MENU

Πάντα είχα την άποψη ότι οι προπονητές, δεν αποτελούν το βασικό συστατικό επιτυχίας για μια ομάδα. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα τα οποία λίγο πολύ τα ξέρουμε όλοι. Ο προπονητής είναι σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ομάδα, αλλά όχι το σημαντικότερο. Σε καμία περίπτωση δεν θα απαξιώσω το ρόλο τους στο ποδόσφαιρο.

Εκτιμώ ωστόσο ότι, ο καλύτερος προπονητής του κόσμου θα αποτύχει σε μια ομάδα χωρίς το κατάλληλο υλικό και αντίστροφα, ο χειρότερος προπονητής του κόσμου, μπορεί να καταγράψει επιτυχία σε ομάδα με καλό υλικό. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ξεχωρίζουν οι προπονητές που μπορούν να διαχειριστούν το υλικό που έχουν στην διάθεση τους και φροντίζουν να στελεχώνουν το τιμ τους με συνεργάτες επιστημονικά καταρτισμένους, σε θέματα φυσικής κατάστασης και αποθεραπείας.

Σαφώς και απαιτείται χάρισμα στο κοουτσάρισμα αλλά, είναι πιο σημαντικό η αγωνιστική και ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι αναλυτές του ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους αποτυχίας ή επιτυχίας εκατοντάδων ομάδων στον κόσμο.

Αφήνοντας τον κόσμο στην… ησυχία του, θα εστιάσω στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και του νέου προπονητή του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα. Προσπαθούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα για το ποιος είναι ο Στανόγεβιτς, από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων της Παρτιζάν που θεωρούν ότι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, ήταν ο καλύτερος τεχνικός που κάθισε στον πάγκο της ομάδας του Βελιγραδίου, τα τελευταία 20 χρόνια.

Είναι αυτό κριτήριο; Σίγουρα όχι. Το γεγονός ότι πέτυχε στην Παρτιζάν ο Στανόγεβιτς, δεν προεξοφλεί επιτυχία και στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει ωστόσο προπονητής που η πρόσληψη του και μόνο, θα αποτελούσε εγγύηση επιτυχίας; Προσωπικά θεωρώ πως, όχι. Κανένας προπονητής στον κόσμο, δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας για μια ομάδα.

Η επιτυχία είναι επακόλουθο της ικανότητας του προπονητή στο κοουτσάρισμα, της ικανότητας του στον ψυχολογικό τομέα, στην επιλογή συνεργατών, στο υλικό που διαθέτει μια ομάδα και φυσικά στο περιβάλλον που θα εργαστεί. Αν δεχθούμε (δεν το προεξοφλώ, θα τον κρίνω όταν έρθει η ώρα) ότι, ο Στανόγεβιτς έχει το χάρισμα του κόουτς, ξέρει να προετοιμάζει ψυχολογικά τους παίκτες και επιλέξει τους συνεργάτες που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, απομένει να δούμε σε τι περιβάλλον θα δουλέψει και τι υλικό θα έχει στη διάθεση του.

Δεν θέλω να το κουράσω περισσότερο. Θεωρώ ότι ο Στανόγεβιτς θα πετύχει αν του δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία και στηριχθεί από τον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Δεν κάνω λόγο για υπομονή. Σε ουσιαστική στήριξη αναφέρομαι. Πως στηρίζεται ένας προπονητής; Με το κατάλληλο υλικό στη διάθεση του, και περιβάλλον που θα του επιτρέπει να εργάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα να του αποσπά την προσοχή.

Αν ο ΠΑΟΚ ενισχυθεί ουσιαστικά στην διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου και δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον στο εσωτερικό του οργανισμού, δεν τον φοβάμαι τον Στανόγεβιτς. Δεν χρειάζεται νομίζω να σταθώ πολύ στο θέμα των μεταγραφών. Με παίκτες όπως ο Ν΄ντοι, έναν πρωτοκλασάτο γκολκίπερ, έναν στόπερ υψηλών προδιαγραφών, έναν επιθετικό στο επίπεδο του Πρίγιοβιτς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο Δικέφαλος θα δημιουργήσει με διαφορά το καλύτερο ρόστερ στην Ελλάδα.

Γιατί όχι και τον Βιειρίνια εφόσον κρίνουν Στανόγεβιτς και Μίχελ ότι ταιριάζει στο στυλ της ομάδας που θέλει να χτίσει ο Σέρβος κόουτς. Αυτό θα πει στήριξη στην πράξη!

Όσο για το περιβάλλον, θα αναφερθώ με παραδείγματα. Ο Στέφενς δεν τα κατάφερε γιατί δεν είχε καμία στήριξη από το περιβάλλον της ομάδας. Στον Δώνη και στον Τούντορ προσφέρθηκαν όλα αλλά, δεν είχαν το την ωριμότητα να διαχειριστούν καταστάσεις. Ο Αναστασιάδης δεν εργάστηκε σε υγιές περιβάλλον. Ο προπονητής που εργάστηκε με τις ιδανικότερες συνθήκες. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αν στον Στανόγεβιτς προσφερθεί αυτό το… καλύτερο και ο ίδιος αποδειχθεί ώριμος να σηκώσει το βάρος μιας ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ στην πλάτη του, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη!

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αν στηριχθεί με πράξεις ο Στανόγεβιτς…
EVENTS