MENU

Ο Χρήστος Πανόπουλος μίλησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την κατάσταση το ελληνικό ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Φτάσαμε στον πάτο». Για την συγκεκριμένη κατάσταση επεσήμανε σε όλους τους τόνους πως ευθύνονται οι τέσσερις μεγάλοι επειδή δεν ακολούθησαν όσα είχαν συμφωνηθεί όταν ιδρύθηκε η Σούπερ Λιγκ. Ο ισχυρός άνδρας των Θρακιωτών επανέφερε την πρόταση της Ξάνθης για πρωτάθλημα χωρίς μεγάλους, ενώ ξεκαθάρισε πως θέλει να μιλήσει πρώτα με τους «12» πριν ρωτήσει τους «4» αν θέλουν να ακολουθήσουν.

Εκτενή αναφορά έκανε στην απουσία χορηγιών λόγω έλλειψης ανταγωνισμού αλλά και στον καταμερισμό των εσόδων από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Επιπλέον, δήλωσε σύμφωνος με την αναβολή αλλά όχι την ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ πρότεινε οι υπόλοιποι αγώνες να γίνουν χωρίς κόσμο και με ξένους διαιτητές.

Ακόμα, κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να αναλάβει τα ηνία της Σκόντα Ξάνθη τονίζοντας για μία ακόμα φορά πως είναι «καθαρή» από χρέη και οικονομικά συνεπής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χρήστου Πανόπουλου

«Πάντα υπήρχαν και κόντρες και υψηλοί τόνοι στην Λίγκα. Όμως πάντα υπήρχε ένας σεβασμός κι ένας πολιτισμός. Ποδοσφαιρικός πολιτισμός. Όχι το σημερινό χάλι. Αυτό που θέλω είναι να πέσουν σήμερα οι τόνοι. Χτες. Τhats it! Να πέσουν οι τόνοι χθες ρε γαμώτο. Έτσι όπως πάμε σε λίγο όσοι έχουμε άδεια οπλοφορίας θα βγάλουμε πιστόλια και οι πιο ρομαντικοί σφεντόνες. Δεν ονειρευτήκαμε έτσι την Σούπερ Λιγκ. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε την Σούπερ Λίγκα σε αυτό το σημείο. Όταν ξεκίνησε η Σούπερ Λίγκα, ήταν όλοι μαζί. Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ καλά. Και χορηγίες υπήρχαν και έσοδα και δεν είχαμε διακοπές. Πλεον έχουμε φτάσει στον πάτο. Η δομή της Σούπερ Λιγκ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός της. Θα με ρωτήσετε, ο Μποροβήλος φταίει; Όχι. Είναι ένας άνθρωπος που μου είναι πολύ συμπαθής. Θεωρώ άδικο να λέμε ότι επειδή είναι υπόδικος πρέπει να φύγει. Υπόδικος, δεν ξέρω καν αν είναι η σωστή λέξη. Ποιος φταίει για αυτό το κατάντημα; Ποιος φταίει που οι ομάδες είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση; Για όλα αυτά είναι ελάχιστες οι ευθύνες των υπολοίπων μικρομεσαίων ομάδων. Των «Φιλιππινέζων» όπως είπε η ΑΕΚ.

Για όλα αυτά φταίει η ασυνεννοησία των μεγάλων. Αυτή φταίει και για την έλλειψη χορηγιών. Δεν υπάρχει πλέον ανταγωνισμός. Η πρόταση της ΑΕΚ για να μοιραστεί το 40% των εσόδων του Τσάμπιονς Λιγκ στις μικρομεσαίες ομάδες είναι η ελάχιστη εξιλέωση για αυτές. Στα μεγάλα πρωταθλήματα το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεοπτικών εσόδων μοιράζεται ισομερώς σε όλες τις ομάδες για να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν ξέρω πόσοι ιδιοκτήτες των 12 θα θελήσουν να βρεθούν. Αλλά μπορεί η απόλυτη λογική για το τι θέλουμε από το ποδόσφαιρο να προέλθει από εκεί. Να παρουσιαστεί μία πρόταση χωριστά σε κάθε μεγάλο και μετά σε όλους μαζί. Η πρόταση αυτή εκπροσωπεί την λαϊκή βάση, που εκπροσωπείται μέσα από τις 12 αυτές ΠΑΕ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Όλοι κρινόμαστε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στο γιατί αφού θα είναι οι «12», να μην είναι και οι 4 μεγάλοι απάντησε ότι «Το κάθετι πρέπει να είναι στο κατάλληλο τάιμινγκ. Έγινε μία άτυπη συνάντηση στην Λίγκα. Δεν νομίζω πως θα υπήρχε μία διαφορετική εξέλιξη απ' αυτή που υπήρχε. Εγώ έχω επιλέξει πως πρέπει να συννενοηθώ με αυτούς τους 12 για το τι θέλουμε στο ποδόσφαιρο και μετά εν συνεχεία βλέποντας και τους 4 να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Εγώ πιστεύω πως θα συμφωνήσουμε».

Στο αν θα αναλάμβανε να πάρει την θέση του Μποροβήλου απάντησε «Όχι, γιατί υπάρχουν άλλοι πιο ικανοί με περισσότερο χρόνο. Προτάσεις υπάρχουν και τεχνοκράτες υπάρχουν».

«Μετά τα πρώτα 3 - 4 χρόνια της Λίγκας οι 4 μεγάλοι σταμάτησαν να έχουν την επικοινωνία που είχαν. Είναι ένα fact. Ένα γεγονός αυτό. Με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή κατάσταση. Η ΕΠΟ έπρεπε να έχει διαφορετική ετικέτα. Έπρεπε να λέγεται διαιτησία. Αν από την ΕΠΟ παίρνατε την διαιτησία θα έχανε την διαφήμιση και το exposure. Γνωρίζω λίγα πράγματα για τον νόμο του κ. Κοντονή. Για το Κύπελλο η γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να αναβληθούν οι αγώνες. Διαφωνώ με την ματαίωση του θεσμού». Τις προτάσεις που έχω θέλω να τις δω με τους 12 που έχουμε τον ίδιο πόνο. Νομίζω πως το πρωτάθλημα θα τελειώσει. Μένουν 5 αγωνιστικές. Μετά το ντέρμπι δεν νομίζω πως έχουμε κάτι επικίνδυνο. Εάν δεν τελειώσει θα είναι για λόγους εντυπωσιασμού».

«Να πήγαινε στην ΕΠΟ και να έκανε μία ύσταση προσπάθεια, γιατί δεν φταίει και το φίλαθλο κοινό. Τα επόμενα παιχνίδια μέχρι τον τελικό να γίνουν δίχως φιλάθλους και οι διαιτητές να είναι ξένοι. Καλοί ξένοι και όσο κοστίσουν. Εάν του απαντήσει η ΕΠΟ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε να το δει μετά αλλιώς. Γιατί να κόψω τον Ατρόμητο, που δεν μπορεί να είναι κάθε χρόνο στον τελικό; Δεν είναι δίκαιο. Αλλά δεν είναι δίκαιο και απέναντι σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ακόμα και στον ΠΑΟΚ. Εγώ διαχρονικά τις θέσεις μου δεν τις λέω μόνο. Τις γράφω. Βάλτε στην ΕΠΟ την ετικέτα διαιτησία και με το θέμα εκλογές θα ασχοληθεί ο.. κανένας».

Στο αν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό των μικρομεσαίων ομάδων ότι δεν γίνεται πρωτάθλημα με 4 μόνο ομάδες σχολίασε ότι «Δεν θυμάμαι, στον λόγο της αντρικής μου τιμής, να έχω μιλήσει με κανέναν από τους ιδιοκτήτες των 12».

Σε ερώτηση για το αν βολεύει τις μικρές ομάδες να λειτουργούν ως υποχείρια απάντησε ότι «Όταν έχουν φτάσει οι ομάδες σε αυτή την εξαθλίωση λογικό είναι να υπάρχει και μία εξάρτηση. Αλλά ποιοι έχουν οδηγήσει τις ομάδες σε αυτό το σημείο;»

«Για την έλλειψη χορηγιών φταίει το ότι είσαι εσύ και η μάνα σου στο γήπεδο. Εάν υπάρχει θέληση ή βούληση δεν είναι αργά. Μπορούν να διαφοροποιήσουν τις σκέψεις τους και την δομή για τώρα οι μεγάλοι. Δεν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος αλλά δεν μπορούν να μην δουν την αλλαγή»

«Τώρα οτιδήποτε και εάν κάνεις θα είναι βεβιασμένη λογική. Περιμέναμε τόσα χρόνια. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα».

Για την πιθανή αποχώρησή του απάντησε γελώντας «Σε λίγα χρόνια μπορεί και να πεθάνω». «Εγώ ακούω το τι λέγεται (σ.σ. για στημένα ματς και άλλα). Εγώ λέω να στήσουμε από την αρχή το ποδόσφαιρο».

Σχετικά με το κατά πόσο επηρέασε το στοίχημα το ποδόσφαιρο, δήλωσε ότι «Γίνεται σε όλες τις χώρες. Μπορεί στην δική μας να είναι μεγαλύτερο».

Για την διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων είπε ότι «Πρέπει να πάρετε και το μέρος της πολιτείας που πρέπει να προφυλάξει και το φίλαθλο κοινό. Αφού εμείς δεν μπορούμε να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο καλά κάνει. Οι κεφαλές των 4 μεγάλων ομάδων πρέπει να δούνε τα πράγματα έστω και τώρα διαφορετικά. Πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι δεν μπορεί να γίνει. Πόσο εύκολο να γίνει; Να κλείσουν οι Σύνδεσμοι; Μπορεί να μην πιάσει 100% αλλά και 30% να πιάσει μπορεί να είναι καλό", υποστήριξε για το γεγονός πως τα περισσότερα επεισόδια τα κάνουν οι οπαδοί των μεγάλων.

Ακόμα απάντησε αρνητικά σε ερώτημα για το αν έχει μιλήσει με όσους, πρώην παράγοντες, συνίδρυσαν την Σούπερ Λιγκ.

«Όσο είμαι στο ποδόσφαιρο θα πολεμάω για τα πιστεύω μου ανεξάρτητα από το ποιος θα τα εφαρμόσει».

Για το τι είναι αυτό που τον κρατάει στο ποδόσφαιρο είπε ότι «Δεν ξέρω που θα αφήσω την ομάδα μου. Σας λέω ότι η Σκόντα Ξάνθη είναι ίσως η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που αν μπούνε ορκωτοί λογιστές έχουν φύγει μέσα σε μία ώρα. Για όποιον ενδιαφέρεται ας έρθει» είπε καλώντας κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο. Τέλος, επιβεβαίωσε την πολυδιάστατη σημασία της παρουσίας της Σκόντα στο πρωτάθλημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Πανόπουλος: «Στο τέλος θα πάρουμε τα όπλα»
EVENTS