MENU

Η αλήθεια είναι ότι η αιφνίδια παραίτηση του Μάρκο Σίλβα έσκασε σαν βόμβα στην πιάτσα, αφού κανείς δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη. Στην πραγματικότητα όμως -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SDNA- δεν ήταν παρά η έκρηξη μίας βόμβας, το φιτίλι της οποίας σιγόκαιγε εδώ και καιρό. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο Πορτογάλος τεχνικός λειτούργησε παρορμητικά και έβαλε το θυμικό του μπροστά, κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει στην θητεία του στην Ελλάδα.

Το SDNA έψαξε πολύ καλά στο περιβάλλον του Μάρκο Σίλβα στην Πορτογαλία και αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τους «προσωπικούς λόγους» που επικαλείται ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού μέσα από μία σειρά από επεισόδια τα οποία αποκαλύπτουν την δυσαρέσκεια του με τον τρόπο που πήγαιναν τα πράγματα στην ομάδα του Πειραιά.

1. Ο τελικός κυπέλλου

Το «κακό» ξεκίνησε από τον περίφημο τελικό κυπέλλου. Μέχρι τότε όλα έδειχναν να πηγαίνουν μέλι γάλα στις σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Πορτογάλο τεχνικό. Κάπου εκεί, οι πρώτες ρωγμές έκαναν την εμφάνιση τους. Ο Σίλβα έδειχνε πολύ ενοχλημένος από τους χειρισμούς της διοίκησης και δυσαρεστημένος που έπρεπε να «κρατήσει» μία ομάδα που δεν ήξερε πότε θα παίξει το τελευταίο ματς της σεζόν και δεν ήξερε πότε θα φύγει για διακοπές.

Οι συνεχείς αναβολές διέλυσαν τον εσωτερικό προγραμματισμό, οι προπονήσεις εκείνης της περιόδου είχαν μεγάλη ένταση και εκνευρισμό και ο Σίλβα φρόντισε να ενημερώσει γι’ αυτό έγκαιρα. Η άποψη του ήταν πως ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει πιο σκληρή στάση στους χειρισμούς του και είτε να εξασφαλίσει την παρουσία κόσμου στις εξέδρες, είτε ακόμα ακόμα να μην κατέβει στον τελικό υπό αυτές τις συνθήκες που αναγκάστηκε να παίξει!

Ο Πορτογάλος τεχνικός χρεώθηκε την απώλεια του κυπέλλου, διότι η ομάδα που εμφάνισε στον τελικό με την ΑΕΚ έμοιαζε καμμένη, σκασμένη, αγνώριστη (πείτε το όπως θέλετε), όμως ο ίδιος πίστευε ότι η ευθύνη δεν την ήταν δική του (όπως πέρασε και σε αρκετά Μ.Μ.Ε.) αλλά της διοίκησης που δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα του τελικού.

2. Η απομάκρυνση του Φουστέρ

Λίγο πριν την αναχώρηση για καλοκαιρινές διακοπές, ο Πορτογάλος ερωτάται τι θα γίνει με την περίπτωση των 35άρηδων (Φουστέρ, Καμπιάσο, Τσόρι) και του γίνεται γνωστό από υψηλόβαθμα διοικητικά χείλη ότι μόνο ένας εξ’ αυτών θα πρέπει να βρίσκεται στο ρόστερ την επόμενη σεζόν. Ο Μάρκο Σίλβα δεν χρειάζεται να το σκεφτεί πολύ και δίνει την εισήγηση του, που είναι ο Νταβίδ Φουστέρ, εξηγώντας πως πρόκειται για τον απόλυτο επαγγελματία, τον βοηθάει πάρα πολύ στα αποδυτήρια με την ηγετική του συμπεριφορά.

Ο Σίλβα φεύγει για διακοπές και το πρώτο πράγμα που μαθαίνει είναι πως ο Ολυμπιακός δεν προτίθεται καν να κάνει πρόταση ανανέωσης στον Ισπανό μεσοεπθετικό! Ακόμα χειρότερα; Πληροφορείται πως κάποιοι στην Ελλάδα διαρρέουν πως αυτό έγινε μετά από υπόδειξη του ίδιου, κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Μολονότι είναι έτοιμος να κάνει δημόσια δήλωση ότι αυτός ήθελε τον Φουστέρ στην ομάδα, εντούτοις συγκρατείται και πρυτανεύει η λογική. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Σίλβα ένιωσε… καπελωμένος σε αυτό το θέμα.

3. Οι Αργεντινοί και η μαύρη λίστα

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάρκο Σίλβα δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την συνύπαρξη του στα αποδυτήρια με τους Αργεντινούς της ομάδας, με τους οποίους δεν κόλλησε ποτέ. Αυτό φαίνεται εξάλλου από την μικρή χρησιμοποίηση τους μέσα στην σεζόν, αλλά και από τα «αδειάσματα» που έφαγαν σε όλη την χρονιά. Ωστόσο, η διάθεση της διοίκησης να τους στηρίξει (ειδικά τον Τσόρι) σε αυτή την σεζόν ήταν ένα μήνυμα πως τα «θέλω» του Σίλβα δεν ακούγονται.

Σε ότι αφορά τον Ρομπέρτο, ο Πορτογάλος δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα στην παραχώρηση του. Μολονότι δεν θεωρούσε τον Καπίνο καλύτερο του Ισπανού τερματοφύλακα, πίστευε ότι το κενό μπορούσε να καλυφθεί, χωρίς να γίνει αισθητή η διαφορά. Επίσης το θέμα του Πορτογάλου τερματοφύλακα Ούγκο Βεντούρα, όπως γράφτηκε από κάποια μέσα δεν έπαιξε ποτέ, ούτε ήταν δική του εισήγηση.

4. Η μεταγραφική κωλυσιεργία

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιουνίου, ο Ολυμπιακός εκκινούσε προετοιμασία και ο Μάρκο Σίλβα έβλεπε τον πιο αργό μεταγραφικό προγραμματισμό των τελευταίων ετών. Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας αποκτήθηκε κατόπιν δικής του υπόδειξης για να καλύψει το κενό του Ομάρ που θα λείψει για αρκετούς μήνες, όμως πέραν τούτου ουδέν.

Ο Ολυμπιακός δεν «έτρεξε» τις υποθέσεις που συζήτησαν από κοινού για μεταγραφική ενίσχυση, αν και για να τα λέμε όλα ορισμένες από τις μεταγραφικές υποδείξεις του Σίλβα ήταν εντελώς παράλογες και εκτός λογικής! Ωστόσο, ο Πορτογάλος κατάλαβε ότι με τα πρώτα κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς να είναι ένα μήνα δεν θα είχε τα νέα εργαλεία που είχε ζητήσει έγκαιρα, κάτι το οποίο τον είχε εκνευρίσει σε μεγάλο βαθμό.

5. Η απομάκρυνση Γεωργάτου

Με τον Γρηγόρη Γεωργάτο δεν είχε ούτε καλές ούτε κακές σχέσεις. Αντιλαμβανόταν ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που ξέρει τα αποδυτήρια και τα εσωτερικά του συλλόγου, αλλά δεν είχε πολλά εμπιστευτικά πάρε - δώσε μαζί του. Η αιφνίδια απομάκρυνση του όμως τον παραξένεψε, αφού δεν ήταν ενήμερος για μία τέτοια κίνηση, κάτι που τον έκανε να καταλάβει ξανά ότι ο τρόπος που λειτουργεί ο σύλλογος τον ξεπερνά και πως δεν ενημερώνεται για πράγματα που θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει.

6. Το χρονικό της παραίτησης

Η αλήθεια είναι πως ο Μάρκο Σίλβα δεν ξύπνησε στραβά το πρωί της Πέμπτης και είπε να παραιτηθεί γιατί έτσι του κάπνισε. Δεν έγινε κάποιο επεισόδιο, ούτε συνέβη κάτι χοντρό στην Αυστρία που τον έβγαλε από τα ρούχα του. Απλώς ήταν μία σειρά από γεγονότα που κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες και τον έκαναν να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Εξάλλου, τα άμεσα αντανακλαστικά των «ερυθρόλευκων», που λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Σίλβα, ανακοίνωσαν τον αντικαταστάτη του (Βίκτορ Σάντσεθ) μαρτυρά ότι ο Ολυμπιακός ήξερε τις προθέσεις του και είχε κάνει ήδη προεργασία για τον αντικαταστάτη του.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, ο Μάρκο Σίλβα μπαίνοντας στο αεροπλάνο για την Αυστρία είχε ήδη πάρει την απόφαση του να αποχωρήσει, αφού ήταν κάτι που το σκέφτονταν και είχε εκμυστηρευτεί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε στενό του φίλο στην Πορτογαλία ("δεν ξέρω αν θα μείνω στον Ολυμπιακό") πριν ακόμα πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για Αθήνα, όπου έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης, ελάχιστες ώρες πριν την αναχώρηση για την Αυστρία, κάτι που θα έπρεπε να πονηρέψει πολύ κόσμο.

7. Και τώρα τι;

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι πως ο Μάρκο Σίλβα σε καμία περίπτωση δεν είχε την ίδια γνώμη πριν από ένα μήνα, αφού η απόφαση του να αποχωρήσει τώρα έχει προσωπικό κόστος. Αν είχε παραιτηθεί πριν από ένα μήνα, σήμερα θα βρισκόταν στον πάγκο της Πόρτο, που από τον περασμένο Ιανουάριο έπεφτε στα πόδια του.

Τώρα όμως η συγκεκριμένη πόρτα έκλεισε, αφού οι «δράκοι» έκλεισαν τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του σε προπονητικό πάγκο στην Πορτογαλία. Για την ακρίβεια, με τα σημερινά δεδομένα το πιο πιθανό σενάριο θέλει τον Πορτογάλο να μην εργάζεται καθόλου για φέτος και να περιμένει την κατάλληλη πρόταση. Φυσικά και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε ή να διαψεύσουμε τα σενάρια που τον φέρνουν στον πάγκο της Νότιγχαμ, αυτά είναι σενάρια για μικρά παιδιά.

Μετά από ένα διαζύγιο είναι άδικο και άσχημο να απαρνείσαι το παρελθόν σου και να ρίχνεις λάσπη. Ο Ολυμπιακός έδωσε την ευκαιρία στον Μάρκο Σίλβα να «φτιάξει» ξανά το προπονητικό του όνομα, να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα ως προπονητής και να ακουστεί πολύ στην Ευρώπη. Από την άλλη, ο Μάρκο Σίλβα σουλούπωσε τον Ολυμπιακό, παρουσίασε κατά διαστήματα μία ομάδα με ελκυστικό πρόσωπο και σίγουρα βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να έχουν θετικό πρόσημο σε μία ιδιαίτερη σεζόν.

Ούτε ο Ολυμπιακός θα χαθεί με αυτό το διαζύγιο, μα ούτε και ο Σίλβα. Αμφότεροι ωφελήθηκαν από την μεταξύ τους συνεργασία, που μπορεί να τελείωσε απρόοπτα και ίσως άκομψα, αλλά άφησε το στίγμα της στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε εν βρασμώ, αλλά μία παραίτηση που ήρθε μετά από πολλά μικρά περιστατικά που έκαναν τον Πορτογάλο να καταλάβει ότι καλύτερα να αποχωρήσει τώρα ως φίλος, παρά αργότερα ως εχθρός.

Αυτοί είναι οι… «προσωπικοί λόγοι» που έδιωξαν τον Μάρκο Σίλβα!