MENU
Χρόνος ανάγνωσης 10’

Το ξύλο βγήκε από το… Καραϊσκάκη!

0

Ο κύβος ερρίφθη. Αυτό το τρισκατάρατο γεωμετρικό σχήμα που κάθε τρις και λίγο πέφτει, αλλά ουδείς φιλοτιμείται να το πιάσει και να το σηκώσει. Ειδικά, αν μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι καταγγελίες του Πλατανιά για το ματς του περασμένου Σαββάτου στο Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν αρχικά προϊόν ρεπορτάζ και αργότερα πήραν επίσημη μορφή με την ανακοίνωση του κρητικού συλλόγου. Φτάσαμε στο μεσημέρι της Δευτέρας και δεν έχει υπάρξει ουδεμία αντίδραση από τα αρμόδια όργανα, αποδεικνύοντας πως μάλλον ο κύβος πάλι στο πάτωμα θα μείνει.

Η εχθρική συμπεριφορά προς την αποστολή του Πλατανιά είναι μια ακόμα ακραία συμπεριφορά σε ματς του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί εξυβρίσεις, προπηλακισμοί, επιθέσεις, ξυλοδαρμοί και κάθε είδους απειλές. Μέχρι και τον εγκλεισμό του Γιάννη Αλαφούζου και τριών ακόμα ανθρώπων του Παναθηναϊκού είχαμε το 2013 (και την παραδοχή του γεγονότος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη το 2015) για δεκαπέντε λεπτά, σε ένα σενάριο που δε θα σκεφτόταν ούτε ο Αλέκος Σακελλάριος.

Παίκτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα ντέρμπι της τελευταίας δεκαετίας. Ένα ντέρμπι με διαφορετικά σημεία αναφοράς εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ένα ντέρμπι που το τελευταίο σφύριγμα της λήξης ακούστηκε πριν μερικές μέρες! Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό 2-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, η διαιτησία του Καλόπουλου και των βοηθών του δεν μας απασχολεί στο σχετικό θέμα, οι συνομιλίες που ακολούθησαν το ματς και βγήκαν στη δημοσιότητα είναι μια άσχετη παράμετρος και εκείνο που… καίει, είναι τα επεισόδια μετά το ματς.

Το τριπλό σφύριγμα του ρέφερι της αναμέτρησης βρήκε δεκάδες οπαδούς του Ολυμπιακού να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και τους παίκτες του Παναθηναϊκού να τρέχουν προς τη φυσούνα ή τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ αυτών. Κάποιοι πιο ψύχραιμοι – όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ – δεν απομακρύνθηκαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση από τους οπαδούς των ερυθρολεύκων. Η συνέχεια στο περίφημο ντέρμπι του 2011 δόθηκε στα αποδυτήρια με την κλίση του ρήματος screw από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γάλλο επιθετικό και πήραν φωτιά τα ερμηνευτικά αγγλοελληνικά λεξικά. Η έκφραση μεταφράστηκε κατά το δοκούν, ωστόσο το βέβαιο είναι πως δε σημαίνει «σου την έφερα!!».

Η προσωπικότητα και το βάρος του Τζιμπρίλ Σισέ, του επέτρεψαν να φτάσει την υπόθεση στα δικαστήρια, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να τελεσιδικήσει και εντέλει να υπάρχει παραγραφή του αδικήματος. Ο Νίκος Βασιλείου, δηλώσεις του οποίου φιλοξενήθηκαν χθες στο sdna.gr, δεν είχε την ίδια δύναμη. Για να ακριβολογούμε, δεν είχε καμία δύναμη καθώς οι καταγγελίες του τον Ιανουάριο του 2012 όχι μόνο είχαν πέσει στο κενό, αλλά είχαν βρει αντίλογο και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Θρασύβουλου.

Κι επειδή στο σήμερα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ας θυμηθούμε τι ακριβώς είχε συμβεί στις 13 Ιανουαρίου πριν πέντε χρόνια. Ο αμυντικός του Θρασύβουλου είχε καταγγείλει άμεσα το περιστατικό με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». «Όταν αντικαταστάθηκα από τον προπονητή μου θεώρησα καθήκον μου και πήγα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού να ζητήσω συγγνώμη από τον Πάντελιτς. Μόλις βγήκα, δέχτηκα επίθεση από δύο άτομα που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίοι με κλότσησαν και με γρονθοκόπησαν. Αμέσως μετά φώναξα και εκείνοι τράπηκαν σε φυγή. Αισθάνθηκα απαίσια και τεράστια έκπληξη. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έχω μια τέτοια εμπειρία σε ένα γήπεδο μιας ομάδας, η οποία αποτελεί για μας πρότυπο και... όνειρο ζωής».

Η δήλωσή του αναπαράχθηκε από τα περισσότερα μέσα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα ο πρόεδρος της ίδιας του της ομάδας (!!), Σωτήρης Μασούρης, να… αναγκαστεί να ανασκευάσει και εν μέρει να απολογηθεί προς τον Ολυμπιακό.

«Έχει πολύ λίγη σημασία, ούτε ξέρω τι έγινε. Επικοινώνησα μαζί του και θεωρώ ότι τα θέματα αυτά επιλύονται με διαφορετικό τρόπο. Μου είπε ότι έγινε μια ψιλοένταση και γνωρίζετε ότι γίνονται διάφορα μικροπεριστατικά σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Περισσότερα δεν μπορώ να πω. Δεν μπορεί μετά από 48 ώρες να γίνεται η καταγγελία και να μην έχει καταγγελθεί στον πρόεδρο ή όποιον τον αντικαθιστούσε και να βγαίνει αυτό το δημοσίευμα. Κι από έναν ποδοσφαιριστή του ήθους του Νίκου Βασιλείου. Εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία να αντιδικήσω μειώσω η να αυξήσω. Η προσέγγιση η δική μου είναι εντελώς διαφορετική, αν δεν ξεχωρίζουμε τα μείζονα από τα ελάσσονα ασχολούμαστε με τα πίτουρα και μας τρων οι κότες. Για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν και με οποιαδήποτε άλλη ομάδα συνέβαινε το ίδιο θα έκανα, όχι μόνο με τον Ολυμπιακό.

Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν το επιλύαμε με τον δικό μου τρόπο. Ο Βασιλείου παρασύρθηκε από κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το τι ακριβώς γίνεται ή δεν έχουν αντιληφθεί τον τρόπο που ενεργούμε για να βελτιωθούμε. Δεν έχετε πάει στα γήπεδα; Ας μην υποκρινόμαστε. Ψιλές στα αποδυτήρια δεν έχετε δει να πέφτουν; Εκτός κι αν εγώ έχω άλλου είδους παραστάσεις. Δεν είπα ότι δεν πρέπει να μην το λέμε και δεν ξέρω ποια είναι η έκτασή του, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά».

Τελευταίο περιστατικό που χρήζει αναφοράς, είναι η επίθεση στον Φακούντο Περέιρα τον Δεκέμβριο του 2014. Ο ΠΑΟΚ φεύγει νικητής από το Στάδιο Καραϊσκάκη και για ακόμα μια φορά υπάρχει εισβολή οπαδών. Ένας από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ετοιμάζεται να τον χτυπήσει, όταν ο Αργεντινός αντιδρά με επιθετικό τρόπο και τον απωθεί. Οι συγκρούσεις των οπαδών, μετά την αποχώρηση των ομάδων συνεχίστηκαν με τα ΜΑΤ, ενώ το φύλλο αγώνα ήταν λευκό!

Προπονητές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

Κάθε δράση προκαλεί αντίδραση και λοιπές χημικές φανφάρες που θα ήταν περιττές αν δεν είχαν απόλυτη εφαρμογή στη ζωή. Συνήθως, δε, η αντίδραση είναι πολύ εντονότερη από τη δράση. Όπως ήταν του Ολυμπιακού μετά το χαμένο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Καραϊσκάκη το 2014. Η ήττα με 3-0 ήταν ο βασικός άξονας που ονομάζεται δράση και όσα ακολούθησαν η αντεπίθεση της αντίδρασης. Στο ματς αυτό ο Γιάννης Αναστασίου δέχτηκε στο πρόσωπο ένα ποτήρι coca-cola. Τραυματίστηκε, έμεινε στο έδαφος και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης έσπευσε με δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει ότι ο Έλληνας τεχνικός έκανε θέατρο, γραμμή που υποστήριξε και η ΠΑΕ με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε (και στην οποία τα έβαζε με όλους και με όλα). «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με εντολή της διοίκησης θα εντοπίσει το φίλαθλο που πέταξε το χάρτινο ποτήρι με το αναψυκτικό στον προπονητή του ΠΑΟ και του έδωσε την ευκαιρία να δώσει θεατρική παράσταση με την πτώση του», ανέφερε μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας την… πρόθεση να μην υπάρξουν ξανά τέτοια περιστατικά!

Πρόθεση που μάλλον ξεχάστηκε δύο χρόνια μετά. Το παρελθόν του Ολυμπιακού με τον Γιώργο Παράσχο κρατάει πολύ καιρό πριν και δεν είναι κάτι φρέσκο. Τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά από ήττα του Λεβαδειακού στο Καραϊσκάκη είχε δηλώσει πως «θα αφήσω να κρίνετε εσείς πόσο δίκαιο είναι το 4-0. Πρέπει να είμαστε μαζοχιστές που ανεχόμαστε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτά μόνο», ενώ στο ματς του δεύτερου γύρου, με τη νίκη του Ολυμπιακού στο 97’ της αναμέτρησης είχε προσθέσει: «Αν ήμουν προπονητής του Ολυμπιακού δεν θα πανηγύριζα. Μόνο και μόνο για το φερ πλέι που δεν τηρήθηκε στη φάση του γκολ και κρίμα στους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τη στάση τους που μας στέρησε το θετικό αποτέλεσμα στο 97ο λεπτό».

Και με μια κόντρα να αναζωπυρώνεται με κάθε αφορμή φτάνουμε στον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Πλατανιά. «Ξαφνιάστηκα, όταν άκουσα τον κ.Καραπαπά να με βρίζει και να με αποκαλεί «καραγκιόζη και νούμερο». Χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό, πριν καν αρχίσει το παιχνίδι δέχτηκα άνευ λόγου και αιτίας φραστική επίθεση, από έναν άνθρωπο που μάλιστα εκπροσωπεί έναν μεγάλο και ιστορικό σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Είναι κρίμα, γιατί αν μη τι άλλο δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα, όχι μόνο στον συγκεκριμένο, αλλά σε κανέναν, για να έχω τέτοια αντιμετώπιση και μετά από τόσα χρόνια θα περίμενα περισσότερο σεβασμό».

Στις δηλώσεις του Γιώργου Παράσχου απάντησε άμεσα ο Κώστας Καραπαπάς, απειλώντας με μηνύσεις.

Δημοσιογράφοι σε συναγερμό πολέμου!

Φτάσαμε στην κορυφή της πυραμίδας. Στην κατάσταση που κάνει όλα τα προηγούμενα να μοιάζουν με πταίσματα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες τουλάχιστον πέντε επιθέσεις σε δημοσιογράφους και στην ίδια κατηγορία θα εντάξουμε και την επίθεση στον οπαδό του Ατρόμητου πριν μερικές εβδομάδες. Άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη από οπαδούς/μπράβους του Ολυμπιακού, που κατήγγειλαν επισήμως τα περιστατικά, προχώρησαν σε μηνυτήριες αναφορές και ορισμένοι εξ αυτών περιμένουν τις δίκες τους. Ας τα δούμε αναλυτικά:

24 Φεβρουαρίου 2013: Μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός-Άρης, ο δημοσιογράφος του gazzetta.gr, Δημήτρης Τομαράς, δέχεται επίθεση από κουκουλοφόρους μπροστά σε άλλους δημοσιογράφους. Τα χτυπήματα στο κεφάλι συνοδεύονται με την έκφραση «για να προσέχεις τι γράφεις για τον Ολυμπιακό», ενώ ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο ιατρείου του γηπέδου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μετά την επίθεση, ο Δημήτρης Τομαράς υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων στην υποδιεύθυνση Πειραιά, ωστόσο ο Κώστας Καραπαπάς με δήλωσή του δήλωνε άγνοια για το θέμα.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφής βίας εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου και δημοσιογράφου. Θα κοιτάξουμε το θέμα αν ισχύει, αλλά εφόσον είναι αληθινό το περιστατικό το καταδικάζουμε».

1 Απριλίου 2013: Σχεδόν σαράντα μέρες μετά τη σκληρή καταδίκη του Ολυμπιακού για το περιστατικό, έρχεται το επόμενο. Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας contra.gr, Νίκος Γιαννόπουλος, δέχεται επίθεση οπαδών στο ημίχρονο του αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, οι οποίοι του αφαιρούν του αφαίρεσαν τον εξοπλισμό (σ.σ. είχε καταγράψει μεμονωμένα επεισόδια στο χώρο των επισήμων) και του δαγκώνουν το αυτί!! Ο δημοσιογράφος συνοδεύτηκε από ανθρώπους του Ολυμπιακού στο ιατρείο του γηπέδου και επέστρεψε για να παρακολουθήσει το δεύτερο ημίχρονο. Το περιστατικό καταδικάστηκε από τα συνδικαλιστικά όργανα του Τύπου.

«Να καταγγείλει στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου Νίκου Γιαννόπουλου, κατά την εργασία του στα δημοσιογραφικά θεωρεία του «Γ. Καραϊσκάκης» στον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, προσδοκώντας ότι αυτή τη φορά δεν θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο, όπως έπραξε προ ημερών με τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου Δημήτρη Τομαρά στο ίδιο γήπεδο και σε παραπλήσιο χώρο.

Ο συνάδελφος Νίκος Γιαννόπουλος από την ιστοσελίδα «contra.gr» που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, δέχθηκε επίθεση στη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ από οπαδούς που του δάγκωσαν το αυτί (!) και προκάλεσαν καταστροφές στο δημοσιογραφικό εξοπλισμό του. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη επίθεση σε δημοσιογράφο εν ώρα εργασίας στο «Γ. Καραϊσκάκης» μετά από αυτή που δέχθηκε ο Δημήτρης Τομαράς στις 24 Φεβρουαρίου 2013».

15 Απριλίου 2013: Πριν την έναρξη του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Γιώργος Τσελίκας, δέχεται επίθεση στην είσοδο των vip του Σταδίου Καραϊσκάκη. Το ρεπορτάζ ανέφερε πως του απέσπασε και την κάμερα που είχε μαζί του, καθότι εργαζόταν ως οπερατέρ.

«Ήταν τόσο επαγγελματίες οι άνθρωποι που και οι γιατροί απόρησαν όταν είδαν το κάταγμα στον τέταρτο σπόνδυλο, που για να γίνει αυτό πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση. Εξωτερικά δεν έχω αμυχές. Με ενδοεπικοινωνία μαζεύτηκαν εφτά άνθρωποι, με έβαλαν δεξιά μέσα σε μια πόρτα και με χτυπούσαν κάτω από τον λαιμό. Απέκτησα δύο ρωγμώδη κατάγματα και ένα ολικό».

Το συμβάν καταδικάστηκε από τα αρμόδια όργανα. «Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση κατά του δημοσιογράφου του «ΣΚΑΪ» Γιώργου Τσελίκα, έξω από το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο συνάδελφος αναγνωρίστηκε ως ρεπόρτερ του «ΣΚΑΪ» και για τον λόγο αυτό δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι τον τραυμάτισαν στην λεκάνη και του έσπασαν δύο πλευρά. Η νέα επίθεση συνέβη την ίδια στιγμή που η ΕΣΗΕΑ μαζί με τον ΠΣΑΤ είχαν κηρύξει 15λεπτη συμβολική στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τα κρούσματα βίας κατά δημοσιογράφων στα γήπεδα».

20 Σεπτεμβρίου 2013: Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και εκδότης των εφημερίδων «Deal News» και «Press Time», Παύλος Δημητριάδης, δέχεται επίθεση έξω από τη σουίτα στην οποία παρακολουθούσε τον αγώνα Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν ως προσκεκλημένος. Ο δημοσιογράφος έκανε μηνυτήρια αναφορά στην οποία αναφέρει πως βρισκόταν στη σουίτα 311, όταν κλήθηκε όταν κλήθηκε από έναν γεροδεμένο, άγνωστο άνδρα που εμφανίστηκε στην πόρτα να βγει έξω. Ο κύριος Δημητριάδης τον ακολούθησε και λίγα μέτρα πιο κάτω ο μπράβος τον άρπαξε από τον λαιμό και άρχισε να εκτοξεύει απειλές κατά της ζωής του και των μελών της οικογένειας του. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό η απάντηση που έλαβε ήταν «ξέρεις εσύ».

31 Οκτωβρίου 2014: Ο δημοσιογράφος Χρήστος Κοντός καταγγέλλει πως κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός δέχτηκε επίθεση από τον Κώστα Καραπαπά.

«Αμέσως γύρισε, κόλλησε το πρόσωπό του στο δικό μου με έντονο τρόπο, αλλά χωρίς να με κτυπήσει, και σπρώχνοντάς με, με το σώμα του, άρχισε να με εξυβρίζει και να με απειλεί με εκφράσεις όπως «ειρωνεύεσαι ρε μου…νο;», «ήλθες εδώ για να προκαλέσεις», «θα σε γαμ… παλιόπ…», «κωλ…δα», «αρ…δι», «κα…λη» κλπ.

Αντέδρασα ψύχραιμα κοιτώντας τον απλώς, χωρίς να κάνω κίνηση να του επιτεθώ ή να του ανταπαντήσω, λέγοντάς του μόνο στην αρχή ότι «δεν σε ειρωνεύομαι» και ρωτώντας τον «πώς προκαλώ;», για να πάρω την απάντηση εν μέσω ύβρεων ότι «και μόνο που είσαι εδώ προκαλείς κα…λη!»».

Η εισαγγελία είχε επέμβει αυτεπάγγελτα και αναμένεται ο ορισμός δικάσιμου. Ο ίδιος δημοσιογράφος ήταν εκ νέου θύμα με πιο ακραίο τρόπο, μερικά χρόνια μετά σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας. Σε αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος – αλλά με τις απειλές να στρέφονται κατά των μέσων που εργάζονται – έχουν προπηλακιστεί επίσης ο Γιώργος Χελάκης και ο Νίκος Κατσαρός.

Το ξύλο βγήκε από το… Καραϊσκάκη!