MENU

Το αν είναι όντως ο «νέος Μπουφόν», ένα φορτίο που κουβαλάει εδώ και λίγα χρόνια, θα το δείξει μόνο η Ιστορία. Αυτό που δεδομένα γνωρίζουμε για τον 23χρονο Ιταλό, Νίκολα Λεάλι, ο οποίος όπως αποκάλυψε την Τρίτη το SDNA βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό, είναι ότι πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που θα έπαιζε... χαλαρά βασικός σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Πιθανότατα και όχι μόνο σε ελληνική! Όλες οι αναφορές από Ιταλία μεριά κάνουν λόγο για έναν -θεωρητικά- ακόμη εκκολαπτόμενο τερματοφύλακα υψηλού επιπέδου, ο οποίος ωστόσο κουβαλάει ήδη στην καμπούρα του εμπειρία σχεδόν 200 επίσημων ματς!

Τα scouting reports κάνουν λόγο για ένα παιδί που έχει όλα τα προσόντα να «φορέσει τα γάντια» του κορυφαίου τερματοφύλακα της 20ετίας, του «Τζίτζι» Μπουφόν. Πιθανότατα, αν είναι υγιής, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει και στην κυριολεξία, αφού από το 2012 ανήκει στη «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου η οποία μάλιστα δεν δίστασε να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να εξασφαλίσει την υπογραφή του έναντι του ανταγωνισμού. Τέσσερα χρόνια και ισάριθμους -επιτυχημένους- δανεισμούς μετά, ο Νίκολα Λεάλι δεν ήθελε να ξαναδοθεί δανεικός σε ομάδα που θα βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση και σε θέση άμυνας -στοιχείο που άλλωστε είναι ίσως και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του: η εμπειρία του από το υψηλότερο επίπεδο και σε συνθήκες πρωταθλητισμού.

Αντιθέτως, ήθελε να δοκιμάσει πιο ψηλά. Πλέον βρίσκεται κοντά στο Λιμάνι, όπου θα έχει την μεγάλη ευκαιρία να δείξει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε αυτό το επίπεδο αν το... hype είναι δικαιολογημένο! Το SDNA σας τον παρουσιάζει...

Τα πρώτα βήματα

Ο γεννηθείς στις 17 Φεβρουαρίου του 1993, Νίκολα Λεάλι (1,93μ. / 80κ.) ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπρέσια. Με τη φανέλα των «κυανόλευκων» της Λομβαρδίας (σ.σ. είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής) έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ως επαγγελματίας πλέον, από το 2010 και μετά. Ξεκίνησε φυσικά ως η τρίτη επιλογή στο ρόστερ της ομάδας -πίσω από εμπειρότερους τερματοφύλακες- όμως η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Παράλληλα με την πορεία του στη Μπρέσια, ήταν ήδη μέλος και όλων των «μικρών» εθνικών ομάδων της Ιταλίας κάτι που μοιραία του άνοιξε τον δρόμο και για το επόμενο βήμα.

Ντεμπούτο πριν το... Τορίνο

Το ντεμπούτο του στη Seria A ήρθε στις 15 Μαΐου του 2011 σε μια ήττα με 1-0 από την Τσεζένα και τον Ιούλιο του 2011 «προήχθη» επισήμως στην πρώτη ομάδα της Μπρέσια ενόψει της σεζόν 2011-12 στη Serie B, μετά τον υποβιβασμό της. Ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά ως βασικός και παρότι στη συνέχεια μοιράστηκε το χρόνο συμμετοχής με τον έτερο γκολκίπερ του συλλόγου, εκείνες οι 18 συμμετοχές του είναι που τον έβαλαν στα... ραντάρ της «Μεγάλης Κυρίας». Στις 3 Ιουλίου του 2012 η Γιουβέντους καταβάλει στη Μπρέσια δίχως δεύτερη σκέψη το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει σε ηλικία 19 ετών. Τα ιταλικά ΜΜΕ του έχουν ήδη κολλήσει την ταμπέλα «Νέος Μπουφόν»!

Υπογράφει πενταετές συμβόλαιο με τη «Γιούβε», το οποίο στην πορεία θα ανανεωνόταν ως το 2019. Φυσικά, η Γιουβέντους γνώριζε ότι είχε... ψαρέψει λαβράκι, το οποίο όμως θα έπρεπε να «ψηθεί». Με τον Μπουφόν ακόμη να μεσουρανεί κάτω από τα δοκάρια της, ο Λεάλι είχε ακόμη πολλά να μάθει μέχρι να φτάσει έστω στις... παρυφές του ρόστερ του ιταλικού μεγαθηρίου και η διαδικασία των δανεισμών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το... αγροτικό που πρέπει να κάνουν οι νεαροί τερματοφύλακες. Ο Λεάλι το έκανε και με το παραπάνω. Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

«Αγροτικό» 200 αγώνων!

Αγωνίστηκε ως δανεικός σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες (σ.σ. συνολικά σε πέντε στην καριέρα του: Μπρέσια, Βίρτους, Σπέτσια, Τσεζένα, Φροζινόνε) και παρότι μόλις 23 ετών σήμερα, έχει προλάβει να αγωνιστεί σε 187 επίσημα ματς στην Ιταλία, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες συν το ιταλικό Κύπελλο. Και αυτό φυσικά γιατί ήταν βασικός στις πέντε σεζόν που έπαιξε από το 2011 και μετά όταν και έκανε το «μπαμ» με τη φανέλα της Μπρέσια. Σε αυτές τις 187 συμμετοχές του, έχει δεχθεί συνολικά 272 γκολ ενώ κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 44 ματς.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, με τη φανέλα της Φροζινόνε -παρότι η ομάδα του υποβιβάστηκε- έκανε κατά γενική ομολογία τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, δείχνοντας πλέον ότι είναι ένας έτοιμος τερματοφύλακας. Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του μάλιστα ήταν αυτή για την 5η αγωνιστική της Serie A, απέναντι στην ομάδα που ανήκει και μια μέρα ευελπιστεί να υπερασπιστεί τα δοκάρια της, της Γιουβέντους. Μετά από τέσσερις ήττες, η Φροζινόνε πάει στο Τορίνο με στόχο το κοντέρ να μην... ξεφύγει στην πέμπτη. Ο Λεάλι έχει διαφορετική άποψη και μετά από έξι επεμβάσεις τους σε κλασικές ευκαιρίες της «Γιούβε» δίνει στην ομάδα του την ευκαιρία να αποσπάσει τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της σεζόν. Οι εμφανίσεις του είναι αντίστοιχες για την υπόλοιπη σεζόν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 9 αποκρούσεις -εκ των οποίων η μία σε πέναλτι- που έκανε κόντρα στην Αταλάντα.

Μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2015-16, ο Λεάλι είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του στις 7 από τις 34 συμμετοχές του. Το εντυπωσιακό νούμερο στα στατιστικά του όμως δεν είναι αυτό. Ο Λεάλι κάτω από τα δοκάρια της Φροζινόνε δέχθηκε 178 σουτ -μονάχα ο Εμιλιάνο Βιβιάνο της Σαμπντόρια αντιμετώπισε περισσότερα (194)- και έσωσε τα 120 από αυτά, επίδοση που τον έφερε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας για όλο το πρωτάθλημα πίσω από Βιβιάνο (140) και Σορεντίνο (123). Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι από τους έξι πρώτους της σχετικής κατηγορίας στο περσινό ιταλικό πρωτάθλημα, μόνο ο Λεάλι ήταν κάτω από 30 ετών! Για την ακρίβεια, ο αμέσως επόμενος ήταν 31 και ο μεγαλύτερος 38.

* οι πίνακες των στατιστικών είναι από το Fox Soccer

Μοιραία, ενώ πια η σεζόν είχε ολοκληρωθεί και ο Λεάλι δεν είχε καταφέρει να σώσει... μόνος του τη Φροζινόνε, οι εμφανίσεις του όχι απλώς εκτιμήθηκαν, αλλά προκάλεσαν και το ενδιαφέρον ουκ ολίγων συλλόγων. Της Αταλάντα, της Έμπολι, της Φιορεντίνα, της Λα Κορούνια, του Ολυμπιακού. Η Γιουβέντους πάλι, έχει αποφασίσει να τον παραχωρήσει ως δανεικό για ακόμη μια φορά, η οποία όμως με τον Τζίτζι Μπουφόν να πλησιάζει τα 40 δεν αποκλείεται να είναι και η τελευταία!

Το αγωνιστικό προφίλ του

  • Σχεδόν δίμετρος τερματοφύλακας με εντυπωσιακή ευελιξία και αντανακλαστικά, στην Ιταλία θεωρείται ήδη «εξπέρ» στο παιχνίδι κάτω από τα δοκάρια. Τα σουτ είναι η... ειδικότητά του ενώ έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό και τις αντιδράσεις του στις εξόδους -στοιχείο που τον ταλαιπώρησε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Μεγαλύτερο μειονέκτημά του μέχρι και σήμερα είναι οι μεταβιβάσεις του και γενικά το παιχνίδι με τη μπάλα στα πόδια που χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

Τα στατιστικά της καριέρας του

Σεζόν Ομάδα Συμμ. Γκολ (δέχτηκε)
2010-11 Μπρέσια 10 13
2011-12 Μπρέσια 18 25
2012-13 Βίρτους Λαντσιάνο 37 51
2013-14 Σπέτσια 42 49
2014-15 Τσεζένα 29 49
2015-16 Φροζινόνε 34 59

Το χρονολόγιο της καριέρας του

1 Ιουλίου 2010: Προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα της Μπρέσια.

3 Ιουλίου 2012: Παίρνει μεταγραφή για τη Γιουβέντους έναντι 3,8 εκατ. ευρώ.

30 Αυγούστου 2012: Παραχωρείται δανεικός στη Βιρτους Λαντσιάνο.

30 Ιουνίου: 2013: Επιστρέφει στο ρόστερ της Γιουβέντους.

30 Ιουλίου 2013: Παραχωρείται δανεικός στη Σπέτσια.

30 Ιουνίου 2014: Επιστρέφει στο ρόστερ της Γιουβέντους.

7 Ιουλίου 2014: Παραχωρείται δανεικός στην Τσεζένα.

30 Ιουνίου 2015: Επιστρέφει στο ρόστερ της Γιουβέντους.

13 Ιουλίου 2015: Παραχωρείται δανεικός στη Φροζινόνε.

30 Ιουνίου 2016: Επιστρέφει στο ρόστερ της Γιουβέντους.

Νίκολα Λεάλι: Ο Μπουφόν των... φτωχών