MENU

Τα παιχνίδια της Ένωσης με τους "ερυθρόλευκους" έχουν τη δική τους ιστορία και φυσικά η διαιτησία δεν θα μπορούσε να λείπει από το παζλ του πλούσιου παρελθόν τους. Από τα ντέρμπι του... Δημητρόπουλου, στο "πέστε κάτω του Ποντίκι", μέχρι τα τρία (!) πέναλτι του Μπριάκου και φυσικά το περσινό παιχνίδι με διαιτητή τον Καλογερόπουλο, όπου κι εκείνη υπήρξε μία από τις πιο πολυσυζητημένες διαιτησίες που έχουν σημειωθεί σε αγώνες ΑΕΚ-Ολυμπιακού. ​

Το πρώτο δείγμα του Δημητρόπουλου

Λίγους μήνες πριν το πολύκροτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο "Καραϊσκάκη" (17/5/97) με το ανύπαρκτο πέναλτι του Καραπιάλη και την αποβολή του Ατματσίδη ο οποίος επιτέθηκε σαν... ταύρος εν υαλοπωλείο στον τότε διαιτητή του αγώνα, Γιώργο Μποροβήλο, η Ένωση είχε φιλοξενήσει τους "ερυθρόλευκους" στη Νέα Φιλαδέλφεια (12/2/97) για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με διαιτητή τον Δημητρόπουλο. Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, η Ένωση θα μείνει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μιχάλη Βλάχου, ο οποίος ανέτρεψε τον Βασίλη Καραπιάλη πριν εισέλθει μέσα στη μεγάλη περιοχή του Ατματζίδη. Τότε έγινε και επίθεση από τον πάγκο της ΑΕΚ στον Δημητρόπουλο.

Η ΑΕΚ παρότι έπαιζε με 10 παίκτες άνοιξε το σκορ στο 46΄με τον Ντανιέλ Μπατίστα και λίγο αργότερα ο Μιχάλης Κασάπης θα κάνει το 2-0. Οι γηπεδούχοι έμειναν με 9 παίκτες, καθώς ο Δημητρόπουλος έδειξε κόκκινη κάρτα και στον Μπατίστα με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 2-1.

Σφυρίγματα και πυροβολισμοί στο κεκλεισμένων

Τρεις σεζόν αργότερα (1999-00), ο Βαγγέλης Δημητρόπουλος ήταν και πάλι διαιτητής σε παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Στο κεκλεισμένων των θυρών ματς για την 6η αγωνιστική, η ΑΕΚ ηττήθηκε με 2-0, στο ντεμπούτο του Αλμπέρτο Μπιγκόν στον πάγκο των Πειραιωτών.

Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο ρέφερι, με την Ένωση να έχει τεράστια παράπονα από τα σφυρίγματα του. Στο 0-0 ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι στην ΑΕΚ σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο. Αν το σφύριζε θα ήταν και κόκκινη κάρτα στον Έλληνα τερματοφύλακα.

Αργότερα έδωσε πέναλτι στον Ολυμπιακό, απέβαλε σωστά τον Γιάννη Καλιτζάκη για μαρκάρισμα στον Τζιοβάνι αλλά με τα λάθος σφυρίγματα του είχε κάνει τους κιτρινόμαυρους να εκνευριστούν αφάνταστα.

Αποτέλεσμα ήταν ο Μιχάλης Κασάπης να κλωτσήσει τον Πατρινό διαιτητή, με συνέπεια να τιμωρηθεί αργότερα με 24 αγωνιστικές, ενώ η ΑΕΚ έβγαλε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για: «προσχεδιασμένο αποτέλεσμα»!

Ολο αυτά έγιναν εντός αγωνιστικού χώρου, αφού εκτός υπήρχαν πυροβολισμοί στο members club σε διένεξη που είχε ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλο, ο σωματοφύλακας του δεύτερου έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί!

Ο Ποντίκης και το πέστε κάτω!

Οι φίλοι της ΑΕΚ πίστευαν πως χειρότερη διαιτησία από του Δημητρόπουλου δεν θα υπήρξε. Ομως, έκαναν λάθος. Ο Γιώργος Ποντίκης στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο «Νίκος Γκούμας» τη σεζόν 2000-01 έχει μείνει στην ιστορία και δεν θα ξεχαστεί ποτέ!

Στις 10 Ιανουαρίου του 2001, πραγματοποιήθηκε το πρώτο ματς για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 46΄με τον Νικολαΐδη και τότε ανέλαβε ρόλο ο ρέφερι. Σε μια φάση που ο Άκης Ζήκος κόβει καθαρά την μπάλα από τον αντίπαλο του και δίνει γκολ πάρε - βάλε στον Ντέμη Νικολαϊδη (θα γινόταν το 2-0) ο Ποντίκης είχε άλλη άποψη.

Ο διαιτητής δείχνει την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ζήκο και ο μέσος της ΑΕΚ τρελαίνεται. Ο Ντέμης Νικολαΐδης διαμαρτύρεται στον ρέφερι και αποβάλλεται και αυτός! Δύο κόκκινες στην ΑΕΚ σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης ζητάει από τους παίκτες της ομάδας του να πέσουν κάτω για να διακοπεί ο αγώνας και το παιχνίδι κατακυρώθηκε με σκορ 0-2 για τον Ολυμπιακό.

Τα τρία πέναλτι του Μπριάκου

Τη σεζόν 2006-07, η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με διαιτητή τον Θανάση Μπριάκο. Συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου 2007, ο εν λόγω ρέφερι αρνήθηκε τρία καταφανέστατα πέναλτι στην Ενωση, ενώ δεν απέβαλε τον Νέρι Καστίγιο (στο 54' με το σκορ στο 2-2) για αγκωνιά στον Παπασταθόπουλο και, τέλος, το τρίτο γκολ των «ερυθρόλευκων» ήταν οφσάιντ.

Στο 13΄, ο Σέζαρ βρήκε τον Λεωνίδα Καμπάνταη μέσα στην περιοχή αλλά ο Μπριάκος έδειξε παίζεται... Στο 32' η μπάλα βρήκε στο χέρι του Ριβάλντο, αλλά δεν δόθηκε η εσχάτη των ποινών. Στο 68΄ με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 3-2 ο διαιτητής δεν έδωσε το δεύτερο πέναλτι που έκαμνε ο Σέζαρ στον Καμπάνταη!

Το ντέρμπι του... 50ρίσιου Καλογερόπουλου

Από το κάδρο φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναμέτρηση των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, όπου οι "κιτριμόμαυροι" έβαλαν τέλος στο μέχρι τότε αήττητο των Πειραιωτών. Ένα παιχνίδι που είχε και τη "σφραγίδα" του Καλογερόπουλου ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο, παρ' ό,τι κατά γενική ομολογία έκανε μία "πενηνταρίσια" διαιτησία, ωστόσο οι δύο αποβολές παικτών του Ολυμπιακού (Μποτία, Μιλιβόγεβιτς), μαζί με το πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων, ξεσήκωσα θύελλα αντιδράσεων από πλευράς "ερυθρολεύκων".

http://www.youtube.com/embed/J042vQtQcf8?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
AEK-Ολυμπιακός: Οι αξέχαστες διαιτησίες των ντέρμπι