MENU

Πρόκειται δεδομένα για μία αγορά που δεν έχει ιδιαίτερη πέραση στη χώρα μας. Συνολικά άλλωστε οι Σουηδοί που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα φτάνουν μόλις τους 17, ενώ εξ αυτών μόνο οι 13 αγωνίστηκαν σε κάποιον από τους “μεγάλους” και συγκεκριμένα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ.

Ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς είναι ο Σουηδός Νο 18 που θα αγωνιστεί στο... τιμημένο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι λογικό οι φίλοι της Ένωσης να κρατούν “μικρό καλάθι” για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας τους, από τη στιγμή που το βιογραφικό του δεν είναι τέτοιο που να προκαλεί “θόρυβο”.

Ο 26χρονος άσος έρχεται στην ΑΕΚ για να βρει τον συμπατριώτη του Γιάκομπ Γιόχανσον, που κατά γενική ομολογία είναι η μία από τις δύο πιο επιτυχημένες μεταγραφές των “κιτρινόμαυρων” τα τελευταία χρόνια, μαζί με εκείνη του Αντρέ Σιμόες. Αν ψάξει πάντως κανείς το παρελθόν των συμπατριωτών του που πέρασαν από τα μέρη μας, θα διαπιστώσει ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό η παρουσία τους είχε θετικό πρόσημο.

Ναι, σίγουρα θα βρούμε κι οι εξαιρέσεις, πλην όμως υπάρχουν μάλλον για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που θέλει τους Σουηδούς να αποτελούν... εγγύηση, τόσο σε ό,τι αφορά την αγωνιστική τους παρουσία, όσο και την εξωγηπεδική ζωή τους, καθώς στην πλειονότητά τους η ιδιοσυγκρασία τους φαίνεται να... κουμπώνει με την Ελλάδα.

Κανείς βέβαια δεν ξεχνάει την πρόσφατη περίπτωση του Μπαϊράμι που πέρασε και δεν ακούμπησε από τον Παναθηναϊκό ή τον Μίκαελ Άντονσον ο οποίος πρόλαβε να “γράψει” μόλις εννιά συμμετοχές στους “πράσινους”, παρ' ό,τι στη συνέχεια είχε μία αρκετά αξιοσημείωτη καριέρα σε Κοπεγχάγη και Μπολόνια. Από εκεί και πέρα πιο ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα που άφησε ο Τζίμι Ντουρμάζ στον Ολυμπιακό. Παίκτης με αδιαμφισβήτητα προσόντα, αλλά με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Ακόμη κι έτσι όμως όσο βρισκόταν στους “ερυθρόλευκους” αποτελούσε ενεργό μέλος της εθνικής Σουηδίας, ενώ ακολούθως πήρε και μεταγραφή στη γαλλική Τουλούζ.

Την ίδια στιγμή όμως θα θυμηθούμε αρκετές περιπτώσεις Σουηδών που πέρασαν από ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό κι άφησαν το στίγμα τους.

Ο Σουηδός που... έφερε τον Σουηδό

Κι ο ίδιος άλλωστε ο άνθρωπος που έφερε τον Αϊντάρεβιτς στην Ένωση, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς που ήρθε στην Ελλάδα στα 31 του ως ενεργό μέλος της εθνικής Σουηδίας έχοντας γεμάτες σεζόν σε Βασιλεία, Τβέντε και Μάλμε κι αγωνίστηκε για μία διετία στους “κιτρινόμαυρους” μετρώντας 83 συμμετοχές (6 γκοΛ), αλλά έφυγε ένα χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του, το οποίο ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τα δεδομένα του συλλόγου (έπαιρνε περί το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως).

O «βράχος» του Ολυμπιακού κι ο «killer» του Παναθηναϊκού

Δύο ακόμη περιπτώσεις Σουηδών ποδοσφαιριστών που αναμφίβολα άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι οι Όλοφ Μέλμπεργκ και Μάρκους Μπεργκ.

Ο παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού ήταν αναμφίβολα ο κορυφαίος ξένος στόπερ που αγωνίστηκε στη χώρα μας εδώ κι αρκετά χρόνια. Βεβαίως όταν ήρθε στην Ελλάδα άπαντες γνώριζαν ότι πρόκειται για μία επιλογή από το "πάνω ράφι", έχοντας αγωνιστεί για μία επταετία στην Premier League (Άστον Βίλα), ενώ στο μεγάλο Λιμάνι έφτασε από τη Γιουβέντους. Μία τριετία έμεινε στους Πειραιώτες και μέχρι σήμερα μνημονεύεται από τους φίλους των "ερυθρολεύκων" καθώς το κενό του δεν αναπληρώθηκε ποτέ.

Όσο για τον Παναθηναϊκό αναμφίβολα ο κορυφαίος Σουηδός που φόρεσε τη φανέλα του ηγείται και σήμερα των "πρασίνων" και δεν είναι άλλος από τον Μάρκους Μπεργκ. Ο "King Marcus" δεν ήρθε βέβαια ως άγνωστος στο Τριφύλλι, ωστόσο κατάφερε να αναγεννήσει την καριέρα του και να αποτελέσει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ομάδας του και πιθανώς τον κορυφαίο επιθετικό του ελληνικού πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια.

Ο ξανθός γίγαντας της ΑΕΚ

Επιστρέφοντας σε... κιτρινόμαυρο φόντο, δεν μπορεί να μη γίνει μνεία στον Χόκαν Σάντμπεργκ. Τον Σουηδό σέντερ φορ που αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς που είχε ποτέ η ΑΕΚ. Ο Σάντμπεργκ ήρθε στην Ελλάδα το 1984 με τη μεταγραφή του να προκαλεί μεγάλη αίσθηση, καθώς είχε ήδη ένα σημαντικό βιογραφικό αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων στη μεγάλη Γκέτεμποργκ εκείνης της εποχής. Με εντυπωσιακό παρουσιαστικό και, λόγω κυρίως του ύψους του, ο 26χρονος τότε φορ μέτρησε συνολικά 30 γκολ σε 80 συμμετοχές στην Ένωση, πριν μετακομίσει το 1987 στον Ολυμπιακό, όπου πάντως δεν είχε την ίδια προσφορά.

Ο πρώτος Σουηδός του Ολυμπιακού

Οχτώ χρόνια πριν ντυθεί στα "ερυθρόλευκα" ο Σάλντμπεργκ, ο Τόμας Άλστρομ γινόταν ο πρώτος Σουηδός παίκτης που θα φορούσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Επρόκειτο για μέσο που μπορούσε να παίξει κι ως επιθετικός, συμμετέχοντας στα τρία από τα τέσσερα σερί πρωταθλήματα των Πειραιωτών την περίοδο 1980-83, τα πρώτα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Παρ' ό,τι αγωνιζόταν στον χώρο του κέντρου, μέτρησε 12 γκολ την πρώτη διετία του στο μεγάλο Λιμάνι, σκοράροντας και στο μπαράζ τίτλου με τον Άρη το 1980.

To 3/3 του Ζέτερμπεργκ

Τρία χρόνια έμεινε στην Ελλάδα ο Παρ Ζέτερμπεργκ και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό. Το 2000 ήρθε στο μεγάλο Λιμάνι μετά από μία σπουδαία πορεία στο πρωτάθλημα του Βελγίου, όπου πέρασε σχεδόν 11 χρόνια στην Άντερλεχτ (ακόμη 2 δανεικός στη Σαρλερουά), με την οποία και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα. Ακολούθησε ο ερχομός του στους “ερυθρόλευκους” όπου ο ο Σουηδός μέσος μέτρησε περισσότερες από 60 συμμετοχές κι αναμφίβολα συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες μεταγραφών ξένων ποδοσφαιριστών στους Πειραιώτες.

Ο... Έλληνας Μίκαελ Νίλσον

Ακόμη μία αξιομνημόνευτη περίπτωση Σουηδού στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι εκείνη του Μίκαελ Νίλσον. Πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό από τη Σαουθάμπντον το 2005 ως ενεργό μέλος της εθνικής Σουηδίας και η παρουσία του κρίνεται σίγουρα θετική. Παίκτης χαμηλών τόνων, ο οποίος δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα κι άπαντες στο Τριφύλλι είχαν να λένε για τον επαγγελματισμό του. Ήταν δε τέτοια η αγάπη του Νίλσον για τη χώρα μας που αγόρασε και σπίτι στην Ελλάδα, ενώ πλέον έχει χρέη σκάουτ στους "πράσινους".

Σουηδοί παίκτες στην Ελλάδα: Συνταγή... επιτυχίας!