MENU

Τον γνώριζε πάρα πολύ καλά καθώς συνεργάστηκε μαζί του τόσο στον Πανιώνιο, όσο και στον Παναθηναϊκό. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά υπό τις οδηγίες του, ενώ έζησε μαζί του ορισμένες από τις πιο μεγάλες στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία του «τριφυλλιού». Ο διευθυντής των ακαδημιών των «πρασίνων» και πρώην άσος της ομάδας, Τάκης Φύσσας μίλησε στο SDNA με αφορμή τα 13 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κυράστα για τον ευεργέτη του όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε, τονίζοντας το πόσο μπροστά ήταν για την εποχή του.

Ο Τάκης Φύσσας ξεκίνησε αναφερόμενος στη συνεργασία που είχε με τον Κυράστα τόσο στη Νέα Σμύρνη, όπου και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα όσο και αργότερα στον Παναθηναϊκό λέγοντας ότι «Ο Γιάννης Κυράστας ήταν αυτός που με έκανε επαγγελματία ποδοσφαιριστή στον Πανιώνιο. Μετά ήρθε και με βρήκε στον Παναθηναϊκό όπου συνεργαστήκαμε για τρίτη φορά. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, πόσο τον αγαπούσα και πόσο τον εκτιμούσα. Μετά από τόσα χρόνια που έχει φύγει από τη ζωή, θυμάμαι ακόμα πως ήταν και η μέρα τέτοια που κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει τι έχει συμβεί. Η ζωή προχωράει και όσοι πίστεψαν σε αυτόν αλλά και όσους εκείνος πίστεψε πρέπει να τον δικαιώνουν από εκεί ψηλά που είναι για τις επιλογές του. Να ζήσουν να τον θυμούνται όλοι οι οικείοι του».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του «φυτωρίου» του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στις προπονητικές του ικανότητες αλλά τονίζοντας μάλιστα ότι του ταίριαζε ιδιαίτερα η προπονητική. «Συνήθως μιλάμε για ανθρώπους αφού έφυγαν από τη ζωή και να λέμε τα καλύτερα. Ο Κυράστας ήταν κοντά στο να αναλάβει την Εθνική ομάδα τότε θυμάμαι και είχαμε μιλήσει για αυτό και δυστυχώς τον πρόλαβαν άλλα γεγονότα. Στον Παναθηναϊκό ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχα δουλέψει ποτέ και με δεδομένο το γεγονός ότι η εκπαίδευση των προπονητών ήταν τότε μηδαμινή εκείνος ήταν πάντοτε πολύ μπροστά. Παρ’ όλο που έκανε τεράστια και ως παίκτης θεωρώ ότι ξεχώριζε περισσότερο σε προπονητής. Όταν ακόμα έπαιζε είχε το «κοουτσαρίστικο» στιλ μέσα του και νομίζω ότι ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με την εποχή του».

Όσοι τον γνώρισαν μιλούν πάντα με τα καλύτερα λόγια όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές ή τις προπονητικές του ικανότητες αλλά και για τον εξαιρετικό χαρακτήρα που διέκρινε τον Γιάννη Κυράστα. «Σαν άνθρωπο τον γνώρισα σαν προπονητή, ήταν δυναμικός, ήταν ένας άνθρωπος που δεν χαριζόταν σε κανέναν. Ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρος μαζί σου στο τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσεις. Δεν σε καταρράκωνε αλλά ούτε σου χάιδευε τα αυτιά, έλεγε αυτά που έπρεπε να πει για τον σεβαστεί ο ποδοσφαιριστής. Τότε ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, βέβαια, ο προπονητής ήταν σε Θεός αλλά ο Γιάννης Κυράστας ήταν πολύ δυναμικός. Πραγματικά πιστεύω πως ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του» είπε σχετικά ο Τάκης Φύσσας.

Σήμερα, όσοι εμπλέκονται με το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού προσπαθούν να χτίσουν μία ομάδα με αρχές ανάλογες με εκείνες που είχε ο σύλλογος επί Κυράστα. Μία ομάδα με έντονο ελληνικό στοιχείο που θα επιστρέψει και πάλι εκεί που αρμόζει στην ιστορία της. Για το αν εκείνη η ομάδα «δείχνει τον δρόμο» σε όσους στελεχώνουν σήμερα το «τριφύλλι» ο Τάκης Φύσσας σχολίασε «Ο Γιάννης Κυράστας έδειξε τον δρόμο σε όλους. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά σε όλους τους Έλληνας προπονητές για το πώς πρέπει να σκέφτονται. Δυστυχώς τον πρόλαβαν τα γεγονότα και ήταν από τις πιο δυστυχισμένες μέρες στη ζωή μου όταν έφυγε από τη ζωή. Κάθε χρόνο θα τον τιμάω και δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω τον ευεργέτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα θυμόμαστε όλους όταν φύγουν όμως είμαι σίγουρος πως για τον Κυράστα θα υπήρχαν πολλοί να τον ευγνωμονούν και αν ήταν ακόμα στη ζωή για όλα όσα έκανε για εκείνους. Από εκεί και πέρα να είναι καλά η οικογένειά του και να τον θυμούνται πάντα».

Φύσσας στο SDNA: «Ο Κυράστας έδειξε τον δρόμο σε όλους»