MENU

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς έχοντας συντριπτική κατοχή μπάλας (σταθερά γύρω στο 70-30%) και κυκλοφορία της, αλλά χωρίς να μπορεί να βρει τους τρόπους για να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της Κέρκυρας. Ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε παρατάξει ένα... τείχος μπροστά στην εστία του Κουτζαβασίλη και όπως αποδείχθηκε ιδιαίτερα από το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, η τακτική του απέδωσε από τη στιγμή που και οι παίκτες του έκαναν αυτά που έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο, αποφεύγοντας τα λάθη.

Η πρώτη φάση για τους «ερυθρόλευκους» ήρθε στο 9ο λεπτό, με Βιάνα να πλασάρει άουτ μετά από κόρνερ του Σεμπά. Τρία λεπτά μετά, οι πρωταθλητές είχαν ακόμη μια καλή φάση μετά από «τρίγωνο» Φορτούνη, Καρντόσο και Ελιουνούσι, με τον τελευταίο να βγαίνει απέναντι στον Κουτζαβασίλη όμως τον Νίκιτς να τον προλαβαίνει διώχνοντας σε κόρνερ. Τις δύο αυτές φάσεις διαδέχθηκαν δύο σουτ άουτ από Μπουχαλάκη και Βιάνα, πριν τη φάση του 24', όταν ο Ολυμπιακός βρήκε τη δεύτερη καλή στιγμή του στο ματς, με το σουτ του Μπουχαλάκη να περνά λίγο άουτ αυτή τη φορά.

Αργός ρυθμός, λίγες φάσεις και... μηδέν ποδόσφαιρο

Κάπως έτσι, με αργούς ρυθμούς, λίγες φάσεις και κυρίως μακρινά σουτ από τον Ολυμπιακό συνεχιζόταν το πρώτο ημίχρονο, με το στατιστικό στο 25ο λεπτό να δείχνει 4 τελικές προσπάθειες για τους γηπεδούχους χωρίς καμία εξ αυτών να έχει κατεύθυνση προς την εστία και ένα μεγαλοπρεπές 0 για την Κέρκυρα.

Όσο περνούσε η ώρα στο πρώτο 45λεπτο ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βάλει όλο και περισσότερο έχει βάλει στην περιοχή της την Κέρκυρα, όμως δεν μπορεί να βγάλει καθαρή ευκαιρία. Δεν υπήρχαν χώροι μπροστά και γύρω από την περιοχή της Κέρκυρας, ο Ολυμπιακός δεν κυκλοφόρησε αρκετά γρήγορα τη μπάλα, ενώ έλειψαν τόσο οι καλές κινήσεις στον χώρο όσο και οι καλές πάσες. Για την ακρίβεια οι περισσότερες μπαλιές των «ερυθρόλευκων» είτε κατέληξαν σε λάθος, είτε κόπηκαν εύκολα από την άμυνα αφού πάντα υπήρχε αμυνόμενος της Κέρκυρας να πέσει πρώτος πάνω στην μπάλα. Επιπλέον, σαφώς και δεν βοήθησε το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ελαφρώς ράθυμοι...

Ο Ολυμπιακός «βρήκε» την τρίτη του ευκαιρία στο ματς μετά από αρκετή ώρα, στο 39', όταν ο Κουτζαβασίλης έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ένα φοβερό σουτ του Ομάρ εκτός περιοχής. Σταθερά μπλόκαρε και το μακρινό σουτ του Μιλιβόγεβιτς στο 42' ο γκολκίπερ της Κέρκυρας, ενώ στο 44' ο Φορτούνης δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή μετά από σέντρα του Σέρβου. Στο ίδιο διάστημα, η μοναδική φάση της Κέρκυρας προέκυψε από ένα λάθος γύρισμα του Ρέτσου προς τον Λεάλι στο 26' το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο Γεωργίου, όμως τελικά πρόλαβε ο Ιταλός.

Η Κέρκυρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός απείλησε νωρίς, με δύο κεφαλιές από Ρέτσο και Μιλιβόγεβιτς χωρίς όμως να βρίσκουν στόχο. Αντιθέτως, η Κέρκυρα έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στη φάση του 51, όταν ο Τουράμ σπάει (για πρώτη φορά) το τεχνητό οφσάιντ, βγαίνει απέναντι στον Λεάλι και σουτάρει δυνατά, όμως νικιέται από τον Ιταλό τερματοφύλακα. Αυτή ήταν ακόμη μια κάκιστη φετινή αντίδραση της «ερυθρόλευκης» άμυνας που για πολλοστή φορά «ξεχνιέται» πολύ «ψηλά» και κανείς φυσικά δεν προλαβαίνει να γυρίσει στη θέση του. Κάτι που θα συνέβαινε σε ακόμη 4-5 περιπτώσεις ως το φινάλε...

Γενικά, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν για τον Ολυμπιακό που αδυνατούσε να παίξει ποδόσφαιρο, ενώ την ίδια ώρα η Κέρκυρα συνέχιζε να αμύνεται αποτελεσματικά. με τη διαφορά πλέον ότι στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε τους χώρους για να απειλεί στις αντεπιθέσεις απέναντι σε μια... δυσκίνητη «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Δεν βοήθησαν οι αλλαγές αλλά ο... βοηθός

Στο 57' ο Μπέντο προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του ρίχνοντας στο ματς Μαρτίνς και Πάρντο αντί Ρέτσου και Μπουχαλάκη, βάζοντας τον Σεμπά αριστερό μπακ. Ούτε έτσι όμως... συμμορφώθηκε η κακή εικόνα της ομάδας του.

Στο 64' μια ατομική προσπάθεια του Πάρντο κατέληξε με σουτ στα χέρια του Κουτζαβασίλη, με τον Ολυμπιακό να φτάνει τις 12 τελικές, 10 εκ των οποίων εκτός περιοχής! Κάτι που βεβαίως δείχνει και όσα περιγράφηκαν παραπάνω σχετικά με την μαζική -και αποτελεσματική- άμυνα της Κέρκυρας. Επόμενη φάση των «ερυθρόλευκων» ήταν το πολύ καλό σουτ του Σεμπά, επίσης εκτός περιοχής, το οποίο έδιωξε και πάλι σε κόρνερ ο Κουτζαβασίλης, ενώ στο επόμενο λεπτό το μακρινό πλασέ που δοκίμασε ο Γκόμες στην αντεπίθεση της Κέρκυρας πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Λεάλι.

Η φάση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του αγώνα ήταν αυτή του 80ου λεπτού όταν ο Τουράμ σπάει και πάλι εύκολα το τεχνητό οφσάιντ φεύγοντας από τη δεξιά πτέρυγα χωρίς να τον... ενοχλεί κάποιος, όμως ο βοηθός Πετρόπουλος σηκώνει λανθασμένα τη σημαία για οφσάιντ ενώ η φάση εξελίσσεται ακριβώς μπροστά του.

Το τελικό 0-0 δεν «ξεκόλλησε» ούτε στις δύο φάσεις του φινάλε, αρχικά με το σουτ του Σιόντη ελάχιστα άουτ στο 95' και αυτό του Φορτούνη με αντίστοιχη κατάληξη λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Πως έπαιξαν

Με σχήμα 4-2-3-1 και αρκετές αλλαγές παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Πάουλο Μπέντο. Ο Λεάλι ξεκίνησε στο τέρμα, Ρέτσος και Ομάρ ήταν αριστερά και δεξιά στην άμυνα, με Βιάνα και Μποτία στα στόπερ. Ο Μπουχαλάκης ξεκίνησε δίπλα στον Μιλιβόγεβιτς στα χαφ, ο Φορτούνης ήταν μπροστά τους, Σεμπά και Ελιουνούσι στα εξτρέμ και ο Καρντόσο στην «κορυφή» της επίθεσης.

Στο 4-2-3-1 της Κέρκυρας, ο Κουτζαβασίλης ήταν κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά οι Σπίνουλας, Ιωάννου, Βενέτης και Ζαραδούκας. Σιόντης και Νίκιτς ήταν οι αμυντικοί μέσοι, επιτελικός ο Ντουαλά, Γεωργίου και Επστάιν στις πτέρυγες και ο Τουράμ σέντερ φορ.

Το ταμείο του αγώνα

Ένας τραγικός για ένα ακόμη ματς Ολυμπιακός, όχι απλά δεν κατάφερε να παίξει ποδόσφαιρο και να δημιουργήσει ευκαιρίες απέναντι σε μια μαζική άμυνα αλλά ταυτόχρονα εκτέθηκε πολλάκις στην άμυνά του και πρέπει να ευχαριστεί την τύχη του που δεν γνώρισε και την ήττα. Εμφανής η έλλειψη ουσίας στην επίθεση, δημιουργίας στη μεσαία γραμμή και... ικανότητας στην άμυνα. Η Κέρκυρα από την πλευρά της έκανε αυτά ακριβώς που έπρεπε για να πάρει μάλλον εύκολα ένα «Χ» και να απειλήσει σε 2-3 περιπτώσεις μέχρι και με το «διπλό».

Αυτοί που έκριναν το ματς

Ο Τουράμ ήταν εξαιρετικός μέχρι τη στιγμή που έφτανε απέναντι στην εστία του Λεάλι, ενώ και ο Κουτζαβασίλης έσωσε την εστία του όποτε χρειάστηκε να επέμβει. Για τον Ολυμπιακό σταθερά θετικός ήταν ο Σεμπά και ο Ομάρ που βοήθησε σε όλες τις γραμμές αλλά χάθηκε στη γενικότερη μετριότητα του Ολυμπιακού.

Ο χειρότερος του αγώνα

Πολλοί οι υποψήφιοι από πλευράς Ολυμπιακού. Βιάνα και Μποτία επέστρεψαν στις... κλασικές εμφανίσεις τους, ενώ λίγα -έως ελάχιστα- πράγματα προσέφεραν οι Μπουχαλάκης και Καρντόσο που πήραν την ευκαιρία του Μπέντο. Κακός σε αυτό το ματς και ο Φορτούνης, κάτι που προφανώς επηρεάζει και όλη την ομάδα όποτε συμβαίνει...

Ο έλεγχος των διαιτητών

Ελάχιστα προβλήματα για τον ρέφερι Γιώργο Μπλάνα, όμως οι βοηθοί του είχαν δύο λάθος αποφάσεις για οφσάιντ σε φάσεις της Κέρκυρας, στο 20' και στο 80'.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Βιάνα, Μποτία, Ομάρ, Ρέτσος (57' Μαρτίνς), Μπουχαλάκης (57' Πάρντο), Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Σεμπά, Ελιουνούσι (72' Ιντέγε), Καρντόσο.

Κέρκυρα (Μιχάλης Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Βενέτης, Σιόντης, Ζαραδούκας, Ιωάννου, Σπίνουλας, Επστάιν (89' Κόντος), Γεωργίου (66' Γκόμες), Νίκιτς, Ντουάλα (77' Ντιμιτρόφσκι), Τουράμ.

Διαιτητές: Γεώργιος Μπλάνας (Μεσσηνίας)

Βοηθοί: Τρύφων Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Δήμος Αναστόπουλος (Αρκαδίας)

Τετάρτος: Παναγιώτης Κουλούδης (Λέσβου)

Ολυμπιακός - Κέρκυρα 0-0