MENU

Κάποτε ήταν ένας κανονικός διαιτητής. Με τα καλά του, με τα κακά του και με τις μέτριες βραδιές του. Ένας ρέφερι που δεν ήθελε να διακόπτει παιχνίδια και έκανε ιώβεια υπομονή στα παραστρατήματα των φιλάθλων, ένας ρέφερι που ήταν στην ίδια φουρνιά με τον Πέτρο Κωνσταντινέα και τον Γιώργο Δαλούκα. Τέσσερα χρόνια μικρότεροι εκείνοι, αλλά οι συμπτώσεις ταυτίζουν τη μοίρα τους στη μακάβρια ταφόπλακά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πέτρος Κωνσταντινέας 2007-2012

* Μετά την αναμέτρηση Ξάνθη-Ολυμπιακός σφύριξε ένα ακόμα ματς στην καριέρα του.

Γιώργος Δαλούκας 2006-2010

* Μετά την αναμέτρηση Άρης-Παναθηναϊκός δεν σφύριξε ξανά στην καριέρα του.

Δημήτρης Κύρκος 2007-2011

* Μετά την αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός, δεν σφύριξε ξανά Super League στην καριέρα του.

Ο Δημήτρης Κύρκος ήταν εξαφανισμένος σχεδόν μια πενταετία. Η ΚΕΔ μετά από εκείνη την αναμέτρηση στην Τρίπολη, τον όρισε να σφυρίξει στις 4 Ιανουαρίου την αναμέτρηση Αναγέννηση Γιαννιτσών-Λάρισα για τη Β’ Εθνική και στις 17 Ιανουαρίου τον αγώνα κυπέλλου Ξάνθη-Πανσερραϊκός. Ήταν προφανές ότι η καριέρα του θα είχε ως σημείο μηδέν τον αγώνα της 27ης Νοεμβρίου. Και όλα τα υπόλοιπα θα χωρίζονταν στο πριν και στο μετά…

Κύρκος π.Τ.!

Χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για την προσωπική του ζωή και τον τρόπο που αποφάσισε να μπει στο χώρο της διαιτησίας, ο Δημήτρης Κύρκος εμφανίζεται για πρώτη φορά στους πίνακες επαγγελματικών κατηγοριών το 2001. Κάνει ντεμπούτο σε μια αναμέτρηση στην Κέρκυρα, με την τοπική ομάδα να υποδέχεται τον Πανσερραϊκό και ο σύνδεσμος Ηπείρου, με παράδοση στο χώρο, αρχίζει και τον προωθεί. Ο Κύρκος θα παίξει τέσσερα ματς Γ’ Εθνικής στην πρώτη του χρονιά, πέντε στη δεύτερη και το 2003 προβιβάζεται στην Β’ Εθνική. Σφυρίζει για πρώτη φορά στις 4 Απριλίου του 2004 και κάνει ένα τετραετές αγροτικό πριν μπει στους πίνακες της Super League!

Η πρώτη έκπληξη στην καριέρα του είναι στα μεγάλα σαλόνια. Ένας διαιτητής με μηδαμινή εμπειρία (σ.σ. δεν είχε σφυρίξει ούτε ματς κυπέλλου σε υψηλό επίπεδο) βρίσκεται να διαιτητεύει σε 15 αγώνες της Super League τη σεζόν 2007-2008. Το βάπτισμα του πυρός είχε έρθει στις 21 Οκτωβρίου στο Περιστέρι με την αναμέτρηση Ατρόμητος-Ηρακλής, όμως παραδόξως κανένα από τα ματς που ορίστηκε στο πρωτάθλημα δεν ήταν του Ολυμπιακού.

Στη δεύτερη σεζόν του στην μεγάλη κατηγορία αρχίζουν τα προβλήματα, με το πέναλτι που αρνείται στον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (19/10/2008), ματς για το οποίο θα παραπεμφθεί. Τιμωρείται για ένα μήνα και στα τέλη Νοεμβρίου σφυρίζει για πρώτη φορά Ολυμπιακό, στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Αργότερα στην ίδια σεζόν θα οριστεί στο πρώτο του ντέρμπι, ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και θα χρειαστεί να είναι ανεκτικός με τους οπαδούς των γηπεδούχων που απειλούσαν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Το 2009 θα είναι το γνωστό τρίτη και φαρμακερή. Τα ματς του Δημήτρη Κύρκου μειώνονται από τα 15 στα εννέα και όχι αδικαιολόγητα αφού σχεδόν σε κάθε ορισμό του έχει και παραπομπή! Τιμωρείται για τη διαιτησία του στο Ατρόμητος-ΑΕΚ, στο Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, στο Παναθηναϊκός-Ατρόμητος και χάνει την ευκαιρία του για να χριστεί διεθνής. Στις 31 Ιανουαρίου ορίζεται στην αναμέτρηση Πανιώνιος-Ολυμπιακός και ξεσηκώνει… αντιδράσεις των φιλοξενούμενων λόγω της αποβολής του Ντατόλο. Θα σφυρίξει τρεις ακόμα φορές μέχρι το τέλος της σεζόν και μάλλον θα τιμωρηθεί σιωπηρά την επόμενη χρονιά, όταν και θα οριστεί μόλις σε ένα ματς της Super League.

Κύρκος μ.Τ.!

Στην ανατολή της σεζόν 2011-12, ο Δημήτρης Κύρκος μοιάζει να έχει επανακτήσει τη θέση του. Ορίζεται στις 10 Σεπτεμβρίου στην αναμέτρηση Παναιτωλικός-Πανιώνιος, ακολουθούν τα ματς ΟΦΗ-Εργοτέλης, Ατρόμητος-Πανιώνιος και στις 27 Νοεμβρίου μπαίνει άνω τελεία στην καριέρα του! Ο Ολυμπιακός ηττάται στην Τρίπολη από τον Αστέρα Τρίπολης 2-0 και διαμαρτύρεται για πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Αυτό ήταν και το τέλος. Η άνω τελεία, έγινε αποσιωπητικά και η αρχική αγανάκτηση του Δημήτρη Κύρκου ακολουθήθηκε από μια μακρά σιωπή.

Λίγες μέρες μετά τον αγώνα, ο Ηπειρώτης ρέφερι εξομολογείται σε σεμινάριο διαιτητών ότι είχε δεχτεί επίσκεψη, ύβρεις και απειλές από τον Ευάγγελο Μαρινάκη και τους… συνοδούς του στα αποδυτήρια. Το αυτό καταθέτει και στο δικαστήριο, όπου κλήθηκε ως μάρτυρας και εμφανίστηκε με βίαιη προσαγωγή κατόπιν εντολής της εισαγγελέας. Στις 9 Οκτωβρίου του 2013 κι ενώ πλέον (από τις 14 Αυγούστου του 2012) έχει κοπεί από τους πίνακες, αναφέρεται κομψά στην επίσκεψη του προέδρου του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια και προσθέτει πως δεν έκρινε σκόπιμο να το γράψει στο φύλλο αγώνα. Επίσης, μιλάει για την ενέδρα που απέτρεψε η αστυνομία για Γιάννινα και για το φόβο που καθημερινά εκείνη την εποχή βίωνε.

Ο φόβος φαίνεται πως φυλάει τα έρημα και σχεδόν τρία χρόνια ο Δημήτρης Κύρκος είναι εξαφανισμένος από το χώρο της διαιτησίας. Εμφανίζεται ξανά στις 6 Αυγούστου του 2015. «Υποψηφιότητα για να ενταχτούν στους πίνακες παρατηρητών διαιτησίας έθεσαν από τα Γιάννινα οι Νίκος Χατζηνικολάου, Δημήτριος Γούκος, ο παλιός ρέφερι Δημήτριος Κύρκος που ανήκει στο σύνδεσμο Θεσπρωτίας και από την Κέρκυρα ο παλιός διεθνής ρέφερι Τάσος Κάκος», αναφέρει δημοσίευμα του τοπικού τύπου στα Ιωάννινα με τον Κύρκο να περνάει τις εξετάσεις και να γίνεται παρατηρητής.

Και στους ορισμούς του ως παρατηρητής ακολουθείται ένα περίεργο πρότυπο. Αρχικά, φαντάζει ως ο… big brother του Χαράλαμπου Καλογερόπουλου αφού και στους δύο πρώτους ορισμούς του, ρέφερι είναι ο Αθηναίος και στον τρίτο, δηλαδή στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, ο Καλογερόπουλος είναι τέταρτος διαιτητής. Ακολουθεί μια αναμέτρηση με τον Πλατανιά και οι πριν το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού ορισμοί έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Παναθηναϊκός! Παναθηναϊκός στη Βέροια, Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο με τον Παναιτωλικό, Παναθηναϊκός και στη Λιβαδειά.

Η αιτία; Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ερμηνεία, όμως η επιστήμη των ορισμών είναι εξαιρετικά προχωρημένη για αρχάριους. Μήπως θα μπορούσε κάποιος αρχάριος να μαντέψει το λόγο που ένας άνθρωπος, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα, μετακομίσει στην Ένωση Θεσπρωτίας; Κι όμως, όσοι γνωρίζουν έχουν την απάντηση και λένε ότι κρύβεται στις συμμαχίες που ελέγχουν κάθε ένωση. Κι ο Δημήτρης Κύρκος έχει διαλέξει τη δική του! Μετά την Τρίπολη…

Ο Δημήτρης Κύρκος προ και μετά Τρίπολης