MENU

Τη στιγμή που το μέλλον του Τριφυλλιού κρέμεται σε μία λεπτή κλωστή, τα ερωτήματα για το χρέος του συλλόγου, πότε κι από ποιους ακριβώς δημιουργήθηκε παραμένουν αναπάντητα. Παράλληλα δε δημιουργούνται κι εύλογες απορίες αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν και θυμηθούμε δηλώσεις στελεχών του Παναθηναϊκού για τις οφειλές του συλλόγου, καθώς τα νούμερα για τα οποία γινόταν λόγος απέχουν παρασάγγας από τα σημερινά δεδομένα.

«Ο κ. Αλαφούζος έχει βάλει υψηλά ποσά. Περίπου 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τα χρήματα από τις δύο προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο. Όταν ανέλαβε το χρέος ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ. Πριν το καλοκαίρι το χρέος είχε κατέβει κοντά στα 7 εκατ. Είχε γίνει με προσπάθεια εξορθολογισμός και είχε κατέβει το χρέος σε αυτά τα επίπεδα. Αποφασίστηκε στη συνέχεια να γίνει υπέρβαση. Η εξυγίανση προχωρούσε, αλλά οι στόχοι ανέβαιναν. Έγινε μια εκτροπή, υπήρξε μια αύξηση του χρέους την οποία εκ νέου καλύπτουμε. Το χρέος είναι πάνω από 10 εκατ. και προσπαθούμε να το συμμαζέψουμε και πάλι μπαίνοντας σε μια νέα λογική. Οι υπερβάσεις έγιναν για να ανέβει ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Χρήστος Παναγόπουλος στις 13 Ιανουαρίου 2017.

Αποκάλυπτε δηλαδή ότι το χρέος των "πρασίνων" ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Ναι, και τα... 50 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι έχει μπει "μέσα" η εταιρεία σήμερα, είναι ποσό πάνω μεγαλύτερο των 10 εκατ., αλλά προφανώς δεν εννοούσε κάτι τέτοιο το υψηλόβαθμο στέλεχος του Τριφυλλιού.

Τι ακριβώς όμως ισχύει; Ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα; Είναι δυνατόν να πρόλαβε να χρεωθεί ο Παναθηναϊκός 40 εκατ. ευρώ μέσα σε οχτώ μήνες όταν έχει “ξεφορτωθεί” τα πιο ακριβά του συμβόλαια κι έχει προχωρήσει στις πωλήσεις των Μπεργκ και Ζέκα, εισπράττοντας περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ;

Αλαφούζος: «Σε μια διετία θα έχει εκμηδενιστεί το χρέος»

Το γεγονός βέβαια ότι έχουν υπάρξει «εγκληματικά» λάθη στη διοίκηση του Τριφυλλιού τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Γιάννης Αλαφούζος σε συνέντευξή του πριν από σχεδόν μία τριετία στο SDNA προέβλεπε ότι μέχρι το '16 θα έχει... εκμηδενιστεί το χρέος του Παναθηναϊκού. Οχι μόνο αυτό δεν έγινε όμως, αλλά έφτασε να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, καθιστώντας το μέλλον του αβέβαιο.

«Ποιο είναι το πλάνο εκμηδένισης του χρέους;», ήταν η ακριβής ερώτηση που είχε γίνει στον ισχυρό άνδρα των "πρασίνων", για να απαντήσει:

«Σε μία διετία από σήμερα το χρέος θα έχει εκμηδενιστεί. Με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε στο Europa League. Εννοείται ότι εάν μπούμε όμιλο Champions League ξεχρεώνουμε άμεσα. Ότι δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε καλά».

Όπως θυμόμαστε βέβαια ο Παναθηναϊκός τις δύο επόμενες σεζόν από εκείνη τη δήλωση του Γιάννη Αλαφούζου δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους του Europa League, γεγονός που αναμφίβολα έπαιξε τον ρόλο του στη διόγκωση του χρέους.

Δύο μήνες πριν τη συγκεκριμένη συνέντευξη βέβαια ο Γιάννης Αλαφούζος έβαζε ακόμα έναν χρόνο στο πλάνο εκμηδένισης του χρέος των "πρασίνων", κατά την ομιλία του στη συνέλευση των μελών της Παναθηναϊκή Συμμαχίας στον "Τάφο του Ινδού".

«Χωρίς το Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχουμε ξεχρεώσει τελείως σε τρία χρόνια. Η τελευταία “βαριά” χρονιά είναι η φετινή. Θα επενδύσουμε περισσότερο, με την ίδια κεντρική ιδέα. Θα στηριχτούμε στα δικά μας παιδιά, φέρνοντας 2-3 ποιοτικούς ξένους», έλεγε στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Οι... αποκαλύψεις του 2015

Ενα χρόνο αργότερα πάντως, ξανά σε γενική συνέλευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, βγήκαν "ειδήσεις" από την ομιλία του Γιάννη Αλαφούζου. Τότε αποκάλυπτε μεταξύ άλλων ότι ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει να έχει χρέη 45 εκατ. ευρώ κι εκείνη την περίοδο το ποσό έπεσε κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα μάλιστα διακανονισμένα. Οπως παράλληλα τόνιζε ότι ο ίδιος είχε βάλει 23 εκατ. ευρώ από την προσωπική του περιουσία

στον σύλλογο.

«Αναγκάστηκα να επενδύσω σημαντικά ποσά, γιατί ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα ή τη θέληση να επενδύσω αυτά τα ποσά στον Παναθηναϊκό. Eχω επενδύσει προσωπικά 23 εκατομμύρια στον Παναθηναϊκό. Πληροφοριακά σας λέω ότι είναι περισσότερα από όσα είχε επενδύσει ο κ. Βγενόπουλος επί πολυμετοχικότητας. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι εκτός από έναν άνθρωπο που βοηθάει συστηματικά, ούτε ένας επώνυμος Παναθηναϊκός δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ. Είχαμε περίπου 45 εκατομμύρια χρέη, σήμερα έχουμε λιγότερα από 10 εκατομμύρια, και τα περισσότερα είναι διακανονισμένα με την εφορία, μέσω των 100 δόσεων. Στην εφορία όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δώσει 23,2 εκατομμύρια, χρήματα που είναι εκτός των ρυθμίσεων», είχε πει χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς συνέβη όλο αυτό το διάστημα; Προφανώς την απάντηση είναι σε θέση να τη δώσουν μόνο οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχουν... κενά και δεδομένα τα νούμερα δεν “βγαίνουν” αν αντιπαρατεθούν οι πρόσφατες δηλώσεις και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Αλαφούζος: «Ευθύνεται ο Γιάννης Βαρδινογιάννης»

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να θυμηθούμε και μία ατάκα του Γιάννη Αλαφούζου τον Δεκέμβριο του 2012, ξανά κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, οπότε κι επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

«Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να οφείλει 28 εκατ. ευρώ. Είναι κάτι που οφείλεται στον τρόπο που διοικήθηκε. Ξέρετε καλά ποιοι διοίκησαν τον Παναθηναϊκό τα τελευταία 2-3 χρόνια. Το 54% το είχε ο κ. Βαρδινογιάννης. Εσείς μπορείτε να απαντήσετε γιατί εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό; Γιατί δεν πλήρωνε; Ο κ. Βαρδινογιάννης δεν έβαζε χρήματα στον Παναθηναϊκό», είχε πει ο μεγαλομέτοχος των "πρασίνων".

Αλήθειες και ψέματα για το χρέος του Παναθηναϊκού