MENU

Ολυμπιακός, σεζόν 2014-15… Έσοδα από το Champions League: 26.253.000

Ολυμπιακός, σεζόν 2015-16… Έσοδα από το Champions League: 32.958.000

Ολυμπιακός, σεζόν 2016-17… Έσοδα από το Champions League: 40.100.000

Ορίστε; Κάναμε λάθος; Δεν έπαιξε ο Ολυμπιακός φέτος στους ομίλους του Champions League; Σωστά! Οι ερυθρόλευκοι αποκλείστηκαν από την Χάποελ Μπερ Σεβά και δεν κατάφεραν να βρουν τα πάγια έσοδα από την UEFA. Ούτε το πριμ πρόκρισης, ούτε το μπόνους παρουσίας στους ομίλους, ούτε φυσικά τα κέρδη από τα αποτελέσματα που πιθανόν να είχαν στον όμιλο Το καλοκαίρι γνώριζαν ότι θα ξεκινούσαν από δυσμενή θέση, αφού δεν υπήρχαν τα εγγυημένα λεφτά που όπως φαίνεται πιο πάνω είχαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και αναφέρονται τα καθαρά ποσά που εισπράττονται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, χωρίς να υπολογίζονται έσοδα από εισιτήρια, χορηγούς ή διαφημίσεις.

Κι όμως, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να υπερκαλύψουν την διαφαινόμενη χασούρα. Πώς; Μα, με το ρητό πως η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα! Αντί, λοιπόν, να κλαίγονται πάνω από το χυμένο γάλα, κατάφεραν με επιχειρηματικό δαιμόνιο να βγάλουν κέρδος αντί να έχουν ζημία. Το μυστικό, φυσικά, βρίσκεται στις αγοραπωλησίες που έγιναν από το προηγούμενο καλοκαίρι και που συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο. Η πώληση του Λούκα Μιλιβόγιεβιτς έναντι του ποσού των 15 εκ. ευρώ στην Κρίσταλ Πάλας είναι το λεγόμενο κερασάκι στην τούρτα που εκτόξευσε τα κέρδη της ΠΑΕ. Ο Ολυμπιακός μόνο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο συμφώνησε να εισπράξει (γιατί, φυσικά, τα ποσά δεν καταβάλλονται σε μια δόση) 16 εκ. ευρώ τη στιγμή που ξόδεψε 800 χιλιάδες ευρώ για ενίσχυση του ρόστερ!

Χαμηλώνει το ταβάνι!

Τα μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο ήταν τα εξής τρία: Ο Χουάν Κάρλος Παρέδες, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ και ο Αλί Σισοκό. Για τον πρώτο δεν φαίνεται να καταβλήθηκε κάποιο αντίτιμο και υπάρχει ρήτρα αγοράς ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για το επόμενο καλοκαίρι, ενώ για τον Ιρακινό ξοδεύτηκαν 400 χιλ. ευρώ για να μείνει αποδεσμευτεί από τον Πανιώνιο, όσα και για να αποκτηθεί ο Σισοκό από την Άστον Βίλα. Θα μπορούσε να είναι τυχαίο ότι μιλάμε για το ίδιο ποσό (σ.σ. πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν), αν δεν υπήρχε το προηγούμενο καλοκαίρι να δείξει πως ίσως μιλάμε για μοτίβο.

Ποιο μπορεί να είναι το μοτίβο; Το ταβάνι των χρημάτων που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει… κατά κεφαλή ο Ολυμπιακός σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Τον χειμώνα έχουμε δύο κινήσεις κάτω από το μισό εκατομμύριο, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι που έγιναν έξι κινήσεις το ταβάνι ήταν τριπλάσιο! Ο Όσκαρ Καρντόσο παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για 2,4 εκ. ευρώ, αποκτήθηκε έναντι 1,5 εκ. ευρώ. Ισόποση ήταν η ρήτρα που καταβλήθηκε στην Μπράγκα για τον Φελίπε Πάρντο, λίγο πιο χαμηλά στο ένα εκατομμύριο ευρώ βρίσκουμε τον Ταρίκ Ελιονούσι και στις 600 χιλιάδες ευρώ τον Κωνσταντίνο Λαΐφη.

Υπάρχει, φυσικά, και η περίπτωση του Μάρκο Μαρίν για τον οποίο οι… κακές γλώσσες θα ισχυριστούν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξόδεψε τρία εκατομμύρια ευρώ! Θα είναι, ωστόσο, πραγματικά κακές γιατί όπως προέκυψε στην πορεία και παρά τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού ο Γερμανός αποκτήθηκε ως ελεύθερος χωρίς να καταβληθεί αντίτιμο για την αγορά του!

Ανεβαίνουν οι μετοχές!

Στη διεθνή αγορά, η απουσία του Ολυμπιακού από τους ομίλους του Champions League προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οι παίκτες των ερυθρολεύκων συνεχίζουν να πωλούνται, αν όχι με υπεραξία, τουλάχιστον με μια πάρα πολύ καλή αξία. Ο Λούκα Μιλιβόγιεβιτς ήταν ένας που πωλήθηκε έναντι 15 εκ. ευρώ, όμως το προηγούμενο καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξαν εφτά άμεσες ή έμμεσες πωλήσεις που έβαλαν στο ταμείο της ΠΑΕ κοντά στα 31 εκ. ευρώ!

Άμεση πώληση, ας θεωρήσουμε ότι είναι ποδοσφαιριστής που φεύγει από τον Ολυμπιακό για την επόμενη ομάδα του. Τέτοια ήταν του Ρομπέρτο στην Εσπανιόλ έναντι 3 εκ. ευρώ, του Πουλίδο στην Τσίβας έναντι 6,5 εκ. ευρώ, του Τζίμι Ντουρμάζ στην Τουλούζ έναντι 2,5 εκ. ευρώ και του Αρτούρ Μαζουακού στη Γουέστ Χαμ έναντι 7,5 εκ. ευρώ. Έμμεση πώληση θα θεωρήσουμε εκείνη που δεν στοίχησε στον Ολυμπιακό ένα περιουσιακό του στοιχείο. Τέτοια ήταν του Χόρχε Μπενίτες στην Κρουζ Αζούλ έναντι 4 εκ. ευρώ και του Τόμας Ντε Βινσέντι στην Αλ Σαμπάμπ έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, υπάρχει και το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ που κατέβαλε η Ρόμα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του Κώστα Μανωλά.

Ένα επιπλέον στοιχείο που αποδεικνύει ότι μέρος της οικονομικής πολιτικής του Ολυμπιακού – κι όχι απαραίτητα αδικαιολόγητα – ήταν να καλύψει τη χασούρα από τη μη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, είναι το χρονικό σημείο που έγιναν οι κινήσεις. Ο Τζίμι Ντουρμάζ, ο Άλαν Πουλίδο και ο Αρτούρ Μαζουακού πωλήθηκαν μετά τον αποκλεισμό από τη Χάποελ, συνεπώς τα 16,5 εκ. ευρώ μπήκαν στο ταμείο όταν ήταν ξεκάθαρο ότι δε θα υπάρχουν τα έσοδα από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Και οι τρεις ποδοσφαιριστές είχαν μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή στα ματς με τους Ισραηλινούς, συνεπώς σίγουρα υπολογίζονταν από τον προπονητή τους. Αν προσθέσουμε, δε, και τα 15 εκ. του Μιλιβόγιεβιτς, φτάνουμε στον μαγικό αριθμό 31,5 εκ. ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από τα περυσινά έσοδα των ερυθρολεύκων από το Champions League!

Μπορείτε να δείτε τα οικονομικά στοιχεία στους πίνακες που ακολουθούν.

Αρτούρ Μαζουακού

Γουέστ Χαμ

7,5 εκ. ευρώ

Άλαν Πουλίδο

6,5 εκ. ευρώ

Χόρχε Μπενίτεζ

Κρουζ Αζούλ

4 εκ. ευρώ

3 εκ. ευρώ

Τζίμι Ντουρμάζ

2,5 εκ. ευρώ

Τόμας Ντε Βινσέντι

Αλ Σαμπάμπ

1 εκ. ευρώ

Λούκα Μιλιβόγιεβιτς

Κρίσταλ Πάλας

15 εκ. ευρώ

Ομάρ Ελαμπντελαουί

Χαλ (δανεικός)

1 εκ. ευρώ

40,5 εκ. ευρώ

* Σε συνδυασμό με τα λεφτά που εισέπραξε ο Ολυμπιακός από τη Ρόμα για τον Κώστα Μανωλά φτάνουμε το ποσό των 47 εκ. ευρώ!

Όσκαρ Καρντόσο

1,5 εκ. ευρώ

Φελίπε Πάρντο

1,5 εκ. ευρώ

Ντιόγκο Φιγκέιρας

1,5 εκ. ευρώ

Ταρίκ Ελιονούσι

1 εκ. ευρώ

Κωνσταντίνος Λαΐφης

600.000 ευρώ

Καρίμ Ανσαριφάρντ

400.000 ευρώ

Αλί Σισοκό

Άστον Βίλα

400.000 ευρώ

6,9 εκ. ευρώ!

Έβγαλε 47 εκατομμύρια και... έβαλε 7!
EVENTS