MENU

Κάποτε «ψύχωση» για τον Ολυμπιακό ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της απόλυσης του Κάτανετς το 2003. Αυτό ωστόσο που έχει... καρφωθεί όσο τίποτε άλλο στο μυαλό των «ερυθρολεύκων» τα τελευταία χρόνια, είναι ένα αήττητο πρωτάθλημα, ώστε -επί της ουσίας- να απαντήσουν στο προ 52 ετών επίτευγμα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» άλλωστε είναι η μοναδική ομάδα που σε επίπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχει κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Πριν τρία χρόνια ήταν ο Ατρόμητος αυτός που έκοψε τη... χαρά στους Πειραιώτες, πρόπερσι ο Παναθηναϊκός, ξανά μάλιστα μέσα στο «Καραϊσκάκη» με εκείνο το εκκωφαντικό 0-3, όπως οι Περιστεριώτες. Πέρυσι ξανά από την ομάδα των δυτικών προαστίων υπέστησαν οι Πειραιώτες την πρώτη ήττά τους στη σεζόν (1-0 στο Περιστέρι), αλλά περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, φέτος οι πρωταθλητές ήθελαν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου χωρίς να ήττα στο ενεργητικό τους.

Ο συγκεκριμένος στόχος ωστόσο πήρε αναβολή για του χρόνου, καθώς η ΑΕΚ χθες χάλασε τα σχέδια των «ερυθρολεύκων», πανηγυρίζοντας μία μεγάλη νίκη γοήτρου, στη δεύτερη μόλις φετινή βαθμολογική απώλεια του Ολυμπιακού, έπειτα από 22 αγωνιστικές! Με αφορμή το γεγονός ότι οι «πράσινοι» εξακολουθούν να έχουν την... αποκλειστικότητα αυτής της επιτυχίας, ο Τότης Φυλακούρης, μέλος της αήττητης ομάδας του Μπόμπεκ (έστω και στα 17 του, παίρνοντας εκείνη την περίοδο το "βάπτισμα του πυρρός"), θυμάται στιγμές της «χρυσής» εποχής του Τριφυλλιού κι εξηγεί γιατί δεν θα παραμείνει ασύγκριτη.

Παρ' όλα αυτά ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού θεωρεί ότι δεν αργεί η στιγμή που θα πετύχει κι άλλη ομάδα το συγκεκριμένο επίτευγμα κι εξηγεί ποια ήταν η βασική διαφορά εκείνης της ομάδας από τον σημερινό Ολυμπιακό. Παράλληλα ο εκφράζει το παράπονο που έχει από τον Γιάννη Αλαφούζο, για τον οποίο όμως επισημαίνει ότι τον έχουν αφήσει μόνο, ενώ κάνει και μία αποκάλυψη για το πώς ο Απόστολος Βέλλιος μπορούσε να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

«Μόνο με Έλληνες, κανείς άλλος»!

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι εκείνο που είχε πετύχει ο Παναθηναϊκός το 1964 είναι και θα παραμείνει ανεπανάληπτο. Το ακούω τόσο καιρό για το αήττητο πρωτάθλημα που προσπαθεί να κατακτήσει ο Ολυμπιακός, αλλά αυτό που είχε πετύχει τότε, με Έλληνες μόνο στην ομάδα, δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Τώρα ο Ολυμπιακός έχει μόλις δύο ελληνόπουλα να παίζουν, τον Φορτούνη και τον Σιόβα. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να συγκριθεί με αυτό που είχαμε κάνει εμείς. Δεν μπορείς να λες έτσι απλά ότι πας να ισοφαρίσεις το αήττητο...», λέει αρχικά ο Τότης Φυλακούρης στο SDNA.

«Έχει γίνει έμμονη ιδέα»

«Για τον Ολυμπιακό έχει γίνει έμμονη ιδέα το αήττητο πρωτάθλημα λόγω της δικής μας επιτυχίας. Λογικό, αλλά δεν θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή, αλλά και πέρυσι, είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Χθες όμως έχασε δίκαια από την ΑΕΚ, η οποία προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά της», προσθέτει ο 68χρονος παλαίμαχος άσος.

«Αυτό δεν έχει ο Ολυμπιακός...»

Όσο για την ειδοποιό διαφορά του Παναθηναϊκού του '64 και του σημερινού Ολυμπιακού; Σύμφωνα με τον Φυλακούρη είναι πως: «Ενώ είχαν και τότε ποιοτικές ομάδες ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, δεν είχαν κάτι άλλο που είχαμε εμείς. Τόσο καλό κλίμα. Ήμασταν πραγματική οικογένεια. Θα σας πω μάλιστα κι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με τον τεράστιο Λουκανίδη, έναν απίθανο παίκτη. Εγώ τότε πιτσιρικάς και μου λέει την προηγούμενη μέρα: "Μικρέ, να ξέρεις, αύριο θα κάνω τον τραυματία και θα μπεις εσύ να παίξεις. Θα το πω εγώ στον Μπόμπεκ!". Καταλάβατε; Αντιθέτως δεν υπάρχει αυτό στον σημερινό Ολυμπιακό. Είδα για παράδειγμα τον Φορτούνη να βγαίνει αλλαγή και να είναι χολωμένος που θα πάρει κάποιος άλλος τη θέση του. Δεν έχει ο Ολυμπιακός το δικό μας κλίμα και ίσως αυτό να είναι που κάνει και τη διαφορά. Συν τοις άλλοις όλοι κυνηγάνε τον Ολυμπιακό, θέλουν να τον νικήσουν γιατί είναι η καλύτερη ομάδα. Όπως ήμασταν κι εμείς βέβαια. Ε κάποια στιγμή δεν μπορεί, θα λυγίσεις...».

«Έχω παράπονο από τον Αλαφούζο...»

Από εκεί και πέρα ο Τότης Φυλακούρης μίλησε και για τη σημερινή κατάσταση του Παναθηναϊκού, εκφράζοντας το παράπονο που έχει από τον Γιάννη Αλαφούζο. Ποιο είναι αυτό;

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ο κ.Αλαφούζος πρέπει να προσέξει πολύ αυτούς που τον περιβάλλουν. Πρέπει να βρίσκονται δίπλα του άτομα που αγαπάνε τον Παναθηναϊκό κι έχουν παραστάσεις από τα γήπεδα. Το έχω παράπονο που δεν μου έχει δώσει ένα πόστο, ως σκάουτ ας πούμε, για να προσφέρω κι εγώ στην ομάδα. Όλοι ξέρουν πόσο αγαπάω τον Παναθηναϊκό. Ο γιος μου πηγαίνει βαμμένος στο γήπεδο με τους οργανωμένους. Μόλις μία φορά έχω μιλήσει μαζί του (σ.σ. με τον Αλαφούζο) στο τηλέφωνο. Από εκεί και πέρα όμως να πούμε ότι τον έχουν αφήσει να παλεύει παντελώς μόνος του και κάνει μία τεράστια προσπάθεια για να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό εκεί που του αξίζει. Πιστεύω ότι με 2-3 παίκτες του χρόνου μπορεί να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικός».

«Ο Αντωνίου είχε κόψει τον Βέλλιο...»

Για το τέλος ο παλαίμαχος άσος του Τριφυλλιού κάνει και μία αποκάλυψη για τον Απόστολο Βέλλιο και το πώς θα μπορούσε να έχει ντυθεί στα «πράσινα».

«Όταν ήταν 16-17 ετών τον είχα βρει, όπως και τον νεαρό τον Καραγκούνη και είπα να τους φέρουμε στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Αντωνίου δεν ήθελε. Ο Κώστας ο πατέρας του Βέλλιου μάλιστα θυμάμαι ότι ήθελε πολύ να έρθει ο γιος του στην ομάδα. Είδατε σήμερα που βρίσκεται και τι καριέρα κάνει...».

Φυλακούρης: «Κι αήττητος να το έπαιρνε ο Ολυμπιακός, σαν του ΠΑΟ δεν θα ήταν»