MENU

Η επισημοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα σε Αλαφούζο και Βαρδινογιάννη για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Παιανία μετά το καλοκαίρι του 2013 όταν και μετακόμισε στο Κορωπί, βρίσκεται προ των πυλών και το SDNA σας παρουσιάζει το προπονητικό κέντρο που χρησιμοποίησε το τριφύλλι για κάτι περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Πρόκειται για ένα προπονητικό κέντρο που, πέραν της τεράστιας ιστορίας που κρύβει, άρρηκτα συνδεδεμένης με ορισμένες από τις καλύτερες αλλά και άλλες όχι και τόσο, στιγμές στην ιστορία του συλλόγου, όμοιο του δεν διαθέτει καμία ομάδα στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα μπορούσε να πει κανείς πως ξεχωρίζει και με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν και όσο ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιούσε το προπονητήριο είχαν έρθει πολύ μεγάλα της κλαμπ της Ευρώπης για να το δούνε από κοντά, ενώ κάποια εξ’ αυτών όπως ο Άγιαξ ακόμα και για να κάνουν εκεί μίνι προετοιμασίες.

Στους φίλους των πρασίνων φέρνει στο μυαλό εικόνες από βραδιές που θέλησαν να αποθεώσουν τους παίκτες της ομάδας μετά από μία μεγάλη επιτυχία και άλλες που θέλησαν να τους αποδοκιμάσουν για παιχνίδια που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για το σύλλογο. Επίσης, το προπονητικό κέντρο της Παιανίας αποτέλεσε πολλές φορές το σημείο του τελευταίου ραντεβού πριν από κάποιο σημαντικό εκτός έδρας ντέρμπι όταν και ήθελαν να τονώσουν ψυχολογικά τους παίκτες.

Εγκαίνια στις εγκαταστάσεις έγιναν στις 16 Δεκεμβρίου του 1981 από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον τότε υφυπουργό Προεδρίας, Γιώργο Κατσιφάρα. Έκτοτε κάθε χρόνο γίνονταν βελτιωτικά έργα έτσι ώστε μετά από αρκετά χρόνια να αποτελέσουν ένα σύγχρονο και απόλυτα άρτιο προπονητικό κέντρο.

Σήμερα, το κέντρο της Παιανίας περιλαμβάνει τρία φωτιζόμενα γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, ισάριθμα φωτιζόμενα γήπεδα με τεχνητό χλοοτάπητα για ειδική προετοιμασία, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ιατρεία, αίθουσες φυσιοθεραπείας αποδυτήρια για την επαγγελματική ομάδα και τα τμήματα της ακαδημίας. Παράλληλα, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων υπάρχει ξενοδοχείο με 27 δίκλινα δωμάτια, χώροι εστίασης, bar, TV-room, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα αποκατάστασης, σάουνα, αίθουσα ψυχαγωγίας και ανάπαυσης, αποθηκευτικοί χώροι και αίθουσα συνεδρίων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως στην Παιανία είχε λειτουργήσει και το πρωτοποριακό PAO Lab. Επρόκειτο για ένα κέντρο που χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας είχε ως στόχο του τη φυσική αλλά και την αγωνιστική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006 και ήταν μία ιδέα του Γιώργου Βουτσαρά που ανέλαβε να «τρέξει» ο Φάνης Βουτσαράς. Βεβαίως, όπως και στο υπόλοιπο προπονητικό κέντρο έτσι και στο PAO Lab έγιναν πολλές βελτιωτικές κινήσεις ώστε να πάρει την τελική του μορφή.

Σε ό,τι αφορά στις ακαδημίες, το Performance Lab συμμετείχε με εξειδικευμένες μετρήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στην ανίχνευση και ακολούθως ανάπτυξη και αθλητική τελειοποίηση των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, συνέβαλε στην πολύπλευρη ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως εργομετρικές αξιολογήσεις και εξατομικευμένη παρακολούθηση της ποδοσφαιρικής εξέλιξης, ψυχολογική αξιολόγηση και εκπαίδευση, προσαρμογή της διατροφής στα δεδομένα της κάθε ηλικίας καθώς και εκπαίδευση γονέων και νεαρών ποδοσφαιριστών σε διάφορα θέματα.

Προπονητικό κέντρο Παιανίας: Ένα από τα πλέον άρτια της Ευρώπης (pics)