιλόπουλος ήταν να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων! «Κάποιοι ήδη αναπαράγουν ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου για το άλσος. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΊΑ ΑΠΌΦΑΣΗ για την προσφυγή του Δήμου, οπότε τους συνιστώ ψυχραιμία γιατί καλά τα επικοινωνιακά παιχνίδια όμως δεν διαμορφώνουν αυτά τις δικαστικές αποφάσεις».

Το δεύτερο που έκανε καιρό αργότερα κι όταν επί της ουσίας δεν μπορούσε πια να αμφισβητήσει μια κοινοποιημένη απόφαση, ήταν να αμφισβητήσει την ορθότητα της απόφασης του δικαστηρίου ως προς την ουσία της προσφυγής.

6. Δώσε μάχη για το υψόμετρο!

Δικαίως ή αδίκως (σ.σ. γιατί καλό είναι να σκεφτούμε ότι δεν έχει σε όλα τα θέματα άδικο ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας) το υψόμετρο ήταν ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης και, μάλιστα, έντονης. Εκείνο που δεν δικαιολογείται, ωστόσο, είναι ο χρόνος που έκανε ο Δήμος να γνωμοδοτήσει σχετικά με την μελέτη που είχε κατατεθεί. Η εταιρία που την έκανε για λογαριασμό της ΑΕΚ απαιτούσε απάντηση, τη στιγμή που οι αρμόδιοι του Δήμου αρχικά διέρρεαν ότι δεν έχουν πάρει τον φάκελο και αργότερα ότι ήταν ελλιπής.

7. Ζήτα μια αναδάσωση!

Παράλογο…?? Όχι, μην περιμένετε απάντηση. Αφού ψηφίστηκε ο νόμος για τον αποχαρακτηρισμό των στρεμμάτων στο Άλσος και αφού απορρίφθηκε η ένσταση στο ΣτΕ, ο Άρης Βασιλόπουλος είχε μια ακόμα ιδέα! Ζήτησε άδεια αναδάσωσης, περιλαμβάνοντας και το κομμάτι που βάσει νόμου είχε παραχωρηθεί στην ΑΕΚ. Η Δασική Αρχή την απέρριψε, ωστόσο ήταν ένα ακόμα τρικ που προσπάθησε να κάνει για να βάλει εμπόδια στην ανέγερση του γηπέδου.

8. Ματαίωσε ένα ραντεβού!

Ήταν αρχές ακόμα και μετά από δύο περίεργους μήνες, φαινόταν σημείο επαφής. Τα Χριστούγεννα του 2014 φαινόταν ότι ο Άρης Βασιλόπουλος ήθελε να συνεργαστεί με την πλευρά της ΑΕΚ και μετά από εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε έκταση συνάντηση με τα στελέχη της «Δικέφαλος 1924» για να συζητήσουν για το γήπεδο. Τη συνάντηση, όπως προέκυψε, την κάλεσε μόνο και μόνο για να την ακυρώσει μία μέρα πριν την πραγματοποίησή της.

9. Χρησιμοποίησε το Άλσος!

Αλίμονο αν γινόταν διαφορετικά… Ο Άρης Βασιλόπουλος και οι συν αυτώ δεν σταμάτησαν στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να επικαλούνται το άλσος ως μια πηγή ζωής για την Αττική και τα στρέμματα τα οποία παραχωρήθηκαν στην ΑΕΚ θα έκαναν όλη τη ζημιά στο περιβάλλον. Σύμφωνοι! Μόνο που κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα παρατημένο κομμάτι, το οποίο εκτός των άλλων – όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα – φιλοξενεί και τα απορριμματοφόρα του δήμου.

10. Γίνε πυροσβέστης στο Άλσος!

Θυμάστε κάποτε μια είδηση που ήθελε την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη να βάζει μια μικρή εστία φωτιάς από βεγγαλικά που άναψαν στο σπίτι της για το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004; Αν ναι, είστε ένας ακόμα μαζί με τον Άρη Βασιλόπουλο. Γιατί τέθηκε θέμα πυρασφάλειας για το γήπεδο, ώστε να είναι σίγουρος ότι δε θα πιάσει το Άλσος φωτιά από τα βεγγαλικά, τα καπνογόνα και τις φωτοβολίδες που πιθανόν να χρησιμοποιούν οι οπαδοί της ΑΕΚ.

11. Μέτρα τις καρέκλες!

Εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του, έστω και ανεπίσημα. Προφανώς και ο Άρης Βασιλόπουλος δεν αποτόλμησε ποτέ να μιλήσει δημοσίως για ένα τέτοιο πρόβλημα, ωστόσο σε ιδιωτικές συζητήσεις υποστήριξε ότι η ΑΕΚ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο γήπεδο μεγαλύτερες καρέκλες από εκείνες που έχουν τα υπόλοιπα γήπεδα. Στόχος της, λέει, είναι να πάρει περισσότερα μέτρα από το Άλσος από εκείνα που της έχουν δοθεί.

12. Κάνε μια διαδήλωση!

Αν δεις ότι τίποτα δεν πιάνει, προσπάθησε να ξεσηκώσεις τον κόσμο. Όσους μπορέσεις, τέλος πάντων… Ο Άρης Βασιλόπουλος έκανε την απόπειρά του μοιάζοντας φυλλάδια, προωθώντας την μέσα στο internet ή ακόμα και με e-mail προς ψηφοφόρους, ωστόσο δεν κατάφερε να μαζέψει περισσότερα από 150 άτομα στη διαδήλωση κατά της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Λέγεται, μάλιστα, πως τα μισά από αυτά τα άτομα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής.

13. Ξύπνα τον αθλητή που κοιμάται!

Έχει η Νέα Φιλαδέλφεια χώρους εκγύμνασης των πολιτών της; Μάλλον όχι. Υπήρχε περίπτωση να αποκτήσει στο οικόπεδο που ανήκει στην ΑΕΚ; Μάλλον όχι. Κι όμως ο Άρης Βασιλόπουλος κατάφερε με κάποιο μαγικό τρόπο να τα συνδέσει στο μυαλό του και να προβάλει ως επιχείρημα κατά του γηπέδου ότι δε θα έχει μέρος να γυμνάζεται ο απλός πολίτης. «Θα επωμιστούμε οι πολίτες και ο Δήμος τις συνέπειες ενός γηπέδου, στο οποίο θα γίνονται αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου τη στιγμή που ο Φιλαδελφειώτης δεν θα έχει χώρο να αθληθεί». Ναι, το είπε. Όχι, δεν το είπε ιδιωτικά.

14. Νιώσε προστάτης της ερασιτεχνικής ΑΕΚ!

Ο καλός ο δήμαρχος δεν νοιάζεται μόνο για τον απλό, ερασιτέχνη αθλητή που θέλει να βγει να τρέξει στο γήπεδο με UEFA License (χιλιάδες Λονδρέζοι, σου λέει) χρησιμοποιούν για την άσκησή τους στο Emirates), αλλά και για την ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ο Άρης Βασιλόπουλος είχε θέσει ως όρο να μπορεί να γυμνάζεται στο γήπεδο οποιοσδήποτε αθλητής της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, κάτι που δεν προβλέπεται. Όχι για να δουν εκείνοι που λένε ότι δεν είναι κατά βάθος ΑΕΚτζής!

15. Πρότεινε μια άλλη έκταση!

Θα σκεφτεί ο αθώος αναγνώστης: Τι κακό έχει και αυτό; Ίσως να μην είχε αν μιλούσαμε για το 2014 και τους πρώτους μήνες συζητήσεων ανάμεσα στον Άρη Βασιλόπουλο και στην ΑΕΚ. Η πρόταση του δημάρχου, όμως, ήρθε μετά τις προσφυγές στο ΣτΕ, μετά την απόρριψη των προσφυγών και στη μοναδική φορά που κάθισαν όλοι μαζί στο τραπέζι για να συζητηθούν οι παράμετροι ανέγερσης του σταδίου. «Στη Renault να κάνεις το Δημαρχείο, αν θέλεις», απάντησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην πρόταση και αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Δήμο Νέας Φιλαδέλφεια που ανέφερε ότι η ΑΕΚ απέρριψε έκταση 50 στρεμμάτων.

16. Κάνε μια πρωτοτυπία!

Αν, κάποτε, πήγαινες στη Νέα Φιλαδέλφεια με αυτοκίνητο και έβρισκες να παρκάρεις σε εγγύτητα μικρότερη των δύο χιλιομέτρων, έπαιζες και ένα ΠΡΟΠΟ στη διαδρομή για να το χαρείς! Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται να μην υπάρχουν πάρκινγκ στα γήπεδα, ώστε να ενισχύεται η κυκλοφορία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο γήπεδο. Και παρότι κοντά στην «Αγία Σοφία» υπάρχει ο σταθμός «Πευκάκια» και «Περισσού», ο Άρης Βασιλόπουλος έθεσε θέμα για τις ελάχιστες θέσεις πάρκινγκ που προβλέπονται στο σχέδιο. Ήθελε 3.000 θέσεις!

17. Επικρότησε και κάτι…

Πρέπει να είμαστε δίκαιοι για να μην είμαστε εμπαθείς. Ο Άρης Βασιλόπουλος δεν τα βρήκε όλα στραβά στο σχέδιο της ΑΕΚ για την ανέγερση γηπέδου. Είχε τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα της υπογειοποίησης και ήταν σύμφωνος με το σχέδιο, το οποίο θα άλλαζε την πόλη του. «Είναι ανεξάρτητα από το γήπεδο, είναι ένα εξαιρετικό έργο για την πόλη και όχι μόνο και θα ήμουν χαζός να μη το θέλω». Σωστά;

18. Διέψευσε τον εαυτό σου!

Θα έπρεπε να ξέρετε καλύτερα μέχρι τώρα. Όχι σωστά. Φυσικά και όχι σωστά. Λάθος! Λάθος η υπογειοποίηση, γιατί τελείωσαν τα υπόλοιπα επιχειρήματα. «Δεν διευκολύνει την κυκλοφορία η υπογειοποίηση της Φωκών για 250 μέτρα. Είναι τεράστιο έργο. αλλά περισσότερο είναι για καλύτερη πρόσβαση από τον Περισσό για τους πεζούς για το γήπεδο. Στην πραγματικότητα στον ίδιο δρόμο υπογειοποιούνται 250 μέτρα και τυφλώνονται δύο δρόμοι. Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει σε εκείνο το κομμάτι στην πρόσβαση των πεζών είναι πολύ μεγάλα».

19. Δήλωσε αναρμοδιότητα!

Ακόμα ένα τρικ που προσπάθησε να κάνει ο δήμαρχος για να μπλοκάρει το έργο. Ο Δήμος Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας δήλωνε αναρμόδιος για την υψομετρική μελέτη, με επίσημη ανακοίνωση που εξέφρασε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη γνωμοδότηση. Όλα αυτά έγιναν τον προηγούμενο Φεβρουάριο με την ΑΕΚ να μην πέφτει στην παγίδα που πήγε να στήσει ο Άρης Βασιλόπουλος, αφού αν προχωρούσε στη Νομαρχεία χωρίς την έγκριση του Δήμου, θα έδινε πάτημα για νέες προσφυγές και γραφειοκρατίες.

20. Τύπωσε φυλλάδια!

Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εντάξει, σχεδόν κανείς. Προκειμένου, λοιπόν, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας να συνεχίσει τον αγώνα κατά του γηπέδου, σε μια εποχή που οι εργασίες γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς και υπάρχει έγκριση από όλες τις πλευρές, αποφάσισε να κινητοποιήσει τους κατοίκους. Πριν μερικές μέρες ξεκίνησε το νέο επεισόδιο με την εκτύπωση φυλλαδίων που είναι κατά – μαντέψτε τίνος – της υπογειοποίησης!

21. Πες κι ένα όχι!

Για το γαμώτο... Γιατί μπορείς… Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο 2017 από το 2014 που εξελέγη ο Άρης Βασιλόπουλος και από το 2013 που παρουσίασε η ΑΕΚ το σχέδιο για την «Αγία Σοφία». Ένα σχέδιο που έχει προσαρμοστεί υψομετρικά, έχει εγκριθεί περιβαλλοντικά, έχει ψηφιστεί, έχει πάρει χρηματοδότηση, έχει ξεκινήσει, αλλά συνεχίζει να βρίσκει εμπόδια. Ο Δήμος γνωμοδότησε αρνητικά για την υπογειοποίηση και η ιστορία συνεχίζεται με προφανή σκοπό την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου.

Τα στοιχήματα είναι ανοικτά! Τι θα έρθει πρώτο; Το πρώτο ματς της ΑΕΚ στην «Αγία Σοφία» ή οι επόμενες δημοτικές εκλογές;

Οι 21 τρικλοποδιές του Άρη Βασιλόπουλου στην Αγιά Σοφιά!