MENU

Πριν από μερικές ημέρες το SDNA είχε παρουσιάσει σε μία αποκαλυπτική έρευνα τα χρήματα που εισπράττουν οι Έλληνες διαιτητές (της μεγάλης κατηγορίας). Φυσικά ένα ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι βοηθοί τους, που είναι και υπερδιπλάσιοι σε αριθμό. Σήμερα λοιπόν γίνεται η καταγραφή των ποσών που βγάζουν από τη διαιτησία (...αλλά δεν έχουν εισπράξει ακόμα) οι επόπτες, μέχρι και την 26η αγωνιστική της Σούπρ Λιγκ, μαζί φυσικά με τους αγώνες του Κυπέλλου.

Κι αν οι πρώτες θέσεις στον πίνακα των πρώτων διαιτητών σε έσοδα προκαλούσαν αρκετά ερωτηματικά, σε αυτόν τον βοηθών φαίνεται πως είναι πιο... μετρημένα τα πράγματα. Στην κορυφή τουλάχιστον βρίσκουμε έναν επόπτη που είναι διεθνής (κάτι βέβαια που στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν δίνει και... ISO για τις ικανότητές του) κατά γενική ομολογία είναι από τους κορυφαίους της Λίγκας, κάτι που παραδέχονται οι περισσότεροι στους διαιτητικούς κύκλους. Ο λόγος για τον Λάζαρο Δημητριάδη, ο οποίος μάλιστα ήταν και το πρόσωπο των προηγούμενων ημερών, καθώς πρωταγωνίστησε στην πλέον επίμαχη φάση του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, σηκώνοντας το σημαιάκι του στο γκολ του Καμπιάσο για οφσάιντ στον Ντομίνγκες, με τον Κύζα ωστόσο να παίρνει τη φάση επάνω του και να το κατακυρώνει.

Ο Δημητριάδης βρίσκεται οριακά πάνω από τον Κυριάκο Μερκενίδη που τον ακολουθεί και είναι αξιοσημείωτο ότι αμφότεροι προέρχονται από τον Σύνδεσμο Μακεδονίας. Εκείνοι που ακολουθούν είναι οι Τουμπακάρης (διεθνής), Τσολάκης, που η αλήθεια είναι ότι έχουν δώσει... δικαιώματα σε παιχνίδια τους. Ενώ σε αρκετά υψηλή θέση βρίσκονται και οι επίσης διεθνείς Κουρομπύλια, Ευθυμιάδης (συνήθως βοηθός του Σιδηρόπουλου σε διεθνή ματς, επίσης χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος), με τον Τάτση.

Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν και διεθνείς βοηθοί οι οποίοι έχουν πάρει πολύ λιγότερους ορισμούς από άλλους που δεν έχουν το σήμα της FIFA. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Καρσιώτης που είναι στην 50η θέση, ενώ οι Αλεξέας, Χασάν και Γρεβένης κάτω από την πρώτη 20άδα.

Στη 10άδα βοηθός που έδωσε το... απίστευτο

Από εκεί και πέρα όπως προαναφέραμε δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι παραφωνίες. Όπως επί παραδείγματι ότι βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα βοηθός, που μάλιστα είναι και διεθνής, ο οποίος είχε δώσει πρόσφατα οφ σάιντ από πλάγιο άουτ! Ο λόγος για τον Τρύφωνα Πετρόπουλο, στον αγώνα Ατρόμητος-Πλατανιά τον Γενάρη την 17η αγων. (οφ σάιντ κατά των Περιστεριωτών) και η πλέον τραγική ειρωνεία είναι ότι πρώτος διαιτητής ήταν ο Τάσος Παπαπέτρου που είχε πράξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν σε αγώνα της Λάρισας (μνημειώδες το ξέσπασμα Πηλαδάκη), αλλά αυτή τη φορά πήρε τη φάση επάνω του και συνεχίστηκε το ματς.

Ο «διεθνής», χωρίς να είναι διεθνής!

Ένα άλλο από τα πλέον αξιοπερίεργα, είναι το γεγονός ότι η ΕΠΟ στέλνει σε διεθνή τουρνουά βοηθό διαιτητή, ο οποίος όμως δεν είναι στη λίστα των διεθνών! Πρόκειται για τον Βασίλη Λάμπρου (Ανατ. Αττικής), ο οποίος μάλιστα ανέβηκε φέτος στη μεγάλη κατηγορία και κλήθηκε ως βοηθός του Κομίνη σε αγώνα Under 19 του Euro 2016, για την Elite Round. Αυτό είναι μεν κάτι που μπορεί να το πράξει η ΚΕΔ για τέτοιου επιπέδου τουρνουά, αλλά συνηθίζεται να στέλνεται κάποιος εξελίξιμος βοηθός, κι όχι ένας... new entry και στα 37 του!

Παραμένουν απλήρωτοι από την 5η αγωνιστική

Θα πρέπει να επισημανθεί βέβαια ότι τόσο οι πρώτοι διαιτητές, όσο και οι βοηθοί εξακολουθούν να... αγνοούν το χρώμα του χρήματος εδώ και 21 αγωνιστικές! Συγκεκριμένα η Λίγκα έχει καταβάλει τα χρήματα μόλις για τις πέντε πρώτες “στροφές” του πρωταθλήματος και παραμένει άγνωστο το πότε θα καταβληθούν τα υπόλοιπα. Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των βοηθών, είναι περίπου 500 ευρώ το παιχνίδι, συν την ημεραργία, ουσιαστικά χρήματα που δίνονται για τα ημερήσια έξοδα (και δεν υπολογίζονται στον πίνακα που ακολουθεί), περίπου 40 ευρώ για κάθε μέρα που βρίσκονται εκτός της πόλης τους. Παράλληλα κι εκείνοι καταβάλουν κατά μ.ο. (ανά ΕΠΣ) το 15% στις Ενώσεις όπου ανήκουν. Σε ό,τι αφορά τους αγώνες Κυπέλλου η αμοιβή είναι 300 ευρώ όταν η γηπεδούχος ομάδα είναι της Σούπερ Λιγκ και 150 ευρώ για τη Football League.

Λίγες ακόμα επισημάνσεις που πρέπει να γίνουν:

* Ο Κωτούλας είναι τραυματίας από τον Δεκέμβριο με βαριά θλάση κι έτσι δεν πέρασε τα τεστ.

* Σταθόπουλος και Αναστόπουλος επίσης κόπηκαν στα πρόσφατα τεστ κι έτσι βρίσκονται εκτός ορισμών.

* Ο Φαντόπουλος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα που ακολουθεί:

* (σε παρένθεση στο Κύπελλο οι αγώνες που είχαν γηπεδούχο ομάδα της Football League)

SUPER LEAGUE

ΑΜΟΙΒΗ ΣΤΗ SL

ΑΜΟΙΒΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ (σε ευρώ)

Δημητριάδης Λάζαρος (Μακεδονίας)

Μερκενίδης Κυριάκος (Μακεδονίας)

Τουμπακάρης Ιωάννης (Αθηνών)

Τσολάκης Στυλιανός (Αθηνών)

Κουρομπύλια Χρυσούλα (Δυτικής Αττικής)

Ακρίβος Χρήστος (Αθηνών)

Τάτσης Δημήτριος (Ηπείρου)

Δόσης Μιχαήλ (Αθηνών)

Ευθυμιάδης Δαμιανός (Πιερίας)

Πετρόπουλος Τρύφων (Αρκαδίας)

Καραγκιζόπουλος Ιωάννης (Ημαθίας)

Βερρής Δημήτριος (Λέσβου)

Κωσταράς Πολυχρόνης (Αιτωλοακαρνανίας)

Γεωργαράκος Νικόλαος (Αθηνών)

Βλάσσης Εμμανουήλ (Λασιθίου)

Καρατζίκας Αντώνιος (Αθηνών)

Λάμπρου Βασίλειος (Ανατoλικής Αττικής)

Πάτρας Πέτρος (Μακεδονίας)

Γκάγκας Δημήτριος (Λάρισας)

Σταυρουλάκης Γεώργιος του Ι. (Ρεθύμνου)

Καραϊσαρίδης Νικόλαος (Πιερίας)

Σίπκας Ιωάννης (Πέλλας)

Νταλούκας Θεόδωρος (Τρικάλων)

Κασαββέτης Παναγιώτης (Αιτ/νιας)

Αλεξέας Ηλίας (Μεσσηνίας)

Καραβασίλης Βασίλειος (Καβάλας)

Κούλα Χασάν (Ξάνθης)

Καλφάκης Εμμανουήλ (Χανίων)

Γρεβένης Αλέξανδρος (Χαλκιδικής)

Ζησιμόπουλος Δημήτριος (Πειραιά)

Απτόσογλου Ιορδάνης (Αθηνών)

Καλφόγλου Γεώργιος (Θεσπρωτίας)

Κουντουρέλης Γεώργιος (Αθηνών)

Δουδούμης Ανέστης (Φθιώτιδας)

Διπλάρης Αντώνιος (Καρδίτσας)

Μαγιάννης Χρήστος (Άρτας)

Μπαλτάς Χρήστος (Αχαΐας)

Φραγκιαδάκης Λεωνίδας (Δωδεκανήσου)

Ποντίκης Κωνσταντίνος (Πρέβεζας)

Κουράκης Ιωάννης (Ηρακλείου)

Μπούξμπαουμ Ράινχαρτ (Ανατoλικής Αττικής)

Κούρεντας Ευθύμιος (Τρικάλων)

Χούσκογλου Αϊχάν (Θράκης)

Δημητριάδης Ιορδάνης (Καστοριάς)

Μεσσήνης Παναγιώτης (Αχαΐας)

Πυλαρινός Αντώνιος (Ζακύνθου)

Χαρίσης Κοσμάς (Γρεβενών)

Καμπούρης Βασίλειος (Εύβοιας)

Λάζαρης Γεώργιος (Καβάλας)

Γεωργιάδης Γεώργιος (Κοζάνης)

Καρσιώτης Μιχαήλ (Κορινθίας)

Παρασίου Στέφανος (Ημαθίας)

Αναστόπουλος Δήμος (Αρκαδίας)

Σταθόπουλος (Παναγιώτης Ηλείας)

Φαντόπουλος Νικόλαος (Πειραιά)

Κωτούλας Νικόλαος (Σερρών)

Πρώτος επόπτης της Λίγκας ο Δημητριάδης!
EVENTS