MENU

15 λεπτά δημοσιότητας… Τόσο διάσημα, όσο και ο Άντι Γουόρχολ που προέβλεπε ένα μέλλον, στο οποίο ο καθένας θα μπορέσει να διεκδικήσει το σταριλίκι. Τόσο κοινότυπα, που μέχρι και ο ίδιος τα βαρέθηκε κάποια στιγμή. «Κουράστηκα με αυτή την ατάκα. Δεν τη χρησιμοποιώ πια. Η καινούργια μου είναι «σε 15 λεπτά όλοι θα είναι διάσημοι». Ένας άνθρωπος που πέθανε το 1987 κατάφερε να το πετύχει. Πόση ώρα χρειάζεται σήμερα για να γίνει κάποιος διάσημος; Viral, έτσι για να το πούμε και να το καταλάβετε καλύτερα… Σε ένα λεπτό μια είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Επιβεβαιωμένη; Διασταυρωμένη; Μικρή σημασία έχει. Αρκεί να είναι πιπεράτη.

«Μη δίνεις σημασία στο τι γράφουν για σένα. Απλά, μέτρα πόσα εκατοστά είναι». Εντάξει, τώρα κι αν πέτυχε διάνα! Εκατοστά, ή βασικά inches όπως είναι η αμερικάνικη μονάδα μέτρησης. Κι ο Βίκτορ Ιμπάρμπο φαίνεται πως έχει αρκετά από δαύτα! Τα προσόντα του είναι δεδομένο ότι θα τον κάνουν αγαπητό στους οπαδούς που λατρεύουν τα κοινότυπα, σεξιστικά αστεία για τους αθλητές. Τα τρία πόδια, τα προσόντα που δεν χωράνε στο σορτσάκι, τα στιχάκια που περιλαμβάνουν πολύ… σεξ και όλα εκείνα τα σχόλια που μην περιμένετε μια γυναίκα να αναπαράγει!

Εκείνο που θα αναπαραχθεί είναι η ιστορία από τον Ιούλιο του 2013. Μια εντελώς τρελή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κολομβιανό επιθετικό και τα κρυφά του χαρίσματα. Μια ιστορία που αποδεικνύει πώς μπορεί ένα άρθρο να ξεφτιλίσει, να πληγώσει και να προκαλέσει. Μια ιστορία που υπάρχει ακόμα παντού στο διαδίκτυο και χρειάζεται προσπάθεια για να διαχωριστεί η αλήθεια από το ψέμα.

Η φωτογραφία που τον έκανε διάσημο

La minca de Ibarbo!

Η σελίδα στο Facebook δημιουργήθηκε λίγες μέρες μετά την… προσγείωση του Βίκτορ στην Ιταλία. Minca ή minka είναι μια λέξη στην ιταλική αργκό και ειδικά στο νότο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα γεννητικά όργανα του ανδρός. Περισσότερη μετάφραση, μάλλον δεν χρειάζεται! Δύο χρόνια μετά, το σελίδα στο Facebook πανηγύριζε για τη δικαίωσή της και ο Ιμπάρμπο γινόταν viral σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και με κάθε τρόπο. Ο λόγος; Ένα δημοσίευμα της σατιρικής ισπανικής ιστοσελίδας Marcia.

«Απίστευτο περιστατικό. Η κοπέλα του Ιμπάρμπο στο νοσοκομείο μετά από μια βραδιά παθιασμένου σεξ!». Ακόμα και σκέτο σεξ να ήταν ο τίτλος, θα πουλούσε σαν τρελός. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η είδηση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου και τα… προσόντα του Κολομβιανού έφτασαν από τη Σαρδηνία μέχρι την πατρίδα του! Μεταφορικά… «Η Βαλέρια εισήχθη στο νοσοκομείο στις 21 Ιουλίου μετά από ερωτική συνεύρεση με τον επιθετικό της Κάλιαρι Βίκτορ Ιμπάρμπο. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες επιβεβαίωσαν το γεγονός και εξέδωσαν ιατρικό ανακοινωθέν επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα υγείας της κοπέλας. «Ο Βίκτορ έχει πολύ μεγάλο πέος», φέρεται να είπε η ίδια δικαιολογώντας την κατάστασή της μετά το έντονο σεξ».

«Σας ορκίζομαι, τόση είναι του Ιμπάρμπο»... Πάρτι στα social media!

Αυτό ήταν! Τα 15 λεπτά δημοσιότητας μετρούνταν, πλέον, αποκλειστικά και μόνο σε… εκατοστά! Αναπαράχθηκε στην Ιταλία, στην Κολομβία, στο Περού, βασικά σε όποια χώρα δεν έχουν ταμπού με τέτοιες ειδήσεις και έφερε τον ποδοσφαιριστή σε θέση άμυνας. Στο διαδίκτυο στήθηκε πάρτι με tweets, memes και ό,τι άλλο μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας (βλ. φωτορεπορτάζ). «Ο Ιμπάρμπο χρησιμοποιεί το όργανό του και για selfie stick», έγραφε ένας, ενώ φυσικά δημιουργήθηκε ψευδώς η είδηση που ήθελε την υπουργό μεταναστευτικού στην Ιταλία, Σεσίλ Κιέντζε, να δηλώνει: «Τα προσόντα του Ιμπάρμπο λειτουργούν μεροληπτικά για τους μετανάστες που έρχονται από άλλες χώρες».

Ο Κολομβιανός δεν ασχολήθηκε με την είδηση. Οι υπόλοιποι το έκαναν… Η Σελβάτζια Λουκαρέλι, μια γνωστή μπλόγκερ στην Ιταλία έδειξε άμεσα αντανακλαστικά: «Αν ήμασταν ακόμα σε μεταγραφική περίοδο θα έκανα κι εγώ μια προσφορά», ανέβασε στο Facebook και λίγο αργότερα μετά από επικοινωνία με την Κάλιαρι πρόσθεσε χιουμοριστικά: «Φαίνεται πως η είδηση είναι ψευδής. Ο παίκτης είναι με την Κάλιαρι από τις 14 Ιουλίου στο Βενέτο. Και όσο κι αν τον έχει προικίσει η μητέρα φύση, δεν μπορεί να φτάσει από το Βενέτο στην Σαρδηνία (σ.σ. απόσταση 664 χιλιομέτρων) χωρίς να πάρει αεροπλάνο».

Η είδηση αναπαράχθηκε από όλες τις ιταλικές ιστοσελίδες

Η διάψευση και η «συγγνώμη»!

Τα προσόντα του Βίκτορ Ιμπάρμπο δεν τρόμαζαν τους εμπνευστές του άρθρου, αλλά οι διαστάσεις που πήρε τους ανάγκασαν άμεσα να ανακαλέσουν. Το δημοσίευμα μετά από λίγες ώρες εξαφανίστηκε και στη θέση του σύντομα εμφανίστηκε η απολογία.

«Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που θα γράψουμε ένα σοβαρό άρθρο σε αυτή τη σελίδα. Όπως γνωρίζετε, δημοσιεύσαμε μια ψεύτικη είδηση σχετικά με τον Βίκτορ Ιμπάρμπο. Προφανώς και ήταν ειρωνικό. Η άγνοια για την ιστοσελίδα μας, οδήγησε δεκάδες άλλες να την παρουσιάσουν ως αληθινή, μέχρι που έφτασε και στην Corriere dello Sport. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της άγνοιας, τα νέα έφτασαν στον ποδοσφαιριστή και στη σύζυγό του, που έπεσαν θύματα της κατάστασης. Έφτασαν μέχρι την Κολομβία και φυσιολογικά δημιούργησε αναστάτωση. Γι’ αυτό και θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για τη θέση που τους φέραμε με μια αστεία είδηση, καλώντας παράλληλα τα ιταλικά μέσα να ξυπνήσουν και να σταματήσουν να γελοιοποιούν ανθρώπους».

Δημοσιογραφία, αυτό το αμάρτημα…

Μια (ψεύτικη) ιστορία που έκανε τον Βίκτορ Ιμπάρμπο, σταρ