MENU

Τέχελεν, Ολλανδία. Άλλη μια καλοκαιρνή προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό, άλλο ένα ταξίδι που ξεκινά γεμάτο όνειρα και φιλοδοξίες για τους «πράσινους».

Στα βουνά του εξωτερικού τα καλοκαίρια, εντούτοις, «χτίζονται» οι ομάδες αλλά και οι μύθοι. Δημιουργούνται μικρές καθημερινές ιστορίες με ξεχωριστή σημασία, ιδρώτας, εντάσεις, χαμόγελα, γέλια, «γαλλικά», ευτράπελα. Τα πάντα όλα!

Εχοντας το προνόμιο της παρουσίας στις περισσότερες προετοιμασίες του Παναθηναϊκού την τελευταία δεκαπενταετία, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες εξ αυτών…

Ο Σισέ και το... κοκοράκι του Μουν

Στο Ιβερντόν της Ελβετίας ο Τζιμπρίλ Σισέ έκανε την πρώτη του προετοιμασία στον Παναθηναϊκό. Ολα τα βλέμματα ήταν φυσιολογικά στραμμένα πάνω του. Κάποια στιγμή, μεταξύ των δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν μία από τις προπονήσεις της ομάδας, εθεάθη ο κύριος Δήμος. «Παλιά καραβάνα» στο Τριφύλλι, οδηγός του «πράσινου» πούλμαν επί σειρά ετών, είδε τον Σισέ από μακριά με ξυρισμένο το κεφάλι και με μία ξανθιά λωρίδα στο κρανίο και απασφάλισε τη... βόμβα: «Τι έγινε ρε παιδιά;» μας ρώτησε αρχικά και συνέχισε μπαίνοντας στο ψητό: «Ο Μουν άφηκε (σ.σ. άφησε)... κοκοράκι;».

Τα γέλια κράτησαν μέχρι το τέλος της προετοιμασίας, μιας και ο Σισέ εκείνη την εποχή ήταν σημείο αναφοράς για όλους και ο κύριος Δήμος πιθανώς να ήταν ο μόνος που πιθανώς να τον αγνοούσε φυσιογνωμικά και τον μπέρδεψε με τον Μπράις Μουν… Είπαμε τα πάντα μπορούν να συμβούν…

Όταν ο Τζιμπρίλ πήρε οπαδό στο... κυνήγι!

Την επόμενη σεζόν, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τη Βόλφσμπουργκ σε φιλικό προετοιμασίας στο Σβατς, ένα ματς όπου είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού ο Χάρης Μαυρίας (εντυπωσιάζοντας τους πάντες και δείχνοντας εξ αρχής το ταλέντο του).

Πρωταγωνιστής, ωστόσο, ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό. Ο λόγος; Το γεγονός ότι κάποιος οπαδός της γερμανικής ομάδας, που ήταν ανεβασμένος στα κάγκελα του γηπέδου, είχε κολλήσει και έβριζε τον Σισέ διαρκώς στα αγγλικά!

Ο Γάλλος το αντιλήφθηκε γρήγορα και δεν ήθελε και πολύ για να «φορτώσει». Σηκώθηκε απειλητικά, πήγε προς το μέρος του και του έκανε νόημα: «έλα έξω, να τα πούμε!». Ο οπαδός συνέχισε απτόητος τις ύβρεις, αλλά μόλις το ματς ολοκληρώθηκε ο Γάλλος στράικερ έφυγε σφαίρα προς το μέρος του και τον πήρε στο κυνήγι, με τον οπαδό να θυμίζει... Μπολτ για να γλιτώσει​!

Η... μπυροκοιλιά του Μουν

Μιας και ο λόγος για το Μπράις Μουν, στο Κιτσμπούελ της Αυστρίας, ένα χρόνο αργότερα, έσκασε μύτη με… μπιροκοιλιά! Η εμφάνισή του σόκαρε τον Φερέιρα που παρά την άνευ προηγουμένου μπάκα του Νοτιοαφρικανού τον χρησιμοποίησε στο φιλικό με τη Λεχ Πόζναν και μάλιστα ο Μουν πέτυχε και ένα εξαιρετικό γκολ. Τα πάχη του, τα κάλλη του, που λένε...

Ο «Ζέκο» και οι πιρουέτες!

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 2003 στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, ο τότε επικεφαλής του ιατρικού τιμ του Παναθηναϊκού, Νίκος Τζουρούδης έδωσε ανεπανάληπτο ρεσιτάλ!

Σε μία από τις εξόδους του προπονητικού σταφ του Τριφυλλιού... κούφανε όλο τον κόσμο (με πρώτο απ’ όλους τον Βέλιμιρ Ζάετς που δεν πίστευε στα μάτια του και σχολίαζε με δέος «ρε το γιατρό τι κάνει…» όταν πήρε μία συνοδό-θαμώνα και χόρεψε τάνγκο σαν επαγγελματίας! Με πιρουέτες, σηκώματα στον αέρα και στυλ... Φρεντ Αστέρ!

Ο «Ζέκο» παρεμπιπτόντως υπήρξε η κορυφαία ποδοσφαιρική εμπειρία ever στα περίφημα ματς των απεσταλμένων του Τύπου με τα προπονητικά επιτελεία. Τέτοιο «γλέντι» δεν έχει ξαναγίνει.

Παρά τα παρανίσια του κιλά και το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες είχε κάνει «μπαλονάκι» (!), ο «Ζέκο» πέρναγε με απανωτά σκάλομ, όλο τον κόσμο λες και ήμασταν σημαιάκια, δεν έπεφτε κάτω ούτε με σπρωξίματα του στιλ «μόνο ο παίκτης ή η μπάλα και τα δύο μαζί ποτέ», έφτανε μέχρι τη γραμμή και πάταγε τη μπάλα για να σκοράρει ο… γιατρός, προσφέροντας απλόχερα ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ που δύσκολα θα βιώσουμε εκ νέου.

Μετά το ματς, μάλιστα, έκανε και τη σχετική καζούρα του στιλ «καλή μπάλα ξέρετε, εντάξει, μας κοντράρατε κάπως…», ενώ είχαμε χάσει τη μπάλα…

Ο Ζάετς επίσης το καλοκαίρι του 2004 στη Σλοβενία, όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μας είχε απαγορεύσει να βλέπουμε τις προπονήσεις της ομάδας σε μία (από τις πολλές) εποχή «ειδικών συνθηκών», αποφάσισε να μας κάνει τουλάχιστον το τραπέζι.

Με τη βοήθεια του Σούλε, ενός… τρομακτικού Κροάτη φίλου του, που είχε έναν σβέρκο σαν αεροδρόμιο. Ο άτυχος της βραδιάς ήταν ένας σερβιτόρος που έβαζε κρασί να δοκιμάσει ο «Ζέκο» για να καταλήξει τι θα πιούμε και πρέπει ακόμα ο δύστυχος να ανοίγει μπουκάλια!

«Στα πουλιά την έστειλα, μίστερ»...

Δύο χρόνια αργότερα, το 2006 στο Σατιγιόν της Ιταλίας, ο Χανς Μπάκε προσπαθούσε να περάσει τη φιλοσοφία του στους «πράσινους». Μόνο που ήταν εντελώς εκτός κλίματος και ιδιοσυγκρασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία άσκηση με τελειώματα, ο Μάντζιος δεν έπιασε καλά το σουτ και έστειλε την μπάλα πολύ ψηλά άουτ. Ο Μπάκε όμως τον χειροκρότησε και του είπε με στόμφο «well done Vaggelis»! Με τον Μάντζιο να τον κοιτά απορρημένος και να του λέει: «τι well done mister, στα πουλιά την έστειλα!».

Η Βανδή και το... dj Νίνης

Η πρώτη φορά που είδαμε προπόνηση μετά μουσικής ήταν επί Σάντος με τον περίφημο σκληρό γυμναστή Ρότζερ Σπράι. Η δεύτερη ήταν επί των ημερών ενός άλλου Πορτογάλου, του Ζοσέ Πεσέιρο το 2007, με τον συνεργάτη του Πέδρο Καϊσίνια να βάζει... Βανδή και η τρίτη επί Νιόπλια, με προτροπή του γυμναστή Αντώνη Κέζου και με... dj τον Σωτήρη Νίνη!

Οι επιλογές των τραγουδιών ήταν κυρίως του Ελληνα άσου, που ξεκίνησε με Καρρά («Οπως παλιά») και ολοκλήρωσε με Σαμίου («ο πυρετός με σβήνει κι εσύ είσαι η ασπιρίνη»). Ασχετα μεν, άρεσαν δε στους «πράσινους».

Το ράφτινγκ και το κλάμα του Εντόι

Το μεγαλύτερο σόου όλων των εποχών, εντούτοις, σχετίζεται με την παρουσία του Χενκ τεν Κάτε στον πάγκο της ομάδας. Το 2008 στο Ιρντινγκ της Αυστρίας, στην πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας και της παρουσίας του Ολλανδού στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αποφάσισε κάποια στιγμή να πάει τους παίκτες του για ράφτινγκ σε ένα κοντινό ποτάμι. Απαντες φόρεσαν τις ειδικές στολές και μπήκαν στις βάρκες. Πλην ενός: του Νταμέ Εντόι, που όχι μόνο δεν μπήκε στη «μάχη» αλλά ξέσπασε αιφνιδιαστικά σε κλάματα. Αιτία το γεγονός ότι δεν ήξερε να κολυμπάει! Ο Τεν Κάτε, προς τιμήν του τότε, για να τον προστατεύσει είχε ζητήσει από τους δημοσιογράφους να μη γραφτεί το γεγονός τότε και άπαντες το σεβάστηκαν.

Την ίδια χρονιά ο Τεν Κάτε έδινε... ρεσιτάλ στις αγαπημένες του ασκήσεις κατοχής μπάλας. Πρώτο «θύμα» ήταν ο Κροάτης Αντε Ρουκάβινα. «Ρούκα, Ρούκα» φώναζε στον Κροάτη, τίποτα αυτός! «Αγγλικά δεν ξέρεις; Ή δεν καταλαβαίνεις το όνομά σου; Δεν σε λένε Ρουκάβινα; Μήπως θες να σε φωνάζω, σκέτο Αντε;» του είπε και ο Κροάτης έσκυψε το κεφάλι χωρίς να απαντήσει.

Οι ατάκες έπεφταν σαν το χαλάζι. Ο Σιμάο άκουσε τα περισσότερα (επειδή τον πίστευε πολύ όπως μας είχε εκμυστηρευτεί ο Τεν Κάτε αργότερα. «Ε, Σιμάο! Πού πας;

Περιφέρεσαι από ‘δω και από ‘κει χωρίς κανένα λόγο. Μυαλό δεν έχεις. Προχωράς χωρίς να ξέρεις τι σου γίνεται, λες και είσαι κοτόπουλο χωρίς κεφάλι!» είχε πει στον Μοζαμβικανό, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων-φωτιά που έχουν μείνει στην Ιστορία.

Οπως φυσικά και το καψόνι σε όσους έχαναν στο διπλό (με σκοπό να περάσει πνεύμα νικητή στην ομάδα) που τους έβαζαν να κάνουν τους… σερβιτόρους στους νικητές του διπλού στο ξενοδοχείο της ομάδας. Με τον Μάλαρζ να παραγγέλνει με στόμφο στον Καραγκούνη: «έναν χυμό πορτοκάλι, παρακαλώ!», κάποιους να γελάνε και κάποιους άλλους να «βράζουν».

Η πλέον ενδεικτική σκηνή ήταν δε αυτή με τους τερματοφύλακες: ο Σαλπιγγίδης χτυπάει πέναλτι στον Μάλαρζ και ευστοχεί. Ο Τεν Κάτε έβαλε χοντρό «χέρι» στον Πολωνό που δεν αντέδρασε καν και φώναζε (και) τον Καρνέζη. Στο τέρμα κάθονται και οι δύο! Ο «Σάλπι» ευστοχεί, καθώς οι κίπερ έχουν φανερά ξενερώσει, θεωρώντας το υποτιμητικό. Ο Τεν Κάτε απτόητος, έβαλε τρίτο τερματοφύλακα στο τέρμα, τον Γκαλίνοβιτς! Ο Σαλπιγγίδης ευστοχεί ξανά και ο Τεν Κάτε έξαλλος δίνει εντολή για ακατάπαυστα «πους απς» που προφανώς έγιναν αλλά με τα… γαλλικά να πέφτουν «βροχή».

Ανέκδοτες ιστορίες από τις προετοιμασίες του Παναθηναϊκού