MENU

Η πρώτη δύσκολη αποστολή του Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό έγκειται στο χειρισμό των δύο πιο “βαριών” συμβολαίων της ομάδας που έχει αποφασιστεί να αποδεσμευτούν.

Του Μάικλ Εσιέν και του Σέρχιο Σάντσεθ. Οι περιπτώσεις τους αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Ζιλμπέρτο, ο οποίος σε συνεργασία με την νομική σύμβουλο της ΠΑΕ, Αθηνά Μπαλωμένου, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό “deal”, προκειμένου να… ανοίξει χώρος για το μεταγραφικό μπάτζετ της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ο μεν Γκανέζος υπήρξε η μεγάλη απογοήτευση της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, ο δε Ισπανός ήταν άτυχος στο ξεκίνημα της σεζόν, ενώ η απόκτηση του Μολέδο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο βραχίονα, τροποποίησε την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

Κρίνοντας προφανώς με κριτήριο τη σχέση κόστους-προσφοράς, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να… γλιτώσει χρήματα από τον Ισπανό στόπερ και να τα… ρίξει σε θέσεις που έχει εντοπιστεί μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχουν γίνει ήδη κάποιες πρώτες επαφές του Ζιλμπέρτο Σίλβα με τους δύο ποδοσφαιριστές και εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένο να έρθουν στην Αθήνα οι μάνατζερ τους για να μπουν τα δύο αυτά ανοιχτά μέτωπα (όπως και τα υπόλοιπα των αποδεσμεύσεων που είναι όμως σε δεύτερη μοίρα) στην τελική ευθεία και να προχωρήσει ο μεταγραφικός σχεδιασμός.

Ο χειρισμός των περιπτώσεων των Εσιέν και Σάντσεθ, άλλωστε, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το διαθέσιμο μεταγραφικό μπάτζετ.

Κι αν υπήρχε η αίσθηση ότι το συμβόλαιο του Εσιέν αποτελεί μεγαλύτερο “αγκάθι” αυτό δεν ισχύει, διότι ο Γκανέζος άσος έχει σύμβαση για έναν ακόμη χρόνο με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σάντσεθ για άλλα τρία (είχε υπογράψει κλειστό 4ετές το καλοκαίρι).

To... βασιλικό συμβόλαιο του Εσιέν

Με βάση το συμβόλαιο που έχει κατατεθεί στη Λίγκα ο Εσιέν φαίνεται να λαμβάνει 1.6 εκατ. ευρώ (συν μπόνους) "καθαρές" απολαβές και τουλάχιστον τις φετινές 800 χιλ. ευρώ τις έχει εξασφαλισμένες. Για τις άλλες 800 χιλιάδες που προφανώς δεν εμπεριέχουν… μπόνους θα γίνει η διαπραγμάτευση.

Για τον Σάντσεθ το θέμα είναι σαφώς περισσότερο περίπλοκο. Το 4ετές συμβόλαιο του Ισπανού είναι γεμάτο εφικτά μπόνους παρότι οι “καθαρές” απολαβές για την 4ετία είναι 2,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά όμως ο Ισπανός για φέτος έχει λαμβάνει 800 χιλ. ευρώ “καθαρά” που κάθε χρόνο προβλέπεται να αυξάνονται και τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μόνο για φέτος για παράδειγμα θα πάρει επιπλέον 100.000 ευρώ καθώς έπαιξε στο 25% των αγώνων της ομάδας, ενώ άνω του 50% των αγώνων θα έπαιρνε επιπλέον 200.000 ευρώ…

Τα πριμ για συμμετοχή στους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ είναι 300.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ υπάρχει και όρος που προβλέπει σε περίπτωση πώλησης να λαμβάνει ο ίδιος το 20% του ποσού της μεταγραφής του.

Για να μην χανόμαστε στις λεπτομέρειες, ωστόσο, μόνο για τη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσό μεγαλύτερο του 1.5 εκατ. ευρώ (περί τα 3 εκατ. ευρώ με την εφορία) για συμβόλαια μεταγραφών, που προφανώς είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Ζιλμπέρτο βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Αντρέα Στραματσόνι όσον αφορά στους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας, τσεκάροντας με τη σειρά του όλες τις περιπτώσεις που έχουν προταθεί και ταυτόχρονα ενημερώνεται για κάθε λεπτομέρεια που αφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα προκειμένου να αποκτήσει το γρηγορότερο δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα για ό,τι συμβαίνει στο σύλλογο από πάσα άποψη.

Εσιέν και Σάντσεθ η πρώτη... δοκιμασία του Ζιλμπέρτο